АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 14: Шизофренія, шизотипні та маревні розлади

Читайте также:
  1. Місцеві розлади кровообігу
  2. Тема 10. Невротичні розлади.
  3. Тема 15: Афективні розлади
  4. Тема 6: Психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання алкоголю
  5. Тема 7: Психічні та поведінкові розлади в наслідок вживання наркотичних речовин

18148 Хворий 31 року на жовчнокам`яну хворобу після успішної операції на жовчному міхурі почав висловлювати звинувачення у тому, що лікарі "вирізали у нього всі внутрішні органи, підмінили їх чужими з метою експерименту, пропускають електрострум крізь його тіло, впливають на його думки та відчуття". Який найвірогідніший психіатричний діагноз

A. Параноїдна шизофренія, синдром психічного автоматизму

B. Психогенний психоз, галюцінаторно-параноїдний синдром

C. Соматогенний психоз, депресивно-параноїдний синдром

D. Реактивний параноїд на соматогенно несприятливому фоні

E. Паранояльна психопатія, декомпенсація внаслідок соматичного захворювання

 

18285 Хвора 23 років, інженер, госпіталізована в психіатричну лікарню. 2-3 тижні тому почала помічати, що якась сила керує її думками, почуттями і вчинками. Мала підозру, що на неї діє гіпнозом її співучень, якого н бачила вже кілька років. У голові з'явився голос цього знайомого. Періодично зазнавала наплив чужих думок, коли власний розум "зупинявся", власне мислення "зупинялось". Не спала ночами; боялась, не могла працювати. У клініці, під впливом терапії, поступово зникли описані хворобливі явища, з'явилось критичне ставлення до них. Якій захід профілактики рецидиву хвороби можна вважати найбільш ефективним?

A. Підтримувати терапію нейролептиками

B. Уникати зустрічі із знайомим, що з'являється у хворобливих переживаннях

C. Залишити роботу

D. Провести психотерапію, спрямовану на переконання хворої

E. Дотримуватися певної дієти

 

19214 Хворий М., 22 роки. При розмові стверджує, що відчуває зв’язок з космосом, впевнений в насильстві над собою. Говорить, що його думками та діями керують конкретні люди, впливають “психотронною зброєю”. Переконаний в своїй правоті. Ваш імовірний діагноз?

A. *Параноїдна шизофренія

B. Реактивний параноїд

C. Маніакально–депресивний психоз

D. Шизоафективний психоз

E. Гебефренічна шизофренія

 

19600 Хворий Р., 34 років, інженер. Три роки тому переніс ЧМТ, під час навчання у вузі епізодично вживав гашиш. На протязі 2 місяців з'явились "вкладування" та "відняття" думок, їх передача, маячення впливу зовні, які відносяться до його думок. Відзначається мікроневрологічна симптоматика. Соматичний стан - без патології. Критеріям якого психічного захворювання відповідає описаний стан?

A. * Шизофренія

B. Інтоксикаційний психоз

C. Посттравматичний психоз

D. Маніакально-депресивний психоз

E. Епілептична особистість

 

20314 Хворий 30 років, тесляр, півроку тому з’явилися зміни у поведінці: інтерес до філософії, почав писати трактат про мету свого людського існування, залишив свою основну працю, перестав піклуватися про дітей, виходив на вулицю неохайно одягненим, відчував "у голові голоси”, які керують його поведінкою. Впевнений, що він – посол від Бога Землі і постійно відчуває на собі його вплив. До хвороби не критичний. Якій діагноз можна припустити у хворого?

A. *Шизофренія

B. Алкогольний психоз

C. Реактивний психоз

D. Соматогений психоз

E. Органічний психоз

 

20634 Захворів за 1 рік до госпіталізації:почав скаржитись на неприємні відчуття в тілі. Перед госпіталізацією відчув “стан невгамонності” і одночасно з цим “підсказку”, що хтось хоче його обдурити та незвичайно на нього дивляться. Через місяць з’явились думки про вплив “біотоком”, що пояснив “як дію інопланетян”, тихий голос в “середині голови” наказував робити ті чи інші вчинки. Малодоступний щодо контакту, скаржиться на “важкість в голові”, заявляє, що його організм “отруєний”. Соматоневрологічний стан - без відхилень. Встановіть діагноз, форму та тип перебігу хвороби.

A. *Шизофренія, параноїдна форма, безперервно-прогредієнтний тип перебігу.

B. Шизофренія, параноїдна форма, приступоподібно-прогредієнтний тип перебігу.

C. Шизофренія, параноїдна форма, рекурентний тип перебігу.

D. Шизофренія, іпохондрична форма, безперервно-прогредієнтний тип перебігу.

E. Шизофреноподібний психоз.

 

21830 Хворий Л., 37 років, захворів під час навчання в інституті: був задумливим, внутрішньо зосередженим, уникав розмов. Вперше лікувався в психіатричному закладі з явищами психічних автоматизмів: вважав, що його думки всім відомі, його мозком керує військова розвідка. Говорить про все це спокійно, байдуже. В поведінці безініціативний, мало спілкується. Який діагноз у даного хворого?

A. *Параноїдна шизофренія.

B. Параноїчний розлад.

C. Інволюційна парафренія.

D. Шизо-афективний психоз.

E. Реактивний параноїд.

 

21834 Хворий С., 16 років. Протягом останнього року поступово змінилась поведінка: став усамітнюватись, втратив інтерес до друзів, навчання. Став байдужим до рідних, був безпричинно брутальним, сам до себе говорив або сміявся. На питання відповідає формально вірно, малослівно. Вважає себе цілком здоровим, але дещо втомленим, каже, що обмірковує написання книги “Проекція людства на площину Всесвіту”, носить при собі зошит, сторінки якого заповнені безліччю однакових хрестиків. Встановіть

A. *Шизофренія.

B. Депресивний розлад.

C. Шизоїд ний розлад особистості.

D. Аутистичний розлад особистості.

E. Хвороба Піка.

 

23042 Жінка 25 років, хворіє на параноїдну шизофренію протягом трьох років. В період загострення захворювання напружена, чує “голоси”, які наказують вбити себе. Який препарат доцільніше призначити хворій у даному випадку?

A. *Галоперідол

B. Амітриптілін

C. Аміназин

D. Седуксен

E. Сонапакс

 

Хвора М., 37 років, хворіє більше 10 років. Розповідає, що її мозком вже давно заволоділи “злочинні вчені-фізики”, які випробовують на ній різні типи психотропної зброї. Відчуває на собі вплив лазерних променів, постійно чує повідомлення, які передаються їй безпосередньо в мозок. Емоційно монотонна, майже цілі дні проводить в ліжку, робить якісь записи, які нікому не показує. Свідомість ясна, формальних інтелектуально-мнестичних порушень не виявлено. Який діагноз у

даної хворої?

A *Параноїдна шизофренія.

B Хронічний маячний розлад.

C Інволюційний параноїд.

D Шизо-афективний психоз.

E Реактивний параноїд.

 

 


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)