АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сучасні уявлення про біосферу

Читайте также:
  1. Визначення маркетингу класичні та сучасні
  2. Виникнення економічної теорії та основні етапи розвитку. Сучасні напрямки і школи економічної теорії
  3. ВІДОБРАЖЕННЯ АВТОРСЬКОЇ ІДЕЇ ЗА ДОПОМОГОЮ ФОТОГРАФІЇ В СУЧАСНІЙ ПРЕСІ
  4. ЕВОЛЮЦІЯ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ. СУЧАСНІ НАПРЯМИ І ШКОЛИ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ. ВИДАТНІ УКРАЇНСЬКІ ЕКОНОМІСТИ
  5. Екологічні проблеми розвитку металургійного виробництва у світі, сучасні зрушення у його розміщенні.
  6. Журнал «Сучасність» та Іван Кошелівець
  7. Класичні теорії елітаризму (В.Паретто, Г.Моска, Р.Міхельс). Поняття еліти, його генеза. Сучасні теорії еліти.
  8. Концепції інформації в сучасній науці
  9. Модель суспільно-політичного устрою в сучасній Україні
  10. Новітні уявлення про внутрішні змінні організації
  11. Озоновий шар. Сучасні проблеми.
  12. Основні напрямки в сучасній дефектології

2. Еволюція біосфери.

3. Структура біосфери.

4. Основні екосистеми біосфери.

 

1. Основні уявлення про біосферу.

 

Вперше термін “біосфера “- “сфера життя “- був використаний австрійським вченим-геологом Едуардом Зюссом (1875). Ознак він не дав визначення цього поняття. Сучасне його тлумачення належить українському вченому В.І.Вернадському - першему президненту української Академії наук (1919). Свої наукові уявлення про біосферу як “живу” оболонку Землі він виклав у лекціях, прочитанних у Карловому університеті в Празі та Сорбоні в Парижі 1923 – 1924р. Згодом ці положення були узагальнені в книзі “Біосфера “ (1926). В.І.Вернадський розглядав життя як вищу форму розвитку матеріі на Землі.

Отже, біосфера – це оболонка Землі, яка включає частини атмосфери, заселені живими організмами. Біосфера в сучасному розумінні – це глобальна відкрита система зі своїм “виходом”(потік сонячної енергіі, що надходить з космосу) і “ виходом “ (утворені біогенні речовини, які із-за різних причин вилучені з біологічного колообігу).

Біосфера як система є саморегульованого і самоорганізованою.

Екологі пояснюють самоорганізацію системи інформацією, яка пронизує екосистему. Вона міститься в живих організмах, в їх генетичному коді і здатності адаптуватися до змін умов середовища. Отже, саморегулювання біосфери забезпечена живими організмами.

Такий підхід дає підстави вважати біосферу централізованою кібернетичною сиситемою, оскільки в ній живі організми відіграють домінуючу роль.

Згідно із основним кібернетичним законом, система лише тоді володіє стійкістю, коли вона має достатнє внутрішнє різноманіття.

Це різноманіття в основному створується живими організмами. На сьогодні на Землі існує близько 2 млн. видів організмів. Серед них рослин 500 тис. видів, а тварин 1,5 млн. видів.

За данними палеоботаніки кількість родів вищих рослин становила в Силурі (400 млн. років тому) – 1 рід, в девоні (350 млн)- 36, в тріасі (200 млн) –200, неоген (150 млн. років тому) близько 330. Отже збагачення видового різноманіття – це загальна тентенція розвитку біосфери, яка сприяє усуненню зовнішніх і внутрішніх перешкод і підтримці системи в стані гомеостазу.

Характерна особливість біосфери – це її гетерогенність, мозаїчність, причому кожна окрема однорідна ділянка (“біогеоценоз”,”екосистем”), здатна до саморегуляції і повного самовіновлення. Екосистеми перебувають у постійній взаімодії одна з одною, створюючи разом гігантський колооббіг речовин в межах біосфери.

2. Еволюція біосфери.

Еволюція біосфери тривала понад 3 млрд. років і відбувалася під впливом як зовнішніх сил (геологічній, кліматичний зміни, так і внутрішних процесів, зумовленних активністю живих компонентів екосистеми.Перші екосистеми, які існували на початкових етапах розвитку біосфери, були населені надзвичайно дрібними анаеробними генетрофами, які живилися органічними речовинами, синтезованого в ході абіотичних процесів. Потім відбувся “популяційний вибух”автотрофних водоростей, який перетворив атмосферу із відновлювальної в кісневу.

Протягом тривалого геологічного часу організми еволюціонували і створили більш складні та різноманітні системи, здатні контролювати атмосферу. Вони постійно поповнювалися крупними і високоорганізованними видами багатоклітинних організмів.Подальша еволюція екосистем відбувалася шляхом природного добору, можливо, що природний добір на виших рівнях теж відіграє важливу роль, особливо спряжена еволюція, тобто взаємний відбір залежних один від одного автотрофів та генеротрофів, і груповий добір, або добір на рівні угруповань, який веде до збереження ознак, сприятливих для групи в цілому, навіть якщо вони несприятливі для конкретних носіїв цих ознак.

