АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прокурорський нагляд за додержанням законів у місцях позбавлення або обмеження волі

Читайте также:
  1. Акти нагляду за додержанням і застосуванням законів
  2. Банківські операції та їх публічно-правові обмеження
  3. Бюджетне обмеження споживача
  4. Бюджетне обмеження споживача та чинники, що на нього впливають.
  5. В наглядной форме все подходы и методы приведены в таблице 2.2.
  6. Види законів, що регулюють конституційно-правові відносини в зарубіжних країнах.
  7. ВНЕШНЯЯ И ВНУТРЕННЯЯ НАГЛЯДНОСТЬ В ОБУЧЕНИИ ИНОЯЗЫЧНОМУ ГОВОРЕНИЮ КАК ВТОРИЧНОМУ УМЕНИЮ
  8. Глава 14. Державний нагляд (контроль) у сфері техногенної та пожежної безпеки
  9. Державний нагляд і громадський контроль за охороною праці
  10. З пожежного нагляду Львівської області О.П. Комарнюк
  11. За додержанням і застосуванням законів
  12. За якого виду протекціонізму зменшуються тарифні обмеження і збільшуються нетарифні?

Особи, засуджені до позбавлення або обмеження волі, відбувають покарання в арештних домах, кримінально-виконавчих установах спеціальних виховних установах (виховні колонії). Кримінально-виконавчі установи поділяються на кримінально-виконавчі установи відкритого типу (далі - виправні центри) і кримінально-виконавчі уста­нови закритого типу (далі - виправні колонії). У свою чергу виправ­ні колонії поділяються на колонії мінімального, середнього і макси­мального рівня безпеки (ст. 11 КПК).

Нагляд прокурора за додержанням законності у цих установах здійснюється шляхом: а) періодичних планових перевірок; б) перевірок за скаргами, заявами, інформацією засобів масової інформації та інших джерел або за фактами порушень закону або надзвичайних подіях.

Відповідно до наказу Генерального прокурора за № 8 гн від 25.04.04 р. у цих установах один раз на півріччя має проводитися комплексна перевірка додержання законів. Під час такої перевірки, яка проводиться із залученням фахівців, з’ясовуються такі загальні питання:

а) кількість засуджених і додержання умов їх тримання (норм житлової площі, медичне забезпечення, харчування тощо);

б) стан злочинності та дисциплінарна практика серед засудже­них;

в) кількість осіб, які тримаються у дисциплінарному ізолято­рі, приміщеннях камерного типу (ПКТ), в карцерах;

г) працевлаштування засуджених, їх забезпечення роботою, виконання виробничих завдань;

д) кількість осіб, які користуються правом безконвойного пересування, а також, які працюють за межами охоронюваної зони;

е) випадки застосування щодо засуджених зброї, гамівних сорочок, наручників та гумових кийків.

Перед початком комплексної перевірки необхідно ознайомитися з актами інспекторських перевірок, які проводилися працівниками державного департаменту України з питань виконання покарань в області, у черговій частині з журналом обліку і реєстрації злочинів та пригод, де фіксуються всі позаштатні ситуації і випадки порушень закону в колонії. Обов’язковою складовою перевірки є здійснення прокурором обходу усіх житлових, комунально-побутових і виробничих приміщень установи.

В обході території беруть участь начальник колонії і медичний працівник, які під час обходу дають пояснення до питань, що виникають у прокурора, а також відповідні фахівці, залучені до перевірки. При цьому, звертається увага на умови проживання засуджених (забезпеченість нормою жилої площі на одного засудженого, у виправних колоніях не менше трьох квадратних метрів, у виховних колоніях і виправних колоніях, призначених для тримання жінок – чотирьох квадратних метрів, у лікувальних закладах при виправних колоніях, у виправних колоніях, призначених для тримання і лікування хворих на туберкульоз, у стаціонарі – п’яти квадратних метрів (ст. 115 КВК) та їх речове забезпечення).

Прокурор з’ясовує, хто із засуджених, бажає ­бути прийнятим з особистих питань. Якщо виникають усні скарги на умови та режим тримання, прокурор вирішує їх на місці, а якщо такі звернення потребують перевірки, вживає заходів до їх вирішення.

