АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нагляд за законністю зупинення досудового слідства

Читайте также:
  1. Акти нагляду за додержанням і застосуванням законів
  2. Безпосереднє виявлення слідчим іншого кримінального правопорушення під час досудового розслідування
  3. В наглядной форме все подходы и методы приведены в таблице 2.2.
  4. Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.
  5. ВНЕШНЯЯ И ВНУТРЕННЯЯ НАГЛЯДНОСТЬ В ОБУЧЕНИИ ИНОЯЗЫЧНОМУ ГОВОРЕНИЮ КАК ВТОРИЧНОМУ УМЕНИЮ
  6. Глава 14. Державний нагляд (контроль) у сфері техногенної та пожежної безпеки
  7. Державний нагляд і громадський контроль за охороною праці
  8. Для допиту тяжко хворого свідка, потерпілого під час досудового розслідування може бути проведено виїзне судове засідання.
  9. Досудового розслідування
  10. З пожежного нагляду Львівської області О.П. Комарнюк
  11. Загальні положення щодо порядку досудового врегулювання господарських спорів
  12. Занятие. Разбор наглядных задач. (Что мы видим на картинке?)

Відповідно до ст. 206 КПК суд, прокурор, слідчий і орган дізнання мають право і зобов’язані зупинити досудове слідство по кримінальній справі у таких випадках: 1) коли місцезнаходження обвинуваченого невідоме; 2) коли психічне або інше тяжке захворювання обвинуваченого перешкоджає закінченню провадження в справі; 3) коли не встановлено особу, яка вчинила злочин.

По своїй правовій природі зупинення досудового слідства являє собою лише перерву в кримінально-процесуальному провадженні, викликану обставинами, передбаченими кримінально-процесуальним законом. Ця перерва триває до тих пір, доки зусиллями слідчого органу дані обставини не будуть усунені або не відпадуть з об'єктивних причин.

Процесуальну сутність інституту зупинення попереднього слідства

визначають такі положення:

1) неможливість на підставі передбачених законом обставин закінчення провадження у відповідній стадії кримінального процесу;

2) перерва у перебігу процесуальних термінів попереднього розслідування (ч. 2 ст. 103, ст. 120 КПК України);

3) активна діяльність суб'єктів, здійснюючих оперативно-розшукову діяльність, і слідчого (прокурора) по встановленню місця знаходження обвинуваченого або особи, що вчинила злочин;

4) обов'язкове наступне поновлення попереднього розслідування.

Завдання, які покладені на прокурора в стадії досудового розслідування (ст. ст. 29, ЗО Закону "Про прокуратуру”), зобов'язують його при здійсненні нагляду за законністю та обґрунтованістю зупинення провадження по кримінальній справі:

— вчасно попереджати, виявляти та усувати порушення закону під час розслідування злочинів і розшуку обвинувачених або встановлення осіб, які вчинили злочин;

— вчасно усувати причини, які можуть викликати настання підстав зупинення провадження у справі (якщо це представляється можливим);

— перевіряти законність і обґрунтованість прийнятого слідчим рішення про зупинення попереднього розслідування;

— приймати заходи до розкриття злочинів і розшуку обвинувачених або встановлення осіб, які вчинили злочин, після зупинення провадження по кримінальним справам.

Предметом прокурорського нагляду за дотриманням законів при зупиненні досудового слідства є законність і обґрунтованість постанови слідчого про зупинення слідства, дотримання умов його зупинення і забезпечення прав і законних інтересів обвинуваченого, його захисника, потерпілого та інших учасників процесу, а також дотримання законів органами дізнання щодо розшуку обвинувачених або встановлення осіб, які вчинили злочин.

Зупинення досудового слідства допускається після виконання певних умов, визначених законом. Загальними умовами для зупинення досудового слідства є: наявність достовірних даних, які свідчать про вчинення злочину, виконання всіх необхідних і можливих слідчих дій у відсутності обвинуваченого; необхідність вжиття всіх заходів по збереженню доказів, забезпеченню цивільного позову і конфіскації майна.

