АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СОЦИАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Читайте также:
  1. Аналіз існуючих теоретико-практичних розробок створення інформаційних систем для вирішення обраної проблеми.
  2. Аналіз проблеми дитячої двомовності.
  3. Глобальні екологічні проблеми: озонова діра, парниковий ефект, кислотні дощі
  4. Глобальні проблеми сучасності. їх сутність та шляхи розв'язання.
  5. Депозитнестрахування в Україні: сутність, проблеми та перспективи розвитку.
  6. Екологічні проблеми річкових ресурсів Херсонщини
  7. Екологічні проблеми розвитку металургійного виробництва у світі, сучасні зрушення у його розміщенні.
  8. Економічні проблеми в період підготовки та здійснення реформи в 1861 р.
  9. ЗАВДАННЯ І ПРОБЛЕМИ КРИМІНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА В УМОВАХ ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА
  10. Земельні ресурси і структура земельного фонду України, регіональні проблеми розміщення і використання.
  11. І. Загальна характеристика проблеми
  12. Культура інформаційних потреб та проблеми реалізації їх

 

 

Текст 6. Смъртността при хората с безинтересни професии е с 43% по-голяма

 

Центърът по медицински науки към университета в Хюстън публикува данни от продължителни изследвания на тема работа. Изводите са крайно интересни и противоположни на общоприетите представи и стереотипи.

Според данни от проучванията, скучната работа съкращавала живота. Учените се позовават на обстойно изследване, което обхваща 500 семейства за периода 1968-1999 години. Хората, чиято професия не изисква поемането на отговорност и вземането на важни решения, не са дълголетни. Еднообразна и скучна работа съкращавала живота с 43% в сравнение с професиите, които са по-интересни и свързани с отговорности. Професиите, които не изискват особени усилия, също съкращават живота, но с 35%. Тази закономерност се появява в периода 10 години след прекратяване на работата.

Скучните професии изискват повтарянето многократно на едни и същи действия и не предполагат промяна на създадените навици. Това пък от своя страна кара хората да не харесват и не обичат особено работата си, защото не е им интересна. Този начин на мислене и отношение се предава и на ежедневието им извън работното място. Те свикват на застоял, скучен и еднообразен начин на живот. Промените и отговорностите ги плашат. Апатичността и емоционалното униние пък влияят негативно на здравословното им състояние. Пасивността в работата кара човек да се бори непрекъснато с невнимателността и сънливостта, което от своя страна влияе на стресовия хормон. Загубва се способността за мобилизация, силна воля и характер. В същото време учените установили, че доброжелателността на колегите на работното място, безопасността на труда и отсъствието на тежко физическо натоварване не влияят особено върху продължителността на живота.

 

Комментарий и задания к тексту:

 

извод – вывод, заключение

позовавам се - ссылаться

изисквам - требовать

поемане - взятие

отговорност – ответственность

вземане – принятие

карам - заставлять

харесвам - нравиться

обичам – любить

плаша - пугать

непрекъснат – непрерывный, непрестанный

натоварване – нагрузка

 

1. Определите грамматическую форму следующих слов: навици, обхваща, промените.

 

2. Не обращаясь к словарю, попробуйте перевести на русский язык следующие слова и выражения: изследвания на тема работа, общоприети представи, начин на мислене, начин на живот, ежедневие, извън работно място, свиквам, здравословно състояние, загубва се способност.

 

3. Ответьте на следующие вопросы к тексту:

Как се свързва смъртността на хората с техните професии по данните на Центъра в Хюстън?

Колко семейства обхваща изследването?

Защо някои от хората не харесват работата си?

Как влияе скучна работа върху ежедневието на хората извън работното място, на волята им и характера?

Какво не влияе особенно върху продължителността на живота?

 

 

Текст 7. Все повече жени не искат да имат деца

 

Последните данни от световната статистика сочат, че от 3 до 6% от жените съзнателно се отказват от майчинството. При това този процент непрекъснато расте. В случая не става въпрос за самотни дами или такива, които физически не могат да заченат, а за здрави и омъжени жени.

Американски психолози решиха да разберат, на какво се дължи това. Те са анкетирали 100 жени на възраст от 30 до 50 години, които съзнателно се отказват от продължаване на поколението. 20% от тях заявили, че е защото не обичат децата и дори се страхуват от тях. Останалите пък признали, че ценят много личната си свобода, заради сложния и напрегнат начин на живот, заради работата си и защото не искали да жертват себе си заради децата. По-интересно обаче е, че по-голяма част от тях са интелигентни, с едно или две висши образования. Според психолозите, колкото повече жени са изправени пред конкуренция с мъжете на всички нива (професионални и социални), толкова процентът на бездетните ще се увеличава. Съвременните дами са склонни да пренебрегват децата за сметка на кариерата.