Еволюція організмів і кісневої атмосфери зробили біосферу Землі унікальним явищем в сонячній системі.

На зорі зародження життя на Землі атмосфера містила азот, оптіон, водень, вуглкистий газ, метан і водену пару. Крім цього до ії складу входили хлор,сірководень та інші отруйні для богатьох сучасних організмів гази. Склад атмосфери в ті часи значною мірою строго визначався присутністю вулканічних газів. Вільного кісню в атмосфері ще не було.

Через відсутність кісню не істувало її озонового шару, здатного екранувати згубну дію ультрафіолетового випромінювання сонця, яке вільно досягало поверхні сущі і води. Це згубне випромінення і попередило хімічну еволюцію, яка зумовила утворення складних органічних молекул, таких, як амінокислоти, з яких виникли примітивні живі системи. Водночас абіоптичні процеси такі, як розклад водяної пари під дією ультрофіолету, давали достатню кількість азоту, щоб утворили деякий захист від згубного випромінювання. Поки атмосферного кисню було мало життя могло розвиватися лише під захистом води. Першими живими організмами були дріжджоподібні анафоби, які одержували енергію, необхідну для дихання шляхом бродіння. У зв`язку з тим, що бродіння значно нижче за своєю ефективністю від аеробного дихання зі споживанням якісного, примітивне життя не могло розвинутись далі одноклітинних організмів.

Мікроби, які існували під захистом води, живляться органічними речовинами, що синтезувалися під впливом радіації у верхніх шарах і випадали на -----.

Обмеженість органічному корму створювала напругу добору, яка її призвела до винекнення фотосинтезу. Поступово збільшення у воді кисню за рахунок життєдіяльності організмів і його дифузія в атмосферу зумовили значні зміни в хімії землі і зробили можливим швидке поширення життя.

По мірі збільшення вмісту кисню в атмосфері потужним ставав озоновий шар, створюючи захист від потоку ультрофіолету, що дозволело життю “вийти” з моря на сушу.Одночасно розвиток аеробного дихання зробив можливою еволюцію скадних багатоклітинних організмів. Вважають, що вони з`явились після того, як вміст кисню в атмосфері досяг» 8 % його сучасного рівня. Це сталося майже 700 млн. років тому, приблизно на початку кембрію. Термін “докембрій” використовувався для позначення того величезного періоду розвитку Землі, коли існували лише дрібні і примітивні “одноклітинні” форми життя. В кембрії стався еволюційний вибух нових форм життя, таких, як губки, корали, черви, молюски, предки насінних рослин, та хребетних.

У полеозої життя заповнило не лише, всі моря, але й вийшло на суходіл. Розвиток зеленої рослинності забезпечив велику кількість кисню і поживних речовин, необхідну для подальшої еволюції великих тварин.

Вважають, що коли всередині палеозою споживання кисню досягло кількості його утворення, вміст цієї речовини в атмосфері був близький до сучасного (21 %). З екологічної точки зору еволюцію біосфери можна порівняти з гетеротрофною сукцесією, за якого слідував автотрофний режим.

Наприкінці палеозою відбулося помітне (до 5% сучасного рівня) падіння вмісту кисня і підвищення вмісту CO2, що супроводжувалось зміною клімату і послужило поштовхом до повсюдного “афтотрофного цвітіння” яке стало базою для створення запасів корисних копалин (вугілля,нафта).

У процесі еволюції відбувалися зміни популяції та біоценозів. Видовий склад угруповань змінювався тоді, коли виникали нові види, мінялася щільність населення або генетичний склад тих видів, які виникли. Вчені доходять висновку, що таксономічний склад біосфери ще не стабілізувався, підтвердження цьому дає спряженя еволюція і груповий відбір.

Спряжена еволюція – це тип еволюції угрупування, який характерезує

взаємна селективна взаємодія великих груп організмів, які перебувають в тісному, еколомічному взаємозв`язку.

Явище спряженої еволюції пояснюють адаптаціями, які відбуваються впродовж тривалого часу і проявляються у взаємному селективному впливі рослин і фітофагів. Спряженою еволюцією може бути охоплений не один, а декілька про трофічих ланцюгів. Відомо, що метелик-монарх є зовсім неїстивним для хребетних хижаків. Виявляється, що він живиться молочним соком дерев, токсичним для хребетних.

Взаємний відбір зумовлює еволюцію в напрямі різноманітності, взаємозалежності і гомеостазу. Груповий відбір – це природжений відбір у групах організмів, не обов`язково пов`язаний мутуалістичними зв`язками. При цьому відборі відмирають цілі популяції, а не лише окремий генотип. Механізм слабо вивчений.

У процесі спряженого і групового відборів проходить еволюція і становлення сучасних біогецетозів.

