АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПРИРОДНЕ І ШТУЧНЕ ОСВІТЛЕННЯ

Читайте также:
  1. Аналіз освітлення робочої зони розробника проекту з метою визначення та забезпечення його оптимального значення.
  2. Освітлення робочого місця.
  3. Розрахунок загального освітлення
  4. Розрахунок природного освітлення
  5. Розрахунок природного освітлення

ПРИРОДНЕ І ШТУЧНЕ ОСВІТЛЕННЯ

ДБН В.2.5-28-2006

Зміна № 2

(Проект, остаточна редакція)

Видання офіційне

Введено: «ИМЦ» (г. Киев, просп. Краснозвездный, 51; т/ф. 391-42-10)

 

Мінрегіонбуд України

Київ – 201х


пр. ЗМІНА № 2 ДБН В.2.5-28-2006  


Право власності на цей документ належить державі. Цей документ не може бути повністю чи частково відтворений, тиражований і розповсюджений як офіційне видання без дозволу Міністерства регіонального розвитку та будівництва України

 

© Мінрегіонбуд України, 201_

Офіційний видавець нормативних документів

у галузі будівництва і промисловості будівельних матеріалів

Мінрегіонбуду України

Державне підприємство "Укрархбудінформ"


пр. ЗМІНА № 2 ДБН В.2.5-28-2006  
Сторінка 1 Сторінок 37

Інженерне обладнання будинків і споруд

ПРИРОДНЕ І ШТУЧНЕ ОСВІТЛЕННЯ

1 РОЗРОБЛЕНО: ТОВ «КИЇВПРОМЕЛЕКТРОПРОЕКТ (Ю. Громадський – керівник розробки)

Київський національний університет будівництва і архітектури МОН України(О. Підгорний, д.т.н.;

О. Сергейчук, д.т.н.; М. Діб; В. Шитюк)

Національний університет водного господарства та природокористування МОН України (Є. Пугачов, д.т.н.)

Донбаська національна академія будівництва і архітектури МОН України (В. Єгорченков, к.т.н.)

Полтавський національний технічний університет МОН України ім. Ю.Кондратюка (В. Чернявський, к.т.н;

Т. Галінська)

ДП Інститут гігієни та медичної екології АМН України ім. О. Марзеєва (В. Акіменко, д-р мед. наук; В. Махнюк, канд. мед. наук; С. Тозак, канд. мед. наук; Н. Янко, канд. мед. наук; А. Яригін, канд. біол. наук)

Інститут медицини праці АМН України (В. Мартиросова, канд. мед. наук)

2 ЗАТВЕРДЖЕНО ТА наказ Міністерства регіонального розвитку та будівництва

НАДАНО ЧИННОСТІ: України від __.__.__.201_ р. № ___, чинна з 201_-__-01

ТЕКСТ

Таблиця 1. Вилучити примітку 9.

Розділ «2 Природне освітлення» викласти у такій редакції:

«2 ПРИРОДНЕ ОСВІТЛЕННЯ

2.1Приміщення з постійним перебуванням людей повинно мати, як правило, природне освітлення. Без природного освітлення допускається проектування приміщень, які визначені державними будівельними нормами на проектування

пр. ЗМІНА № 2 ДБН В.2.5-28-2006  
Сторінка 2

будинків і споруд, нормативними документами з будівельного проектування будинків і споруд окремих галузей промисловості, затвердженими в установленому порядку, а також приміщення, розміщення яких дозволено в підвальних поверхах будинків.

2.2Природне освітлення поділяється на бокове, верхнє і комбіноване.

2.3 Нормовані значення КПО, е н, %, слід визначати в залежності від призначення приміщень за таблицями 1, 2 чи додатком К.

2.4 При боковому освітленні приміщень, за винятком великогабаритних виробничих приміщень глибиною більше ніж 6 м, при розташуванні вікон в кількох стінах нормоване значення КПО повинно бути забезпечено у найменш освітленій точці робочої поверхні на характерному розрізі приміщення. При боковому двосторонньому освітленні таких приміщень та однакових вікнах з обох сторін дозволяється за розрахункову точку приймати точку, розташовану в центрі приміщення на перетині вертикальної площини характерного розрізу і робочої поверхні.

