АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Завдання. 1. Конституція закріплює громадянські та політичні права, а з соціально-економічних - лише право власності

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II. Завдання та обов'язки
  3. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  4. II. Перевірка домашнього завдання.
  5. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  6. IV. Домашнє завдання з інструктажем.
  7. V. Домашнє завдання з інструктажем.
  8. VI. Домашнє завдання.
  9. VI. Домашнє завдання.
  10. VI. Домашнє завдання.
  11. VII. Домашнє завдання.
  12. А. Завдання

1. Конституція закріплює громадянські та політичні права, а з соціально-економічних - лише право власності. При цьому головна увага приділяється основам устрою державної влади, розподілу її на законодавчу, виконавчу та судову, й визначаються взаємовідносини між цими гілками;

Визначте, якому етапу конституційного розвитку відповідає закріплення зазначеного переліку прав людини в конституції держави? Чим це зумовлено?Назвіть особливості регулювання прав людини в різні періоди конституційного розвитку.

 

2.Стаття 22 Конституції Італії встановлює: «Ніхто не може бути позбавлений своєї праводієздатності, свого громадянства, імені за політичними мотивами»

Проаналізуйте вказану норму. Чи може громадянин держави у разі порушення зазначеної норми звернутися до суду, посилаючись тільки на ст. 22 Конституції Італії, чи потрібно для реалізації цієї конституційної норми ще послатися на спеціальний закон, який конкретизує норму? Який суд в Італії може розглядати зазначену справу: суд загальної юрисдикції чи Конституційний суд?

 

3.Особа К. був народжений на території Перу. Його мати - громадянка Перу, батько - громадянин Бразилії. У 18 років він приїхав до Бразилії і звернувся з заявою про отримання громадянства Бразилії за народженням. Йому було відмовлено та роз’яснено його право на отримання громадянства шляхом натуралізації в полегшеному порядку після 1 року безперервного проживання на території Бразилії.

Проаналізуйте ситуацію. Які підстави є у особи для набуття громадянства за народженням та шляхом натуралізації в Бразилії?

 

4. Громадянин РФ П. переїхав до Ізраїлю та набув там громадянства, при цьому він не вийшов із громадянства РФ. Через деякий час він вирішив тимчасово повернутись на територію РФ. Втім, вже не зміг влаштуватися на роботу та прийняти участь у виборах місцевих законодавчих зборів. Разом з тим податкова інспекція надіслала йому повідомлення про необхідність сплати прибуткового податку з отриманої плати за квартиру, яку він здає в оренду, а військкомат – повістку про призов на військову службу. Громадянин П., посилаючись на те, що йому відмовили у працевлаштуванні, вирішив не сплачувати податок. Повістку про призов він проігнорував, мотивуючи тим, що буде проходити військову службу в Ізраїлі.

Розгляньте Конституцію РФ та Федеральний закон «Про громадянство РФ» та оцініть дії громадянина П. і органів влади. Поясніть правові наслідки подвійного громадянства.

 

5. Громадянка Швейцарії С. погодилася стати сурогатною матір’ю для подружжя Н., яке не могло мати дітей. За для цього вони звернулися до місцевої лікарні для проведення процедури запліднення. Втім, незважаючи на усі задовільні фізіологічні показники у майбутньої сурогатної матері, їм було відмовлено, посилаючись на відповідну конституційну заборону. Громадянка С. звернулася до Федерального суду зі скаргою про порушення права на повагу її приватного життя.

Вирішить спір. Чи є конституційна норма, яка б регулювала питання щодо можливості використання сурогатного материнства в Швейцарії? Чи мала право звернутися громадянка С. одразу до Федерального суду чи потрібно було спочатку пройти нижні судові ланки та отримати їх рішення. Які питання входять до конституційної юрисдикції Федерального суду?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)