АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 15: Афективні розлади

Читайте также:
  1. Місцеві розлади кровообігу
  2. Тема 10. Невротичні розлади.
  3. Тема 14: Шизофренія, шизотипні та маревні розлади
  4. Тема 6: Психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання алкоголю
  5. Тема 7: Психічні та поведінкові розлади в наслідок вживання наркотичних речовин

17072 В психічному статусі хворого 32 років стійке патологічне зниження настрою. Контактний, коротко, але по суті відповідає на питання. Мовна продукція вкрай лаконічна, в уповільненому темпі. Рухи скуті і загальмовані. Висловлює ідеї самозвинувачення і самоприниження. Препарати якої групи в першу чергу показані хворому?

A. *Антидепресанти

B. Нейролептики

C. Гіпнотики

D. Транквілізатори

E. Нормотиміки

 

17273 Жінка 35 років близько 10 років хворіє на туберкульоз легенів. В туберкульозній клініці незабаром почала дивно себе поводити: розмалювала обличчя яскравою косметикою, збирала навколо себе хворих, танцювала, співала з ними. Була підвищено збуджена, весь час проводила в товаристві чоловіків, кокетувала, фліртувала, заводила розмови на сексуальні теми. Всю ніч була відсутня у відділенні ("була на побаченні"). Який провідний синдром психічних розладів у хворої?

A. *Маніакальний

B. Психопатоподібний

C. Гебефренічний

D. Моріоподібний

E. Ісероформний

 

17318 Жінка 35 років скаржиться на біль у ділянці серця ("щемить, свердлить"), що виникає переважно у ранкові години в осінньо-весняний період, з іррадіацією болю в шию, спину, живіт, часте серцебиття, а також зниження загального життєвого тонусу. Виникнення цього стану не зв`язане з фізичним навантаженням. Увечері стан поліпшується. Соматичний, неврологічний статус, ЕКГ - без патології. Яка найбільш вірогідна патологія зумовила таку клінічну картину?

A. *Соматизована депресія.

B. Стенокардія спокою.

C. Неврозоподібна шизофренія.

D. Нейроциркуляторна дистонія.

E. Іпохондрична депресія.

 

19442 Больная 32 лет жалуется на “душевную боль”, плохое настроение, отсутствие аппетита, бессонницу. Указенные симптомы появились постепенно в теченипе 3 месяцев без видимой причины. В психическом статусе: на вопросы отвечает тихим голосом, лицо печальное, мимика скорбная, движения замедленны, эмоционакльно подавлена, темп мышления замедлен. Состояние больной улучшается вечером и ухудшается рано утром. Какой предположительный диагноз можно поставить этой больной?

A. *Маниакально-депрессивный психоз: депрессивная фаза

B. Реактивная депрессия

C. Циклотимия

D. Депрессивный синдром вследствие органическогго поражения ЦНС

E. Инволюционная меланхолия

 

20614 У пацієнтки сумний вираз обличчя, уповільнене мислення. Відмічає пригнічений настрій, зниження працездатності, апетиту. Переважають думки про власну неповноцінність, безнадійність своєї життєвої ситуації та песимістичні прогнози на майбутнє. Визначте психічний розлад.

A. * Депресія.

B. Апатія.

C. Астенія.

D. Дисфорія.

E. Амнезія.

 

20615 В приймальне відділення психіатричної лікарні доставлено хворого М. В останні дні збуджений, багатомовний, на роботі співав, читав вірші, давав “провідні вказівки” адміністрації підприємства. При огляді: настрій підвищений, перебиває лікаря, жартує, посміхається. Говорить швидко, хрипким голосом, часто перескакує з однієї теми на іншу, рифмує слова. Схильний до переоцінки своїх можливостей і здібностей. Вважає себе “чудовим спеціалістом”, майстром “золоті руки”, “першим фахівцем держави”. Просить дозволу “заспівати що-небудь” і починає голосно співати, пританцьовувати. Визначте психопатологічний стан.