2.5 В житлових і громадських будинках при боковому освітленні з однієї сторони нормоване значення КПО повинно бути забезпечено в розрахунковій точці робочої поверхні. Розрахункова точка знаходиться на перетині робочої поверхні та площини характерного розрізу на відстані 1 м від стіни, протилежної вікнам. Робочою поверхнею є:

- у житлових приміщеннях житлових будинків і гуртожитків, у вітальнях і номерах готелів, у групових і гральних приміщеннях дитячих дошкільних установ, у ізоляторах і кімнатах для хворих дітей, у палатах лікарень, госпіталів, у палатах і спальних кімнатах санаторіїв, будинків відпочинку і пансіонатів – підлога;

- у навчальних і навчально-виробничих приміщеннях шкіл, шкіл-інтернатів, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, у кабінетах лікарів, що ведуть прийом хворих, в оглядових, у приймально-оглядових боксах, у перев’язочних – умовна робоча поверхня;

- у інших приміщеннях різного призначення – згідно додатку К.

пр. ЗМІНА № 2 ДБН В.2.5-28-2006  
Сторінка 3

2.6 У виробничих приміщеннях глибиною до 6 м при односторонньому боковому освітленні нормується мінімальне значення КПО в точці на умовної робочої поверхні, розташованій на перетині цієї поверхні та вертикальної площини характерного розрізу приміщення на відстані 1м від стіни або від максимально заглибленої частини робочої поверхні, найбільше віддаленої від світлових прорізів;

У великогабаритних виробничих приміщеннях глибиною більше 6 м при боковому освітленні нормується мінімальне значення КПО в точці на умовній робочій поверхні, віддаленій від світлових прорізів:

- на 1,5 висоти від підлоги до верху світлових прорізів для зорової роботи І – IV розрядів;

- на 2 висоти від підлоги до верху світлових прорізів для зорової роботи V – VII розрядів;

- на 3 висоти від підлоги до верху світлових прорізів для зорової роботи VІІІ розряду.

2.7 У приміщеннях глибиною 6 м та більше доцільно застосовувати на вікнах спеціальні відбивальні екрани та жалюзі, що перерозподіляють світловий потік в глибину приміщення.

2.8 При верхньому або комбінованому природному освітленні приміщень різного призначення нормується середнє значення КПО в точках умовної робочої поверхні (або підлоги), розташованих на перетині цієї поверхні та вертикальної площини характерного розрізу приміщення. Розрахункових точок повинно бути не менше п’яти. Перша і остання точки приймаються на відстані 1 м від внутрішніх поверхонь стін (перегородок) або осей колон.

2.9 Допускається розділення приміщень на зони з боковим освітленням і зони з верхнім освітленням. Зона з боковим освітленням на характерному розрізі приміщення обмежується точкою, яка розміщена на робочій поверхні і віддалена від світлопрорізів на відстань, що визначається згідно пункту 2.6 для великогабаритних приміщень.

пр. ЗМІНА № 2 ДБН В.2.5-28-2006  
Сторінка 4

2.10 У виробничих приміщення із зоровою роботою І - ІІІ розрядів слід використовувати суміщене освітлення. Допускається застосовувати верхнє природне освітлення у великопрогонових складальних цехах, де роботи виконуються в значній частині об’єму приміщення на різних рівнях від підлоги і на різноорієнтованих у просторі робочих поверхнях. При цьому нормовані значення КПО приймаються для розрядів І, ІІ, ІІІ відповідно 10; 7; 5%.

2.11Розрахунок КПО проводиться з урахуванням середньозважених коефіцієнтів світловідбивання внутрішніх поверхонь приміщень та фасадів протилежних будинків, але без урахування меблів, устаткування, озеленення та інших затінюючих предметів, а також при 100% використанні світлопрозорих заповнень у світлопрорізах. Розрахункові значення КПО слід заокруглювати до десятих часток. Методику розрахунку КПО наведено у додатку Л.

2.12 Розрахункові значення середньозваженого коефіцієнта відбивання внутрішніх поверхонь приміщення слід приймати на підставі прийнятої в проекті архітектурної обробки поверхонь, але не більше 0,50 – у громадських, 0,40 – у житлових і 0,30 – у виробничих приміщеннях.

