АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Т-1. Вибори та демократія. Сутність сучасних політичних виборів

Читайте также:
  1. Heraeus. Відсутність філій таких компаній в Україні стримує вільний
  2. В експерименті у жаби було зруйновано гіпофіз. Внаслідок цього через деякий час її шкіра посвітлішала. Відсутність якого гормону викликала таку реакцію шкірного покриву?
  3. Вибори 1998-1999 рр.
  4. Вибори до Верховної Ради 2002 р.
  5. Виборчий процес: сутність, засади, етапи суб’єкти.
  6. Виникнення та сутність синергетичного методу дослідження політичного процесу.
  7. Відносна додаткова вартість у сучасних умовах
  8. Власність: поняття, сутність, правовий та економічний зміст. Типи, форми і види власності.
  9. Власність: сутність, форми і місце в економічній системі.
  10. Глобальні проблеми сучасності. їх сутність та шляхи розв'язання.
  11. Депозитнестрахування в Україні: сутність, проблеми та перспективи розвитку.
  12. До сучасних політичних концепцій належать концепції тоталітаризму і суспільно-політичної модернізації.

Тестові завдання з курсу

”Вибори та виборчі системи”:

Т-1. Вибори та демократія. Сутність сучасних політичних виборів.

 

1. Вибір політичний це: а) система правил поведінки, б) різновид політичної стратегії, в) спосіб формування інститутів влади.

2. Віддавати перевагу комусь з-поміж багатьохце - ознака ____вибору__________ відсутність множини альтернатив – ознака __безальтернативності

3. Процес передачі повноважень знизу вверх від одних індивідів чи інституцій іншим називається ____ ліберальний процес передачі повноважень зверху вниз називається _ автократичний режим

4. Режим, який допускає існування особистості, що персоніфікує інститут, від імені якого діють усі наділені часткою публічної влади називається автократичний режим, який функціонує на основі належної організації виборчої системи називається ліберальний

5. “Залізний закон олігархії” означає: а) неналежну процедуру формування органів влади, б) неминучу тенденцію до зосередження влади в одному центрі, в) бюрократизацію влади.

6. Автором ”залізного закону олігархії” є: а) німецький соціолог Роберт Міхельс, б) німецький соціолог Макс Вебер, в) італійський соціолог Гаетано Моска.

7. Як називається наступний тип демократії? а) коли влада здійснюється обраними народом і підзвітними йому представниками, за згодою і в інтересах народу представницька б) коли влада здійснюється обраними представниками, не підзвітними народу, які діють поза його контролем _____________________ в) коли рішення приймаються самим народом безпосередньo______________________________________________________

8. Що таке індекси політичної демократії? а) показники демократичного характеру формування влади, б) становище свободи слова, в) показники політичних свобод.

9. Які з зазначених нижче індексів є індексами політичної демократії?

а) індекс Шаплі-Шубіка, б) індекс Фрідом Гаус, в) індекс Педерсена, в) індекс Ванхенена, г) індекс Катрайта, д) індекс ефективної кількості партій, е) індекс Херпфера.

10. Яке з поданих нижче визначень стосується: 1) інституційних гарантій демократії?__ б __ 2) ідеалу демократичного правління? а а) абсолютна узгодженість актів влади з волею всіх громадян, б) свобода об’єднань та організацій, свобода слова, право на участь у виборах, право обирати державних службовців, право політичних лідерів змагатись за підтримку й голоси виборців, альтернативні джерела інформації, вільні та чесні вибори, інститути, які узалежнюють державну політику від інтересів виборців.

11. Яке з поданих нижче визначень стосується: 1) виборчої __а___ а яке 2) ліберальної демократії? __ б ___ а) система влади та управління, сформовані в результаті вільних і справедливих виборів, б) система влади та управління, які гарантують дотримання громадянських та політичних прав та свобод.

12. Які з зазначених політичних цінностей та рис більшою мірою притаманні: 1) європейській __ б __ а які 2) азійській__ а __ політичній культурі та традиції? а) перевага надається злагоді та співробітництву, порядку та традиціям, відсутнє розвинене громадянське суспільство, б) пріоритет прав особи, перевага надається плюралізму та конкуренції, розвинене та тривало існуюче громадянське суспільство.

13. Від чого залежить ступінь сприйняття державами ліберальних цінностей? а) від їх соціально-економічно розвитку, б) від впливу на них Заходу,в) від правлячої політичної еліти.

