АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Місцезнаходження AT

Читайте также:
  1. Зміна місцезнаходження
  2. Значення місцезнаходження
  3. Інші наслідки відсутності юридичної особи за її місцезнаходженням
  4. Найменування та місцезнаходження юридичної особи
  5. Огляд речових доказів, які не можна доставити в судове засідання, за необхідності проводиться за їх місцезнаходженням.
  6. Підтвердження місцезнаходження
  7. Поняття місцезнаходження
  8. Правові наслідки відсутності юридичної особи за її місцезнаходженням
  9. Стаття 268. Установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу
  10. Установчі документи і місцезнаходження

Місцезнаходженням AT є адреса його виконавчого органу, який ви­ступає від його імені (ст. 93 ЦК). Воно має значення не тільки для вчинення правочинів, звітування та обліку, а й для проведення загальних зборів: в ч. З ст. 35 Закону «Про акціонерні товариства» зазначається, що загальні збори акціонерів проводяться на території України, у межах населеного пункту за місцезнаходженням товариства, крім випадків, коли на день скликання загальних зборів 100 відсотками акцій товариства володіють іноземці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, а також міжнародні організації.

Згідно зі ст.13 Закону «Про акціонерні товариства» статут містить найменування AT, а про позначення його місця знаходження не йдеть­ся. Ці дані містяться обов'язково в Державному реєстрі юридичних осіб. AT обов'язково повідомляє органи державної реєстрації юридичних осіб про зміну свого місцезнаходження та своєї поштової адреси. Таким чином, орган державної реєстрації матиме інформацію про те, куди звертатися кредиторам AT та іншим заінтересованим особам.

AT, як будь-як юридична особа, має печатку, може мати штамп та бланки зі своїм найменуванням, емблему, торговельну марку та інші засоби ідентифікації.

Строк, на який створюється АГ, не обмежується, за виключенням прямої вказівки на це в його статуті (ч. З ст. З Закону України «Про акціонерні товариства»).

3.4.5. Засновники та акціонери AT

AT може створюватися юридичними або фізичними особами. їх мі­німальна кількість не обмежується. AT може створюватися й однією


-М%^549

особою, але нею не може бути підприємницьке товариство, учасником якого є одна особа (ч. 4 ст. 153 ЦК).

Звертає на себе увагу те, що ч. 4 ст. 153 ЦК вимагається реєстрація і опублікування відомостей про придбання усіх акцій одним акціонером для загального відома.

Максимальна кількість акціонерів приватного AT - 100 осіб, макси­мальна кількість акціонерів публічного AT не обмежується.

Засновником AT може виступати й держава в особі органу, уповно­важеного управляти державним майном, територіальна громада в осо­бі органу, уповноваженого управляти комунальним майном.

Засновниками AT є вказані особи, що прийняли рішення про його заснування (ч. 1 ст. 9 Закону «Про акціонерні товариства»).

У подальшому в ЦК та Законі «Про акціонерні товариства» ці осо­би не називаються засновниками. З набранням чинності Законом «Про акціонерні товариства» особи, які створили AT, вже не матимуть особ­ливого статусу в порівнянні з іншими акціонерами, як це було за Законом «Про господарські товариства». Наприклад, засновники вже не мусять тримати 25 % відсотків акцій протягом двох років.

Увага! Усі суб'єкти корпоративних відносин в AT імену­ються акціонерами.

Між тим залишається питання про співвідношення понять «учасник» та «акціонер», тобто чи можна акціонера іменувати учасником. Відпо­відно, чи поширюються на акціонера права та обов'язки учасників господарських, поміщені в статтях 116, 117 ЦК.

З одного боку, AT є різновидом господарського товариства і якщо термін «учасник» вживається стосовно всіх суб'єктів, які мають частки в статутних (складених) капіталах цих товариств, то й акціонери є учас­никами.

Проте ані в статтях 152 -162 ЦК, присвячених регулюванню AT, ані в Законі «Про акціонерні товариства», ані навіть в главі 1 розділу II Закону «Про господарські товариства» стосовно акціонерів не вжива­ється термін «учасник», крім ч. 4 ст. 153 ЦК України, в якій цей термін вживається, як здається, суто стилістично.


У науковій літературі акціонери іноді іменуються членами AT', що пов'язується з невідривністю корпоративних відносин з відносинами членства2.

Здавна повелось не тільки не надавати значення розбіжностям понять «учасник» та «акціонер», а й навпаки, усвідомлено їх ототожнювати. Так, ще Г.Ф. Шершеневич стверджував, що акціонером визнається той, хто є учасником у підприємстві з обмеженою для всіх відповідальністю, усе одно, чи має він акцію або пай3.