2.13При розрахунку природного освітленняприміщень в умовах існуючої забудови коефіцієнт світловідбивання будівельних і облицювальних матеріалів rм для фасадів протилежних будинків (без засклених прорізів фасаду) слід приймати:

- для будинків, що проектуються – за даними, вказаними в сертифікаті на опоряджувальні матеріали фасаду або за даними вимірювання;

- для існуючих будівель – за таблицею 22.

Середньозважений коефіцієнт світловідбивання засклених прорізів фасаду з урахуванням рами rв в розрахунках приймається 0,2.

Середньозважений коефіцієнт світловідбивання фасаду rф з урахуванням засклених прорізів слід розраховувати за формулою

, (1)

пр. ЗМІНА № 2 ДБН В.2.5-28-2006  
Сторінка 5

де rм, rв – відповідно коефіцієнти світловідбивання матеріалу опорядження фасаду і засклених прорізів з урахуванням рам;

S м, Sв – відповідно площы глухої частини фасаду і світлових прорізів.

2.14 У навчальних приміщеннях установ загальної і середньої спеціальної освіти незалежно від типу освітлення слід розташовувати робочі місця учнів так, щоб світло від природного освітлення падало на них, як правило, з лівого боку.

2.15 Нерівномірність природного освітлення в приміщеннях виробничих і громадських будинків з верхнім або комбінованим освітленням, крім приміщень, перерахованих у 2.16, не повинна перевищувати 3:1. Розрахункове значення КПО при верхньому і комбінованому природному освітлені у будь-якій точці на лінії перетину робочою поверхні і площини характерного розрізу повинно бути не менше нормованого значення КПО при боковому освітленні для робіт відповідних розрядів.

2.16 Нерівномірність природного освітлення не нормується:

- у приміщеннях з боковим освітленням;

- у виробничих приміщеннях з верхнім або комбінованим освітленням, в яких виконуються зорові роботи VII i VIII розрядів;

- у допоміжних приміщеннях громадських будинків з верхнім або комбінованим освітленням, в яких виконуються зорові роботи розрядів Г та Д.

2.17 Розміри, орієнтація та форма світлопрорізів у приміщеннях, в яких нормується мінімальна тривалість інсоляції, приймаються з врахуванням вимог СанПіН 2605.

На світлопрозорих конструкціях, орієнтованих на південно-західний та західний сектори горизонту, доцільно використовувати:

у І, ІІІ і V архітектурно-будівельних кліматичних районах, згідно ДСТУ-Н Б В.1.1-27, – регульовані внутрішні та міжскляні сонцезахисні пристрої;

у ІІ архітектурно-будівельному кліматичному районі – регульовані міжскляні та зовнішні сонцезахисні пристрої;

у ІV архітектурно-будівельному кліматичному районі – зовнішні сонцезахисні пристрої.

пр. ЗМІНА № 2 ДБН В.2.5-28-2006  
Сторінка 6

Приміщення громадських будинків, в яких за технологічними умовами не дозволяється інсоляція, а також приміщення з кондиціонуванням повітря повинні бути обладнані сонцезахисними пристроями незалежно від кліматичної зони (за винятком приміщень, орієнтованих на північ).

Геометричні параметри сонцезахисних пристроїв необхідно розраховувати за допомогою сонячних карт.

2.18 У II, IV та V архітектурно-будівельних кліматичних районах для освітлення природним світлом великих торговельних приміщень, багатоповерхових виробничих будівель, підземних гаражів та інших подібних приміщень, в яких природне освітлення не нормується, доцільно використовувати пасивні та активні геліоосвітлювальні системи та світловоди, що направляють відбиті сонячні промені або дифузне світло від найбільш яскравої частини неба в приміщення.»

Пункт 3.3. Вилучитиабзац: «а) в районах з температурою найбільш холодної п’ятиденки мінус 28°С і нижче – за кліматичними будівельними нормами;».

Пункт 3.4. У абзаці «а)» слова «крім розрядів 1б, 1в, 11б» замінити словами «крім розрядів Іб, Ів, ІІб».

У абзаці «б)» слова «крім розрядів 1а, 1б, 11а» замінити словами «крім розрядів Іа, Іб, ІІa».

Пункт 4.13. В першому абзаці слова «слід використовувати світильники з непросвічуючими відбивачами» замінити словами «слід використовувати світильники з світловідбивачами, що не просвічуються».

