АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Опис термінального режиму

Читайте также:
  1. Агонія комуністичного режиму в Польщі.
  2. ВТО и Соглашение по торговым аспектам прав на интеллектуальную собственность (ТРИПС): обязательства по национальному режиму и обеспечение авторских и смежных прав.
  3. Глава 9. Методи визначення митної вартості товарів, які ввозяться на митну територію України відповідно до митного режиму імпорту, та порядок їх застосування
  4. Зарождение оппозиции правящему режиму
  5. Поняття та види правового режиму майна суб'єктів господарювання
  6. РЕГУЛЮВАННЯ ГИДРОЕКОЛОГІЧНОГО РЕЖИМУ ДОФІНОВСЬКОГО ЛИМАНУ
  7. Розкрийте поняття форми державного (політичного) режиму та назвіть його види.
  8. Роль когнитивной терапии в повышении приверженности пациента режиму лечения.
  9. Сутність демократичного політичного режиму
  10. ТЕМА 8. УКРАЇНА В УМОВАХ СТАНОВЛЕННЯ КОМУНІСТИЧНОГО РЕЖИМУ
  11. Требования к численности и квалификации персонала системы и режиму его работы

Маршрутизатор конфігурується в командному рядку операційної системи Cisco IOS. Підключення до маршрутизатора здійснюється через Telnet на IP-адресу будь-якого з його інтерфейсів або за допомогою будь-термінальної програми через послідовний порт комп'ютера, пов'язаний з консольним портом маршрутизатора. Останній спосіб краще, тому що процес конфігурування маршрутизатора може змінювати параметри IP-інтерфейсів, що призведе до втрати з'єднання, встановленого через Telnet.

В рамках даного курсу конфігурація маршрутизаторів буде здійснюватися за допомогою терміналу.

При роботі в командному рядку Cisco IOS існує кілька контекстів (режимів вводу команд).

Контекст користувача відкривається при підключенні до маршрутизатора; зазвичай при підключенні через мережу потрібно пароль, а при підключенні через консольний порт пароль не потрібен. У цей же контекст командний рядок автоматично переходить при тривалій відсутності введення в контексті адміністратора. В контексті користувача доступні тільки прості команди (деякі базові операції для моніторингу), не впливають на конфігурацію маршрутизатора. Вид запрошення командного рядка:

router>

Замість слова router виводиться ім'я маршрутизатора, якщо воно встановлено.

Контекст адміністратора (контекст "exec") відкривається командою enable, поданою в контексті користувача; при цьому звичайно потрібно пароль адміністратора. В контексті адміністратора доступні команди, що дозволяють отримати повну інформацію про конфігурацію маршрутизатора та його стан, команди переходу в режим конфігурування, команди збереження та завантаження конфігурації. Вид запрошення командного рядка:

 

router #

 

Зворотний перехід в контекст користувача проводиться по команді disable або по закінченні встановленого часу неактивності. Завершення сеансу роботи - команда exit.

Глобальний контекст конфігурування відкривається командою config terminal ("конфігурувати через термінал"), поданої в контексті адміністратора. Глобальний контекст конфігурування містить як безпосередньо команди конфігурування маршрутизатора, так і команди переходу в контексти конфігурування підсистем маршрутизатора, наприклад:

- контекст конфігурування інтерфейсу відкривається командою interface імя_інтерфейса (наприклад interface serial0), поданої в глобальному контексті конфігурування;

- контекст конфігурування процесу динамічної маршрутизації відкривається командою router протокол номер_процесса (наприклад, router ospf 1, поданої в глобальному контексті конфігурування.

Існує безліч інших контекстів конфігурування. Деякі контексти конфігурування знаходяться внтурі інших контекстів конфігурування.

Вид запрошення командного рядка в контекстах конфігурування, які будуть всречаются найбільш часто:

router (config) # / глобальний /

router (config-if) # / інтерфейсу /

rounter (config-router) # / динамічної маршрутизації /

rounter (config-line) # / термінальної лінії /

Вихід із глобального контексту конфігурування в контекст адміністратора, а також вихід з будь-якого подконтекста конфігурування в контекст верхнього рівня проводиться командою exit або Ctrl-Z. Крім того, команда end, подана в будь-якому з контекстів конфігурування негайно завершує процес конфігурації і повертає оператора в контекст адміністратора.

 

ВАЖЛИВО! Будь-яка команда конфігурації вступає в дію негайно після введення, а не після повернення в контекст адміністратора.

 

Рис. 1. Схема контекстів Cisco IOS

Всі команди і параметри можуть бути скорочені (наприклад, "enable" - "en", "configure terminal" - "conf t"); якщо скорочення виявиться неоднозначним, маршрутизатор повідомить про це, а після натискання табуляції видасть варіанти, що відповідають введеному фрагменту.

У будь-якому місці командного рядка для отримання допомоги може бути використаний знак питання:

router #? / список всіх команд даного контексту з коментарями /

router # co? / список всіх слів у цьому контексті введення, починаються на "co" - ні пропусків перед "?" /

router # conf? / список всіх параметрів, які можуть слідувати за командою config - перед "?" є прогалина /


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)