АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Логопедична робота з дітьми з дизартричними порушення

Читайте также:
  1. II. Контрольна робота.
  2. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  3. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  4. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  5. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  6. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  10. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  11. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

Основні принципи логопедичної роботи: 1. Логопедична робота спрямована не тільки на корекцію вимови, а й на розвиток всієї психічної діяльності дитини. У той же час основним змістом роботи є формування фонетико-фонематичної системи, в той час як корекція і розвиток інших психічних процесів мають прикладне значення.

2. Формування фонетико-фонематичної системи має бути органічно пов'язане з розвитком всіх компонентів мови. Потрібно врахувати, що вимова не є виключно моторним актом, це процес реалізації мовної програми, в якій фонетичні елементи тісно пов'язані між собою і з іншими компонентами мови. Зусилля логопеда завжди повинні бути в першу чергу спрямовані на формування і розвиток лінгвістичних здібностей дитини: спочатку в імпрессівной плані, а потім в експресивному. У більшості випадків моторна реалізація мовної програми більше залежить від фонематических уявлень дитини, ніж від його рухових здібностей.

3. Протягом всього курсу логопедичних занять здійснюється формування і розвиток мотивації до вдосконалення звучання своєї мови. У міру розвитку дитини змінюється його ставлення до себе і оточуючих, змінюється його система цінностей. Це необхідно враховувати не тільки для успішного проведення занять, а й для того, щоб результати роботи були незворотними.

Спочатку потрібно створювати позитивну мотивацію просто по відношенню до логопедичних занять. Для цього слід орієнтуватися насамперед на систему відносин дитини з навколишнім світом, визначити провідну діяльність, переважну форму спілкування. Якщо у дитини домінуючим є емоційно-особистісне спілкування, то, крім ласкавого звернення, можливо, стимулом з'явиться частування в кінці заняття. Якщо дитина воліє ситуативно-ділове спілкування, необхідно проводити заняття в максимально ігровій формі, заохочуючи невеликими подарунками - наприклад картинками. Поступово дитину потрібно захоплювати ідеєю вдосконалення своєї мови, звертати його увагу на приємно звукову мову артистів і оточуючих людей. У процесі спілкування потрібно м'яко підводити дитину до думки про те, що гарна мова дозволяє досягати успіхів у спілкуванні, хоча вона і не є основним засобом завоювання людських симпатій.

4. Розвиток фонематичної системи необхідно вести з випередженням по відношенню до розвитку фонетичної системи. При нормальному розвитку дитина опановує вимовою, орієнтуючись переважно на слухове сприйняття, саме воно є індикатором досягнення кінцевого результату в артикуляційної функціональній системі. При дизартрії роль слухового контролю зростає, оскільки внаслідок порушень тонусу артикуляційної мускулатури в оральної області відбувається індивідуалізована компенсація рухової недостатності.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)