АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЩО ВИ МОЖЕТЕ ЗРОБИТИ, ЩОБ ЧОЛОВІК ВЗЯВ НА СЕБЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ДІТЕЙ І ДОПОМАГАВ У ДОМАШНЬОМУ ГОСПОДАРСТВІ

Читайте также:
  1. АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ
  2. Адміністративна відповідальність за екологічні правопорушення
  3. Адміністративні правопорушення у сільському господарстві. Ведення адвокатом такшґсправ.
  4. Адміністративно-правова відповідальність суддів.
  5. Библейское благословение: намного больше, чем вы можете представить
  6. Бо Ти благий і чоловіколюбець Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки вічні.
  7. Более подробнее о Вихрях, Вы можете прочитать на сайте
  8. В м. Л при визначенні одного з демографічних показників, вивчалося співвідношення дітей і осіб пенсійного віку до чисельності працездатного населення. Який це показник?
  9. Вагова категорія 100 кг ліва рука (чоловіки)
  10. Вагова категорія 100 кг права рука (чоловіки)
  11. Вагова категорія 90 кг права рука (чоловіки)
  12. Вади розвитку у дітей, діагностика,лікувальна тактика та надання екстреної медичної допомоги.

 

„Одружені клопочуться про те, щоб догодити один одному” (1 Кор. 7, 33-34 (вільний пер.))

 

Коли ваш чоловік о п’ятій годині вечора повертається додому, куди він прямує? Що його втішає щодня після роботи? Крісло-гойдалка? Чи пилка і свердло в улюбленій майстерні?

Чи ваша мрія, що він бажатиме провести вечір разом з вами, допомагатиме з дітьми і в домашньому господарстві така вже нереальна? Ні, реальна. Цей розділ повинен допомогти вам заохотити чоловіка, щоб він прагнув зміцнювати ваші стосунки, розділяючи з вами обов’язки виховання дітей і роботу в домашньому господарстві. Іншими словами, поради, подані в цьому розділі, спонукатимуть вашого чоловіка в майбутньому виконувати разом з вами ту роботу, яка зараз цілком лежить на ваших плечах.

Відомий психолог Джеймс Добсон каже, що справжня робота для нього починається, коли він повертається ввечері додому, тобто коли кін допомагає своїй дружині доглядати за дітьми, і завдяки цьому піклуванню між ними виникають щирі стосунки.

Я хотів би, щоб всі чоловіки, включаючи і вашого чоловіка, могли присвятити себе одному з найбільших обов’язків свого життя – родинному затишку. Тут ви знайдете чотири можливі шляхи, щоб зміцнити його бажання „прилучитися до сім’ї”.

 

Фантастичним способом дайте йому зрозуміти, що бажаєте його допомоги

Звичайно чоловік не розуміє, що у виховані дітей і у веденні домашнього господарства дружина потребує його допомоги. І, напевно, він не розуміє, що через його нехтування цими обов’язками у вас складається враження, що ви „один у полі воїн”.

Ви мусите пояснити йому це, щоб він справді зрозумів вас. Деякі жінки соромляться сказати чоловікам, що втомилися, боячись його насмішок. В одній з доповідей на цю тему, я, власне, говорив про труднощі, перед якими повинні встояти жінки, що виховують маленьких дітей. Потім одна із слухачок сказала, що під час моєї доповіді вона буквально ще раз відчула той тягар, який спав на її плечі, коли вона була змушена виховувати трьох дітей без допомоги свого чоловіка. Вона страждала не лише від фізичної втоми, а й від душевного болю, коли чоловік недооцінював її працю, порівнюючи з „важким буденням служби”.

Через поширений стереотип, що хатню роботу повинна виконувати жінка, багато жінок навіть не припускають думки, щоб розпрощатися зі статусом домогосподарки. Вони почувають себе мученицями, або людьми другого сорту. Якщо чоловік помітить таке ставлення жінки до самої себе, він почне зневажати її роботу. Його саркастичні вербальні і невербальні висловлювання поранять глибоко її душу і завдадуть серйозного удару її самоповазі.