 

Комментарий и задания к тексту:

 

искам – хотеть

соча – показывать, указывать

самотен – одинокий

обичам - любить

страхувам се - бояться

начин - способ

колкото …, толкова – чем …, тем

изправен (пред нещо) – поставлен (перед чем-л.)

сметка – расчет, соображение (за сметка на – в пользу чего-л.)

става въпрос за – речь идет о…

дължи се на – причина в…

 

1. Не обращаясь к словарю, попробуйте перевести на русский язык следующие слова и выражения: омъжени жени, в случая, продължаване на поколението, напрегнат начин на живот, сметка на кариерата.

 

2. Ответьте на следующие вопросы:

Какъв процент от жените в света съзнателно се отказват от майчинството?

За какви дами не става въпрос в случая?

Защо анкетираните жени не искат да имат деца?

Кое образователното равнище предимно те имат?

Имате ли лично мнение по този въпрос?

 

Текст 8. Децата на работещите майки изостават в развитието си

 

Децата на майките, които се връщат на работа скоро след раждането, е по-вероятно да изостанат в развитието си. Изследване върху тригодишни деца е показало, че тези, чиито майки се върнали на работа през първите девет месеца след раждането, имат по-слаби говорни и други способности от децата, чиито майки са си останали у дома. На тестове, преценяващи различни умения, те са се представили с 10% по-слабо.

Изследването е извършено в Колумбийския университет в Ню Йорк. Авторите са тествали 50 различни умения на децата - разпознаване на цветове, букви, числа и форми, говорене и броене. Друго изследване, осъществено в Великобритания, потвърждава тези резултати. То показва още, че негативните ефекти на отсъствието на майката зависят от нивото на нейното образование. Те са най-слаби, ако тя е завършила университет. Според авторите на изследването, вероятно, по-образованите майки са по-продуктивни както на работа, така и в отглеждането и възпитанието на детето. Учените от Колумбийския университет предупреждават майките да не се плашат от резултатите от това изследване. Негативните ефекти не са големи. Животът на детето ви не е провален, казват те.

 

Комментарий и задания к тексту:

 

изоставам - отставать

броене – счет

според – по, согласно

плаша се - бояться

проваля се – провалиться, потерпеть неудачу

отглеждане – выращивание, воспитание

 

 

1.Не обращаясь к словарю, попробуйте перевести на русский язык следующие слова и выражения: се връщат на работа, говорни способности, ниво на образование.

 

2. Ответьте на следующие вопросы к тексту:

Какво е показало изследването върху тригодишните деца на работещите и неработещите майки?

Къде е извършено това изследване?

Колко различни умения на децата са тествали авторите на изследването?

От какво според тях зависят негативните ефекти?

Големи ли са негативните ефекти?

 

 

Текст 9. Гърци търсят българки за булки

 

Официалната статистика гласи, че на всеки 100 неженени гърци се падат по 66 неомъжени гъркини. Затова преди време гръцки телевизионен канал лансира идеята да се «внасят» булки от България. От своя страна това предложение разгласи Би Би Си като възможност да се реши проблемът с демографското неравновесие в Гърция.

От границата с България до остров Крит в над 80 региона на Гърция мъжете над 20 години имали повече от сериозен проблем да си намерят брачна партньорка. Кандидат-женихите са два пъти повече от свободните гъркини. Съгласно официалната гръцка статистика съотношението на неомъжените жени и неженените мъже е 1: 1,5. По-уравновесено разпределение между двата пола се наблюдавало в големите градове в страната. Особенно болезнен бил обаче проблемът за гърците в провинцията, където липсата на жени била повече от чувствителна.

Дори 60 на сто от проститутките в Гърция са чужденки, повечето от които българки, албанки, рускини и румънки. Голяма част от тях са привлечении от фалшиви предложения за работа, след което са принуждавани да се продават. Гърция периодично гони проститутки, въпреки че тя няма закони срещу трафика на хора.

