АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Психолого-педагогічні особливості дітей з дизартричними порушеннями

Читайте также:
  1. Аграрні кризи та їхні особливості
  2. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СЕЧОВИВІДНОЇ СИСТЕМИ
  3. Б) особливості акторского складу та їх поділ
  4. Бізнес-лексика та її особливості
  5. Біохімічні особливості
  6. В м. Л при визначенні одного з демографічних показників, вивчалося співвідношення дітей і осіб пенсійного віку до чисельності працездатного населення. Який це показник?
  7. Вади розвитку у дітей, діагностика,лікувальна тактика та надання екстреної медичної допомоги.
  8. Ведення хворих дітей із загостренням бронхіальної астми.
  9. Вивчення і особливості розвитку молодшого шкільного віку.
  10. Видові особливості молочної залози в свійських тварин
  11. Видові особливості м’якушів у свійських тварин
  12. Висновок експерта як джерело доказів у кримінальному провадженні: поняття, значення, структура та особливості оцінки.

Дуже важко діти-дизартрики виховуються культурно-гігієнічним навичкам, потребують точних рухів різних груп м'язів. Дитина не може самостійно полоскати рот, так як у нього слабко розвинені м'язи щік, мови. Він або відразу проковтує воду, або виливає її назад.

Діти з дизартрією не люблять і не хочуть застібати самі гудзики, шнурувати черевики, засукати рукава. Такі діти відчувають труднощі й у образотворчої діяльності. Вони не можуть правильно тримати олівець, користуватися ножицями, регулювати силу тиску на олівець і пензлик. Для них також характерні труднощі при виконанні фізичних вправ і танцях. Їм нелегко навчитися співвідносити свої рухи з початком і кінцем музичної фрази, змінювати характер рухів по ударному такту. Про таких дітей кажуть, що вони незграбні, тому що вони не можуть чітко, точно виконувати різні рухові вправи. Їм важко утримувати рівновагу, стоячи на одній нозі, часто вони не вміють стрибати на лівої чи правої ноги.

37/ Характеристика пізнавальної діяльності дітей з дизартричними порушеннями.

Повільність темпу сприймання поєднується у дітей з дизартричними порушеннями зі значним звуженням обсягу сприйманого матеріалу. Ця слабкість огляду пояснюється особливостями руху погляду. Те, що нормальні діти бачать відразу, дизартрики - послідовно. Дитина-дизартрик оглядаючи вулицю, по якій іде, менше помічає деталей, що його оточують, ніж його одноліток.

Увага є базовим психічним процесом, «годує» всі інші психічні функції і види діяльності. Увагою визначається точність і деталізація сприйняття, міцність і вибірковість пам'яті, спрямованість і продуктивність мислення та уяви. Від уваги залежать якість і результати функціонування всієї пізнавальної системи.

Рівень розвитку уваги в учнів з дизартрією дуже низький. Діти з дизартричними порушеннями дивляться на об'єкти або їх зображення, не помічаючи при цьому властивих їм істотних елементів. Внаслідок низького рівня розвитку уваги вони не сприймають багато чого з того, про що їм повідомляє вчитель. Погіршення концентрації уваги також призводить до зниження його стійкості. У дітей з дизартричними порушеннями нерідко спостерігається порушення переключення уваги, тобто розлад переходу від однієї діяльності до іншої. У них також знижена здатність до розподілу уваги між різними видами діяльності, наприклад нездатність відразу виконувати два завдання: малювати і розповідати вірш.

Навчання дітей з дизартричними порушеннями більшою мірою спирається на процеси пам'яті. Пам'ять полягає в фіксації, збереженні та відтворенні інформації. Зазвичай виділяють вербальну, зорову і моторну пам'ять.

Процеси пам'яті дітей характеризуються багатьма особливостями. Обсяг матеріалу, що запам'ятовується учнями спеціальної школи значно менше, ніж у їх однолітків. Все нове вони засвоюють дуже повільно, лише після багатьох повторень, швидко забувають сприйняте, а головне не вміють користуватися набутими знаннями і вміннями на практиці. Точність і міцність запам'ятовування словесного і наочного матеріалу низька. Відтворюючи його, вони багато пропускають, переставляють місцями елементи, порушуючи їх логіку, вносять нові елементи, ґрунтуючись на випадкових асоціаціях.

Учні з дизартрією зазвичай користуються ненавмисним запам'ятовуванням. Вони запам'ятовують те, що привертає їх увагу, здається цікавим. У текстах діти виділяють емоційно насичені фрагменти. Сприймаючи їх, вони радіють, засмучуються, всім своїм виглядом передаючи ставлення до подій. Саме ці частини тексту вони краще запам'ятовують навіть у тих випадках, коли вони не визначають основний зміст прослуханого.

Особливості мислення є вища форма пізнання дійсності. Мислення є узагальнене і опосередковане промовою пізнання дійсності.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)