АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОРГАНИ КРОВОТВОРЕННЯ ТА ІМУННОГО ЗАХИСТУ. ПЕРИФЕРІЙНЙ ОРГАНИ КРОВОТВОРЕННЯ ТА ІМУННОГО ЗАХИСТУ

Читайте также:
  1. GG ДРУГИЕ ОТХОДЫ, СОДЕРЖАЩИЕ В ОСНОВНОМ НЕОГРАНИЧЕСКИЕ КОМПОНЕНТЫ, КОТОРЫЕ МОГУТ СОДЕРЖАТЬ МЕТАЛЛЫ И ОРГАНИЧЕСКИЕ МАТЕРИАЛЫ
  2. I. Организационная часть.
  3. I. Организационный момент
  4. I. Особенности организации когнитивного опыта
  5. I. Постановка организационных задач предприятия.
  6. I.Организационно – методический раздел
  7. II. Организационно-технический раздел.
  8. II. ОРГАНИЗАЦИЯ И ЗАСТРОЙКА ТЕРРИТОРИИ
  9. II. Организация и проведение учебно-ознакомительной практики
  10. II. Организация проведения предполетного и послеполетного досмотров
  11. II. Особенности организации метакогнитивного опыта
  12. II. Порядок формирования экспертных групп, организация экспертизы заявленных на Конкурс проектов и регламент работы Конкурсной комиссии

 

 

На мікропрепараті, зробленому з селезінки, виявлено білу і червону пульпу, в основі яких лежить спеціальна тканина, що складає їх строму. До якого виду тканин вона належить?

A * Ретикулярна сполучна тканина.

B Щільна волокниста тканина

C Жирова тканина.

D М’язова тканина.

E Нервова тканина.

У гістологічному препараті кровотворного органу розрізняють скупчення лімфоцитів у формі вузликів і тяжів, які разом з елементами строми утворюють кіркову та мозкову речовину. Який це орган?

A *Лімфатичний вузол

B Селезінка

C Червоний кістковий мозок

D Тимус

E Піднебінний мигдалик

На гістологічному зрізі лімфовузла експериментальної тварини після антигенної стимуляції у мозкових тяжах знайдено велику кількість клітин такої морфології: інтенсивно базофільна цитоплазма, ексцентрично розміщене ядро з хроматином, що розташований у вигляді "спиць колеса" та світлою ділянкою цитоплазми біля нього. Які це клітини?

A *Плазмоцити

B Макрофаги

C Фібробласти

D Адипоцити

E Тканинні базофіли (тучні клітини)

У біоптаті лімфатичного вузла в мозкових тяжах виявлені вогнища підвищеного плазмоцитогенезу. Вкажіть, антиген залежна стимуляція яких імунокомпетентних клітин викликала їх утворення?

A * В-лімфоцитів.

B Т-лімфоцитів.

C Макрофагів.

D Дендритних клітин.

E Інтердигітуючих клітин.

У хворого,15 років, під час ангіни спостерігається збільшення піднебінних мигдаликів. Які гістологічні структури цих органів беруть участь в імунному захисті організму у відповідь на проникнення стрептококів?

A *Лімфатичні вузлики

B Багатошаровий плоский зроговілий епітелій

C Багатошаровий плоский незроговілий епітелій

D Пухка волокниста сполучна тканина

E Крипти

 

У препараті представлений орган, в ретикулярної стромі якого розташовуються зрілі формені елементи крові і видно лімфоїдні утворення. Який орган представлений на препараті?

A * Селезінка

B Лімфатичний вузол

C Мигдалик

D Тимус

E Червоний кістковий мозок

Студентові видано два гістологічні препарати. На обох-органи, які мають лімфатичні вузлики. На першому препараті-тільки фолікули, а на другому-фолікули ексцентрично містять судину. Визначте що це за органи?

A *Перший-лімфатичний вузол, другий-селезінка

B Перший-червоний кістковий мозок, другий-селезінка

C Перший-тимус, другий-селезінка

D Перший-печінка, другий- лімфатичний вузол

E Перший-печінка, другий-селезінка

На мікропрепараті виявлено кулясті утворення з лімфоцитів. В середині утворень - центральна артерія. Який орган досліджується?

