АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Григір Тютюнник

Читайте также:
  1. Розкрийте тематику та особливості індивідуального стилю Григора Тютюнника-новеліста («Зав'язь», «Три зозулі з поклоном»).

«Три зозулі з поклоном» - новела

Присвячено любові всевишній

Під час повернення додому після вдалої здачі сесії, юнак помічає на собі погляд тітки Марфи (Марти) Яркової. Вдома мати Софія розповідає, що тітка Марфа була закохана у батька (Михайла) юнака, на якого той надзвичайно схожий.

Але Михайлові тоді було 33 роки, а Марфі – лише 19, але молода дівчина завжди серцем відчувала чоловіка, передчувала прихід його листів.

Найголовніше в цій новелі навіть не трагічна історія нерозділеного кохання, а самі почуття, переживання героїв, які автор передає тонко, глибоко, переконливо. Саме вони рухають сюжетом твору, розширюють його часові, просторові межі, тобто визначають художній час і простір, головну ідею. Головним персонажем тут на­справді є любов, а люди його лише уособлюють, матеріалі­зують.

Іван Багряний (Лозов’ягін)

«Тигролови» - пригодницький роман 1946

Заборонений у радянські часи

Образ дракона – потяга ОГПУ-НКВД – етапу, ешелону смерті: 60 вагонів, тягне «Й. С.», штовхає «Ф. Д.» (Фелікс Дзержинський).

Потяг їде до моря 15 діб. В останню втікає Григорій Многогрішний (25 років),правнук Дем’яна Многогрішного, попри спостереження майора Медвина, який керував справою Григорія (катували, але той не зламався, не кричав. Божевільня, звідки він здоровий втік. Зловлений – майор пришив трибунал і етапу вав до моря на поїзді Україна-Колима).

Григорій вистрибує із потяга вночі, потрапляє у тайгу, де ледве виживає. Рятує дівчину від ведмедя, втрачає свідомість.

Прокинувся у хаті Дениса Сірка, Сірчихи та їх дітей Наталки, Грицька (нещодавно помер старший Микола). Вони – переселенці із України (з Трипілля), тигролови, мисливці. Вірний Наталчин пес – Заливай.

Родина приймає Григорія як рідного (був ще схожий на Грицька, називали їх «два ведмеді»).

Згодом поїхали діти, Григорій (якого стали називати «інженер») та Денис на пантування (по дорозі зустріли інший давній переселенський рід Морозів).

Григорій закохується у Наталку, а та починає уникати його.

Літо-осінь хлопці перебули у бараці біля пасіки, виноградників, де косили сіно. Одного дня Григорія вкусила гадюка, але за 4 дні він переміг отруту.

Взимку Сірки та Григорій вирушили на полювання на хутряних звірів. Додому повернулися на Різдво.

Григорій та Грицько їдуть у Хабаровськ, аби поновити договори, продати дещо та трохи розважитись. Там допомагають голодним дівчатам у ресторані, ледь не стають пограбовані невідомим.

Через певний час до Сірків дійшли чутки, що у лісах з’явився тигр і вони вирушають на полювання. На снігу інколи зринають написи щодо майора Медвина, що тривожить Григорія.

Виявили що тигрів двоє: самиця та молодий тигр. Спершу вбили самицю, потім після переслідування молодого тигра їм вдалось його захопити.

По поверненні до намету виявили, що там хтось побував і вкрав соболя та спирт, а Григорій знайшов на снігу біля намету недопалок дорогої сигарети «Золота марка», які курив лише Мед вин. Григорій одразу ж вирушає у погоню, наздоганяє сани, в яких їде Мед вин і вбиває його. Свідком цього стала Наталка. Григорій пояснив їй ситуацію та вирішив, що йому слід втіка. Кілька днів його не було видно і чутно, поки одного дня він не з’явився у хаті Сірків, аби попрощатися. Наталка вирішує тікати разом із ним, через Маньчжурський кордон, беруть із собою Заливая.

Коли успішно проскочили прикордонну заставу – Наталка заховала у нашийнику собаки записку для батьків та відправила пса додому. Заливай приніс записку із повідомленням, що з Наталкою та Григорієм все гаразд. Його Сірки прив’язали коло хати, але через 5 днів пес втік, бо не зміг жити без хазяйки.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)