Пункт 4.27. В кінцідоповнити наступними абзацами:

«Технічне оснащення, автоматизацію, моніторинг й управління систем освітлення будівель слід приймати не нижче мінімального рівня, встановленого у ДСТУ Б ЕN 15232, що відповідає класу енергоефективності «С» за ДБН В.2.6-31. Для класів енергоефективності «А» та «В» не допускається застосовувати технічне оснащення, автоматизацію, моніторинг й управління систем освітлення

пр. ЗМІНА № 2 ДБН В.2.5-28-2006  
Сторінка 7

будівель нижчого рівня відповідності класу енергоефективності, зазначеного у

ДСТУ Б ЕN 15232, ніж рівень, що відповідає даному класу енергоефективності будівлі за ДБН В.2.6-31.

Допускається для будівель з класом енергоефективності визначеним за ДБН В.2.6-31застосовувати технічне оснащення, автоматизацію, моніторинг й управління систем освітлення будівель вищого класу енергоефективності згідно з ДСТУ Б ЕN 15232.

Допускається застосовувати додаткове технічне оснащення, автоматизацію, моніторинг й управління систем освітлення будівель до зазначених у ДСТУ Б ЕN 15232, якщо дані заходи сприяють економії енергії».

Таблиця 14. В третьому рядку другої колонки «21)» замінити на «21)».

Пункт 4.53. С лова «не допускається застосувати прожектори» замінити словами «не допускається застосовувати прожектори».

Додаток А. Увизначенні терміну «Верхнє природне освітлення» після слова «стінах» вилучити кому.

Додаток А. У визначенні терміну «Відносна площа світлових прорізів Sл/Sп; Sо/Sп» позначення « Sо/Sп» замінити на « Sв/Sп».

Додаток А. Визначення терміну «Геометричний коефіцієнт природної освітленості» викласти в такій редакції:

«Геометричний коефіцієнт природної освітленості – відношення площі ортогональної проекції на робочу площину ділянки умовної небесної півсфери, видимої з розрахункової точки через незаповнений світлопроріз або його частину, від якої розраховується освітленість, до площі основи небесної півсфери. У разі розрахунку геометричного коефіцієнта природної освітленості від протилежного будинку – відношення площі ортогональної проекції на робочу площину ділянки небесної півсфери, що затінюється будинком у розрахунковій точці, до площі основи небесної півсфери. Виражається у відсотках».

пр. ЗМІНА № 2 ДБН В.2.5-28-2006  
Сторінка 8

Додаток А. У визначенні терміну «Коефіцієнт природної освітленості» після слів: «відкритого небосхилу» додати слова: «при стандартних умовах хмарності МКО»; далі за текстом.

Додаток А. У визначенні терміну «Коефіцієнт світлового клімату т» після слів: « світлового клімату» додати слова: «для даної орієнтації світлопрорізу чи фасаду протилежного будинку».

Додаток А. У визначенні терміну «Природне освітлення» слово «огороджуючих» замінити на «огороджувальних».

Додаток А. У визначенні терміну «Стробоскопічний ефект» слово «перекручення» замінити на «спотворення».

Додаток А. У визначенні терміну «Червоне відношення» замінити позначення формули «(А.2)» на «(А.5)».

Додаток Е. У таблиці Е.1 в заголовку четвертої колонки позначення «Т с,°К» замінити позначенням «Т с, К».

Додаток Е. У таблиці Е.2 в заголовку колонок 5-6 позначення «Т с,°К» замінити позначенням «Т с, К».

Додаток Ж. У таблиці Ж.1 в заголовку п’ятої колонки позначення «Т с,°К» замінити позначенням «Т с, К».