Ви повинні намалювати чоловікові свою картину, яка б відображала межі ваших фізичних можливостей та індивідуальні потреби. Інакше чоловік вимагатиме більше, ніж вам до снаги. Змалюйте йому також повну картину, чим ви займаєтеся впродовж цілого дня: догляд за дітьми, хатні клопоти. Розкажіть, скільки разів на день мусите міняти синові пелюшки, пильнувати дітей, щоб не йшли на вулицю, прибирати за ними. Нехай він має хоч „зелене уявлення” з якими труднощами ви стикаєтеся, знаючи, що ніколи не зможете переробити всю хатню роботу. Відкрийте йому очі, яка це монотонна праця – прибирати і прибирати, мити і мити, витрати і витирати. І поясніть йому, як це нестерпно втомлює – відповідати на сотні запитань, які починаються словами „Мамо, а можна я…?”

Коли Стів Скот описував щоденні хатні обов’язки жінки, він відзначив, що дуже злий на себе, адже впродовж останніх десяти років він не помічав тієї важкої роботи, яку виконувала його дружина. «Ґарі, я не можу дозволити, щоб вона сама виконувала всю роботу, - сказав він. - Вона вже кілька років говорить мені про це, але до цього часу я навіть не уявляв, яка це важка праця.

Найбільше знань у своєму житті я почерпнув не на шкільних чи університетських лекціях, а вдома. Однієї лекції було достатньо, щоб я зрозумів, скільки роботи мусить переробити моя дружина протягом дня. Якби на моєму місці побував кожен чоловік, то всі дружини були б короновані на королев».

У чому ж полягав цей урок? Моя дружина мала операцію і два тижні лежала в лікарні. Увесь цей час я піклувався про наших дітей. Я сам готував всі обіди - разом 42, я вже не згадую про 42 сніданки і 42 вечері. А у свій «вільний час» я намагався впоратися з тисячею різних хатніх обов'язків. Та досить швидко я переконався, що цей час мушу витрачати на дітей і «косметичне» прибирання. Я не міг зробити навіть половини з того, що зазвичай виконує моя дружина. Одного дня вона мене запитала: «Ти вже поприбирав у шафі?» О Боже, та в цю шафу я скидав все, що втрапило до рук. Одного разу я навіть не дорахувався однієї дитини, а потім знайшов її між брудною білизною і баскетбольним м'ячем! «Кохана, я не мав часу поприбирати в шафі. Я просто не маю сили!» - відповів я. Вся ця додаткова робота, яку вона виконувала, окрім хатніх обов'язків, дала змогу мені зрозуміти, якою напруженою і виснажливою може бути домашня робота, якщо її виконувати самому.

Ви, мабуть, знаєте, що середньостатистичний чоловік в неділю встає, одягається, сідає за готовий сніданок і нервується, якщо дружина не встигає вчасно зібратися до церкви; а вона ж мусить доглянути дітей і потурбуватися про все інше. Багато чоловіків цього навіть не помічають.

Можливо, ви належите до тих небагатьох жінок, які так чудово зі всім справляються, які тримають свій дім у повному порядку без допомоги інших. Я просто не уявляю, як жінка сама може з цим всім впоратися, не злегковаживши всім іншим і не ставши прислугою своєї сім'ї. Це було б не так виснажливо, якби вам допомагали члени вашої родини. Спробуйте це такою простою пропозицією: нехай це буде грою для кожного члена сім'ї, що він чи вона, покидаючи кімнату, прибирають якусь одну річ, що лежить не на місці. Так ви будете економити свої сили, бо не муситимете прибирати в квартирі кожного разу, коли ваші домашні виберуться.

Інша пропозиція: якщо ви пояснили чоловікові потребу його допомоги, то попросіть, щоб він вам допоміг, мотивувавши це його більшою фізичною силою. Скажіть йому, щоб допоміг, наприклад, відсунути шафу чи підняти важкий ящик. Скажіть, що ввечері ви були б набагато бадьоріші, якби він допомагав вам у вашій роботі. Говоріть йому про свої потреби ніжно, а не з погрозами.

