АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 10 . Психопатологічні синдроми

Читайте также:
  1. ОСНОВНІ СИНДРОМИ ПРИ ХВОРОБАХ ПЕЧІНКИ
  2. ОСНОВНІ СИНДРОМИ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ НЕДОСТАТНОСТІ

17480 Хворий 52 років страджає на важку соматичну недугу протягом багатьох років. Останні кілька днів соматичний стан різко погіршився, при цьому він перестав розуміти звернену до нього мову, виконувати елементарні інструкції. Нерідко збуджується в межах ліжка. Не реагує на зовнішні подразники. Контакту недоступний. Періодично вимовляє окремі обривки фраз. Який психопатологічний синдром відповідає наведеній клінічній картині?

A. *Аментивний

B. Деліріозний

C. Присмирковий

D. Онейроїдний

E. Оглушення

 

18180 Жінка 20 років скаржиться на біль, неприємне тяжке відчуття у ділянці серця, часте серцебиття. ЕКГ- без патологіі. Седативні ліки зняли біль, але залишилась тривога, впевненість у важкому серцевому захворюванні, страх смерті, очікування нового нападу і страх перед ним. Який провідний психопатологічний

A. Кардіофобічний синдром

B. Іпохондричний синдром

C. Обсесивний синдром

D. Істеричний синдром.

E. Депресивний синдром

 

18181 Чоловік 70 років хворіє на ішемічну хворобу серця. Настрій помітно знижений, тривожний. На фоні тривалого безсоння з`явилися страхи, небажання жити, думки покінчити з собою. Подовгу сидить, не змінюючи пози, відповідає не відразу тихо, монотонним голосом. Вираз страждання, болю, страху. Який провідний психопатологічний синдром?

A. Депресивний синдром

B. Параноїдний синдром

C. Астенічний синдром

D. Фобічний синдром

E. Обсесивний синдром

 

18365 Хворий переніс тяжкий грип. Через місяць після захворювання з явився головний біль,кружіння голови, слабкість, став дражливим, знизилась памўять, швидко стомлювався н роботі.Під час бесіди з лікарем жаліється на нестриманність. Вказав, що зовсім перестав читати книжки, а думки завжди десь далеко. Через 20 хвилин бесіди став говорити тихіше, довго обдумував питання та відповідь на них. Определите синдром.

A. Астенічний синдром

B. Гипотиреоидизия

C. Скрытая депрессия

D. Іпохондричний синдром

E. Амнестичний синдром

 

18367 На консультацію психіатра була направлена дівчина 15 років. Декілька місяців назад з перебільшеною увагою стала ставитись до своєї зовнішності. Годинами розглядала себе в зеркалі, знаходячи в себе якісь вади.При бесіді з лікарем наполягає на тому, що вона "потворна". Майже всі люди насміхаються над нею. Бачила на вулиці, як зустрічні насмішкувато позирають в її бік. Лікар не зміг переконати хвору в її помилкових поглядах. Заявила, що буде напо-лягати на пластичній операції. Який синдром у хворої?

A. Дисморфоманічний синдром

B. Психопатоподібний синдром

C. Параноподібний синдро

D. Іпохондричний синдром

E. Дисморфофобічний синдром

 

18368 Хвора 56 років. В прийомному відділенні була збуджена, не взнавала присутніх, родичів,не могла назвати своє ім я, прізвище Страждає гіпертонічною хворбою. Одержала звістку про хворобу матері. Розхвилювалась, плакала, а потім з'явилось збудження та непра-вильна поведінка. Під час огляду виявлено артеріальний тиск 190/120 мм рт. ст, дезорієнтована, окремі галюцинаторні пережи-вання. Хворій було введено в вену 10,0 25\% розчину сірчано-кислої магнезіїї.Через 5 хвилин хвора почала впізнавати своїх близьких, здиво-вано спитала "де вона", про свою поведінку нічого не пам' ятала. Какой синдром нарушения сознания у больной?

A. Сутінкове затьмарення свідомості

B. Деліріозне затьмарення свідомості

C. Онейроїдне затьмарення свідомості

D. Ашентивное запаморечення свідомості

E. Сомнолентне запаморочення свідомості

 

18369 Чоловік 35 років просить захистити його від домогань сусіда по квартирі."Сусід володіючи гіпнозом, на протязі останнього року викликае біль в шлунку, послаблення кишечника атрофію мозку. Вкладав у голову всілякі погані думки, примушує їх повторювати вголос в найбільш людних місцях." Декілька разів звертався до сусіда з проханям припинити знущання. На деякий час "гіпнотичне знущання" зменшува-лось або зникало, а потім зўявлялось знову. Скажіть, який синдром у хворого?