Додаток К. Таблицю К.1 викласти у новій редакції:


Додаток К (обов’язковий)

Таблиця К.1 - Нормовані показники освітленості основних приміщень громадських, житлових, допоміжних будинків


 


 

Приміщення   Площина (Г - горизонталь­на, В - верти­кальна) нор­мування освіт­леності та КПО, висота площини над рівнем підлоги, м   Розряд і під-розряд зорової роботи   Штучне освітлення Природне освітлення Суміщене освітлення
Освітленість робо­чих поверхонь, лк цилін­дрична освіт­леність, лк   показ­ник дис-ком­форту, не більше     коефі­цієнт пуль­сації, %, не більше     КПО ен, % КПО ен, %
при комбіно­ваному освіт­ленні при загаль­ному освіт­ленні при верхньому або комбі­нованому освітленні при боко­вому освіт­ленні при верхньому або комбі­нованому освітленні при боко­вому освіт­ленні
                       
Адміністративні будинки (міністерства, відомства, комітети, префектури, муніципалітети, управління, конструкторські та проектні організації, науково-дослідницькі установи тощо)
1. Кабінети й робочі кімнати Г - 0,8 Б-1 400/200       3,0 1,0 1,8 0,6
2. Проектні зали і кімнати, конструкторські, креслярські бюро Г - 0,8 А-1 600/400       4,0 1,5 2,4 0,9
3. Книгосховища й архіви, приміщення фонду відкритого доступу В - 1,0 на стелажах    
4. Макетні, столярні й ремонтні майстерні Г - 0,8 на вер­стаках і робочих столах IVв   401) 15/20 4,0 1,5 2,4 0,9
5. Приміщення для роботи з дисплеями й відеотерміналами­ дисплейні зали     В - 1,2 на екрані дисплея Б-2  
Г - 0,8 на робочих столах А-2 500/300       3,5 1,2 2,1 0,7
6. Конференц-зали, зали засідання Г - 0,8 Г         2,0 0,5 1,2 0,3
                         

 

 

Продовження таблиці К 1

 

                       
7. Читальні зали Г - 0,8 А-2 500/300         3,5 1,2 2,1 0,7
8. Кулуари (фойє) Г - Підлога Е    
9. Лабораторії: органічної й неорганічної хімії, тер­мічні, фізичні, спектро­графічні, фотометричні, мікроскопні, рентгено-структурного аналізу, механічні та радіовимі­рювальні, електронних пристроїв, препараторські Г - 0,8 А-2 500/300       3,5 1,2 2,1 0,7
10. Аналітичні лабораторії Г - 0,8 А-2 500/300       3,5 1,2 2,1 0,7
Банківські та страхові установи
11. Операційний зал, кредитна група, касовий зал, приміщення для перерахування грошей Г - 0,8 на робочих столах А-2 500/300       3,5 1,2 2,1 0,7
Загальноосвітні навчальні заклади І-III рівня, професійно-технічні та вищі навчальні заклади
12. Класні кімнати, аудиторії, учбові кабінети, лабораторії загальноос­вітніх шкіл, шкіл-інтернатів, середньо-спеціальних і професійно-технічних установ     В - 1,5 на сере­дині дошки А-1    
Г - 0,8 на робочих столах і партах А-2       4,02) 1,52)
13. Аудиторії, учбові кабінети, лабораторії в технікумах і вищих навчальних закладах Г - 0,8 на робочих столах і партах А-2       3,5 1,2
14. Кабінети інформатики і обчислювальної техніки В - 1,0 на екрані дисплея Б-2  
    Г - 0,8 на робочих столах і партах А-2 500/300       3,5 1,2

Продовження таблиці К 1

 

 

                       
15. Кабінети технічного креслення та малювання     В - на дошці А-1      
Г - 0,8 на робочих столах і партах А-1       5,02) 2,02)
16. Майстерні з обробки металів та деревини Г - 0,8 на верстаках і робочих столах ІІІб 1000/200       4,0 1,5
17. Кабінети обслуго­вуючих видів праці для дівчаток Г - 0,8 А-2       4,02) 1,52)
18. Спортивні зали Г - Підлога Б-2       3,02) 1,02) 1,82) 0,62)
    В - на рівні 2,0 м від підлоги з обох сторін на поздов­жній осі примі­щення  
19. Криті басейни Г - поверхня води В-1       3,04) 1,04) 1,84) 0,64)
20. Актові зали, кіноаудиторії Г - Підлога Д      
21. Естради актових залів В - 1,5 Г  
22 Кабінети й кімнати викладачів Г - 0,8 Б-1       3,0 1,0 1,8 0,6
23. Рекреації Г - Підлога Е     3,02) 1,02) 1,82) 0,62)
Установи для дозвілля
24. Зали багатоцільового призначення Г - 0,8 А-2        
25. Зали для глядачів театрів, концертні зали Г - 0,8 Г      
                         