Один новоодружений чоловік різко відхиляв прохання своєї дружини допомагати їй під час прання. Він вважав це нижче своєї гідності. Крім того, прання - це ж її завдання. Він працює цілими днями і гадає, що має повне право вдома відпочити. У нього своя робота, а в неї - своя. «Вона, напевно, думає, що коли я вдома, то можна легко спекатися своєї роботи», - думав він. Але він змінив свій погляд, як тільки дружина йому пояснила, що просто хоче бути разом з ним, розмовляти, насолоджуватися його товариством.

Можливо, ваш свекор не допомагав своїй дружині в домашньому господарстві. Напевно, за таких обставин ваш чоловік вважатиме домашню роботу не чоловічим завданням. Він боїться, що друзі або родичі застануть його за цією «ганебною» роботою і до кінця життя його супроводжуватиме слава чоловіка, якого жінка тримає під каблуком. Або він просто сумнівається, що ви справді потребуєте його допомоги, згадуючи свою матір, яка все завжди робила сама.

Приклад пояснить, як ви в цьому випадку повинні реагувати на свого чоловіка: «Коханий, я хотіла сказати, що справді шаную твою важку працю. Я розумію, що після напруженого робочого дня ти не маєш великого бажання допомагати мені в домашньому господарстві. Але якби ти деякі речі робив разом зі мною, то я мала б змогу краще зрозуміти твої потреби. Крім твоєї допомоги, я могла б просто насолоджуватися твоїм товариством. Я так люблю бути разом з тобою».

Якщо після цієї ніжної пропозиції чоловік дасть вам зрозуміти, що ви це мудро придумали для того, щоб він виконував вашу роботу, спробуйте іншим разом. Це найкраща нагода перевірити дві властивості, про які ми вже говорили - мужність і витривалість. Кожного разу з ніжністю і фантазією пояснюйте йому, що потребуєте його допомоги в хатніх справах, особливо ж, якщо ви також працюєте.

Коли я оглядаюся назад, то бачу, скільки шкоди завдав своєму шлюбові, вимагаючи від дружини набагато більше, ніж було в її силах. Я «примушував» її переходити межі своїх фізичних можливостей, чекаючи, щоб вона допомагала мені в саду, пересувала меблі, піднімала важкі ящики. Часто я давав їй додаткові завдання, хоч вона вже і без того була перевантажена роботою. Я думав, що в неї повно вільного часу. А щоб переконатися, що вона не марнує часу, я вдавав наглядача і запитував: «Нормо, що ти сьогодні зробила?» Якби я тоді знав те, що знаю зараз.

Мій добрий товариш відчуває те саме, коли згадує народження свого другого сина. Він був байдужий і нічого не знав про потреби своєї дружини. Після дуже важких пологів його дружина була змушена відразу взятися до своїх буденних обов'язків. Протягом наступних трьох років вона терпіла страшні болі і зрештою була прооперована. Він каже, що вона могла б уникнути фізичного і душевного болю, якби він зрозумів її і допомагав.

Пам'ятайте: ви робите своєму чоловікові велику послугу, якщо допомагаєте йому зрозуміти вас.

«Ви, чоловіки, живіть розумно разом з вашими жінками, як з істотами, що від вас слабші... - тим ваші молитви не втрачатимуть на силі» (1 Пт. З, 7).

 

Поясніть йому, що діти матимуть користь від його допомоги

 

Багато дитячих психіатрів стверджують, що для дітей дуже важливо, щоб вони бачили між батьками справжнє кохання. Доведено, що діти, батьки яких щиро кохають один одного, мають менше психічних і емоційних проблем. Діти, батьки яких постійно сваряться, можуть втратити почуття власної гідності і позбутися душевної рівноваги.