Іншими умовами є: обов'язковість оголошення розшуку обвинуваченого, якщо місце його знаходження невідоме (п. І ст. 206 КПК України); встановлення факту тимчасового тяжкого захворювання обвинуваченого (п. 2 ст. 206 КПК України); виконання всіх необхідних і можливих слідчих дій для встановлення особи, що вчинила злочин (п. З ст. 206 КПК України). Досудове слідство зупиняється мотивованою постановою слідчого, копія якої направляється прокуророві (ч. 4 ст. 206 КПК України).

Нагляд за законністю і обґрунтованістю зупинення досудового слідства передбачає: 1) вивчення прокурором кожної зупиненої провадженням кримінальної справи і заведеної у випадках її зупинення за п. п. 1.3 ст. 206 КПК оперативно-розшукової справи; 2) систематичне узагальнення прокурором спільно з начальником слідчого відділу практики зупинення попереднього слідства і провадження оперативно-розшукових заходів по таких справах з метою виявлення помилок, яких припускаються слідчі, та недоліків в діяльності підрозділів, здійснюючих оперативно-розшукову діяльність по зупинених провадженням кримінальних справах; 3) регулярне витребування від відповідного органу дізнання інформації про результати виконання плану оперативно-розшукових заходів по розшуку обвинуваченого або встановленню особи, яка вчинила злочин; 4) періодичне доручення органам досудового слідства, дізнання, органів внутрішніх справ, служби безпеки, податкової міліції, проведення у підпорядкованих їм підрозділам перевірок виконання доручень слідчого і вказівок прокурора про розшук обвинувачених або встановлення осіб, які вчинили злочин {ч. 3 ст. 30 Закону України "Про прокуратуру").

Вивчення прокурором зупинених провадженням кримінальних справ у зв'язку з невстановленням місця знаходження обвинуваченого (ст. 207 КПК України) передбачає з'ясування питань, пов'язаних зі своєчасністю та обґрунтованістю оголошення слідчим розшуку обвинуваченого, який переховується від слідства, обранням щодо розшукуваного запобіжного заходу, в тому числі взяття під варту та наявності у справі даних, що свідчать про застосування в ході попереднього слідства всіх можливих слідчих та оперативно-розшукових заходів для встановлення місця знаходження обвинуваченого.

Зупинення розслідування не звільняє слідчого від обов'язку продовжувати активну роботу по встановленню місця знаходження обвинуваченого, а також вживати необхідні оперативно-розшукові і слідчі заходи по встановленню особи, яка вчинила злочин.

Нагляд прокурора за законністю та обґрунтованістю зупинення досудового слідства через психічне або інше тяжке захворювання обвинуваченого (ст. 208 КПК України) передбачає з'ясування обставин, які дають підставу вважати, що обвинувачений, по-перше, дійсно страждає на таке захворювання і, по-друге, що саме через його хворобу досудове слідство не може бути закінчене, тобто відсутня об'єктивна можливість для виконання слідчих дій з участю обвинуваченого.

Зупинення досудового слідства у зв'язку з психічним або іншим тяжким захворюванням обвинуваченого може мати місце лише в тих випадках, коли такий факт підтверджується довідкою лікаря, який працює в медичній установі або висновком судово-психіатричної чи судово-медичної експертизи.

З метою усунення допущених порушень закону в діяльності органів дізнання і досудового слідства по зупиненню провадження по кримінальним справам, прокурор зобов'язаний використовувати всі надані йому законом повноваження.Так, відповідно до чинного законодавства, прокурор зобов’язаний скасувати незаконну і необґрунтовану постанову слідчого про зупинення досудового розслідування у випадках, коли:

1) відпали обставини, передбачені ч. І ст. 206 КПК України для зупинення попереднього слідства;

2) не виконані всі слідчі дії, провадження яких можливе у відсутності обвинуваченого, або виникла необхідність в проведенні окремих слідчих дій по збиранню і перевірці доказів;

3) до зупинення провадження у справі не винесено постанову про притягнення особи як обвинуваченого;

4) по справі є достатні докази для пред'явлення обвинувачення;

5) можливе виділення матеріалів в окреме провадження щодо одного або декількох обвинувачених і направлення справи суду;

6) обставини кримінальної справи досліджені з порушенням вимог закону про всебічне, повне та об'єктивне дослідження всіх обставин кримінальної справи;

7) слідчі дії проведені з порушенням закону.