Гръцкият частен телевизионен канал излъчи голям материал по темата. Потърсено било мнението на жители от такива райони и тяхната гледна точка за разрешаването на сериозния демографски проблем. Повечето от тях твърдят, че най-лесният начин за излизане от сложното положение било да бъдат докарани българки, някои предложили подписването на двустранна спогодба за това между София и Атина.

Според данни на Националния статистически институт мъжете в България са по-малко от жените. Те показват, че на 100 жени се падат 97 мъже, така че три от тях са обречени да останат стари моми. Друг тревожен факт е, че представителите на силния пол в България са по-застрашени от сърдечно-съдови заболяваня и умират по-рано от жените. Постоянният стрес, породен от несигурността в утрешния ден – безработица, ниска заплата и други проблеми от финансово-битов характер, държи встрани от брака доста застаряващи ергени. Тъкмо заради това в големите градове жените, гонейки или надскочили 30 години, трудно могат да си намерят брачен партньор. Затова много българки се изкушават от възможността да си намерят съпруг в чужбина. Това е факт, че българските мъже имат много вредни навици и пороци – пушене, пиене, липса на кавалерско отношение към жената и други. Тези, които правят изключение, обикновено са женени.

 

Комментарий и задания к тексту:

 

падам се - приходиться

лансирам – выдвигать (предложение)

липса – отсутствие, недостаток

излъча – показать (по ТВ)

спогодба - договор

несигурност – неуверенность, нестабильность

ерген – холостой

стара мома – старая дева

 

1. Не обращаясь к словарю, попробуйте перевести на русский язык следующие слова и выражения: неомъжени гъркини, неженени гърци, разгласи предложение, по-уравновесено, гледна точка, начин на излизане от сложното положение, сърдечно-съдови заболявани, несигурност в утрешния ден, надскочили 30 години, кавалерско отношение към жената.

 

2. Определите грамматическую форму следующих слов: се наблюдавало, най-лесният, докарани, породен, застаряващи, гонейки, изкушават се, пороци.

 

3. Ответьте на следующие вопросы к тексту:

Какво предлага Би Би Си за възможност да се реши проблемът с демографското неравновесие в Гърция?

Колко пъти повече са кандидат-женихите от свободните гъркини?

Къде се наблюдава по-уравновесеното разпределение между двата пола?

Къде проблемът за гърците е особенно болезнен?

Колко жени се падат на мъжете в България?

Какви проблеми имат българските мъже?

Защо много българки не могат да си намерят брачния партньор в България?

 

 

Текст 10. Мечтите объркват живота на фантазьорките

 

Имa жeни, кoитo цял живoт мeчтaят дa cpeщнaт идeaлния мъж. Toвa ca пpaзни фaнтaзии - тoй cъщecтвyвa caмo в пpикaзкитe, мили, нeпopacнaли мoмичетa. Bнимaвaйтe cъc cвoитe пpикaзни гepои, зa дa нe си оcтaнeтe caмo c чaкaнeтo. Aкo глeдaтe нa мeчтитe cи c извeстнa дoзa иpoния и мoжeтe ясно дa paзгpaничите cвeтa нa въoбpaжeниeтo oт peaлнocттa, вcичкo e нapeд. Ho aкo ce дoвepявaтe нa poмaнтичнaтa cи нaглaca дa глeдaтe свeтa пpeз poзoви oчилa, внимaвaйтe: мoжeтe дa cи oбъpкaтe живoтa.

B пycтинятa нa пътницитe им ce пpивиждaт зeлeнинa и вoдa. Чoвeк измиcля гepoитe, кoгaтo e нeyдoвлeтвopeн oт нacтoящeтo. Toвa, кoeтo нe ни достигa в peaлния живoт, изпълвa нaшитe миcли, фaнтaзии и cънищa. B нaй-яpкитe чepти нa мъжa нa мeчтитe ни кaтo в oглeдaлo ce oтpaзявa нaшaтa нeyвepeнocт, oнoвa, кoeтo нa нac ни липcвa.

Mлaдa жeнa yпopитo нe иcкa дa пopacнe и мeчтae зa "зaвoeвaтeл" или "нaдeжднa oпopa". Дpyгa, кoятo нe yмee дa изpaзявa чyвcтвaтa cи, - зa някoй, кoйтo "дa я paзбиpa бeз дyми". Ho дpyгият нe cъщеcтвyвa, зa дa peшaвa нaшитe пpoблeми. Измиcлeният oбpaз cъвпaдa c peaлнocттa caмo нa пpъв пoглeд и cpeщaтa c мъжa нa мeчтитe пoчти винaги тpaвмиpa или paзoчapoвa. Aкo имaтe къcмeт, щe изпитaтe caмo paзoчapoвaниe, aкo нямaтe, щe cтpaдaтe и щe ви ocтaнaт дyшeвни бeлeзи зa цял живoт - щe cтaнeтe пoдoзpитeлнa пecимиcткa.

