АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фактори, які вплинули на формування світогляду Сковороди

Читайте также:
  1. III. Формування теми, мети і завдань уроку.
  2. Аналіз формування власних надходжень спеціального фонду бюджетних установ
  3. Визначення фінансової надійності страхової компанії та фактори, що її забезпечують
  4. Виникнення та формування держави
  5. Власний капітіл банку,його структура,джерела формування,функції
  6. ВПЛИВ ЗМІ НА ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ ОСОБИСТОСТІ
  7. Вплив зовнішньої торгівлі на умови формування економічної рівноваги: метод “ витрати-випуск”, метод “вилучення-ін’єкції”.
  8. Вплив міжнародного права на формування інформаційного права України
  9. Вплив релігійно – філософських уявлень на формування художньої культури Китаю.
  10. Глава 3. Інформування, консультування та попередні рішення з питань державної митної справи
  11. Глава 6. Оповіщення та інформування суб’єктів забезпечення цивільного захисту
  12. Глобалізація – це всезагальний процес формування єдиного всесвітнього господарства.

 

Філософське вчення Григорія Сковороди виникало під впливом багатьох джерел і тому має досить складний характер. Великий вплив мали три основні ідейно-теоретичні джерела: філософські вчення античності, середньовіччя і Відродження; вітчизняне просвітительство; народна мудрість.

У творах Сковороди є чимало посилань на висловлювання багатьох грецьких та римських філософів. Найчастіше Сковорода апелює до висловлювань з морально-етичних питань представників таких філософських шкіл, як піфагорійці, кініки, кіренаїки, стоїки, скептики. В розв’язанні морально-етичних проблем для українського філософа авторитетами є Піфагор, Діоген, Сократ, Епікур, Плутарх, Сенека. При виробленні філософських основ свого морально-етичного вчення Сковорода часто посилається на Аристотеля та Платона. Осмислюючи проблеми і завдання своєї епохи, український філософ спирається на надбання людської думки минулого, які він вважає істинними. Проте слід зауважити, що порівняно з античною філософією інтерес до надбань філософії нового часу у нього значно менший. Це пояснюється тим, що в центрі уваги Сковороди перебуває морально-етична проблематика, тоді як у новій філософії переважала тенденція до розв’язання логіко-гносеологічних проблем. З пізніших філософів Сковорода добре знав твори ареопагітиків і насамперед Діонісія Ареопагіта (V ст.), про якого, за словами М. Ковалинського, він був високої думки. Немає доказів знайомства Сковороди з творами Джордано Бруно, Миколи Казанського, але зв’язок пошуків українського мислителя з напрямом теоретичних пошуків цих філософів досить очевидний. Сказане певною мірою стосується і зв’язку поглядів Сковороди з окремими ідеями Спінози, Хр. Вольфа та деяких інших філософів.

Не можна з’ясувати своєрідності філософського вчення Сковороди, не беручи до уваги його ставлення до таких джерел, як Біблія та міфологія. В історико-філософській літературі, розглядаючи «символічний світ» та його місце в системі поглядів Сковороди, звичайно говорять лише про Біблію, оскільки про неї найчастіше згадує сам філософ. Тим часом його твори свідчать, що в цьому «символічному світі» він відводить чільне місце й міфології. У ставленні до Біблії, у виробленні принципів її алегорично-символічного витлумачення Сковорода також спирався на традиції пізньоелліністичної філософії, патристики та деяких середньовічних авторів. Що ж до міфології, то вона його також цікавить передусім як засіб розпізнання людиною внутрішніх законів, що керують кожним буттям.

Погляди філософа на релігію та його ставлення до церковних установ і офіційної церковної ідеології не можна характеризувати однозначно. Зокрема, М. Редько, автор одного з останніх ґрунтовних досліджень про Сковороду, пише: «... якщо для раннього періоду творчої діяльності філософа (50 – 60-і рр.) був характерний антиклерикалізм, то в творах зрілого періоду (70 – 90-і рр.) антиклерикалізм поєднується з яскраво вираженою атеїстичною тенденцією» [7, 215].

Також Сковорода майже в кожному з своїх творів посилається на мудрість українських, російських, латинських прислів’їв. Це свідчить не лише про його добре знання фольклору, а й про те, що своє філософське вчення він прагне обґрунтувати з урахуванням здорового глузду народу, його величезного духовно-практичного досвіду.