Під час обходу прокурор обов'язково відвідує дисциплінарний ізолятор, приміщення камерного типу, карцер і переві­ряє законність знаходження там засуджених. У виробничих приміщеннях, прокурор звертає увагу на умови праці засуджених та техніку безпеки, санітарний стан та інші питання. Після обходу житлових, комунально-побутових і виробничих приміщень та особистого прийому засуджених прокурор знайомиться з особовими справами засуджених і перевіряє додержанням законності адміністрацією установи, в тому числі:

4.1. Законність тримання засуджених в установах виконання покарань (УВП), обґрунтованість засудження і позбавлення та обмеження волі, законність та своєчасність звільнення засуджених за відбуттям строку покарання, помилуванням і амністією перевіряється на підставі відповідних рішень, постанов та вироків, що містяться у особових справах осіб.

4.2. Забезпечення охорони та режиму тримання засуджених згідно з вимогами закону. Перевіряючи додержання вимог КВК України, які регламентують забезпечення охорони та режим тримання засуджених, прокурор звертає увагу на виконання вимог ст. 102 КВК України. При цьому, він перевіряє:

- стан охорони, ізоляції засуджених та нагляд за їх поведінкою;

- законність надання засудженим прав короткострокових виїздів за межі місця позбавлення волі (ст. 111 КВК);

- законність надання засудженим посилок, передач, бандеролей, грошових переказів, користування крамницею, надання побачень зродичами та іншими особами, телефонних розмов (ст. 108, 110, 112,114 КВК)

- законність накладення на засуджених стягнень, своєчасність виявлення і ізоляції злісних порушників режиму (ст. 133, 134 КВК);

- законність і обґрунтованість застосування до засуджених зброї, наручників, гамівної сорочки і гумового кийка (ст. 106 КВК);

4.3 Стан боротьби зі злочинами та іншими порушенням режиму. Перевіряючи стан боротьби зі злочинами та іншими правопорушеннями прокурор, перш за все, звертає увагу на виконання вимог ст. 97 КПК, яка регламентує порядок прийняття і розгляд заяв і повідом­лень про злочини. З цією метою він знайомиться з матеріалами відом­чих розслідувань та перевірок, які проводилися у зв'язку зі скоєнням засудженими злочинів та правопорушень, вивчає кримінальні справи, які знаходяться у про­вадженні органів дізнання.

Поряд з ним, прокурор витребовує статистичні дані про кількість вилучених спиртних напоїв, наркотичних речовин, колючоріжучих пред­метів, грошей, валюти тощо, а також з’ясовує законність заходів дисциплінарного впливу на такі факти. Особлива увага приділяється вивченню особистих справ засуджених, які злісно порушують режим тримання, неодноразово поміщались до дисциплінарного ізолятора, переводились до приміщень камерного типу (одиночних камер), до карцеру, які самовільно залишили місце обмеження волі, чи ухиляються від роботи, або систематично порушують режим; встановленню фактів приховування злочинів, передбачених ст. 390, 391 КК (ухилення від відбування по­карання, злісна непокора вимогам адміністрації виправної установи).

Перевіряючи додержання законності при прийняті рішень за мате­ріалами службових перевірок фактів заборонених стосунків особового складу УВП із засудженими та їх родичами, прокурор звертає увагу на повноту відомчих перевірок, в тому числі, щодо з'ясовування питань отримання такими працівниками будь-яких благ, пільг, переваг. Оцінка законності прийнятих рішень за цими матеріалами визна­чається з огляду на вимоги За­кону України "Про боротьбу з корупцією". При виявлені подібних фак­тів прокурор складає протоколи про корупційні діяння за умови, що не пройшли терміни давності притягнення до відповідальності, передбачені законом і направляє їх до суду.

4.4. Додержання адміністрацією установ виконання покарань (УВП) вимог закону про матеріально-побутове забезпечення осіб, позбавлених та обмежених волі доцільно проводити за участю спеціалістів.

При цьому слід мати на увазі, що питання про медичне обслуговування і матеріально-побутове забезпечення за­суджених до обмеження волі регулюються ст. 63, 64 КВК, а засуджених до позбавлення волі - ст. 115, 116 КВК України.

