АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Істотні умови договору про відчуження частки

Читайте также:
  1. S0. Умови спадкування
  2. S1. Спадкоємці частки
  3. А) Передумови квантової теорії
  4. Б) за умови нееластичного попиту
  5. Базисні умови зовнішньоекономічних договорів (контрактів) купівлі-продажу (поставки)
  6. В Сумській області створені всі умови для збільшення обсягів його виробництва, оскільки в області створенні всі умови і науково – технічна база для цього.
  7. Вагонные депо, депо и участки по ремонту контейнеров
  8. Вартості частки та розрахунки з учасником
  9. Види трудового договору
  10. ВИДЫ СЧЕТОВ ПО ДОГОВОРУ БАНКОВСКОГО СЧЕТА. ОТВЕТСТВЕННОСТЬ СТОРОН И ПРЕКРАЩЕНИЕ ДОГОВОРА
  11. Відчуження майнових прав, які належать засновникам ПП
  12. Водокористування: суб'єкти, види і порядок. Умови скидання зворотних вод у водні об'єкти, юридична допомога адвоката у таких справах.

Відповідно до ст. 638 ЦК України істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, що­до яких за заявою хоча б однією зі сторін має бути досягнуто згоди.

Ураховуючи наведене, істотними умовами договорів про відчуженням частки у статутному капіталі товариства є:

1) предмет договору (спосіб відчуження частки шляхом купівлі-продажу, дарування, міни тощо);


 

2) характеристика частки в статутному капіталі, яка відчужується (найменування товариства, відомості про його державну реєстрацію, ідентифікаційний код, номінальна вартість частки та її розмір);

3) ціна частки (в договорах дарування - оцінка).

Визначення ціни частки відбувається за згодою сторін. На ціну тра­диційно впливають такі фактори: і) розмір частки;

2) вартість чистих активів товариства (власний капітал);

3) склад, вартість та цінність активів;

4) права користування землею та природними ресурсами;

5) наявність нематеріальних активів;

6) стан господарської діяльності товариства, його позиція на ринку;

7) наявність кваліфікованого персоналу тощо.

При визначенні ціни продажу частки треба враховувати спеціальне законодавство про оцінку майна. Відповідно до ст. 7 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Украї­ні» проведення оцінки майна є обов'язковим у випадках приватизації та іншого відчуження державного майна, майна, що є у комунальній влас­ності. Ця норма поширюється на випадки відчуження частки в статутно­му капіталі, яка належить державі або територіальній громаді.

Увага! Укладаючи договір купівлі-продажу частки, покуп­цеві слід мати на увазі, що предметом договору є саме частка в статутному капіталі, корпоративні права, а не частина активів товариства. їх власником було і залишається то­вариство. Укладаючи договір купівлі-продажу істотної част­ки в статутному капіталі, покупцеві слід наполягати на проведенні інвентаризації майна, вилученні оригіналів правовстановлюючих документів на особливо цінне майно, письмовому попередженні керів­ника ТОВ про заборону вчинення дій щодо проведеня операцій з не­рухомим майном, а найкраще - одразу призначати свого керівника. Ці умови можуть бути істотними умовами договору.

Увага! Укладаючи договір про відчуження частки, набува­чеві доцільно перевіряти виконання учасником-відчужувачем своїх зобов'язань щодо внесення вкладу. Єдиним допустимим доказом унесення вкладу є свідоцтво про внесення вкладу (сплату внеску).


474 ^ф^^

Відповідно до ч. 3 ст. 147 ЦК України частка учасника ТОВ може бути відчужена до повної її сплати лише в тій частині, в якій її уже спла­чено. Зазначена норма застосовується незалежно від того, кому відчу­жується частка - іншим учасникам чи третім особам. Це інше правило, ніж те, що міститься в ч. 2 ст. 53 Закону України «Про господарські товариства», яка передбачає таке обмеження лише в разі відчуження частки третім особам. Відповідно, діють норми ЦК.

