АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сучасні тенденції у розвитку інформаційно- аналітичного забезпечення правоохоронної діяльності митних органів

Читайте также:
  1. I. Оцінка викладацької діяльності вчителя щодо стимулювання пізнавальної самостійності учнів
  2. II. Сучасний стан розвитку освіти
  3. IV етап – концепція поліхудожнього розвитку учнів Б.П.Юсова.
  4. IV. ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  5. S.I.2. Види діяльності, які може здійснювати юридична особа після одержання нею спеціального дозволу (ліцензії)
  6. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття.
  7. Акти, як форма правових засобів прокурорської діяльності.
  8. Аналіз асиметрій розвитку галузі побутової хімії у старих (ЄС-15) та нових (ЄС-12) країнах-членах
  9. Аналіз депозитної та кредитної діяльності кредитних спілок
  10. Аналіз освітлення робочої зони розробника проекту з метою визначення та забезпечення його оптимального значення.
  11. Аналіз розвитку МСБ в країнах ЄС
  12. АНАЛІЗ СТРУКТУРИ ОСНОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Розпочинаючи виклад сучасних тенденцій у розвитку інформаційно-аналітичного забезпечення правоохоронної діяльності митних органів, вважається за необхідне коротко охарактеризувати правові повноваження, надані митним органам у сфері боротьби з митними правопорушеннями.

У цілому нині, правової інструментарій, використовуваний митні органи на вирішення правоохоронних завдань, досить товстий. Митні органи є правоохоронним органом, суб'єктом оперативно-розшукової діяльності, агентом валютного контролю.

Правоохоронні функції митних органів реалізуються у вигляді проведенням дізнання по 2 з 5-ти складів злочинів та проведення митних розслідувань по 22-му складам адміністративно караних діянь. Для виявлення митних правопорушень використовуються форми і нові методи митного контролю, і навіть повноваження, надані митним органам, як суб'єкта ОРД.

>Оперативно-розискной потенціал, накопичений митні органи з 1995 по час, став істотно проводити можливість виявлення колишніх доти латентними злочинів. З 1995 року щорічне зростання кількості виявлених митних злочинів становив середньому 28%, а абсолютному вираженні - близько 3 тисяч.

Інформаційно-аналітичне забезпечення ОРД організовано у центральному апараті ГТК Росії (Головне управління боротьби з контрабандою) з 1995 року, а ланці регіональних митних управлінь (оперативні митниці) з 1996 року. Аналіз практики інформаційно-аналітичного забезпечення ОРД, із 1995 року у 2003 рік свідчить, що кримінальна активність у сфері ЗЕД і латентність порушень законодавства Російської Федерації у сфері митного справи продовжують триматися високому рівні, тоді як традиційні форми, технологій і прийоми оперативно-розшукової діяльності недостатньо адаптовані до сфери компетенції митних органів.

Разом про те, у межах виконання завдань із інформаційно- аналітичного забезпечення ОРД підрозділами митних органів нагромаджено значимий з наукової практичної погляду потенціал на організації системи контролю над оперативної обстановкою у сфері ЗЕД, системного планування, організації та проведенні інформаційно-аналітичної підтримки оперативно-розшукових заходів. Новим засобом реалізації низки завдань оперативно-розшукової діяльності стають інформаційно-аналітичні дослідження.

Інформаційно-аналітичне забезпечення ОРД митних органів продовжує повинна розвиватися у умовах швидко мінливих оперативної обстановки. У оперативно-розшукових підрозділів зростають інформаційні потреби, які неможливо задовольнити без активною й цілеспрямованою роботи з добуванняоперативно-значимой інформації. Отже формуються умови до виникнення розвідувально-розшукових тенденцій в інформаційно-аналітичному забезпеченні ОРД, і навіть напрями системного аналізу та прогностичного напрями.

У підрозділах митних розслідувань і дізнання інформаційно-аналітична діяльність розвивається за шляху переходу від паперової системи обліку кримінальних та адміністративних справ до автоматизованим системам. У цьому вперше у митних органах поставлено завдання побудови інтегрованого банку даних із митним правопорушень, особам їх які заподіяли, особам, підозрюваним у вчиненні митних правопорушень, затриманим і розшукуваним предметів контрабанди.

Простежується тенденція зміцнення інформаційного взаємодії з іншими правоохоронні органи. Так, вже нині у митних органів, органів внутрішніх справ, органів Федеральної Служби Безпеки є можливість взаємного доступу до баз даних.

>Развивающееся напрям системного аналізу стосовно завдань ОРД митних органів вже безпосередньо до сьогоденню дозволило виявляти і документувати факти використання особливо витончених схем з співучастю митників.