14. З чого починається процес демократичної трансформації? а) з соціально-економічних реформ, б) зі зміни влади, в) з проведення вільних конкурентних виборів.

15. Вкажіть на принципову відмінність між виборами в розвинених західних демократіях і молодих посткомуністичних державах. а) розвиненість виборчого законодавства, б) досконалість механізмів контролю за проведенням виборів, в) відбуваються в умовах існування правової держави, громадянського суспільства та демократичної політичної культури.

16. Вибори це: а) змагання між різними групами політичної еліти за владу, б) комплекс заходів, пов’язаних з формуванням керівних органів держави, в) механізм маніпулювання громадською свідомістю.

17. У чому полягає принципова різниця між справжніми та несправжніми виборами? а) у наявності матеріально-фінансових ресурсів на їх проведення, б) у відсутності незаконного впливу на волевиявлення виборців, в) у наявності реального вибору.

18. Який тип конкурентності політичних виборів характерний для: а) ліберально-демократичного режиму __ конкурентні б) для авторитарного режиму ___ квазіконкурентні _____________________ в) тоталітарного режиму неконкурентні ___

19. Назвіть, хто виступає товаром_ інтереси споживачем виборці і продавцем __ політики в трактуванні виборів як виборчого ринку.

20. Назвіть основне суспільне призначення: 1) конкурентних виборів демократична легітимація здійснення політичної влади. уможливлюють політичну участь масовому виборцеві, підтверджуючи тезу про зростання ролі виборчих рішень у політичному процесі. 2) псевдоконкурентних виборів слугують стабілізації існуючому авторитарному режим3)неконкурентнихвиборів …….

21. Виділіть учасників виборів: а) кандидати у народні депутати, б) виборчі комісії, в) виборці, г) офіційні спостерігачі, д) інститути наділені правом висунення кандидатів,е) засоби масової інформації.

22. Що із переліченого українське законодавство зачисляє до: 1) осіб__ а,в,г,е, 2) органів б,д, 3) організацій – суб’єктів виборчого процесу ж? а) грoмадян України (виборців), б) спеціальні виборчі органи, в) офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій, г) кандидатів у депутати, д) органи державної влади та органи місцевого самоврядування, е) офіційних спостерігачів від партій (блоків), ж) політичні партії (виборчі блоки), які висунули кандидатів у народні депутати України, з) громадські організації.

23. Згрупуйте наступні типи виборів за: 1) предметом обрання презид,парламент.,місцеві, 2) за типом обрання прямі і непрямі 3) причинами проведення чергові,позачергові,додатк. та проміжн. 4) за результатами дійсні або недійсні 5) за значимістю звичайні,вирішальні та установчі.

а) президентські, б) установчі, в) позачергові, г) дійсні, д) додаткові, е) прямі, є) парламентські, ж) звичайні, з) непрямі (опосередковані), і) проміжні, к) місцеві, л) вирішальні, м) чергові, н) недійсні.

24. Вкажіть про які з типів виборів йде мова: 1) вибори за яких виборці подають свої голоси безпосередньо за кандидатів на виборну посаду або за партійний список прямі 2) вибори, які проводять у зв’язку з достроковим припиненням повноважень парламенту _ позачергові ___ 3) вибори, коли обирають не тільки членів Палати представників, третину сенату, губернаторів штатів, а ще й президента країни _ основні 4) вибори з суттєвими порушеннями виборчого законодавств недійсні,5) перші вибори у процесі демократизації, які суттєво впливають на структуру майбутнього політичного розвитку установчі 6) вибори, які проводять для поповнення представницького органу, якщо з його складу з різних причин вибули один або кілька членів _ додаткові 7) вибори за яких виборці подають свої голоси не безпосередньо за кандидатів на виборну посаду, а за виборців другого ступеня, котрі й проводять остаточне обрання від імені виборців_ непрямі 8) вибори, що проводять у зв’язку з закінченням конституційного строку повноважень парламенту і не потребують окремого рішення про їхнє призначення чергові 9) часткове оновлення (ротація) складу парламенту або однієї з його палат проміжні 10) вибори, що відбулисябез порушень чинного законодавства дійсні 11) вибори, під час яких докорінно змінюється розстановка політичних сил у країні вирішальні


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)