4.5. Додержання законів про працю та про залучення засуджених до праці. Особи, засуджені до обмеження волі, відбувають покарання у виправних центрах, як правило, у межах адміністративно-територіальної одиниці за місцем їх постійного проживання до засудження (п. 1. ст. 56 КВК) Вони залучаються до праці, за звичай, на виробництві виправних центрів, а також на договірній основі - на підприємствах, в установах чи організаціях усіх форм власності за умови забезпечення належного нагляду за їхньою поведінкою (п. 1 ст. 60 КВК). Їх праця регулюється законодавством про працю, за винятком правил прийняття на роботу, звільнення з роботи та переведення на іншу роботу.

Засуджені до позбавлення волі працюють у місцях і на роботах, які визначаються адміністраціям колоній (ст. 118 КВК).

Перевірку додержання закону про залучення до праці необхідно починати з витребування статистичних даних про трудове використання засуджених. При цьому з’ясовується, чи всім працездатним надана робота, якщо ні, то з якої причини і яких заходів вживає адміністрація щодо усунення причин, у тому числі пошуку нових замовлень.

Згідно зі ст. 61 КВК адміністрація виправного центру веде облік засуджених до обмеження волі, організовує їх трудове влаштування, забезпечує додержання умов праці.

Засуджені до позбавлення волі, як правило, залучаються до пра­ці на підприємствах, у майстернях колоній, а також на державних або інших форм власності підприємствах за умови їх охорони та ізоляції. Засудженим чоловікам віком понад 60 років, жінкам - понад 55 років, інвалідам першої та другої груп, хворим на активну форму туберкульо­зу, жінкам з вагітністю понад чотири місяці, жінкам, які мають дітей у будинках дитини при виправних колоніях, дозволяється працювати за їх бажанням з урахуванням висновку лікарської комісії колонії.

4.6. Додержання правових норм, які регулюють робочий час, час відпочинку, охорону праці і техніку безпеки. Вимоги про умови праці засуджених до обмеження та позбавлення волі (ст. 60, ст. 119 КВК) чітко визначені законодавством. Прокурор за допомогою спеціалістів з'ясовує, яка тривалість робочого дня, чи надається відпочи­нок, безкоштовний спецодяг, спецприладдя (окуляри, рукавиці та інше).

При перевірці додержання законів про охорону праці і техніки безпеки прокурор знайомиться з документацією про нещасні випад­ки, матеріали їх службового розслідування, з’ясовує своєчасність та правильність оформлення актів і вжиті заходи щодо усунення причин та умов нещасних випадків.

4.7. Законність оплати праці засуджених та утримань із їх заробітку. Праця засуджених до обмеження та позбавлення волі регулюється законодавством про працю, праця оплачується відповідно до її кількості і якості. Засуджені можуть залучатися на безоплатній основі лише до робіт з благоустрою колонії, виправного центру, прилеглих до них територій, а також поліпшення житлово-побутових умов засуджених, або до допоміжних робіт із забезпечення колонії продовольством (ст. 118 КВК).

Прокурор доручає спеціалістам перевіряти у бухгалтерії законність розрахунків за роботу із засудженими, своєчасність і правильність нарахування на основні рахунки заробітку та законність проведених утримань.

Матеріальні збитки, заподіяні державі засудженими під час від­бування покарання, стягуються з їхнього заробітку за постановою на­чальника колонії, яка оголошується засудженому під розписку (ст. 137 КВК). Прокурор перевіряє матеріали, на підставі яких винесено відповідну постанову, з'ясовує, чи вірно встановлено розмір збитків, обставини, за якими їх було завдано, ступінь вини засудженого в заподіянні збит­ків, наявність письмового пояснення винного, а також чи оголошено постано­ву засудженому під розпис.

4.8. Додержання вимог закону про проведення виховної роботи, організацію загальноосвітнього і професійно-технічного навчання. Виховна робота, яка проводиться із засудженими до обмеження і позбавлення волі, регламентована Кримінально-виконавчим кодексом Ук­раїни. У ст. 65 КВК закріплені вимоги до адміністрації виправного центру, власників підприємств, установ, організацій або уповноваже­них ними органів про проведення соціально-виховної роботи з особами, які відбувають покарання у вигляді обмеження волі ст. 123-137 КВК).

