АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Видова структура біоценозу

Читайте также:
  1. II. СТРУКТУРА КВАЛИФИКАЦИОННОЙ РАБОТЫ
  2. III. СТРУКТУРА И ПОРЯДОК ФОРМИРОВАНИЯ СТУДЕНЧЕСКОГО СОВЕТА
  3. III. Структура Клуба
  4. III. СТРУКТУРА, РУКОВОДЯЩИЕ И КОНТРОЛЬНЫЕ ОРГАНЫ КПРФ
  5. IV. ОРГАНИЗАЦИОННАЯ СТРУКТУРА ПРОФСОЮЗА
  6. IY. ОРГАНИЗАЦИОННАЯ СТРУКТУРА И ОРГАНЫ УПРАВЛЕНИЯ КЛУБА
  7. VI. ОРГАНИЗАЦИОННАЯ СТРУКТУРА ПАРТИИ.
  8. А) структура текстів драм
  9. Аксенов Ю., Левидова М. «Цвет и линия» М. 1986
  10. Активные операции коммерческих банков, их структура.
  11. Атомная структура материи
  12. Базовая структура цикл.

 

Під видовою структурою біоценозу розуміють різноманітність у ньому видів і співвідношення їх чисельності або маси. Розрізняють бідні і багаті видами біоценози. В полярних арктичних пустелях і північних тундрах, в безводних спекотних пустелях, у водоймах, забруднених стічними водами – скрізь, де один або одразу декілька факторів середовища далеко відхиляються від середнього оптимального для життя рівня, угрупування дуже збіднені, бо лише обмежена кількість видів здатна пристосуватися до таких крайніх умов.

Видовий склад біоценозів залежить від тривалості їх існування, історії кожного біоценозу. Молоді, тільки сформовані угрупування звичайно включають малу кількість видів, ніж давно утворені.

Видовий склад будь-якого біоценозу здатний дещо змінюватись. В кожному біоценозі є постійне ядро, що складається з осілих видів, найкраще пристосованих до даних кліматичних умов. Крім того, є види, що з’являються в складі біоценозу лише в певні періоди. Ці зміни складу біоценозів зумовлені тим, що певні види знаходяться в межах даного угрупування. Сприятливі умови лише протягом якогось певного періоду часу. Так, лемінги, песці, біла сова можуть знаходити їжу в тундрі протягом всього року, а численні види гусячих, кулики лише в літній час.

Отже, складу багатьох біоценозів властиві сезонні коливання. Однак, це проявляється лише в тих широтах, де яскраво виражена сезонна зміна кліматичних факторів.

В складі біоценозів, окрім сезонних, спостерігаються добові зміни видового складу. Тварини, що входять до складу багатьох біоценозів поділяються на денних і нічних. Нерідко в певний час доби вид входить до складу біоценозу, а в інший час доби – випадає з його складу (добові міграції планктону).

Перехід від одного біоценозу до іншого може бути більш або менш різним. Однак у всіх випадках існує перехідна зона, розміри якої в кожному конкретному випадку можуть відрізнятися. Наприклад: між тундрою і тайгою – лісотундра.

Населення перехідної зони завжди різноманітніше, ніж в одному та іншому біотопі. Це явище отримало назву узліссєвого (крайового) ефекту.

В кожному біоценозі організми пов’язані між собою різними зв’язками. Можна виявити угрупування організмів, приурочених до якогось одного виду, які не можуть без нього існувати. Частіше це об’єднання відбувається навколо популяції виду, що має важливе середовищеутворююче значення(види едифікатори).

Наприклад, з ялиною пов’язана життєдіяльність кислиці,грибів, білок, короїдів і т.д. такі угрупування різнорідних організмів, пов’язаних в своїйжиттєдіяльності з яким-небудь одним видом в біоценозі, називають консорцією.

Вид, навколо якого формується консорція, називають детермінантом, а види об’єднані навколо нього – консортами.

Зв’язки детермінанта з консортами можуть бути найрізноманітніші: трофічні, топічні і т.б.

В одному і тому ж біоценозі організм одночасно може бути членом кількох консорцій. В одних він може виконувати роль детермінанта, в інших – консорта.

Наприклад, білка має свою консорцію із хижаків (куниця), паразитів, які розміщуються в її тілі або гнізді, організмів, що живляться відходами її життєдіяльності. Входячі у консорцію ялини, білка вносить в неї своїх консортів. Тому всі види консорції можна розмежувати на консортів І-ого порядку, ІІ-ого порядку і т.д..а групи видів, що об’єднуються навколо детермінантів консорцій І, ІІ та інших порядків називається концептрати.

Зв’язки консортів з детермінантами можуть бути постійними і тимчасовими. Наприклад, жуки-короїди все своє життя проводять на детермінанті. А ті, лише певний час.

Склад консорції може змінюватись з часом, оскільки змінюється склад консортів з віком детермінанта.

Наприклад, дорослі ялини ушкоджуються короїдами, а молоді грибками.

Консорції є структурними одиницями біоценозів. В кожному біоценозі їх може бути багато або одна. Випадіння детермінанта із біоценозу часто супроводжується випадінням консортів.

Поява в біоценозі нового детермінанта часто призводить до того,що разом з ним приходять і його консорти. А якщо детермінант інтродукований з віддалених районів, він формує свиту консортів із місцевих видів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)