АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 10. Держава і право Візантії (IV – XV ст.)

Читайте также:
  1. E. интерпретирование аналитических результатов по конкретно заданным вопросам правоохранительных органов или суда.
  2. I. Международно-правовые, законодательные и нормативные акты
  3. II. ВІДПОВІДНЕ НАЦІОНАЛЬНЕ ПРАВО
  4. III. Справочные данные
  5. IV. ГРЕЧЕСКИЕ ГОРОДА И ПЕРСИДСКАЯ ДЕРЖАВА 700 – 480 гг. до Р. X.
  6. Module IV. Цивільне право
  7. Module XIV.Адміністративне право. Конституційне право
  8. Module XV. Трудове право. Право споживачів
  9. V. ПРАВОВЫЕ АКТЫ И МАТЕРИАЛЫ СУДЕБНОЙ ПРАКТИКИ
  10. VI. Правовые основания и порядок работы с военнослужащими по контракту, не справившимися с обучением по программе интенсивной общевойсковой подготовке с курсом «выживания»
  11. А31. Держава Селевкидов (общая характеристика социально-экономических и политических отношений).
  12. АВТОРСКОЕ ПРАВО

Дінати (від греч.(грецький) dynatós — могутній), термін, що уживався у Візантії (головним чином в законодавчих пам'ятниках 10 ст) для позначення пануючої верхівки візантійського суспільства.

Декуріони (лат. decuriones, curiales) – в Древньому Римі члени міських рад (сенатів, називалися в період імперії також куріями) в містах Італії і провінцій Декуріони - вищий стан італійських і провінційних міст Римської імперії. Як члени міських рад (сенатів) відали міським управлінням, здачею міських земель в оренду.

Логофет - чиновник у візантійському державному апараті. З VII століття керівник державного відомства (казни, пошти тощо).

Стратіоти - у Візантійській імперії так називалися воїни, що набиралися з вільних селян, зобов'язаних служити в ополченні феми. На чолі фемного війська стояв стратіг, в руках якого перебувала вся військова та цивільна влада в фемах. Виникнення стратіотського стану нерозривно пов'язане зі створенням у Візантійській імперії фемної системи.

Парик - земельно залежний від феодала селянин у Візантії починаючи з Х століття (найчастіше збіднілий селянин, що втратив власну земельну ділянку і змушений був осісти на землі феодала).

Фема - найменування військово-адміністративного округу Візантійської імперії після еволюційної зміни латинської мови грецькою в якості офіційного і найбільш вживаного мови держави.

Діоцез - спочатку позначав міський округ в стародавньому Римі - з I століття до н. е.; пізніше, за часів принципату, - частина провінції (єпархії); після реформ Діоклетіана, в кінці III століття - велика адміністративна одиниця, до складу якої входило кілька провінцій. Система діоцезів проіснувала у Візантійській імперії до 630 року, коли було запроваджено поділ на феми.

Пронія - феодальний інститут у Візантії XI-XV століть. - довічне (іноді спадкове) імператорське дарування світській особі або монастирю в нагороду за службу права збору податків з певної території із правом управління цією територією.

Турма - у Візантії військовий підрозділ фемної армії (зазвичай, третя частина феми, кілька загонів — ванд або фламмул зі своїми штандартом).

Клісури – автономні адміністративні одиниці, зазвичай стратегічно важлива фортеця та її район на чолі із клісурархом; гірські ущелини.

«Симфонія влад» - сформульована багато століть назад, являє собою такий стан відносин держави і церкви, що націлює нинішнє покоління на стабільність і впорядкованість як на підставу консолідації суспільства.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)