 

 

 
 


Продовження таблиці К 1

                       
26. Зали для глядачів клубів, клуби-вітальні, приміщення для дозвіл-лєвих занять, зборів, фойє театрів Г - 0,8   Д      
27. Виставкові зали Г - 0,8 Д 2003)     2,0 0,5 0,3
28 Зали для глядачів Г - 0,8 Ж-1      
29. Фойє кінотеатрів, клубів Г - Підлога Е      
30. Кімнати гуртків, музичні класи Г - 0,8 Б-1       3,0 1,0 1,8 0,6
31. Кіно-, звуко- та світлоапаратні Г - 0,8 В-1      
Дитячі дошкільні заклади
32. Роздягальні ясельних груп Г - 0,8 Б-2 (лампи розжарю­вання) 300 люмінес­центні лампи)     3,02) 1,02) 1,82) 0,62)
33. Роздягальні дошкільних груп Г - Підлога Б-2       3,02) 1,02) 1,82) 0,62)
34. Ігрові, їдальні, зали для музичних і фізкуль­турних занять Г – Підлога А-2       4,02) 1,52)
35. Спальні Г – Підлога В-1       4,02) 1,52)
36.Туалетні кімнати Г – Підлога Б-2       2,5 0,7 1,5 0,4
37. Палати ізоляторів та приймально-карантинних відділень Г – Підлога Б-2       4,02) 1,52)

Продовження таблиці К 1

 

                       
Санаторії, будинки відпочинку
38. Палати, спальні кімнати Г - Підлога В-2       2,0 0,5
    Фізкультурно-оздоровчі заклади        
39. Зали спортивних ігор Г - Підлога Б-2       3,04) 1,04) 1,84) 0,64)
В - 2,0 з обох сто­рін на поздовжній осі приміщення  
40. Зал басейну Г - поверхня води В-1       4,0 1,0 2,4 0,6
    Підприємства громадського харчування        
41. Обідні зали ресто­ранів, їдалень Г - 0,8 Б-2 2004)       2,0 0,5 1,2 0,3
42. Роздавальні Г - 0,8 Б-1       3,0 1,0 1,8 0,6
43. Гарячі цехи, холодні цехи, доготівельні й заготівельні цехи Г - 0,8 Б-2       3,04) 1,04) 1,84) 0,64)
44. Мийні кухонного та столового посуду, примі­щення для різання хліба, приміщення завідувача виробництва Г - 0,8 В-1       2,0 0,5 1,2 0,3
Магазини
45. Торговельні зали магазинів: книжкових, готового одягу, білизни, взуття, тканин, хутряних виробів, головних уборів, парфумерних, галанте­рейних, ювелірних, електро-, радіотоварів, продовольчих без самообслуговування Г - 0,8 Б-1         2,04) 0,54) 1,24) 0,34)
                                       

 


 

 

Продовження таблиці К 1

 

                       
46. Торговельні зали продовольчих магазинів з самообслуговуванням Г - 0,8 Б-1 4004)       2,04) 0,54) 1,24) 0,34)
47. Торговельні зали магазинів: посудних, меб­левих, спортивних това­рів, будматеріалів, елек­тропобутових приладів, канцелярських товарів Г - 0,8 Б-2         2,04) 0,54) 1,24) 0,34)
48. Примірочні кабіни В - 1,5 Б-1    
49. Приміщення відділів замовлень, бюро обслуговування Г - 0,8 Б-2       2,04) 0,54) 1,24) 0,34)
50. Приміщення головних кас Г - 0,8 Б-1       3,0 1,0 1,8 0,6
51. Приміщення для підготовки товарів до продажу Г - 0,8 Б-2       2,04) 0,54) 1,24) 0,34)
Підприємства побутового обслуговування
52. Лазні
а) очікувальні, остигальні Г - 0,8 В-1   904)
б) роздягальні, мийні, душові, парильні Г - Підлога Ж-1  
в) басейни Г - Підлога В-2  
53. Перукарні Г - 0,8 А-2 500/300     10/15 3,04) 1,04) 1,84) 0,64)
54. Фотографії
а) салони прийому та видачі замовлень Г - 0,8 Б-2       2,5 0,7 1,5 0,4
б) знімальний зал фотоательє Г - 0,8 В-2    
                         