§9. Нагляд за законністю дій і рішень при закінченні провадження по кримінальній справі.

Заключним етапом прокурорського нагляду за виконанням законів при розслідуванні злочинів є нагляд за законністю дій і рішень при закінченні провадження по кримінальній справі. На зазначеному етапі органами досудового слідства приймається остаточне рішення про долю справи, достатність зібраних доказів, доведеність вини особи, яка притягається до кримінальної відповідальності і можливе направлення справи до суду чи наявність підстав для закриття справи.

Таким чином, предметом прокурорського нагляду на етапі закінчення досудового слідства є додержання слідчим вимог кримінально-процесуального закону щодо всебічності, повноти та об'єктивності дослідження обставин злочину з огляду на забезпечення прав обвинуваченого.

Основною формою закінчення досудового слідства є направлення слідчим кримінальної справи з обвинувальним висновком через прокурора до суду для розгляду її по суті, коли при розслідуванні зібрано достатньо доказів для призначення справи до судового розгляду і немає підстав для її закриття. До направлення справи прокурору слідчий, визнавши, що досудове слідство закінчено, повідомляє про це потерпі­лого, його представника, цивільного позивача, цивільного відповідача або їх представників (ст. 217 КПК), а також обвинуваченого і його захисника (ст. 218 КПК), роз’яснює їм право ознайомитися з матеріа­лами розслідування і надає їм справу для ознайомлення.

Закон не обмежує у часі ознайомлення з матеріалами справи зазначених осіб і дозво­ляє їм виписувати будь-які відомості. В той же час, якщо обвинува­чений і його захисник явно зволікають ознайомленням зі справою, слідчий вправі своєю мотивованою постановою визначити пев­ний строк для ознайомлення з матеріалами справи. Така постанова під­лягає затвердженню прокурором (ч. 6 ст. 218 КПК). Висновок слідчого про явне затягування ознайомлення зі справою є оціночним, тому прокурор перед затвердження постанови повинен переконатися, у наявності достатніх підстав його прийняття. З цією метою прокурору доцільно оз­найомитися з документацією про час ознайомлення обвинуваченого і його захисника з матеріалами справи, з їх доводами. Крім того, прокурору необхідно оцінити достатність встановленого слідчим строку для озна­йомлення з матеріалами справи, враховуючи обсяг і характер інформа­ції та інші обставини, що містяться у справі.

Прокурору має приділяти увагу скаргам на відмову слідчого у задоволенні клопотання обвинуваченого і його захисника про доповнення матеріалів розслідування. При цьому прокурор на про­тязі трьох днів після одержання скарги зобов’язаний розв'язати її на підставі вивчення матеріалів справи і повідомити про результати заявника (ст. 235 КПК).

Після ознайомлення обвинуваченого й інших осіб, які переліче­ні в законі, з матеріалами кримінальної справи, слідчий передає її з обвинувальним висновком прокурору. Обвинувальний висновок – підсумковий процесуальний акт досудового слідства, в якому на основі аналізу зібраних у справі доказів формулюється обвинувачення і дається юридична кваліфікація дій обвинуваченого, визначається коло обставин, що підлягають дослідженню у судовому засіданні.

Вимоги, які закон пред’являє до обвинувального висновку (ст.. 223-224 КПК), дають змогу прокурору оцінити відповідність викладених у ньому положень, зібраним та дослідженим у процесі розслідування кримінальної справи доказам, фактичним обставинам справи з огляду на наявність тверджень та аргументів, які обґрунтовують фактичні обставини і є підставою для правової оцінки діяння обвинуваченого.

Діяльність прокурора у справі, яка надійшла до нього з обвинувальним висновком, перш за все, спрямована на перевірку якості проведеного слідства. Така перевірка є процесуальною формою його нагляду за підсумковим провадженням досудового слідства з метою з’ясування додержання вимог закону про об’єктивність, всебічність та повноту досудового слідства.