Зосередити всю любов на дітях - не вихід із ситуації. Доктор Альфред А. Нессер застерігає, що любов до дітей не повинна бути головною засадою вашої сім'ї. На його думку, навіть довголітній шлюб може зазнати краху, якщо чоловік чи дружина оточує дітей більшою любов'ю, ніж свого партнера.

Джон М. Дремер у книзі «Сім речей, які потрібні дітям» пише: «Жінка, яка любить дітей більше, ніж чоловіка, шкодить не тільки дітям, але й своєму шлюбові».

Заради щастя ваших дітей дуже важливо, щоб ви разом з чоловіком постійно зміцнювали своє кохання. Одна з найкращих можливостей засвідчити вашу любов - спільно виконувати домашню роботу. Ви будете насолоджуватися товариством свого чоловіка, а у ваших дітей розвинеться здорове почуття самоповаги і зміцниться впевненість, бо вони знатимуть, що стосунки їхніх батьків в порядку.

 

Виявіть своє задоволення його допомогою

 

Ми вже багато разів наголошували, що дуже важливо засвідчити ваше визнання через похвалу або іншими непрямими способами. Мабуть, найвпливовіший метод - «радіти», тобто виразом обличчя виявляти своє визнання і захоплення. Коли ви у відповідь на допомогу свого чоловіка «сяєте», то цим самим ви не тільки збільшуєте його почуття власної гідності, а й спонукаєте його допомагати вам у майбутньому.

Я чув від багатьох жінок: «Якщо мій чоловік допомагає в домашньому господарстві, то він вважає це такою великою панацеєю, що я краще сама б усе зробила». Ці жінки забувають про одне: для нього це панацея. Він справді думає, ніби все, що він робить після п'ятої години вечора, є «понаднормовим». Кожного разу, коли він виконує вдома якусь роботу (значну чи не дуже), він вважає себе найкращим чоловіком у світі. Не позбавляйте його цієї ілюзії, применшуючи його допомогу.

Моя мама дуже добре вміла створити у мене відчуття, що я роблю щось надзвичайне. Вона вже багато років була вдовою і потребувала моєї допомоги в домашньому господарстві, бо мусила працювати, щоб забезпечувати сім'ю. Коли я повертався зі школи, то на кухні, як правило, стояв брудний посуд після сніданку й обіду. Інколи я порядкував на кухні так, як вмів. Коли мама поверталася з роботи і заставала все прибраним, її обличчя світилося. Потім вона клала свою руку мені на чоло і поводилася зі мною так, наче я хворий. Вона ніколи не критикувала мою роботу, хоч я часто наляпував водою по підлозі і розбив не одну тарілку. Вона дуже високо оцінювала цю маленьку послугу, а я був дуже гордий за себе. Визнання, яке вона мені виявляла, компенсувало мої зусилля.

Якщо ваш чоловік береться виконувати якусь хатню роботу, то ви можете відреагувати двома різними способами. Ви або відштовхнете його, якщо будете критикувати за помилки, або заохотите, похваливши за те, що він зробив добре. Не давайте своєму чоловікові приводу, щоб він не допомагав вам у майбутньому - ні високо піднятими бровами, ні словами докору. Якщо ви схильні до досконалості, то вам буде потрібно особливо багато терпіння, поки чоловік навчиться робити все так, як ви хочете. Сприймайте його допомогу, якою б вона не була, і лише згодом виправляйте недоліки.

І пам'ятайте: ніколи не пізно змінитися. Один чоловік дев'ятнадцять років відмовлявся допомагати своїй дружині в домашньому господарстві. Особиста криза спонукала його до того, що через три місяці він повністю змінився. Зараз після кожного обіду він прибирає зі столу й охоче миє посуд. Він також допомагає своїй дружині прати. Дружині було нелегко навчити його складати рушники особливим способом. Але вона з радістю показувала йому це, поки він не навчився.

 

Вкажіть йому «зразок чоловіка»

 

Кілька років тому я разом зі своєю сім'єю поїхав у коротку відпустку на море. Ми всі потребували відпочинку від щоденних турбот, і тому хотіли на якийсь час «повністю розслабитися». Але з сімейної ідилії нічого не вийшло. Я зустрів там одного чоловіка, який настільки вразив мене ставленням до своєї дружини, що з того часу я став більше допомагати своїй дружині з дітьми і в домашньому господарстві.