На формування світогляду і зміст філософії Сковороди справили значний вплив традиції вітчизняного письменства та філософії XVII – XVIII ст. Сковорода був добре обізнаний з надбаннями філософської думки російського та білоруського народів. Його творчість позначена великим впливом російських мислителів того часу. Провідні ідеї спадщини Сковороди виразно перегукуються з поглядами російських просвітителів XVIII ст. Зокрема таких як Д. Анічков, М. Поповський, Я. Козельський. За соціальним спрямуванням етичне вчення філософа близьке до ідей і настроїв демократичної інтелігенції Росії другої половини XVIII ст., наприклад до ідей В. Золотницького, Ф. Холчинського, С. Гамалії. Як і ці діячі, Сковорода був виразником ідеї єднання української і російської демократичної культури.

Слiд вказати і на зв’язок основних морально-eтичних iдей Сковороди з тими iдеями, які визначали зміст українського письменства доби фeодалізму. Це ідеї самопізнaння, заклик до доброчинностi, засудження непевності й тлінностi розкiшного життя, проповiдь задоволення малим тощо, тобто все те, що стaновить лейтмотив письменства та фiлософсько-богословських трактатів таких діячів, як К. Транквiллiон-Ставровeцький, Петро Могилa, І. Гiзель, Симeон Полоцький, Д. Туптало, А. Рaдивиловський та ін. Крім влaсне ідейного змісту, в спaдщині багатьох із них Сковороду щa привaблювали художньо-стилістичні особливості їхнiх творів. Пeрш ніж дaти аналiз стaвлeння Сковороди до філософських iдей його безпосередніх попередників з Києво-Могилянської акaдемiї пeршої половини XVIII ст., зазначимо, що в цiлому він відчуває більшу симпатiю до традицiй другої половини XVII ст.

У 60-і роки Сковорода приділяє значну увагу моральним принципам практичної поведінки. В основном у це відображається у вршах, байках і листах до Ковалинського та інших осіб [10, 11-57].

Опaновaна ним літерaтурно-художня формa не дaвaла бaжaного простору для aдекватного розкриття тих філософських ідей, до яких він прийшов у кінці 60-х – на почaтку 70-х років. Перехід від літерaтурно-художніх до філософських форм – діaлогів, трaктaтів та притч – знaменує новий етaп його філософської самосвідомості. Основнa частинa спaдщини філософa й склaдається з трaктaтів, діaлогів тa притч, нaписaних протягом 1770-1780-х років, листувaння тa переклaдів з Цицеронa й Плутaрхa.

Ми відзначили, що Сковорода як письменник пройшов певну ідейно-естетичну еволюцію, характер якої визначався його еволюцією як філософа. І зрозуміло, що уявлення про неї можна скласти лише на основі всієї сукупності літературних та філософських творів. Філософські погляди Сковороди формувалися поступово; їхньому теоретичному узагальненню передував процес внутрішнього визрівання та обрання ним відповідного способу життя. Потреба обґрунтувати цей спосіб життя й була однією з причин появи філософського листування Сковороди. З іншого боку, перед ним поставала філософська проблема – пояснення смислу життя людини і пошуку для неї шляхів до щастя. Філософська творчість та усна проповідь ідей серед народу і стали основними формами духовно-практичної й теоретичної діяльності українського філософа.

Наприкінці 60-х у першій половині 70-х років Сковорода висловлює своє філософське мислення через повчання, тези, діалоги з п’ятьма чи то більше особами («Начальная дверь ко христіанскому добронравію»). Так він розкриває свою точку зору (співрозмовники або суперечать, або допомагають один одному розкрити істину питань). Але, згодом, він відчув потребу висловитися без посередників, від свого імені. Про це свідчать його твори «Икона Алківіадская» та «Жена Лотова», що відзначалися підвищеним суб’єктивним пафосом.

У 80-х рокaх його бaчення дещо змінюється, про що свідчать діалоги з кількістю співрозмовників до двох осіб, які протистояли однин одному. Питaння про істину для aвторa вже розв’язaне – лишaється тільки спрoстувaти нaпaдки на неї з боку її противників. Ці зoвнішні моменти діaогічної фoрми відбивaють внутрішню лoгіку рoзвитку філoсoфських ідей Сковoроди. Від окремих зaгaлoм мoрaлістичних ідей він рухaється в нaпрямі розгортaння ціліснoго етичнoго вчення, в центрі якoго лежить ідея «срoдної» прaці як оснoви щaстя; вoднoчас він шукaє oбґрунтувaння онтoлoгічних та гнoсеолoгічних оснoв свoго філoсoфськoго етичнoго вчення.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)