Об’єктивність дослідження обставин справи означає відсутність будь-якої особистої зацікавленості у вирішенні справи; виявлення обставин, які як викривають, так і виправдовують обвинуваченого, а так само тих, що як пом’якшують, та і обтяжують його відповідальність; неупереджений підхід до оцінки зібраних доказів і прийняття рішень у кримінальній справі.[98]

Повноту розслідування розуміють як одержання такої сукупності доказів, яка є необхідною і достатньою для достовірного встановлення тієї чи іншої обставини, що підлягає доведенню у кримінальній справі.[99]

Нарешті, під всебічністю розуміється виявлення всіх обставин, які підлягають доведенню (ст. 64 КПК), через вичерпну перевірку усіх об’єктивно можливих версій.

Прокурорська перевірка здійснюється шляхом вивчення матеріалів справи, розгляду заявлених обвинуваченим та іншими учасниками процесу клопотань, заяв.

Загальна програма прокурорської перевірки справи з обвинувальним висновком викладена в ст.. 228 КПК і складається зі з’ясування таких питань: 1) чи мала місце подія злочину; 2) чи має діяння, яке ставиться у вину обвинуваченому, склад злочину; 3) чи були одержані під час провадження дізнання та досудового слідства вимоги КПК про забезпечення права підозрюваного і обвинуваченого на захист; 4) чи немає у справі обставин, що тягнуть за собою закриття справи згідно із ст.. 213 КПК; 5) чи пред’явлено обвинувачення за всіма встановленими злочинними діями обвинуваченого; 6) чи притягнуті як обвинувачені всі особи, що викриті у вчиненні злочину; 7) чи правильно кваліфіковані дії обвинуваченого за статтями кримінального закону; 8) чи додержано вимоги закону при складанні обвинувального висновку; 9) чи правильно обрано запобіжний захід; 10) чи вжито заходів до забезпечення відшкодування збитків, заподіяних злочином, і можливої конфіскації майна; чи виявлено причини і умови, які сприяли вчиненню злочину, і чи вжито заходів до їх усунення; 12) чи додержано органами дізнання або досудового слідства всіх інших вимог КПК. Водночас прокурор перевіряє, чи відсутні у справі обставини, які тягнуть закриття справи.[100]

Прокурор вивчає матеріали справи відповідно до вимог ст. 228 КПК і приймає одне із рішень, перед­бачене ст. 229 КПК: 1) затверджує обвинувачений висновок або скла­дає новий обвинувальний висновок; 2) повертає справу органу дізнання або слідчому із своїми письмовими вказівками для провадження додат­кового розслідування; 3) закриває справу, склавши про це постанову.

Після затвердження обвинувального висновку прокурор направляє справу до суду, про що повідомляє обвинуваченого.

Актуальним напрямком діяльності прокурора є нагляд за законністю і обґрунтованістю закриття кримінальних справ. В КПК України передбачені такі підстави закриття кримінальних справ на стадії досудового слідства: 1) у зв’язку з наявністю підстав, які дозволяють звільнити від кримінальної відповідальності за злочин (ст. 7-111- КПК); 2) у зв’язку з наявністю обставин, які виключають провадження в кримінальній справі (ст. б КПК); 3) при недоведеності участі обвинуваченого у вчиненні злочину (п. 2 ст. 213 КПК).

У першому випадку органи дізнання і досудового слідства направ­ляють справу до суду для вирішення питання про закриття справи і звільнення від кримінальної відповідальності. Якщо в судовому засі­данні будуть встановлені підстави для закриття справи, передбачені статтями 7 КПК (вчинене особою діяння втратило суспільну небезпеку, або особа перестала бути суспільно небезпечною), ст. 72 КПК (у зв’язку з дійовим каяттям особи), ст. 8 КПК у зв’язку з примиренням обвинуваченого з потерпілим), ст. 9 КПК (у зв'язку із застосуванням до не­повнолітнього примусових заходів виховного характеру), ст. 10 КПК (у зв’язку з передачею особи на поруки), ст. 111 КПК (у зв’язку з закінченням строків давності), то суд, вислухавши думку учасників судового розгля­ду і висновок прокурора, має закрити справу. При направленні до суду справи для закриття на підставі ст. 7 –111 КПК прокурор повинен перевірити додержання передбачених законом умов для їх закриття і тільки після цього дати згоду на зак­риття провадження по справі і направлення її до суду.

Закриття справи у зв’язку із встановленням обставин, що виключають провадження (ст. 6 КПК), не потребує згоди про­курора, але перевірці потребує законність і обґрунтованість прийнятого рішення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)