Цей чоловік був спортивної статури, за професією тренер, і я довгий час спостерігав за ним здалеку. Мені все подобалося в ньому, крім його ставлення до своєї дружини. Можна було подумати, що вона королева, так багато він робив для неї. Я цілий тиждень був шокований, дивлячись, як він допомагав їй варити їсти, накривати стіл, а потім прибирати. Часто він пропонував свою допомогу навіть там, де вона її не потребувала: він брав на себе відповідальність за дітей, замість того, щоб залишити це в її «компетенції». Він мене добре присоромив! Поряд з ним я почувався незадовільним чоловіком і батьком. Я б охоче спакував свої речі і поїхав додому. Напевно, ви зараз думаєте, що його дружина почувалася босом. Ні. Вона щиро кохала його і завжди виявляла йому свою повагу. Вона ставилася до свого чоловіка так, як я хотів би, щоб моя дружина ставилася до мене. Але я не наважувався порівнювати її з Нормою. Бо як я міг від неї щось вимагати, коли я сам не був готовий чинити так, як цей чоловік?

Можливо, цей «домогосподар» був зовсім не дурний, коли вдягав фартух і мив посуд. Спостерігаючи за ним і його дружиною і зауважуючи їхнє кохання, я зрозумів, що саме я був дурнем. Якщо я хотів, щоб моя дружина ставилась до мене так, як його дружина ставилась до нього, то я повинен би був щось для цього зробити. Я дуже вдячний цьому чоловікові за такий надзвичайний приклад.

Можливо, ви не знаєте чоловіка, який би був подібний на цього, але зверніть увагу на чоловіка, якого поважає ваш чоловік. Якщо його ставлення до своєї дружини таке, якого вам хотілося б від свого чоловіка, то намагайтеся частіше бути разом з цим подружжям, щоб ваш чоловік міг скористатися його прикладом. Але ніколи не тисніть на чоловіка, порівнюючи його з іншими. Повірте мені, ваш чоловік набагато швидше зміниться, якщо бачитиме живий приклад свого друга.

 

Дайте йому список з пропозиціями

 

Наступна моя порада багатьом чоловікам зовсім не до вподоби. Але багатьом допоможе, якщо вони знатимуть, які завдання вони повинні виконувати.

Моя дружина часто дає мені список з чотирма чи п'ятьма завданнями, для виконання яких вона потребуватиме моєї допомоги. Вона завжди зважає на те, щоб завдання, вказані в списку, не перевантажували мене. Також вона завжди пояснює мені дрібниці, які могли б бути незрозумілі. Наприклад: «Я не купила в магазині замок до дверей, який ти повинен вставити, тому його треба замовити за каталогом». Я дуже охоче майструю, але, можливо, ваш чоловік не любить цього. У такому разі не варто вносити до списку завдання, виконання якого є для нього складним або неможливим. Загадайте йому стільки завдань, щоб ви мали змогу трохи відпочити, але не надто багато, бо наступного разу він боятиметься навіть глянути на ваш список. І передусім намагайтеся доручити йому ті завдання, які він може виконувати разом з вами.

Якщо ви вперше склали список, спробуйте заінтригувати свого чоловіка. Поясніть, що його допомога матиме прямий вплив на покращення ваших стосунків. Якщо він продовжує негативно реагувати, то або відкладіть цю тему на деякий час, або змініть кількість завдань, щоб він міг пересвідчитися, що його допомога приносить користь і йому самому.

 

Для роздумів

Коли ви молитеся, щоб чоловік краще зрозумів, чому ви хочете розділити з ним все своє життя, включаючи і домашні обов'язки, подумайте про порівняння в уривку Лк. 18, 1-6. У всіх своїх сподіваннях і проханнях покладіться на Господа. Таку ж покірливість виявіть і своєму чоловікові.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)