Значної уваги потребує питання забезпечення загальноосвітнього і професійного навчання засуджених, особливо щодо виконання законів "Про освіту", "Про загальну середню освіту", в тому числі в частині дос­тупності і безоплатності здобуття загальної середньої освіти,а також Закону "Про професійно-технічну освіту" (ст. 125, 126 КВК). Прокурор з’ясовує кількість осіб, які підпадають під дію зазначених законів, наявність відповідних планів, програм, забезпечення навчального процесу та створення умов для реалізації такими особами права на освіту.

Оцінюючи стан законності, в тому числі додержання вимог закону про проведення виховної роботи, прокурор повинен перевіряти і аналі­зувати законність застосування заходів заохочення та стягнення, що застосовуються до осіб, обмежених та позбавлених воді (ст. ст. 67-70, 130-135 КВК).

4.9. Додержання законів про відшкодування збитків, завданих злочинами. Особи, які відбувають покарання зобов'язані відшкодовувати збитки, завдані злочинами. Відрахування за виконавчими листами та іншими документами проводяться у порядку, встанов­леному законом (ст. 121 КВК). При перевірці прокурор з’ясовує, чи на всіх засуджених, які зобов'язані відшкодовувати збитки, надійшли ви­конавчі листи; чи своєчасно проводяться стягнення, повнота і правильність стягнень.

4.10. Додержання законності при звільненні засуджених. Перевірка цього питання проводиться прокурором з урахуванням усіх норм, які визначають не тільки звільнення, але й надання допомоги у трудовому і побутовому влаштуванні, встановлення адміністративного нагляду, поря­док дострокового звільнення та ін. Прокурор, зокрема, перевіряє, як виконуються вимоги законів, які визначають підстави звільнення від відбування покарання (ст. 152 КВК), час звільнення і проведен­ня розрахунків із звільненими особами (ст. 153 КВК), надання допо­моги засудженим у трудовому і побутовому влаштуванні (ст. 156 КВК), а також допомогу особам, звільненим з місць відбування покарання (ст. 157 КВК). Крім цього, прокурор з’ясовує, чи своєчасно адміні­страція виявляє осіб, які після звільнення підлягають адміністративному нагляду, чи застосовуються положення Закону України “Про адміністра­тивний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі” і чи своєчасно направляються відповідні рішення суду до органів внутрішніх справ для виконання (ст. 158, 159 КВК).

Порядок дострокового звільнення від відбування покарання визначається ст. 154 КВК і перевіряється прокурором з урахуванням вимог, передбачених цією нормою Закону, а також Кримінальним кодексом України (розділ XІІ).

4.11. До держання законодавства про пожежну безпеку та охорону навколишнього природного середовища. При здійсненні перевірки цього питання прокурор встановлює наявність осіб, відповідальних за протипожежний стан в уста­нові, додержання вимог Закону "Про пожежну безпеку", а також виконання покарання прокурор обов’язково повинен звертати увагу на виконання вимог законів, які регламентують охорону навколишнього природного середовища („Про охорону оточуючого природного середовища”, „Про охорону атмосферного повітря”, Водний Кодекс, Земельний Кодекс, Кодекс про надра, Лісовий кодекс тощо).

4.12. Законність розгляду та вирішення заяв, звернень і скарг ув’язнених. Роботу із заявами, зверненнями і скаргами регламентовано Законом від 2.10. 1996 р. “Про звернення громадян”. Перевірку питань, що передбачені законом доцільно починати з прийому засуджених[101], під час якого з’ясувати, чи звертались вони з цих питань до представників адміністрації, які було прийнято рішення за зверненнями. Після цього у канцелярії установи ознайомитися з порядком обліку, реєстрації, зберігання заяв і скарг, строками і якістю їх вирішення тощо.

4.13. Законність наказів і розпоряджень адміністрації УВП.

Під час перевірки прокурор знайомиться з наказами, розпорядженнями та іншими актами адміністрації установи та перевіряти відповідність їх закону. При цьому слід мати на ува­зі, що прокурор має право зупинити виконання наказів, які супере­чать закону щодо режиму та умов утримання засуджених, вжити інших заходів до усунення поршень закону, поновлення прав осіб, які утримуються в установі.

Таким чином, прокурорський нагляд за додержанням законів у місцях позбавлення або обмеження волі має комплексний характер, охоплює значний обсяг питань, які перевіряються. Така перевірка, враховуючи її обсяг і строки не рід­ше одного разу на півріччя, буде результативною за умови її про­ведення за участю спеціалістів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)