АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

До виконання лабораторних робіт

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II Методика виконання курсової роботи.
  3. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  4. VI Поточний контроль виконання роботи
  5. VI Поточний контроль виконання роботи
  6. VI Поточний контроль виконання роботи
  7. VI Поточний контроль виконання роботи
  8. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  9. VII. Тематика курсових робіт з аналізу фінансів підприємств
  10. VIІ Поточний контроль виконання роботи
  11. Абсолютне погіршення становища робітничого класу
  12. Аналітична оцінка робіт

067-251

 

 

Методичні вказівки

до виконання лабораторних робіт

з дисципліни „Моделі і методи прийняття рішень в економіці”

для студентів 5 (6) курсу спеціальностей 7.050107 та 8.050107 „Економіка підприємства” денної та заочної форм навчання

 

 

Рекомендовано методичною

комісією факультету економіки

і підприємництва

Протокол № 5 від 09.11.2006 р.

 

 

Рівне - 2007


 

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни „Моделі і методи прийняття рішень в економіці” для студентів 5 (6) курсу спеціальностей 7.050107 та 8.050107 „Економіка підприємства” денної та заочної форм навчання / В.О. Солодкий, В.Р.Красовський, Рівне: НУВГП, 2007, - 24 с.

 

Упорядники: В.О.Солодкий, канд. економ. наук, доцент, В.Р.Красовський, асистент

 

 

Відповідальний за випуск: Н.Б.Кушнір, канд. економ. наук, професор, завідувач кафедрою економіки підприємства

 

© Солодкий В.О., Красовський В.Р., 2007

© НУВГП, 2007

 
 
 

Вступ

 


Вибір ефективних управлінських рішень неможливий без всебічного аналізу комплексу взаємозалежних чинників, визначення і порівняльної оцінки можливих альтернатив і допустимих планів дій. Тому широке застосування в процедурах прийняття управлінських економічних рішень знайшли математичні методи: моделювання, аналізу, балансування, імітаційного моделювання, прогнозування, оптимізації, підтримки прийняття рішень.

Метою виконання лабораторних робіт є вивчення сучасних економіко-математичних методів прийняття рішень оптимізації діяльності суб'єктів господарювання в умовах ринкової економіки шляхом опрацювання на конкретних, максимально наближених до реальних, навчальних задачах, прикладах та математичних моделях методик визначення оптимальних економічних рішень.

Оптимізаційні методи та моделі математичного програмування й дослідження операцій знайшли широке використання для розв'язування різноманітних задач ринкової економіки. Довільна оптимізаційна модель, (оптимізаційна задача) містить, як правило, дві складові:

· цільову функцію,

· обмеження.

Цільова функція формалізує критерій оптимальності, за яким серед допустимих планів вибирається якнайкращий, а обмеження щодо змінних визначають множину допустимих планів. Частіше за все оптимізаційні економічні задачі є багатовимірними та в узагальненій формі мають вигляд:

 

 

де х1,..., хn, у – дійсні змінні (керовані параметри), перші n з яких основні і утворюють план х=(х1,..., хn) задачі, а остання показує відповідне значення цільової функції;

f, gi, i=1,m1, hi, i=m1 +1,m2 – дійсні функції n змінних х1,..., хn. Перша функція слугує як цільова, а усі інші використовуються з метою відбиття множини допустимих планів. Якщо кожна з цих функцій лінійна, то маємо задачу лінійного програмування; у супротивному випадку – задачу нелінійного програмування.

Серед обмежень задачі можуть зустрічатися особливі – наприклад, обмеження на знак окремих змінних або вимоги їх цілочисловості. Такі обмеження виокремлюють, називаючи інші обмеження основними, а виокремлені – додатковими. Якщо серед додаткових обмежень немає вимог цілочисловості, то маємо задачу математичного програмування з неперервними змінними (лінійну або нелінійну); у протилежному випадку - коли одна або кілька змінних повинні набувати лише цілочислових (у більш загальному випадку – дискретних) значень – задачу цілочислового (дискретного) математичного (лінійного або нелінійного, залежно від типу цільової функції та функцій в основних обмеженнях) програмування.

Реалізацію оптимізаційних методів зручно здійснювати з використанням засобів обчислювальної техніки та спеціального програмного забезпечення. Важливим і цікавим є факт, що прогрес у галузі математичного програмування й дослідження операцій відбувається точно згідно з прогресом у галузі комп'ютеризації, причому ці обидва процеси можна розглядати як взаємообумовлені.

Для успішного виконання лабораторних робіт необхідним є опрацювання конспекту лекцій та рекомендованих літературних джерел, що сприятиме засвоєнню відповідних методик економіко-математичного моделювання.

Кожна індивідуальна робота виконується протягом двох академічних годин. Крім виконання в табличному процесорі Excel, роботи оформляються в зошиті для лабораторних робіт з дисципліни. Кожна оформлена таким чином робота повинна містити: тему, завдання, хід роботи, який включає основні теоретичні відомості та залежності, порядок розрахунків, отримані результати, а також висновки, що відповідним чином їх обґрунтовують.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)