4.Структура біосфери

В.І.Вернадський в 1931 році висловив передбачення, про повсюдне поширення життя в океані. На сьогодні з впевненістю можна стверджувати, що океанічна межа біосфери сягає глибини 11 км.

Поняття про верхню межу біосфери не таке однозначне. За В.І.Вернадським, до біосфери можна віднести ті зони землі, де існують аборигенні угрупування живих організмів. Однак в цій зоні (аеробіосфера) оргінізми не живуть, а лише залітають. Повітряні потоки піднвмають і переносять безліч мікроорганізмів, вірусів, які живуть в краплині вологи. Тут можна зустріти пилок, спори і насіння рослин. Товщина усього шару 50-300 м. Цей шар утворює межу між терра – і гідросферами та тропосферою. Ту частину тропосфери, куди лише спородичного піднімаються перелітні птахи, зграї сарани відносять до тропобіосфери. Над останнього в середовищі, t якого не піднімається вище 0°c, летить тонкий шар висотної біосфери (альтобіосфера).

Зону, яка прилягає до біосфери зверху називав парабіосферою. В ній випадково з`являється мікроорганізм і їх спори. У вищих шарах атмосфери розташованих за паребіосферою, життя відсутнє але можуть міститись біогенні речовини – апобіосфера.

В біосфері виділяється 3 групи життєзабезпечуючих факторів:

1. Достатня кількість СО2 і О2.

2. Достатня кількість вологи, що забезпечує нормальний хід ферментативних процесів.

3. Сприятливий температурний режим.

В біосфері 3 підрозділи:

- аеробіосфера (аеробіотип)

- гідробіосфера (гідробіотип)

- геобіосфера (геобіотип)

Найпродуктивнішим шаром суходолом є фітосфера, яка розом із водними біоцетозами утворює активну плівку життя. Життя існує і нижчих шарах літосфери – літобіосфера. Грунтовий шар – педосфера.

Шар розрідненого життя нижче – гіпогеобіосфера.

Глибше 1 км. (нижче межі кисню) – тепуробіосфера.

Гідросфера:

- океанобіосфера

- опевабіосфера

Особливо слід відзначити озоносферу. Роташовані на висоті 15-20 м. (до 45) визначає температурний режим стратосфери і є захистом для біотипів від УФВ.

Отже біосфера – це шар активного життя, глибше якого на суші»12 км, а в межах океану»17 км.

Товщина біоценотичного покриву ще менша (для лісових біогеценозів»20-60м, для лугових – від кількох ”дм” до кількох метрів.

Однак практично вся земля огорнута біогеценотичним покривом.

Вся площа земної поверхні (510,2 млн. км²) включає в себе маршобіосферу (361,1 млн. км², або 70,8 %) та террабіосферу (149,1 млн. км², 29,2 %). Суходіл, в свою чергу включає в себе близько 30 % лісів, 30 % саван і різнолісся,» 10 % льдовики і»стільки ж с/г угіддя. Майже 1/3 суші покрита горами.

4.Основні екосистеми біосфери

Наземні екосистеми бісфери об`єднують в три основні типи:

1) наземні біоми; 2) прісноводні екосистеми; 3) морські екосистеми

Наземні біоми – представлені лісовими екосистемами в яких виділяють 3 типи рослинності:

- північна позатропічна рослинність: (прионеапічні рідколісся, хвойно-широколистяні, щироколистяні, субтропічні ліси, ксерофільні чагарники і рідколісся, субальпійський чагарник і рідколистя.

- Тропічна рослинність: вологі вічнозелені тропічні ліси, шатрові ліси, тропічні мезофільні рідколися і тропічні савани.

- Південна позатропічна рослинність: вологі підтропічні ліси, жорстколистяні ліси, широколисті ліси. Цей перелік основних лісових екосистем має горизонтальну загальність. Існує аналогічна вертикальна (гірська) загальність.

Екосистеми травянистих ландшавтів. Представлені головним чином екосистемами степів і лугів, природними і культурними екосистемами пасовищ, сінокосів і агробіоцентозів.

Прісноводні екосистеми.

Прісноводні континентальні екосистеми ділять на екосистеми

-стоячих водойм

-водотоків

До 1-х належать екосистеми озер, ставків і калюж, до 2-х належать екосистемам потоків, річок і рік.

Екосистеми світового океану.

Характерною особливістю океанічних екосистем є:

- глобальні розміри і великі глибини, заповнені життям.

- постійна циркуляція.

- панування різних хвиль і приливів, що зумовлює політику періодичності життя, особливо в прибережних зонах.

- солоність і сильна буферність.

- наявність розчинених біогенних елементів, які є лімітуючими факторами, що визначає розміри популяцій.

Все населення водних біоценозів (200 тис. видів) об`єднують в 3 комплекси планктон, бентоз, нектон. Екосистеми океанів відзначаються високою продуктивністю і відіграють велику роль в регуляції клімату Землі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)