A * Селезінка.

B Нирка.

C Тимус.

D Кістковий мозок.

E Лімфатичний вузол.

Зроблено гістологічний зріз через лімфатичний вузол. На мікропрепараті спостерігається розширення його паракортикальної зони. Проліферація якого виду клітин лімфатичного вузла обумовила цей процес?

A * Т-лімфоцитів.

B Береговіх макрофагів.

C Плазмоцитів.

D Макрофагів.

E Ретикулоцитів.

На мікропрепараті з контурами бобоподібного органу спостерігається кіркова та мозкова речовина. Кіркова речовина представлена окремими кулястими вузликами діаметром 0,5-1 мм, а мозкова – мозковими тяжами. З якого органа зроблено гістологічний зріз?

A * Лімфатичного вузла.

B Нирки.

C Тимуса.

D Наднирника.

E Селезінки.

У гістопрепараті представлений орган, в якому лімфоцити утворюють три види лімфоїдних структур: лімфатичні вузлики, мозкові тяжі і синуси. Який орган представлений?

A * Лімфатичний вузол

B Селезінка

C Тимус

D Мигдалик

E Червоний кістковий мозок

 

Морфологічні дослідження селезінки виявили активізацію імунних реакцій в організмі. В яких структурах даного органу починається антигензалежна проліферація Т-лімфоцитів?

A *Периартеріальна зона білої пульпи.

B Центральна зона білої пульпи.

C Мантійна зона білої пульпи.

D Маргінальна зона білої пульпи.

E Червона пульпа.

2011-2001

 

При обстеженні хворого, який зазнав дії іонізуючого випромінювання, виявлено пошкодження білої пульпи селезінки. Скупчення яких клітин у складі селезінки зазнало при цьому патологічних змін?

A. *Лімфоцитів

B. Нейрофільних лейкоцитів

C. Базофільних лейкоцитів

D. Моноцитів

E. Тканинних базофилів

Один з органів ротової порожнини являє собою декілька складок слизової оболонки, у власній пластинці якої розташовані численні лімфоїдні фолікули. Який це орган?

A. *Піднебінний мигдалик

B. Язик

C. Привушна залоза

D. Під’язикова залоза

E. Підщелепна залоза

Дитині 9 років, яка часто хворіє на запалення верхніх дихальних шляхів, було показано оперативне видалення піднебінних мигдаликів, які виконують захисну функцію. Які з означених нижче складових частин лімфатичних вузликів мигдалика забезпечують виконання захисної функції?

A. *Ретикулярна тканина з лейкоцитами

B. Багатошаровий плоский епітелій

C. Епітелій з лейкоцитами

D. Сполучнотканинні макрофаги

E. Гемопоетичні клітини

Під час мікроскопічного дослідження на гістологічному препараті паренхіма органу представлена лімфоїдною тканиною, яка утворює лімфатичні вузлики, останні розташовані дифузно і містять центральну артерію. Який анатомічний утвір має дану морфологічну будову?

A *Селезінка

B Червоний кістковий мозок

C Тимус

D Мигдалик

E Лімфатичний вузол

 

У зрізі лімфатичного вузла в мозкових тяжах виявлено велику кількість клітин з наступною морфологією: розміром від 7 до 15 мкм, базофільна цитоплазма, ядро розташоване ексцентрично з малюнком хроматину типу спиць у колесі. Відомо, що ці клітини – продуценти антитіл. Які це клітини?

A *Плазмоцити

B Макрофаги

C Адипоцити (жирові клітини)

D Тучні клітини

E Фібробласти

На гістологічному препараті визначається орган, який має кіркову та мозкову речовину. Кіркова речовина складається з зовнішньої зони, яка містить лімфатичні вузлики, та паракортикальної зони. У мозковій речовині розташовані мозкові тяжі, синуси і трабекули. Який орган має дані морфологічні ознаки?

A *Лімфатичний вузол

B Селезінка

C Нирка

D Тимус

E Наднирники


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)