Разом з тим можливість або неможливість вживання по відношенню до акціонера терміна «учасник» носить принциповий характер. До­держання того чи іншого підходу до цієї проблеми визначає зміст кор­поративних відносин, в яких перебувають акціонер і AT.

Очевидно, до цього питання слід ставитися таким чином: «учасник» товариства - поняття родове, «акціонер» - видове. Права учасників товариства визначаються загальним чином, а права акціонерів - спеці­альними нормами законів. Відтак, якщо є спеціальна норма, дія загаль­ної норми на акціонерів не поширюється.

У Законі «Про акціонерні товариства» акціонер іменується влас­ником акцій товариства, а корпоративні права - сукупністю майно­вих і немайнових прав, які випливають з права власності на акції. Це абсолютно узгоджується зі ст. 177 ЦК, яка як об'єкти цивільних прав (а отже, і права власності) називає цінні папери (а значить, і акції). Між тим слід зазначити, що вираз «власник акцій» має значення для реалізації акціонером свого «права на акції», тобто права їх про­дати, передати у спадщину тощо. Що стосується «прав з акції» (тобто прав, що надаються акцією), то ними є корпоративні права, права акціонера.

1 Див.: Кашанина Т.В. Хозяйственные товарищества и общества: правовое регулирование
внутрифирменной деятельности. - М., 1995. - С.60.

2 Наприклад, Д.В. Аомакін розуміє під членством комплекс зв'язків учасників організації,
розглядає членські правовідносини (Див.: Ломакин Д.В. Акционерное правоотношение. -
М.: Спарк, 1997. - С. 15). Поняттям членства оперують також Н.В. Фомичева (Права
акционеров и их защита // Новое российское гражданское законодательство и практика
его применения: Сб. науч. статей / Под ред. З.И. Цыбуленко. Саратов: СГАП, 1998 - C.S9);
ОМ. Роднова (Природа прав, принадлежащих акционеру // Юридические записки Яро­
славского государственного университета им. П.Г. Демидова / Под ред. В.Н. Карташева,
Л.И. Кругликова, В.В. Бутнева. - Ярославль, 2000. - Вып.4. - С.152 -153) та ін.

3 Див.: Шершеневич Г.Ф. Учебник торгового права. М, 1994. - С. 161.


-^^^ 551

Трапляється, що акціонерів називають «володільцями компанії»1, що не можна привітати у зв'язку з істотними розбіжностями понять акціонера і володільця,

З викладеного вище можна дійти висновку, що слід позбавлятися суперечливих термінів і використовувати чітко визначені терміни «влас­ник акцій» або «акціонер».

У законодавстві та науковій літературі стосовно акціонера часто вживається й термін «інвестор», правове становище якого визначено досить суперечливо.

• У Законі «Про цінні папери та фондовий ринок» йдеться про інвесторів в цінні папери, під якими пропонується розуміти фізичних та юридичних осіб, резидентів і нерезидентів, які набули права влас­ності на цінні папери з метою отримання доходу від вкладених коштів та/або набуття відповідних прав, що надаються власнику цінних па­перів відповідно до законодавства (ст. 2). Як видно, ці визначення майже тотожні.

• У ч. 2 ст. 13 Державної програми приватизації на 2000-2002 роки2 (далі - Державна програма) йдеться про інвесторів як потенційних по­купців державного майна, а у ст. 12 Закону «Про приватизацію держав­ного майна» покупці цілісних майнових комплексів та інвестори, які бажають придбати контрольний пакет акцій, розмежовуються.

• До того ж, у ст. 10 Державної програми виникає фігура промисло­вого інвестора, яким є «вітчизняний чи іноземний інвестор або їх об'єднання, які заінтересовані у збереженні частки підприємства на ринку відповідного продукту та не менше трьох років виробляють про­дукцію (виконують роботи, надають послуги), аналогічну основній продукції (роботам, послугам) підприємства, що приватизується, або споживають в основному виробництві продукцію (роботи, послуги) такого підприємства чи виробляють продукцію (роботи, послуги), яка використовується в основному виробництві підприємства, що прива­тизується, як основна сировина, чи здійснюють безпосередній контроль на таких підприємствах не менше одного року».

1 Див., наприклад: Шиткина И.С. Правовое обеспечение деятельности акционерного
общества. М.: Фонд «Правовая культура», 1997. - С. 26.

2 Затверджено Законом від 18.05.2000 р. № 1723-Ш // Офіційний вісник України. - 2000. -
№24.-Ст. 981.


