АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Роль вітамінів і мікроелементів в гармонізації біоритмів

Читайте также:
  1. ВИЗНАЧЕННЯ МІКРОЕЛЕМЕНТІВ
  2. Гармонізація біоритмів
  3. ДІАГНОСТИКА ПОРУШЕНЬ ОБМІНУ ВІТАМІНІВ
  4. ДІАГНОСТИКА ПОРУШЕНЬ ОБМІНУ МІКРОЕЛЕМЕНТІВ
  5. Кругообіг мікроелементів у природі (Fе, Мn, Сu, Zn тощо) мікроби проводять для
  6. Методика розрахунку біоритмів
  7. Обмін вітамінів
  8. Роль біоритмів у забезпеченні життєдіяльності людини

 

Всім відомо, що дефіцит вітамінів і мікроелементів може супроводжуватися різким зниженням працездатності і життєвого тонусу, не говорячи вже про зниження стійкості до багатьох захворювань. Це пояснюється тим, що вітаміни і мінеральні речовини є універсальними регуляторами більшості клітинних функцій. Cаме слово «вітамін» перекладається як «речовина, необхідна для життя». Починаючи з найперших етапів еволюції, спочатку одноклітинні, потім багатоклітинні організми і, нарешті, сама людина навчилися використовувати біологічно активні речовини їжі для регуляції своєї життєдіяльності. Вже стародавні лікарі знали про те, що в харчових продуктах містяться певні речовини, за дефіциту яких можуть розвиватися різні захворювання. Люди з цингою швидко видужували, якщо їм давали лимонний сік, хворі з важким недокрів'ям вставали на ноги, отримуючи щодня сиру печінку, а народи північних країн давно навчилися лікувати рахіт за допомогою риб'ячого жиру. Досить подивитися на короткий перелік властивостей вітамінів і мікроелементів, щоб зрозуміти їхню важливість для організму.

Основні біологічні властивості вітамінів

Вітамін С – могутній антиоксидант; зміцнення імунітету; захист кровоносних судин; зміцнення кісток і зубів; участь в синтезі гормонів; регуляція обміну холестерину.

Вітамін В1 – регуляція вуглеводного обміну; регуляція жирового обміну; енергозабезпечення роботи серця.

Вітамін В2 – регуляція білкового обміну; зміцнення волосся; поліпшення зовнішнього вигляду шкіри.

Вітамін В6 – участь в кровотворенні; підвищення фізичної працездатності; зміцнення імунітету; регуляція білкового обміну.

Вітамін В12 і фолієва кислота (вітамін В9) – регуляція синтезу гемоглобіну; підвищення розумової працездатності; захист серцево-судинної системи.

Пантотенова кислота (вітамін В3) – зміцнення імунітету, регуляція травлення; участь в синтезі гормонів.

Вітамін РР (ніацинамід) – регуляція травлення; регуляція нервової діяльності; захист клітин шкіри.

Біотин (вітамін Н) – зміцнення волосся; поліпшення зовнішнього вигляду шкіри.

Вітамін А – поліпшення зору; підтримка еластичності шкіри; регуляція сексуальних функцій; зміцнення імунітету.

Вітамін D3 – зміцнення кісток; участь в засвоєнні кальцію організмом.

Вітамін Е – захист серцево-судинної системи; підтримка функцій мозку; регуляція сексуальних функцій; зміцнення імунітету; підвищення фізичної працездатності.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)