Так, виявлено ряд митних органів, оформлені декларації яких потрапляють у базі даних ГТД з істотним запізненням (місяць після їх оформлення). Це означає «резервування» номерів декларацій, що використовується для легалізації фіктивної інформації. Товари, які мають оформлятися по «>зарезервированним» номерам, випускаються «під коротку декларацію», або взагалі без такою. Схема продумана дуже тонко - митні пости дають найбільші платежі з однієї транспортний засіб виконують контрольовані показники. Але для цього стоять злочину, збитки якими становить близько 380 мільйонів лише кілька місяців 2000 року. По найскромнішим підрахунками у визначений період більш 12 тисяч ГТД та обов'язкові платежі із них пішли у невідомість.

У результаті інформаційно-аналітичного забезпечення ОРД на сьогодні вироблені методичні прийоми, дозволяють документувати факти по «вікнам за українсько-словацьким кордоном». Це дозволило б системно припиняти маніпуляції в базах даних контролю доставки, махінації з бланками ГТД, оформлення ГТД безоплатно митних платежів із єдиною метою безпечного для правопорушників прямування транспортний засіб з товаром маршрутом «склад - місце реалізації».

З урахуванням викладеного можна дійти невтішного висновку, простежується посилення впливу результатів аналітичної роботи з прийняття управлінські рішення як з організацією і віданні безпосередньо ОРД, але й вдосконалення діяльності митних органів загалом.

Сучасні тенденції в розвитку інформаційно-аналітичної роботи диктують нагальну потребу вдосконалення рівня підготовки працівників правоохоронних підрозділів митних органів.

Так, співробітник правоохоронного підрозділи повинен мати знання, вміннями і навички у багатьох галузях права: міжнародного, митного, адміністративного, кримінального, громадянського. Перелік спеціальних знань, умінь і навиків ще більше широкий і включає у собі, зокрема, знання, вміння і навички у сфері інформаційно-аналітичної роботи, спрямованої влади на рішення правоохоронних функцій, закріплених в ТК Росії.

Потреби всіх учасників правоохоронної діяльності митних органів - дізнавачів, оперативних працівників підігнати під єдиний стандарт неможливо. Ще вже нереальним видається «стандартизація» діяльності всіх правоохоронних органів. У цьому вирішувати проблему інформаційно-аналітичного забезпечення правоохоронної діяльності митних органів за доцільне з урахуванням:

- комплексного юридичного аналізу специфічних особливостей ведення ОРД у сфері зовнішньоекономічної діяльності;

- комплексного юридичного аналізу системи обігу інформації в інформаційних системах, які у правоохоронної діяльності митних органів;

- визначення юридичної обгрунтованості використання результатів інформаційно-аналітичної роботи у ОРД митних органів.

Поява нових тенденцій в інформаційно-аналітичному забезпеченні правоохоронної діяльності митних органів й зміною стану зусиль і коштів противника. Високотехнологічні способи роботи з туристичною інформацією досить використовують і кримінальному середовищі, особливо в скоєнні економічних злочинів. На озброєнні злочинців знаходяться практично всі види економічного шпигунства, котрий використовує агентурні і технічні методи добування інформації. Активно використовуються різні прийоми дезінформації компетентних державні органи склад та реальною діяльності підконтрольних підприємств.

Слід зазначити, що досить серйозний впливом геть інформаційні можливості митних органів надають такі чинники:

- відомча роз'єднаність у сфері інформаційну діяльність;

- приховування й умисне перекручування учасниками зовнішньоторговельної діяльності достовірну інформацію (дезінформація);

- корупцію у вітчизняних сфері інформаційного обміну й інформаційної діяльності.

Так, названі чинники виявляється у відпливу інформації, зокрема через взаємодіючі державні органи, зростанні ризиків незаконного спотворення інформації, значимої для здійснення державного контролю зовнішньоекономічної діяльності, незаконне використання третіми особами інформації, призначеною виключно для митних цілей. Деякі види злочинну діяльність цілком або частково побудовано на кримінальному використанні комп'ютерних систем, мереж, програм, електронних документів.

>Адекватним відповіддю на злочину за сфері високих технологій із боку правоохоронних органів стає створення й розвиток відповідних спеціалізованих підрозділів, розробка засобів і методів протидії криміналітету.

Разом про те, осторонь використання результатів науково- технічного прогресу залишати і «класичні» правоохоронні підрозділи (для митних органів це - оперативно-пошукові, підрозділи розслідувань і дізнання). Форми і прийоми злочинну діяльність, у яких технології почали займати істотне місце, диктують нагальну потребу їхнього суворого обліку всіх напрямах правоохоронної роботи.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)