A. * Маніакальний стан.

B. Парафренний синдром.

C. Алкогольне сп’яніння.

D. Істеричний розлад особистості.

E. Катотонічне збудження.

 

20635 До дільничого терапевта звернулась хвора А., 22 роки, із скаргами на підвищену втомлювальність, погіршення пам’яті, поганий апетит, порушення сну, зниження уваги. Свій стан пояснює перевтомою. При огляді виявлена тахікардія, помірне підвищення артеріального тиску. Стан було кваліфіковано як вегето-судинна дистонія, призначено вітаміни, мікстуру Кватера, еленіум на ніч. Через два тижні повторно звернулась по допомогу за наполяганням матері у зв’язку з погіршенням стану схудла на 2,5 кг, зник апетит, їжа здається несмачною, скаржиться на сухість в роті, запор, припинення місячних. Відчуває стиснення у прекардіальній області. Покинула відвідувати заняття в інституті. На питання відповідає односкладно; мова тиха, повільна, обличчя сумне, голова схилена. Відмічає “тяжкий” стан в ранковий час. Вважає себе “негодящею”, “винною перед батьками, у яких забирає час”, нібито примушує їх хвилюватися і піклуватися про себе”. Заявляє, що “завжди була гірша за інших”, вважае свій стан безнадійним. Встановіть вид розладу.

A. *Депресивний розлад.

B. Астенічний синдром.

C. Іпохондричний розлад.

D. Синдром хронічної втоми.

E. Апатично-абулічний синдроми.

 

21468 У психічному стані хворої Н., 35 років спостерігається зниження настрою, утруднення асоціативного процесу, мовно-рухова загальмованість. Висловлює маячні ідеї самозвинувачення, самоприниження. Стан покращується в другій половині дня. Стоїть на обліку 6 років. Визначте діагноз.

A. * маніакально-депресивний психоз.

B. циркулярна шизофренія.

C. інволюційний психоз.

D. неврастенія.

E. реактивна депресія.

 

21469 Хвора П., 40 років, стоїть на обліку у психіатра 10 років. В клінічній картині поряд з тугою, утрудненням асоціативного процесу, мовно-руховою загальмованістю, ідеями самозвинувачення та самоприниження періодично спостерігається тривожне збудження, ажитація. Які препарати призначити?

A. * антидепресанти седативної дії.

B. нейролептики седативної дії.

C. Психостимулятори.

D. антидепресанти стимулюючої дії.

E. ноотропи.

 

22296 Хвора 21 рік надійшла в лікарню зі скаргами на тугу, тривогу. Занедужала після незначних неприємностей на роботі, з якими раніш звичайно легко справлялася. Знизився апетит, не змогла продуктивно працювати, удома нічим не займалася, стала байдужної до турбот близьким. Особливо погано почувала себе рано ранком. Спала до 3-4 годин ранку. До вечора самопочуття небагато поліпшувалося. Схудла, скаржилася на запори, серцебиття, сухість у роті. Згадувала свої різні непорядні вчинки і думки. У день госпіталізації ранком, коли усі спали, спробувала повіситися, але люстра, на яку вона накинула мотузку, обірвалася, і шум розбудив чоловіка. У клініці смутна, не засуджує себе за суїцид. Який препарат необхідно призначити хворий?

A. *Амітріптілін

B. Аміназин

C. Хлорпротиксен

D. Эглоніл

E. Літію карбонат

 

23031 Хвора Л., 32 роки, скаржиться на відчуття лінощів, зниження працездатності, безперспективності життя. Мають місце суїцидальні думки. Раніше на протязі двох тижнів спостерігалась підвищена активність, нестримні веселощі, легковажність. Поставити діагноз.

A. * Біполярний афективний розлад.

B. Депресивний епізод.

C. Рекурентний депресивний розлад.

D. Шизоафективний розлад.

E. Маніакальний епізод.

 

Хвора,55 років, жалоб не пред'являє. Навпаки, вона відзначає, що протягом останнього місяця, напочатку весни, вона відчуває прилив сил, підвищилась працездатність, вона повна енергії. Думати їй стало дуже легко, настрій завжди припіднятий. Вона-душа любої компанії, всі її слухають, всі в захопленні від її розуму і дотепності. Зовнішньо вона виглядає молодше своїх років, носить багато прикрас. Такий стан чаще зустрічається при:

A *Маніакально-депресивному психозі.

B Інтоксикаційному психозі

C Циклоїдній психопатії.

D Шизофренії.

E Істерії.

Хворий Ж, 47 років, скаржиться на безсоння, важкість в усьому тілі, постійно пригнічений настрій. Вважає себе нікчемним, неспроможним. Гадає, що є тягарем для своїх рідних, воліє померти. Пригнічений, малорухливий, обличчя гіпомімічне, скорботне. Мова тиха, монотонна, відповіді короткі.Який діагноз є найбільш ймовірним?

A *Великий депресивний розлад.

B Атеросклеротична депресія.

C Початкова стадія хвороби Альцгеймера.

D Шизофренія з пізнім дебютом.

E Невротична депресія.


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)