АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторна робота №1. Знайомство із середовищем

Читайте также:
  1. II. Контрольна робота.
  2. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  3. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  4. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  5. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  6. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  10. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  11. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

 

Програмні продукти Packet Tracer дають можливість створювати мережеві топології з широкого спектру маршрутизаторів і комутаторів компанії Cisco, робочих станцій і мережних з'єднань типу Ethernet, Serial, ISDN, Frame Relay. Ця функція може бути використана як для навчання, так і для роботи. Наприклад, щоб зробити налаштування мережі ще на етапі планування або щоб створити копію робочої мережі з метою усунення несправності.

Для запуску програми Cisco Packet Tracer необхідно викликати виконуваний файл, PacketTracer5.exe. Загальний вигляд програми можна побачити на рис.1.

 

Рис.1. Загальний вигляд програми Packet Tracer

 

 

Робоча область вікна програми складається з наступних елементів:

1. Menu Bar - панель, яка містить меню File, Edit, View Options, Tools, Extensions, Help.

2. Main Tool Bar - панель, яка містить графічні зображення ярликів для доступу до команд меню File, Edit, View і Tools, а також кнопку Network Information.

3. Common Tools Bar - панель, яка забезпечує доступ до найбільш використовуваних інструментів програми: Select, Move Layout, Place Note, Delete, Inspect, Add Simple PDU та Add Complex PDU.

4. Logical/Physical Workspace and Navigation Bar - панель, яка дає можливість перемикати робочу область: фізичну або логічну, а також дозволяє переміщатися між рівнями кластера.

5. Workspace - область, в якій відбувається створення мережі, проводяться спостереження за симуляцією і проглядається різна інформація і статистика.

6. Realtime/Simulation Bar - за допомогою цієї панелі закладок можна перемикатися між режимом Realtime і режимом Simulation. Вона також містить кнопки, що відносяться до Power Cycle Devices, кнопки Play Control і перемикач Event List в режимі Simulation.

7. Network Component Box - це область, в якій вибираються пристрої і зв'язки для розміщення їх на робочому просторі. Вона містить область Device-Type Selection і область Device-Specific Selection.

8. Device-Type Selection Box - ця область містить доступні типи пристроїв і зв'язків у Packet Tracer. Область Device-Specific Selection змінюється залежно від вибраного пристрою.

9. Device-Specific Selection Box - ця область використовується для вибору конкретних пристроїв і з'єднань, які необхідні для побудови в робочому просторі мережі.

10. Created User Packet Window - це вікно управляє пакетами, які були створені в мережі під час симуляції сценарію.

 

Для створення топології необхідно вибрати пристрій з панелі Network Component, а потім з панелі Device-Type Selection вибрати тип вибраного пристрою. Після цього потрібно натиснути ліву кнопку миші в полі робочої області програми (Workspace). Також можна перемістити пристрій прямо з області Device-Type Selection, але при цьому буде вибрана модель пристрою за замовчуванням.

Для швидкого створення декількох екземплярів одного і того ж пристрою потрібно, утримуючи клавішу Ctrl, натиснути на пристрій в області Device-Specific Selection і відпустити кнопку Ctrl. Після цього можна кілька разів натиснути на робочій області для добавлення копій пристрою.

У Packet Tracer представлені наступні типи пристроїв:

- маршрутизатори;

- комутатори (у тому числі і мости);

- хаби і повторювачі;

- кінцеві пристрої - ПК, сервери, принтери, IP-телефони;

- безпровідні пристрої: точки доступу і бездротові маршрутизатори;

- інші пристрої — хмара, DSL-модем або кабельний модем.

 

Додамо необхідні елементи в робочу область програми так, як показано на рис.2.

 

Рис. 2. Додавання елементів мережі

 

При додаванні кожного елемента користувач має можливість дати йому ім'я і встановити необхідні параметри. Для цього необхідно натиснути на потрібний елемент лівою кнопкою миші (ЛКМ) і в діалоговому вікні пристрої перейти до вкладки Config.

Діалогове вікно властивостей кожного елемента має дві вкладки:

- Physical - містить графічний інтерфейс пристрою і дозволяє симулювати роботу з ним на фізичному рівні.

- Config - містить всі необхідні параметри для налаштування пристрою і має зручний для цього інтерфейс.

Також залежно від пристрою властивості можуть мати додаткову вкладку для керування роботою вибраного елементу: Desktop (якщо вибрано кінцевий пристрій) або CLI (якщо вибрано маршрутизатор) і т. д.

