АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порядок регулювання фінансування Державним інноваційний фондом

Читайте также:
  1. II. Оформлення і порядок захисту курсового проекту
  2. II. Порядок аккредитации
  3. II. ПОРЯДОК И МЕТОДИКА ПРОВЕДЕНИЯ ЭКЗАМЕНА
  4. II. Порядок медицинского освидетельствования
  5. II. Порядок подачи заявки на участие в Конкурсе
  6. II. Порядок приема и увольнения
  7. II. Порядок формирования экспертных групп, организация экспертизы заявленных на Конкурс проектов и регламент работы Конкурсной комиссии
  8. III . Порядок присвоения квалификационной категории
  9. III. Миропорядок
  10. III. Порядок вынесения медицинских заключений во ВЛЭК ГА (ЦВЛЭК ГА)
  11. III. Сроки и порядок проведения Конкурса
  12. III. СТРУКТУРА И ПОРЯДОК ФОРМИРОВАНИЯ СТУДЕНЧЕСКОГО СОВЕТА

Для більшості українських підприємств основним джерелом стимулювання нововведень на регіональному рівні є Державний інноваційний фонд та іноземні інвестиції — гранти, пайові внески іноземних інвесторів, участь у міжнародних інвестиційних програмах з пріоритетних напрямів розвитку.

Державний інноваційний фонд та його 27 регіональних відділень було створено у 1992 році згідно з Постановою Кабінету Міністрів України на виконання Закону „Про основи державної політики у сфері науки і науково–технічної діяльності”.

Згідно з пунктом 2 даної постанови кошти Державного інноваційного фонду формуються за рахунок бюджетних і позабюджетних надходжень.

Бюджетними надходженнями є кошти від установленого законодавством збору до Державного інноваційного фонду та частина коштів, які виділяються державою для підтримки науково–технічної діяльності. Ці кошти входять до складу доходів та видатків Державного бюджету України.

 

 

Позабюджетними надходженнями є кошти повернутих Державному інноваційному фонду та його регіональним відділенням виконавцями інноваційних проектів позик, фінансових інвестицій, лізингових платежів, надходжень від реалізації договорів про спільну діяльність, а також добровільних внесків юридичних та фізичних осіб, інших надходжень, що не суперечить законодавству.

Бюджетні та позабюджетні надходження до Державного інноваційного фонду і його регіональних відділень зараховуються відповідно на балансові рахунки Державного казначейства та позабюджетні рахунки Державного інноваційного фонду і його регіональних відділень, які відкриті в установах Національного банку та банків, уповноважених Кабінетом Міністрів України і Національним банком здійснювати обслуговування коштів Державного бюджету і Державного фонду. Зарахування надходжень, а також облік видатків Фонду проводиться згідно з «Порядком обліку доходів та видатків Державного інноваційного фонду», затвердженим Мінфіном, Міннауки разом з Національним банком.

Кошти інноваційного фонду зберігаються на окремих рахун­ках і вилученню не підлягають. Головним розпорядником цих коштів є Державний інноваційний фонд; використовуються виключно за цільовим призначенням — для фінансового забезпечення заходів щодо впровадження науково–технічних розробок і нових технологій, освоєння нових видів продукції відповідно до загальнодержавних, галузевих, регіональних інноваційних пріоритетів та результатів державних науково–технічних програм.

Забезпечення цих заходів у сфері інноваційної діяльності здійснюється Державним інноваційним фондом шляхом фінансування інноваційних проектів та їх супроводження.

Бюджетні надходження розподіляються Державним інноваційним фондом централізовано для забезпечення фінансування інноваційних проектів кожного з регіонів у розмірі не менш як 70 відсотків загального обсягу надходжень від збору до фонду у відповідному регіоні.

Відбір інноваційних проектів здійснюється Державним інноваційним фондом і його регіональними відділеннями на конкурсних засадах відповідно до загальнодержавних, галузевих, регіональних інноваційних пріоритетів та результатів державних науково–технічних програм і відповідно до законодавства проведення державної науково–технічної та іншої експертизи, фінансового аналізу проектів, маркетингових досліджень.

На основі результатів відбору, експертизи і аналізу здійснюється фінансування інноваційних проектів за умови забезпечення відповідно до законодавства зобов’язаних щодо повернення підприємствами — виконавцями проектів коштів Державному інноваційному фонду шляхом укладання договорів застави майна, поруки, страхування тощо як з підприємствами–виконавцями проектів, так і з третіми особами.

Фінансування інноваційних проектів здійснюється регіональними відділеннями Державного інноваційного фонду через установи уповноважених банків шляхом надання позики, фінансової інвестиції, лізингу або на підставі договору про спільну діяльність. Конкретний механізм фінансування інноваційного проекту визначається Державним інноваційним фондом з метою забезпечення ефективного використання виділених коштів.

Термін та порядок повернення коштів за конкретним інноваційним проектом визначаються в установленому порядку залежать від особливостей інноваційного проекту, періоду його окупності.

Кошти, що надаються підприємствам–виконавцям інноваційних проектів, обліковуються в установах уповноважених банків на окремих рахунках. Рахунки відкриваються підприємствам–виконавцям проектів за поданням регіональних відділень Державного інноваційного фонду.

Державний інноваційний фонд і його регіональні відділення організують в установленому порядку супроводження інноваційних проектів із залученням установ уповноважених банків, які обслуговують підприємства–виконавців проектів, аудиторських, юридичних фірм та інших організацій на підставі укладених з ними договорів.

Супроводження інноваційних проектів включає проведення поточної та додаткової експертизи, маркетингових досліджень тощо, а також організацію контролю за цільовим використанням коштів та своєчасним їх поверненням підприємствами–виконавцями. Оплата супроводження інноваційних проектів включається до кошторисів витрат проектів. При неможливості повернення підприємствами–виконавцями інноваційних проектів наданих їм коштів Державний інноваційний фонд у окремих випадках готує пропозиції для прийняття рішення щодо погашення заборгованості підприємств згідно з порядком, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Головним завданням фонду є фінансова підтримка інноваційної діяльності підприємств, регіональних програм, «ноу–хау», розширення використання сучасної передової технології, освоєння виробництвом конкурентоспроможної продукції. При цьому послугами фонду можуть користуватися підприємства незалежно від форм власності, якщо вони пропонують інноваційні проекти, які є ефективними і перспективними для освоєння.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)