АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Біофізичні основи магнітотерапії

Читайте также:
  1. БІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПРОМЕНЕВОЇ ТЕРАПІЇ
  2. Види підприємств. Матеріальні основи функціонування підприємств
  3. Глава 1. Основи державної митної справи
  4. Дисципліна основи санаторно-курортної справи
  5. Дисципліна основи санаторно-курортної справи
  6. Еколого-біологічні основи вивчення безхребетних в наземних біогеоценозах
  7. Еколого-біологічні основи вивчення безхребетних водних біоценозів
  8. Загальні основи капіталістичного способу виробництва
  9. Загальні основи капіталістичного способу виробництва
  10. ІІ Модуль. Основи теорії про документ
  11. Конституційні основи організації публічної влади в територіальних одиницях Польщі.

При лікуванні магнітним полем (магнітотерапії) на хворого впливають постійним, змінним, пульсуючим імпульсним, а також біжучим або обертовим магнітним полем. Перераховані магнітні поля на відміну від високочастотних не надають на організм хворого теплового дії. За рідкісним винятком (наприклад, гемоглобін - містить оксиди заліза) молекули біотканини є слабкими пара - або діамагнетиками. Вони не набувають в прикладеному магнітному полі скільки-небудь помітний магнітний момент, тому в діапазоні частот від нуля до десятків кілогерц магнітне поле проникає в організм людини без змін. Згасання магнітного поля в міру віддалення від його джерела в біотканини має такий же характер, як і у вільному просторі, і відбувається пропорційно квадрату відстані від джерела.

Основним параметром, який характеризує біотропне та інші дії магнітного поля, є магнітна індукція (щільністю магнітного потоку). Одиницею виміру магнітної індукції є тесла або частіше вживається тисячна частка тесли - міллітесла. Іноді в якості одиниць виміру магнітного поля використовують гаусс або ерстед, рівні однієї десятої частки миллитеслы.

Постійне магнітне поле Землі становить близько 0,05 мТл, змінні промислової частоти 50 Гц, в побутових приміщеннях зазвичай в 100-1000 разів менше.
В якості джерел магнітного поля використовують постійні магніти, що створюють магнітні поля в десятки міллітесла, котушки з феромагнітними сердечниками, котушки без осердя (соленоїди або кільцеві контури з електричним струмом). Феромагнітні сердечники дозволяють отримувати найбільш сильні постійні і змінні магнітні поля до сотень міллітесла і більше. Соленоїди (кільцеві контури) використовують зазвичай такого діаметру, щоб у них містилися нижня кінцівка або навіть тулуб людини.

В основі лікувальної дії магнітних полів лежать відомі фізичні закони.
Коли провідник (наприклад, кров в кровоносній судині) рухається в неоднорідному магнітному полі, або на нерухому біологічну структуру (м'язи, нервові клітини) діє змінне в часі магнітне поле, що в них, за законом електромагнітної індукції Фарадея, наводяться електрорушійні сили і, відповідно, кільцеві струми. Щільність цих струмів визначається швидкістю змін магнітного поля (руху провідника в неоднорідному магнітному полі) і електропровідністю біотканини. Зазначене явище дозволяє, зокрема, здійснювати безконтактну електростимуляцію м'язів. Електропровідність біотканини в залежності від хімічного складу змінюється в дуже широких межах і найбільших значень досягає у спинномозковій рідини і сироватки крові.

На електричний заряд, що рухається в магнітному полі в напрямку перпендикулярному вектору швидкості заряду, діють сили Лоренца, постійні у постійному магнітному полі та знакозмінні в змінному магнітному полі. Це явище реалізується на всіх рівнях організму (атомарний, молекулярний, субклітинний, клітинний, тканинний).

У механізмі лікувальної дії магнітних полів, бере участь і ефект «омагнічування води».


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)