АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Абсолютна рента

Читайте также:
  1. IV. Земельная собственность или земельная рента
  2. Абсолютна додаткова вартість
  3. Абсолютная геохронология Земли.
  4. Абсолютная монархия в России
  5. Абсолютная неадекватность
  6. Анализ коэффициентов рентабельности
  7. Анализ показателей рентабельности
  8. Анализ показателей рентабельности производства в системе директ-костинг
  9. Анализ порога рентабельности.
  10. Анализ прибыли и рентабельности, факторы, влияющие на их величину.
  11. Анализ рентабельности ООО « » за период 2003-2005гг.

 

Розглядаючи диференціальну ренту, я показав, що гірші земельні ділянки або капіталовкладення диференціальної ренти не приносять. Між тим відомо, що землевласник навіть за найгірші земельні ділянки беруть орендну плату, а держава стягує земельний податок. За рахунок чого ж користувач землею (фермер) може робити ці платежі? Не можеш він віддавати свій прибуток або частину свого необхідного прибутку.

Основою таких платежів є абсолютна рента. Абсолютна рента - в умовах капіталізму форма земельної ренти, яку необхідно сплачувати власникові за будь-яку ділянку землі незалежно від її родючості й місця розташування.

Отже звідки береться абсолютна рента? Річ у тому, що у виробництві землеробської продукції беруть участь, як людина, так і природа. Тому на затрачений капітал у землеробстві створюється більше додаткової вартості, при всіх інших ринкових умовах, ніж в інших галузях народного господарства. Хоча в різних галузях промисловості теж існують різні форми додаткової вартості залежно від органічної будови капіталу, але там, завдяки вільному переливу капіталів (міжгалузева конкуренція), ці відмінності в індивідуальних нормах додаткової вартості вирівнюються, й встановлюється середня норма прибутку.

Отже, абсолютна рента є економічною формою реалізації монополії приватної власності на землю. Її джерело - надлишок додаткової вартості над середнім прибутком, а умова виникнення - значно нижча органічна будова капіталу в сільському господарстві. Коли фермер або капіталіст-фермер сам є власником землі, зникає причина існування абсолютної ренти.

Приватна власність на землю (а вона існує практично в усіх країнах світу і фактично вже узаконена в Україні) певною мірою перешкоджає вільному переливу капіталів з промисловості в землеробство. Тому ринкові ціни на продукцію землеробства (через високий попит на неї) формується не на основі середніх затрат, як у промисловості, і не на основі затрат праці на гірших земельних ділянках, а на основі індивідуальної вартості товару. В результаті надлишок додаткової вартості над середнім прибутком не потрапляє в розподіл між підприємцями різних галузей, а реалізується в цінах на продукцію землеробства у вигляді абсолютної ренти. Іншими словами, абсолютну рента приносять всі земельні ділянки, як кращі, середні і гірші.

Джерелом абсолютної ренти є вища продуктивність та інтенсивність праці на вирощуванні окремих культур. Це зумовлено різними трудомісткістю культур та рівнем механізації виробничих процесів на їх вирощуванні. Різниця в цих показниках об`єктивно спричинена специфікацією різних культур, їх потенціальною прийнятністю до механізації та автоматизації з урахуванням досягнень науково технічного процесу.

Таким чином, основними факторами абсолютної ренти є рівень фондоозброєності та трудомісткості культур, які можуть бути виміряні відповідно показниками фондозабезпеченості, трудомісткості, фондоозброєності праці, рівня механізації виробничих процесів на вирощуванні тих чи інших культур.

Основною формою вилучення абсолютної ренти виступає орендна плата, хоча в наших сучасних умовах держава може вилучати її за допомогою податку на землю[4].

 
 

Абсолютна рента.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)