АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Гармонізація біоритмів

Читайте также:
  1. Методика розрахунку біоритмів
  2. Роль біоритмів у забезпеченні життєдіяльності людини
  3. Роль вітамінів і мікроелементів в гармонізації біоритмів

 

Одним з головних напрямів сучасної хронобіології є розробка різних методів і препаратів для корекції біологічних ритмів людини. За 30 років інтенсивних досліджень в цій галузі ученими різних країн було створено немало засобів, які так чи інакше сприяють гармонізації біоритмів. Серед них можна виділити п'ять основних груп.

1. Фізіотерапевтичні методи. Корекція біоритмів за допомогою фізіотерапевтичних приладів є одним з найперших методів, що використовуються в хронобіології з кінця 1960-х років. Цей метод спочатку розроблявся для відновлення природних біоритмів у космонавтів, які тривалий час знаходилися у Космосі. Наразі такі апаратні процедури, як електросон і світлотерапія, використовуються в основному для корекції порушень біоритмів у людей, які працюють вахтовим методом в Заполяр´ї.

2. Препарати на основі мелатоніну. Мелатонін – це особливий гормон, який синтезується в головному мозку людини і тварин і відіграє найважливішу роль в регуляції біоритмів. Препарати на основі мелатоніну дійсно ефективно справляються з безсонням й іншими порушеннями сну, проте, як і всі гормональні препарати, він має використовуватися строго за необхідністю і під контролем лікаря.

3. Мікстура Павлова і її аналоги. Мікстура Павлова є препаратом, в якому в рівних пропорціях одночасно об'єднано збудливі і заспокійливі засоби. Таке поєднання дозволяє стабілізувати нервові процеси і, зокрема, нормалізувати біоритми сну і неспання.

4. Препарати на основі хронобіотиків. Хронобіотики – це особливі рослинні речовини, які регулюють різні фази біологічних ритмів. Вони виявляються в деяких харчових і лікарських рослинах. При цьому існують хронобіотикі, які регулюють переважно активну фазу біоритмів, і так звані релаксуючі хронобіотикі, які подовжують фазу відпочинку і відновлення.

5. Препарати на основі вітамінів, мікроелементів і хронобіотиків. Такі препарати є найостаннішим поколінням хронобіологічних препаратів. Їхнє створення стало можливим завдяки інтенсивному вивченню різних рослинних хронобіотиків. При цьому було встановлено, що більшість хронобіотиків дещо втрачають свою біоритмологічну активність, будучи синтезованими або виділеними в чистому виді. Як виявилось, більшість відомих хронобіотиків проявляють свою активність тільки у присутності певних вітамінів, вітаміноподібних речовин і мікроелементів, які разом з хронобіотиками містяться в рослині. Більш того, вдалося встановити, що вітаміни і мікроелементи володіють власною біоритмологічною активністю. Так, було розроблено перші вітамінно-мінеральні комплекси з рослинними хронобіотиками.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)