A. Синдром психічних автоматизмів

B. Параноїдний синдром

C. Синдром галлюциноза

D. Паранойяльний синдром

E. Іпохондричний синдром

 

20609 Хворий доставлений в приймальне відділення психіатрична лікарні. Причина госпіталізації – агресивні тенденції відносно родичів. При опитуванні – повідомляє, що члени злочинної організації “опромінюють” його новим видом випромінювання, чує їх “голоси”, які наказують не видавати їх наміри. “Голоси” звучать в середині голови. У процесі бесіди ці ідеї корекції не піддаються. Влаштування в лікарню пояснює злим наміром родичів. Визначити синдром захворювання.

A. * Галюцинаторно-параноїдний.

B. Галюцинаторний.

C. Параноїдний.

D. Присмерковий стан.

E. Делірій алкогольний.

 

20610 Хворий скаржиться на вкрай неприємний стан відчуженості від власних відчуттів, нездатність переживати емоції. Оточуючі предмети сприймає як несправжні, люди здаються йому двумірними “картоними” фігурками. Хворому важко пояснити іншим свій стан, він не відчуває себе реально існуючим.Визначити психічний розлад.

A. * Синдром дереалізації та деперсоналізації.

B. Дизморфоманія.

C. Порушення сприйняття.

D. Несправжні галюцинації.

E. Парафренне маячення.

 

20623 Яка назва синдрому, при якому у хворого безперервно повторюються небажані, настирні, нерідко обтяжливі думки, уявлення, сумніви та потяги. Він намагається, але не здатний від них позбавитися зусиллям волі, тому для усунення жахів виконує різного рода “перевірки”, “очищення” та страждає від поступового відтворення дистимічного або депресивного стану.

A. * Обсесивно-компульсивний.

B. Ананкастичний.

C. Фобічний.

D. Іпохондричний.

E. Депресивний.

20624 Синдром екзогенно-органічного генезу, основними проявами якого є мнестичні розлади (неспроможність запам’ятовувати, зберігати та відтворювати нову інформацію; псевдоремінісценсії, конфобуляції або криптомнезії) та втрата психічної ініціативи (психічна інактивність) зветься:

A. * Корсаковський синдром.

B. Синдром деменції.

C. Органічний психосендром(психоорганічний синдром)

D. Синдром псевдодеменції.

E. Аментивний синдром.

20625 Прогресуюче порушення когнитивних функцій (пам’яті, суджень, абстрактного мислення, математичних здібностей), розпад ємоційної сфери та особистості в цілому, втрата рухових навичок (особливо мовних та зорово-простірного компоненту праксису), а також навичок самообслуговування є:

A. * Синдром деменції.

B. Органічний психосиндром (психоорганічний синдром)

C. Корсаковський синдром.

D. Синдром псевдодеменції.

E. Аментивний синдром.

20626 Хворий тримається осторонь, жестикулює, говорить, свариться без наявності співбесідника. Не заперечує, що чує “голоси” чоловіків, котрі звертаються до нього, залякують, насміхаються, ставлять вимоги та віддають накази. Вірно називає паспортні дані, орієнтується в часі та місці перебування. Визначте синдром.

A. * Галюциноз.

B. Делірій.

C. Аменція.

D. Маніакальний стан.

E. Алкогольне сп’яніння.

20627 Хворий 27 років, доставлений швидкою допомогою у приймальне відділення в зв’язку з агресивними тенденціями відносно родичів, при опитуванні повідомляє, що родичі його “опромінюють новим видом випромінювання,бажаючи примусити його виконувати завдання злочинної організації”. Хворий говорить, що чує “голоси” керівників цієї організації, що наказують йому не видавати їх наміри. “Голоси” звучать в середині голови. У процесі бесіди ці ідеї корекції не піддаються. Влаштування в лікарню пояснює злим наміром родичів.

A. * Галюцінаторно- параноїдний.

B. Синдром психічних автоматизмів.

C. Делірій.

D. Парафренний.

E. Синдром Котара.

 

20847 Хвора П., 12 років. Після перенесеної важко пневмонії стала скаржитись на слабкість, втомлюваність, поганий сон, дратівливість, сльозливість. Знизилась пам'ять, увага. Стан погіршується в другій половині дня. Під час уроку нагрубила вчительці, тут же розплакалась. Дома плаксива, дратується на дрібницях. Схильна до пісимістичної оцінка майбутнього. Дайте оцінку психопатологічному синдрому.

A. Астенічний синдром.

B. Психоорганічний синдром.

C. Депресивний синдром.

D. Аментивний синдом.

E. Психопатоподібний синдром.

 

21751 Больная И., 32 года. Предъявляет жалобы на пониженное настроение. Слышит “голоса” соседей, которые ей угрожают, комментируют ее действия. Считает, что они следят за ней через стены, на улице, в магазине. Определите синдром:

A. *Параноидный

B. Паранойяльный

C. Парафренный

D. Депрессивный

E. Галлюциноз

 

22272 Хвора Д., 57 років. Три роки тому посварилась з сусідкою. Психічний стан: постійно чує “голоси”, які “йдуть” із-за стіни та вікон і сприймаються як звичайна людська мова. При посиленні “голосів” хвора стає тривожною, підбігає до вікна, кричить, що зараз вбивають її дітей, а вона нічим не може їм допомогти. Визначіть психопатологічний синдром.