Для видалення непотрібних пристроїв з робочої області програми використовується кнопка Delete (Del).

Додані елементи зв'язуються за допомогою з'єднувальних зв'язків. Для цього необхідно вибрати вкладку Connections з панелі Network Component Box. При цьому можна побачити всі можливі типи з'єднань між пристроями. Потрібно вибрати потрібний тип кабелю.

Вказівка миші зміниться на курсор “ connection ” (має вигляд роз'єма). Натиснемо на першому пристрої і вибираємо відповідний інтерфейс, до якого потрібно виконати з'єднання, а потім натиснемо на другий пристрій, виконавши ту ж операцію. Також можна з'єднати пристрої за допомогою Automatically Choose Connection Type (автоматично поєднує елементи в мережі). Виберемо пристрої, які потрібно з'єднати. Між пристроями з'явиться кабельне з'єднання, а індикатори на кожному кінці покажуть статус з'єднання (для інтерфейсів які мають індикатор).

 

Рис.3. Підтримувані в Packet Tracer типи кабелів.

 

Packet Tracer підтримує широкий діапазон мережних з'єднань (див. табл. 1). Кожен тип кабелю може бути з'єднаний лише з певними типами інтерфейсів.

 

Тип кабелю Опис
  Console Консольне з'єднання може бути виконано між ПК і маршрутизаторами або комутаторами. Повинні бути виконані деякі вимоги для роботи консольного сеанси з ПК: швидкість з'єднання з обох сторін повинна бути однакова, повинно бути 7 біт даних (або 8 біт) для обох сторін, контроль парності повинен бути однаковий, повинно бути 1 або 2 степових біта (але вони не обов'язково повинні бути однаковими), а потік даних може бути що завгодно - для обох сторін.
  Copper Straight-through Цей тип кабелю є стандартним середовищем передачі Ethernet для підключення пристроїв, які функціонують на різних рівнях OSI. Він повинен бути з'єднаний з наступними типами портів: мідний 10 Мбіт/с (Ethernet), мідний 100 Мбіт/с (Fast Ethernet) і мідний 1000 Мбіт/с (Gigabit Ethernet).
  Copper Cross-over Цей тип кабелю є середовищем передачі Ethernet для з'єднання пристроїв, які функціонують на однакових рівнях OSI. Він може бути з'єднаний з наступними типами портів: мідний 10 Мбіт/с (Ethernet), мідний 100 Мбіт/с (Fast Ethernet) і мідний 1000 Мбіт/с (Gigabit Ethernet).
Fiber Оптоволоконне середовище використовується для з'єднання між оптичними портами (100 Мбіт/с або 1000 Мбіт/с).
  Phone З'єднання через телефонну лінію може бути здійснено тільки між пристроями, що мають модемні порти. Стандартне подання модемного з'єднання - це кінцевий пристрій (наприклад, ПК), який додзвонюється в мережеву хмару.
Coaxial Коаксіальне середовище використовується для з'єднання між коаксіальними портами, такі як кабельний модем, з'єднаний з хмарою Packet Tracer.
Serial DCE and DTE З'єднання через послідовні порти, часто використовуються для зв'язків WAN. Для налаштування таких з'єднань необхідно встановити синхронізацію на стороні DCE-пристрої. Синхронізація DTE виконується за вибором. Сторону DCE можна визначити за маленькою іконкою “годинника” поруч з портом. При виборі типу з'єднання Serial DCE, перший пристрій, до якого застосовується з'єднання, стає DCE-пристроєм, а другий - автоматично стає стороною DTE. Можливо і зворотне розташування сторін, якщо вибрано тип з'єднання Serial DTE.

 

Після створення мережі її потрібно зберегти, вибравши пункт меню Файл -> Save або іконку Save на панелі Main Tool Bar. Файл збереженої топології має розширення *.pkt.

Packet Tracer дає нам можливість симулювати роботу з інтерфейсом командного рядка (ІКР) операційної системи IOS, встановленої на всіх комутаторах і маршрутизаторах компанії Cisco.

Підключившись до пристрою, ми можемо працювати з ним так, як за консоллю реального пристрою. Симулятор забезпечує підтримку практично всіх команд, доступних на реальних пристроях.

Підключення до ІКР комутаторів або маршрутизаторів можна зробити, натиснувши на необхідний пристрій і перейшовши у вікно властивостей до вкладці CLI.

Для симуляції роботи командного рядка на кінцевому пристрої (комп'ютері) необхідно у властивостях вибрати вкладку Desktop, а потім натиснути на ярлик Command Prompt.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)