 

Продовження таблиці К 1

 

                       
в) фотолабораторії, приміщення для готування розчинів і регенерації срібла Г - 0,8 Б-2      
г) приміщення для ретуші Г - 0,8 ІІІб 1000/200   15/20
55. Пральні
а) відділення прийому й видачі білизни:
- прийом з міткою та облік, видача Г - 0,8 Б-2       1,04) 0,34) 0,64) 0,24)
- зберігання білизни В - 1,0 VІІб    
б) пральні відділення: _
- прання та готування розчинів Г - Підлога VI   401)   1,04) 0,34) 0,64) 0,24)
- зберігання пральних матеріалів Г - 0,8 VІІв  
в) сушильно-прасувальне відділення:
- механічні Г - 0,8 VI   401)   1,04) 0,34) 0,64) 0,24)
- ручні Г - 0,8 ІVа   401)   1,04) 0,34) 0,64) 0,24)
г) відділення розбирання й упакування білизни Г - 0,8 VI   401)   1,04) 0,34) 0,64) 0,24)
д) ремонт білизни Г - 0,8 IIа 2000/750   201) 10/20 1,04) 0,34) 0,64) 0,24)
56. Пральні самообслуго­вування Г - Підлога Б-2       1,04) 0,34) 0,64) 0,24)
57. Ательє хімічного чищення одягу
а) салон прийому та видачі одягу Г - 0,8 Б-2       1,04) 0,34) 0,64) 0,24)

 

 
 

 


Продовження таблиці К 1

 

                       
б) приміщення хімічного чищення Г - 0,8 VI   401)   1,04) 0,34) 0,64) 0,24)
в) відділення для виведення плям Г - 0,8 ІІІа 2000/200   401) 15/20 1,04) 0,34) 0,64) 0,24)
г) приміщення для зберігання хімікатів Г - 0,8 VIIIв  
58. Ательє виготовлення й ремонту одягу і трико­тажних виробів
а) пошивні цехи Г - 0,8 на робочих столах IIа 2000/7504)   201) 10/20 4,04) 1,54) 2,44) 0,94)
б) закрійні відділення Г - 0,8 на робочих столах IIб   201)   4,04) 1,54) 2,44) 0,94)
в) відділення ремонту одягу Г - 0,8 IIа 2000/7504)   201) 10/20 4,04) 1,54) 2,44) 0,94)
г) відділення підготовки прикладних матеріалів Г - 0,8 ІVа   401)   3,04) 1,04) 1,84) 0,64)
д) відділення ручного и машинного в'язання Г - 0,8 IIв   201)   4,04) 1,54) 2,44) 0,94)
є) прасувальні, декатирувальні Г - 0,8 IV   401)   3,04) 1,04) 1,84) 0,64)
59. Пункти прокату
а) приміщення для відвідувачів Г - 0,8 Б-2       2,5 0,7 1,5 0,4
б) комори Г - 0,8 В-1  
60. Ремонтні майстерні
а) виготовлення й ремонт і головних уборів, | кушнірські роботи Г - 0,8 IIа 2000/7504)   201) 10/20 4,04) 1,54) 2,44) 0,94)

Продовження таблиці К 1

 

                       
б) ремонт взуття, галан­тереї, металовиробів, виробів із пластмаси, побутових електропри­ладів Г - 0,8 ІІІа 2000/3004) 401) 10/15 4,04) 1,54) 2,44) 0,94)
в) ремонт годинників, ювелірні і гравірувальні роботи Г - 0,8 ІІб 3000/300 201) 10/20 4,04) 1,54) 2,44) 0,94)
г) ремонт фото-, кіно-, радіо-, і телеапаратури Г - 0,8 ІІв 2000/200 201) 10/20 4,04) 1,54) 2,44) 0,94)
61. Студія звукозапису
а) приміщення для запису та прослуховування Г - 0,8 Б-2      
б) фонотеки Г - 0,8 Б-2  
Готелі
62. Бюро обслуговування Г - 0,8 Б-2       2,04) 0,54) 1,24) 0,34)
63. Приміщення чергового обслуговуючого персо­налу Г - 0,8 Б-2       2,04) 0,54) 1,24) 0,34)
64. Вітальні, номери Г - 0,8 В-1     1,04) 0,34)
Житлові будинки, гуртожитки
65. Житлові кімнати, вітальні, спальні Г - Підлога В-1 1503) 2,0 0,5
66. Кухні Г - 0,8 В-1 1503) 2,0 0,5 1,2 0,3
67 Коридори,ванни, санвузли Г - Підлога Ж-2 1503)
68. Загальнобудинкові приміщення
а) вестибюлі Г - Підлога 3-1  
б) поповерхові коридори й ліфтові холи Г - Підлога 3-2  
                         