A. *параноїдний

B. галюцинаторний

C. депресивний

D. паранойяльний

E. деліріозний

 

22281 Хвора Д. 34 років заявляє, що чує голоси сусідки, яка хоче її вбити за те, що вона королева Європи, найбагатша жінка планети, видатна “артистка” всіх театрів світу. Визначіть психопатологічний синдром.

A. * парафренічний

B. параноїдний

C. маніакальний

D. дисфоричний

E. паранойяльний

 

Хворий на шизофренію вважає себе “видатним вченим, геніальним композитором і неперевершеним художником”. Скаржиться на те, що “рідні та друзі постійно заздрять йому і хочуть отруїти”. Визначіть психопатологічний синдром.

A *паранояльний

B параноїдний

C маніакальний

D парафренічний

E гебефренічний

 

Хворий чує голоси, котрі звучать в його голові. Його мовою хтось керує, він іноді говорить помимо своєї волі. Бачить події, які трапляються за межами кімнати, де находиться. Думки його течуть самі по собі, помимо його бажання, інколи навіть два потоки думок. Підозрює, що находиться під наглядом якоїсь наукової організації, яка ставить над ним експерименти. Це може бути:

A *Синдром Кандинського- Клерамбо.

B Синдром слухового галюцинозу

C Психосенсорне порушення.

D Парафрений синдром.

E Параноїдний синдром.

 

Хворий Ю., 57 років, перебуває в лікарні третій місяць. Розповідає, що щойно приїхав з відрядження, заходив в гості до сусіда, а тепер “приліг відпочити”. Не може запам'ятати свою палату, ліжко, лікуючого лікаря, кожен ранок починає з того, що з усіма знайомиться. Паспортні дані, загальновідомі історичні події, основні події свого життя називає вірно. Діагностуйте психіатричний розлад хворого.

A *Корсаковський синдром.

B Хвороба Альцгеймера.

C Істерична псевдодеменція.

D Олігофренія.

E Тотальна деменція.

 

Юнак 17 років вимагає зробити йому пластичну операцію. Вважає, що з таким носом, як у нього неможливо жити, де б він не з'явився, всі з нього сміються, кепкують за його спиною. Ходить, низько насунувши кашкета, низько опускає голову, до очей замотується шарфом. Об'єктивних підстав за ринопластику немає, ніс у хлопця майже класичної форми. Кваліфікуйте психопатологічний стан.

A *Дисморфоманія.

B Настирливі думки.

C Порушення схеми тіла.

D Іпохондричний невроз.

E Синдром Капгра.

 

Хвора Л., 26 років. Протягом тижня стала надто діяльною, втручалась в усі справи, давала вказівки начальству, самотужки взялась фарбувати стіни в під'їзді, ночами писала вірші, водночас роблячи до них ілюстрації. Об'єктивно: привітна, весела, балакуча, перескакує з думки на думку, активно жестикулює, жартує, кокетує з чоловіками. Вважає, що в ній загинула велика актриса, письменниця і художниця, запрошує всіх в гості на “мистецькі вечори”. Встановіть психопатологічний синдром.

A *Маніакальний синдром.

B Істеричний невротичний синдром.

C Гебефренічний синдром.

D Псевдопаралітична деменція.

E Кататонічне збудження.

 

Хворий Р., 34 років, прийшов на прийом до нейрохірурга. Стверджує, що йому в мозок вживлено апарат дистанційного керування із секретних розробок ЦРУ, за допомогою якого він змушений думати не своїми думками, говорити чужі слова, робити всякі дурниці. Часто чує накази, які передаються йому в мозок. Якщо він опирається їм, через все його тіло пропускають електричний струм. Який синдром можна припустити?

A *Психічних автоматизмів.

B Паранойальний.

C Істеричних маячноподібних фантазій.

D Деперсоналізації-дереалізації.

E Онейроїдний.

 

Хворий Я. 45 років, каже, що переховується в лікарні від агентів міжнародної розвідки, які хочуть відібрати в нього секрет створення на інших планетах земної атмосфери. За його словами, для цього потрібно засіяти ці планети насінням “дерева-людожера”, що росте в районі Бермудського трикутника. Стверджує, що покликаний спасти людство від загибелі, а Землю – від перенаселення, знає, що буде в далекому майбутньому, тому що є реінкарнацією Нострадамуса. Встановіть синдром.

A *Парафренний синдром.

B Маніакальний синдром.

C Синдром психічних автоматизмів.

D Синдром деперсоналізації-дереалізації.

E Синдром надцінних ідей.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.013 сек.)