Таким чином, до промислового інвестора висуваються додаткові вимоги, тобто він не просто придбаває пакет акцій, а й провадить діяльність у такій самій або схожій сфері, як і AT, акції якого ним купуються. Виокремлюється також фігура акціонера, який придбав пакет акцій під інвестиційні зобов'язання (статті 59, 129 та ін. Дер­жавної програми). Іноді він називається «стратегічний інвес­тор».

• За Законом «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» інвестор визначається або як осо­ба, що має такий цінний папір, як інвестиційний сертифікат, який за­свідчує її право власності на частку в пайовому інвестиційному фонді; або як особа, грошові кошти якої залучаються (об'єднуються) для здійс­нення інститутом спільного інвестування діяльності з метою отриман­ня прибутку від вкладення їх у цінні папери інших емітентів, корпора­тивні права та нерухомість.

• Законом «Про інвестиційну діяльність» надається найбільш широке визначення інвесторів як суб'єктів інвестиційної діяльності, які приймають рішення про вкладення власних, позичкових і залучених майнових та інтелектуальних цінностей в об'єкти інвестування. Інвес­тори можуть виступати в ролі вкладників, кредиторів, покупців, а також виконувати функції будь-якого учасника інвестиційної діяль­ності (ст. 5).

• Ще одним терміном є «інституціональний інвестор», яким згідно зі ст. 2 Закону «Про цінні папери та фондовий ринок» є інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди), інвестиційні фонди, взаємні фонди інвестиційних компаній, недержав­ні пенсійні фонди, страхові компанії, інші фінансові установи, які здійс­нюють операції з фінансовими активами в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, також за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів з метою отримання прибутку або збереження реальної вартос­ті фінансових активів.

Увага! Термін «інвестор» може застосовуватися: - у широкому значенні - як особа, що вкладає кошти різних джерел походження в різні об'єкти - цінні папери, не-


рухомість, у статутний капітал господарського товариства тощо, що тягне виникнення в неї відповідно або речових, або зобов'язальних, або корпоративних прав)

- у вузькому значенні - як особа, що інвестує свої кошти в акції. Серед останніх можуть виокремлюватися такі інвестори, які здійс­нюють свої права або на акцію, або з акції. Перші бувають як актив­ними, що іменуються інвесторами на ринку цінних паперів, так і пасивними, що вкладають свої кошти до інститутів спільного ін­вестування, які вже діють активно на ринку;другі - промисловими та стратегічними інвесторами.

Утім, таке узагальнене бачення не безспірне. Існує точка зору, що акціонер не може бути визнаний інвестором хоча б тому, що він є суб'єктом, який систематично і професійно одержує прибутки (в да­ному випадку через своє майно - гроші)1. Навряд чи можна погоди­тися з цим, бо такий підхід не тільки не відповідає сутності поняття акціонера, а й містить надто безапеляційне твердження про профе­сійність акціонера і систематичність одержання ним прибутків, чого, як правило, немає. Якщо стати на цю позицію, то виходить, що інвес­тор - це не професійна особа, до того ж така, що не розраховує на систематичність одержання прибутків. Бачиться, що це не так. Інвес­тор, навпаки, - професіонал, а питання отримання прибутків більшою мірою залежить саме від нього, чого не можна сказати про акціонера, від якого нічого не залежить.

Увага! Існує така термінологія щодо осіб, які вкладають свої кошти в акції: учасник, засновник, акціонер, власник, володілець, інвестор (у тому числі інституціональний, про­мисловий, стратегічний, інвестору цінні папери). Прийнят­ними термінами є:

- для корпоративних відносин - «акціонер»;

- для відносин власності, продажу, спадкування - «власник акції»;

- для відносин з приводу інвестування в акції - «інвестор».

Див.: Бублик В. Правовое регулирование предпринимательства: частные и публичные начала: Гражданский кодекс об общих моделях соотношения частных и публичных прин­ципов регулирования экономических отношений: Автореф. дис.... докт. юрид. наук. -Екатеринбург, 2000. - С.19.


Останнім часом серед акціонерів стали розрізнятися інсайдери та аутсайдери.

Інсайдери - це «внутрішні» акціонери, під якими часто розуміють менеджерів (членів виконавчого органу), членів наглядової ради і вели­ких акціонерів. Останні саме для того і набували значний пакет акцій, щоб потрапити до органів AT. Тому всі значні акціонери представлені у виконавчому або контрольному органах AT.

Аутсайдери («зовнішні» акціонери) - це дрібні акціонери, які мають до 10 % акцій, внаслідок чого не можуть процедурно впливати на діяльність АГ, і нібито знаходяться зовні від справ товариства, поза вирішенням усіх актуальних і злободенних проблем, його повсякденних зв'язків. Отже, критерій поділу акціонерів на інсайдерів та аутсайдерів полягає в можли­вості впливати на рішення, що приймаються товариством.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)