 

 
 


Продовження таблиці К 1

 

                       
в) сходи й сходові площадки Г - Підлога, (площадки, східці) З-2 204) 0,14)
Допоміжні будинки й приміщення
69. Санітарно-побутові приміщення:
з) умивальні, туалети, курильні Г - Підлога Ж-1   1,04) 0,34) 0,64) 0,24)
б) душові, гардеробні, І приміщення для сушіння, обезпилювання і знешкодження одягу і взуття, приміщення для обігрівання працюючих Г - Підлога Ж-2   1,04) 0,34) 0,64) 0,24)
70. Лікувальні установи:
а) очікувальні Г - 0,8 Б-2       2,04) 0,54) 1,24) 0,34)
б) реєстратура, кімнати і чергувань персоналу Г - 0,8 Б-2       2,04) 0,54) 1,24) 0,34)
в) кабінети лікарів, перев'язочні Г - 0,8 Б-1       3,0 1,0 2,4 0,6
г) процедурні кабінети Г - 0,8 А-1       2,04) 0,54) 1,24) 0,34)
Інші приміщення виробничих, допоміжних і громадських будинків
71. Вестибюльні й гарде­робні вуличного одягу:
а) у вузах, школах, теат­рах, гуртожитках, готелях і головних входах у великі промислові підприємства та громадські будинки Г - Підлога Е   2,04) 0,44) 1,24) 0,34)
б) в інших промислових, допоміжних і громадських будинках Г - Підлога Ж-1  

Закінчення таблиці К 1

 

                       
72. Сходи    
а) головні сходові пло­щадки громадських, ви­робничих та допоміжних будинків Г - Підлога (пло­щадки, сходи) В-2   0,24) 0,14)
б) інші сходові клітки Г - Підлога Ж-2   0,14) 0,14)  
73. Ліфтові холи в гро­мадських, виробничих і допоміжних будинках Г - Підлога Ж-1  
74. Коридори й проходи
а) головні коридори й проходи Г - Підлога Ж-1   0,14) 0,14)
б) інші коридори (крім вказаних у 68б) Г - Підлога Ж-2  
75. Машинні відділення ліфтів та приміщення для фреонових установок Г - 0,8 3-1 305)
76. Горища Г - Підлога 104),5)
1) Наведений показник освітленості. 2) Нормовані значення КПО підвищені в приміщеннях, спеціально призначених для роботи і навчання дітей і підлітків. 3) В житлових будинках і квартирах наведені значення освітленості є рекомендованими. 4) Нормовані значення встановлені на основі експертних оцінок. 5) Норма освітленості дана для ламп розжарювання. Примітка 1. Наявність нормованих значень освітленості в графах обох систем штучного освітлення вказує на можливість застосування однієї із цих систем. Примітка 2. Знак «-» у відповідній комірці означає, що цей показник не нормується. Примітка 3. При дробовому позначенні освітленості, наведеної в графі 4 таблиці, у чисельнику зазначена норма освітленості від загального й місцевого освітлення на робочому місці, а в знаменнику - освітленості від загального освітлення приміщення. Примітка 4. При дробовому позначенні показника дискомфорту, наведеного в графі 7 таблиці, у чисельнику показана норма для загальної освітленості від загального у системі комбінованого освітлення, а в знаменнику - освітленість загального освітлення приміщення. Примітка 5. При дробовому позначенні коефіцієнта пульсації, наведеного в графі 8 таблиці, у чисельнику показана норма для місцевого освітлення або одного загального освітлення, а в знаменнику - для загального освітлення.  

 


пр. ЗМІНА № 2 ДБН В.2.5-28-2006  
Сторінка 20

Додаток Л. Викласти у такій редакції:

«Додаток Л

(рекомендований)


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.022 сек.)