АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РОЗДІЛ І

Читайте также:
  1. I розділ
  2. Актуальність розділу.
  3. Бальнеологія як розділ курортології. Головні бальнеологічні групи мінеральних вод.
  4. В – Індивідуальні розділи курсу
  5. Вимоги до написання підрозділу
  6. Вимоги до написання підрозділу
  7. Вимоги до написання підрозділу
  8. Висновки до розділу
  9. Висновки до розділу
  10. Висновки до розділу
  11. ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 1
  12. ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 2

МОВНА АГРЕСІЯ У ДРУКОВАНИХ ЗМІ (НА ПРИКЛАДІ РОСІЙСЬКОМОВНОЇ ГАЗЕТИ В УКРАЇНІ «КОМСОМОЛЬСКАЯ ПРАВДА В УКРАИНЕ. ДОНЕЦКИЙ ВЫПУСК»)

 

 

Науковий керівник:

Нетреба М. М., старший викладач

кафедри соціальних комунікацій

 

 

Маріуполь 2010

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ І. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ МОВНОЇ АГРЕСІЇ…………………………6

1.1. Визначення мовної агресії………………………………………………..6

1.2. Агресія як предмет наукових досліджень в психології та лінгвістиці…8

1.3. Визначення і типи мовної агресії в журналістиці………………………11

1.4. Мовна агресія як маніпулювання свідомістю адресатів………………14

Висновки до Розділу І………………………………………………………...16

РОЗДІЛ ІІ. ПРОЯВИ МОВНОЇ АГРЕСІЇ У ДРУКОВАНИХ ЗМІ……………….17

2.1. Прояви мовної агресії в заголовках…………………………………….17

2.2. Прояви мовної агресії в текстах…………..…………………………….19

Висновки до Розділу ІІ…………………………………………………………21

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ…………………………………………………………….22

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………………………….23

 

 

ВСТУП

Журналіст має розуміти принципи використання мови в газетному тексті та знати негативні наслідки недотримання цих принципів. Одним з найактуальніших порушень мовних норм сьогодні є мовна агресія, якій і присвячена ця робота.

Мовна агресія заснована на маніпуляції свідомістю адресата інформації, базується на некритичному сприйнятті текстів. Посиленню впливу сприяє її імпліцитний характер, що обходить поріг свідомості і впливає на несвідому сферу споживача інформації.

Об’єктом дослідження слугувала російськомовна газета в Україні «Комсомольская правда в Украине. Донецкий выпуск» (далі – КП).

Предметом дослідження є прояви мовної агресії на сторінках газети та їх вплив на читача.

Теоретична основа дослідження - наукові праці, що розглядають явище мовної агресії в лінгвістиці, журналістиці, вивчають агресію в психології, торкаються найактуальніших і найцікавіших аспектів проявів мовної агресії у друкованих засобах масової інформації (далі – ЗМІ). Вони ставлять перед собою завдання систематизувати знання про це явище та актуалізувати питання мовної агресії. У нашій роботі ми використовували праці вчених, що займалися вивченням агресії в психології, лінгвістиці, журналістиці. Це роботи Ю. М. Антоняня, Т. В. Чернишової, В. Ю. Апресяна, Є. Ю. Булигіної та інших.

Методи дослідження:

· робота з джерелами;

· порівняльний метод;

· метод аналізу;

· метод опису.

Мета дослідження: визначити проблему проявів мовної агресії на сторінках сучасної преси, показати можливі результати та негативність цих проявів.

Досягнення мети передбачає розв’язання наступних завдань:

· розглянути явище агресії в психології, лінгвістиці, журналістиці;

· розглянути та проаналізувати різновиди мовної агресії в ЗМІ;

· розглянути явище маніпуляції та прослідити вплив мовної агресії на читача;

· виявити сучасні тенденції прояву мовної агресії на сторінках газет.

Актуальність роботи полягає у тому в ЗМІ функція впливу почала витісняти всі інші мовні функції. Можна сказати, що засоби масової інформації перетворюються в засоби масового впливу. Але не завжди цей вплив позитивний. Мовна агресія є одним з засобів негативного впливу на аудиторію. Тому дослідження цього явища допоможе журналістам у подальшій роботі уникати вживання мовної агресії у своїх матеріалах.

Практична значущість дослідження полягає у тому, що знання про мовну агресію та її наслідки дають змогу журналістам повніше зрозуміти негативні аспекти цього явища. Це допоможе обережніше ставитися до використання словесної агресії на сторінках газет, тому що використання мовної агресії в ЗМІ трансформує картину світу адресата та провокує відповідну агресивну поведінку.

Теоретична значущість полягає у тому, що результати цієї роботи можуть бути корисними при ознайомленні з окремими питаннями використання мови в журналістському тексті. Наше дослідження має велику теоретичну значущість як для молодого покоління журналістів, так і для «акул» журналістики, тому що питання використання мови у журналістських текстах рано чи пізно постає перед кожним газетярем.

У журналістиці немає сталої думки щодо явища мовної агресії. Це свідчить про те, що це питання ще не дуже добре вивчене. Єдине, у чому співпадають погляди науковців – це те, що мовна агресія може впливати на адресата мовлення.

Огляд журналістських текстів на сторінках газет дає змогу твердити, що більшість журналістів у своїх публікаціях використовують агресивні елементи. Причини цьому різні: показати своє негативне ставлення до якогось явища чи ставлення того, про кого йдеться у тексті, пригрозити комусь, гіперболізувати описуване явище і т.д.

Робота складається зі вступу, двох розділів, висновків та списку використаної літератури:

У Вступі сформульовано предмет, об’єкт, визначено мету, методи дослідження. У цій частині курсової також наведено аргументацію на користь актуальності цієї теми, її практичної та теоретичної значущості.

У Розділі І «ТЕОРЕТИНІ АСПЕКТИ МОВНОЇ АГРЕСІЇ» наведені визначення агресії різних науковців та розкрито поняття мовної агресії в лінгвістиці, журналістиці, розглянуто явище агресії в психології. У цьому розділ також подана класифікація мовної агресії у засобах масової інформації.

У Розділі ІІ «ПРОЯВИ МОВНОЇ АГРЕСІЇ У ДРУКОВАНИХ ЗМІ» наводяться практичні приклади використання мовної агресії на сторінках газет (у заголовках та в самому тексті). Також тут подаються пояснення – навіщо автор використав ті чи інші елементи мовної агресії у своїх публікаціях.

У Висновках вказуються результати дослідження, висновки, до яких ми дійшли.

Список використаної літератури складається з 25 найменувань.

РОЗДІЛ І


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)