Meчтaтa винaги e плoд нa нeyдoвлeтвopeнa пoтpебнocт. Mъжeтe, зa кoитo "мoжe caмo дa ce мeчтae", пpи вcичкитє cи paзличия имaт eднa oбщa чepтa: във фaнтaзиитe c тяx e възмoжнo oнoвa, кoeтo c peaлнитe xopa oт oбичaйнoтo oбкpъжeниe нe ce пoлyчaвa - зaдyшeвeн paзгoвop, бopбa нa cилни xapaктepи или пoдчинeниe нa влacтнa нaтypa.

Baжнo e дa нe пpeдявявaмe към peaлния пapтньop пpeтeнции, чe тoй "нe cъoтвeтcтвa". Toй нe e длъжeн дa oтгoвapя нa нaшитe фaнтacтични oчaквaния. А идeaлът e зa тoвa - никoй дa нe мoжe дa издъpжи нa cpaвнeниe c нeгo. Дoбpe e, чe пoвeчeтo xopa никoгa нe гo cpeщaт.

3aщoтo идeaлът ни кapa дa cмe гoтoви нa вcичкo и дa гo cлeдвaмe нaкpaй cвeтa. Пpeдcтaвeтe cи, чe гo cpeщaтe тaкъв, кaкъвтo винaги cтe cи гo мeчтaли. И тoй oтгoвapя нa чyвcтвaтa ви. Жeнитe ce и мнoгo cкopo тoй ce oкaзвa oбикнoвeн чoвeчeц. A виe пpeз цeлия cи ocтaнaл живoт ce cъpдитe нa cъпpyгa cи, чe ви e "излъгaл". Или oщe пo-злe: пpeз очитe нa poмaнтикaтa тoй ви изглeждa cмeл, cилен, oбaятeлeн. Ho cлeд вpeмe yзнaвaтe, чe e лъжeц, измaмник, дaжe npecтъпник. Paзoчapoвaниeтo ви e oгpoмнo, пocлeдcтвиятa - нeпpeдвидими.

Визитка на идеалния съпруг: тoй не пpиличa нa дpyгитe мъжe, с кoитo cтe yчили, paбoтили и ходили на срещи. За миналото му не знаете почти нищо – какъв простор за фантазиране! Няма родители, които го опекунстват и се месят в живота му. Toй мoжe дa бъдe oпитoмявaн, нo нe и възпитaвaн, пpoмeнян. Oбикнoвeнo e виcoк, плeщecт, cлaб. Имa свoe ocoбeно излъчвaнe, cилнa aypa и взpивoопacнa eнepгия. Toй е твъpдe пpoтивopeчивa личност: добъp, нo твъpд, щeдъp, нo дeлoви, cnpaвeдлив, нo cтpoг, cyпepмeн, нo c дyшa нa мoмчe.

Caмo тoй e в cъcтoяниe дa ви oцени пo дocтoйнcтвo - дa ви гoвopи кoлкo cтe кpacивa, нeвepoятнa, cпoсoбнa. A кoгaтo нe cтe в кoндиция, дa ви npeгъpнe и yтeши кaтo любящ бaщa. Реално не съществува – има го само във фантазиите.

 

Комментарий и задания к тексту:

 

обърквам – запутывать, усложнять, вносить беспорядок

порасна - вырасти

приказка - сказка

всичко е наред – все в порядке

наглася – уладить, устроить / нагласа – настрой, ожидания

късмет – счастье, удача

опитомяван – прирученный, одомашненный

 

 

1. Не обращаясь к словарю, попробуйте перевести на русский язык следующие слова и выражения: се привиждат, празни фантазии, чакане, розови очила, разбирам без думи, по-зле, месят се в живота, с душа на момче, не сте в кондиция.

 

2. Определите грамматическую форму следующих слов: пътниците, изългал, променя

3. Найдите в тексте ответы на следующие вопросы:

За какво мечтаят повечето от жените?

Кога човек измисля героите?

Коя обща черта имат всички мъже, за които «може само да се мечтае»?

Каква е визитката на идеалния съпруг?

Защо той реално не съществува?

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.022 сек.)