АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СПОЛУЧНІ ТКАНИНИ

Читайте также:
  1. ЕПІТЕЛІАЛЬНІ ТКАНИНИ.
  2. СКЕЛЕТНІ ТКАНИНИ. ХРЯЩОВІ ТКАНИНИ ТА ХОНДРОГЕНЕЗ.

 

Питання з бази даних «КРОК-1»

Р.

 

В пухкiй волокнистiй сполучнiй тканині слинних залоз виявляються клітини овальної форми середніх розмірів, які синтезують антитела. Кругле ядро розташоване ексцентрично, містить хроматин, грудочки якого утворюють малюнок - колеса зі спицями. Яку назву мають ці клітини?

A * Плазмоцити

B Адипоцити

C Нейтрофіли

D Фібробласти

E Макрофаги

Хронічне запалення тканин ясен завершилося надмірним розростанням волокон сполучної тканини. Які клітинні елементи взяли в цьому процесі активну участь?

A *Фібробласти

B Остеобласти

C Фіброцити

D Макрофаги

E Остеокласти

В шкіру потрапило чужерідне тіло яке і призвело до запалення. Які клітини сполучної тканини приймають участь в реакції шкіри на інородне тіло?

A *Нейтрофіли, макрофаги, фібробласти.

B Макрофаги.

C Меланоцити

D Ліпоцити.

E Адвентиційні клітини.

При дослідженні гістопрепаратів сполучної тканини визначаються нейтрофіли. Яку функцію виконують дані клітини, проникаючи з крові в тканини?

A * Фагоцитоз мікроорганізмів.

B трофічні.

C Опорну.

D Регулюють скорочення гладких міоцитів.

E Розширюють кровоносні судини.

На гістологічному препараті пухкої сполучної тканини знайдено відносно великі клітини, заповнені базофільною метахроматичною зернистістю; гістохімічно встановлено, що гранули містять гепарин та гістамін. Що це за клітини?

A * Тканинні базофіли (тучні клітини).

B Фібробласти

C Макрофаги

D Плазмоцити

E Адипоцити

Послаблення кровопостачання органу обумовлює розвиток гіпоксії, а вона активізує функцію фібробластів. Об’єм яких елементів нарощується в цій ситуації?

A *Міжклітинної речовини

B Судин мікроциркуляторного русла

C Нервових елементів

D Паренхіматозних елементів органу

E Лімфатичних судин

Після лікуванні пошкодженого ахілового сухожилку у хворого відновилася його функція. Яким шляхом відбулася регенерація сухожилку?

A *Синтезу колагенових волокон

B Синтезу гіалінового хрящу

C Синтезу щільної неоформленої сполучної тканини

D Синтезу волокнистого хрящу

E Заміни розриву м’язовою тканиною

 

Р.

Під час тренування у спортсмена була травмована нижня кінцівка. Лікар травматолог встановив діагноз: розрив сухожилка. До якого типу сполучної тканини належить тканина, що утворює сухожилок?

A *Щільної оформленої волокнистої тканини

B Щільної неоформленої волокнистої тканини

C Пухкої волокнистої сполучної тканини

D Ретикулярної тканини

E Хрящової тканини

Сполучна тканина побудована з паралельно розташованих колагенових волокон, розмежованих фібробластами. Цей тип сполучної тканини називаеться?

A *Щільна оформлена

B Пухка

C Ретикулярна

D Щільна неоформлена

E Слизова

Рр.

В препараті сполучної тканини, забарвленому суданом - ІІІ і гематоксиліном, виявляються скупчення великих багатокутних клітин, які зафарбовуються в помаранчевий колір. Ядра мають сплощену форму, зміщені на периферію. Яка це тканина?

A Біла жирова тканина

B Бура жирова тканина

C Щільна волокниста сполучна тканина

D Пухка волокниста сполучна тканина

E Пластинчаста кісткова тканина

Кількість тканинної рідини в основній аморфній речовині сполучної тканини може збільшитися, а такий стан називається набряком. Що може стати причиною місцевого набряку?

A *Збільшення в сполучній тканині гістаміну

B Наявність перешкоди для венозного відтоку крові

C Утруднення відтоку крові через судини при серцевій недостатності

D Наявність перешкоди для відтоку лімфи

E Підвищена проникливість капілярів (наприклад при поширених опіках)

В результаті надмірної рухливості плода відбулося перетиснення пуповини, але кровообіг між плодом і матір’ю при цьому не порушився. Наявність яких структур сприяла цьому в першу чергу?

A *Слизова сполучна тканина

B Залишок алантоїса

C Оболонки артерій

D Оболонка вени

E Залишок жовткового стебельця

У пухкій волокнистій сполучній тканині сальника виявлені клітини округлої форми, цитоплазма різко базофільна. Ядро овальної форми, розташоване ексцентрично. Біля ядра невелика світла зона. Які це клітини?

A *Плазмоцити

B Фібробласти

C Адіпоцити

D Макрофаги

E Тканинні базофіли

 

У матці після закінчення вагітності в сполучній тканині виявляються клітини з високою фагоцитарною і гидролітичною активністю, що приймають участь у розсмоктуванні міжклітинної речовини. У цитоплазмі цих клітин велика кількість лізосом. Які це клітини?

A *Фіброкласт

B Спеціалізований фібробласт

C Малоспеціалізований фібробласт

D Фіброцит

E Міофібробласт

 

У хворого щорічно навесні та на початку літа в період цвітіння трав і дерев розвивається гостре катаральне запалення кон`юктиви очей та слизової носової порожнини. Активація та екзоцитоз яких клітинних елементів лежить в основі цього синдрому?

A *Тканинних базофілів

B Тромбоцитів

C Макрофагів

D Нейтрофілів

E Ендотеліальних клітин


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)