Оскільки наявність свідоцтва лише презюмує повне внесення вкладу, але все ж таки є похідним документом, покупцям часток доцільно пере­віряти не лише наявність свідоцтва, але й докази, які свідчать про фак­тичне внесення вкладу учасником та правильність оформлення цієї операції у внутрішніх документах товариства. Бувають випадки, коли внаслідок недбалості або некомпетентності учасників та працівників товариства вклади в статутний капітал оформляються як безоплатна допомога, як позики або ще якось; вклади які вносяться одним з учас­ників від імені кількох, зараховуються як внесок лише одного учасника (який вніс гроші в касу); вклади не прибуткуються до каси, а в разі передачі майна не оформляються відповідні документи, що свідчать про передачу. Деколи свідоцтво про внесення вкладу видається товариством формально, без перевірки цього факту.

Увага! Практично може виникнути ситуація, коли по­купець купив частку в статутному капіталі товариства, яка, як виявляється згодом, не оплачена повністю. У такому випадку підстав для визнання договору недійсним немає, але учасника, який придбав неоплачену частину частки, можна зобов'язати сплатити вклад повністю. До нього перейшли всі права та обов'язки попереднього учасника. Фактично він виконує обов'язок попереднього учасника, який продав йому частку, не оплативши її в повному обсязі. Після того як частка буде оплачена новим учасником, сплачену ним суму можна буде стягнути з попереднього учасника в порядку регресу.

Якщо частка оплачена не в повній частині, то свідоцтво про внесен­ня вкладу не видається. Тому документами, які підтверджують часткову сплату учасником свого вкладу, можуть бути платіжні документи, акти приймання-передачі майна як вкладу до статутного капіталу тощо.


S^^^47S

Увага! Частина 3 cm. 147 ЦК України зазначає про продаж частки у сплаченій частині. Тобто йдеться про продаж час­тини частки. Однак, якщо учасник продає лише частину частки, то інша її частина (не відчужена і не оплачена), за­лишається в нього. Підстав для припинення корпоративних відносин в цьому випадку законом не передбачено. Таким чином, за­конодавство де-факто допускає участь у товаристві особи, частка якої не оплачена взагалі.

3.3.45. Переважні права учасників та їх захист

Відповідно до ч. 2 ст. 147 ЦК, ст. 53 Закону України «Про господар­ські товариства» учасники товариства користуються переважним правом купівлі частки (її частини) учасника пропорційно до розмірів своїх часток, якщо статутом товариства чи домовленістю між учасни­ками не встановлено інший порядок здійснення цього права.

Увага! Наявність норми про переважне право купівлі част­ки у структурі ст. 147 ЦК України дає підстави вважати, що воно стосується лише випадків продажу частки третім особам і не поширюється на випадки продажу частки іншим учасникам товариства, як це було за ст. S3 Закону України «Про господарські товариства» в старій редакції. В іншому ви­падку законодавець не мав логічних підстав для розташування цих двох норм (про право продажу частки третім особам і про порядок переважного права купівлі частки) в одній частині.

Якщо частка (її частина) продається іншим учасникам цього самого товариства, то право обрання покупця серед учасників належить учаснику-продавцеві. Жодних переважних прав інші учасники не мають. Право продажу частки іншим учасникам цього ж товариства передбачено в ч. 1 ст. 147 ЦК України, яка є імперативною і не передбачає можливості вста­новлення в статуті інших зобов'язань для учасника, який продає частку.

Увага! Важливою є також конкретизація в ч. 2 ст. 147 ЦК України сфери застосування переважного права лише до випадків відчуження частки в статутному капіталі шляхом купівлі-продажу. Уразі дарування, міни частки, а так само


476 ^p«- її відчуження іншим способом, учасники не мають жодних переваг перед третіми особами.

Переважне право придбання частки учасника застосовується лише у випадку продажу частки і не поширюється на випадки її безоплат­ного відчуження (дарування). Натомість у Листі від 01.10.2003 р. № 5727 Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва висловив думку, що ситуація з відступленням част­ки (її частини) шляхом дарування не визначена в законодавстві, а тому необхідно керуватися вимогами установчих документів товари­ства1. Розвиваючи логіку цієї відповіді, можна дійти висновку, що установчими документами може бути передбачено переважне право придбання частки в разі її відступлення шляхом дарування. Однак такий підхід суперечить суті дарування як особистого та безвідплат­ного договору.

Уразі укладення договору дарування частки замість договору купівлі-продажу, для того, що б інші учасники не могли скористатися своїм пере­важним правом, такий правочин є удаваним (ст. 235 ЦК України). Однак доводити це в суді повинна зацікавлена особа, яка оспорює правочин.

Увага! Відповідно до cm. 147 ЦК України учасники това­риства користуються переважним правом купівлі частки (її частини) учасника пропорційно до розмірів своїх часток, якщо статутом товариства чи домовленістю між учасни­ками не встановлено інший порядок здійснення цього права.

Порядок повідомлення учасників про намір продати частку законом спеціально не обумовлюється. Механізм повідомлення може бути обу­мовлено в статуті товариства. Повідомляти про відступлення частки слід кожного окремого учасника, а не саме товариство, адже переважні права мають учасники. Повідомлення учасників про відступлення част­ки шляхом купівлі-продажу має надійти завчасно (не менше як за місяць, якщо інший термін не встановлено статутом або домовленістю учасни­ків) і з наведенням усіх істотних умов.

1 Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 01.10.2003 р. № 5727 // База даних «Право». Системний реєстраційний номер №VS727563-03.


 

Увага! Учасник, який продає частку, повинен подбати, щоб мати докази повідомлення про продаж частки інших учасників. Тому повідомлення повинне бути письмовим і вру­чатися учаснику під підпис. Перевірити цю обставину пови­нен і нотаріус, який посвідчуватиме договір.

У ст. 147 ЦК України передбачено, що інший порядок здійснення цьо­го права може бути встановлено статутом товариства або домовленістю між учасниками. Мається на увазі інший порядок, ніж «правило про­порційності», яке передбачає, що кожен з учасників може придбати таку частку, яка необхідна для того, щоб зберегти свою частку в статут­ному капіталі в попередньому розмірі.

Домовленість між учасниками - це договір про порядок здійснення права переважної купівлі частки. Сторонами такого договору є учасни­ки, які мають переважне право. Той учасник, який продає частку, пере­важних прав на купівлю своєї ж частки не має, а тому участі у форму­ванні домовленості з приводу реалізації цього права не бере. Оскільки не встановлено іншого, така домовленість може бути усною. Про її до­сягнення може свідчити й рішення загальних зборів учасників про по­рядок здійснення переважного права, але за умови, що на зборах були присутні всі учасники й рішення прийнято одноголосно. Такий про­токол доцільно підписувати всім учасникам, а не лише голові й секре­тарю. Якщо хтось з учасників відсутній або «не домовляється», то можна внести необхідні зміни до статуту щодо реалізації переважного права придбання частки. Для цього за загальним правилом треба лише 50% голосів усіх учасників, а не згода усіх учасників.

Порядок здійснення права переважної купівлі частки може бути змінений або статутом, або домовленістю між учасниками. Домовленість не може суперечити статуту. Тому якщо статутом установлено певні правила, то домовленістю учасників їх змінити не можна. У такому ви­падку необхідно вносити зміни до статуту.

У коментарі до ЦК України, підготовленому суддями Верховного Суду України, висловлюється думка, що учасник, який відступає частку, вправі відмовитися від продажу частки третій особі, і тоді відчужити її на користь іншого учасника, обраного на власний розсуд. У цьому ви­падку буде застосовуватися ч. 1 ст. 147ЦКУкраїни,анеч.2,якарегулює


відносини, що виникають у разі продажу частки третім особам і перед­бачає право переважного придбання частки1.

Якщо придбати частку бажає один учасник, то вона повинна бути продана йому; якщо ж кілька учасників, то кожному з учасників у пого­дженому ними розмірі, або пропорційно належним їм часткам у статут­ному капіталі товариства.

За чинним законодавством переважне право на придбання частки мають лише учасники товариства, а не товариство.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)