АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Т-5. Типи виборчих систем

Читайте также:
  1. Аутопоэз естественных систем.
  2. Виды систем.
  3. Движение относительно неинерциальных систем.
  4. Економічна система: сутність, структурні елементи. Типи економічних систем.
  5. Зміна технічного стану гальмових систем.
  6. Інструментальні програмні засоби для створення експертних систем.
  7. Існують і спрощені підходи до класифікації політичних систем. Вони поділяють політичну систему на демократію і диктатуру або на демократію, авторитаризм і тоталітаризм.
  8. Классификация операционных систем. Характеристика файловой системы и
  9. Классификация фибромиалгического синдрома с позиций развития патологического процесса и степени участия в нем различных функциональных систем.
  10. Конструктивность идеологических систем.
  11. Определение аутопоэтических систем.
  12. Основні напрямки діяльності політичних пратій під час виборчих кампаній.

 

1. Виберіть положення, яке визначає суть принципу мажоритаризму: а) воля більшості правильно визначить, що є загальним добром, ніж воля меншості, б) воля більшості – це не те, що існує до процесу її формування, яке відображує її, а радше те, що постає тільки після процесу того формування, і тому інші, начебто розважливі процеси формування можуть витворити іншу волю більшості, в) більшість це те, чого прагне більшість воль, які приймають участь у формуванні загальної волі.

2. Як називається такий тип виборчої системи, коли депутатський мандат отримує кандидат у депутати, який здобув більше голосів від інших кандидатів: а) мажоритарна виборча система, б) пропорційна виборча система, в) система “переможець отримує все”, г) змішана виборча система, д) “cистема першого, хто прийшов до фінішу”, е) куріальна виборча система.

3. Яка з виборчих систем виникла історично раніше: а) мажоритарна виборча система,б) пропорційна виборча система, в) змішана виборча система.

4. Яка з виборчих систем забезпечує тісніший зв’язок депутата з виборцями: а) мажоритарна виборча система, б) пропорційна виборча система, в) змішана виборча система.

5. Яка з виборчих систем є найменш справедливою, оскільки найбільше деформує волевиявлення виборців: а) мажоритарна виборча система,б) пропорційна виборча система, в) змішана виборча система.

6. Яка з виборчих систем найповніше відображає існуючу в суспільстві систему політичних переконань і преференцій: а) мажоритарна виборчасистема , б) пропорційна виборча система, в) змішана виборча система.

7. Яка з виборчих систем найбільше сприяє формуванню в суспільстві багатопартійності: а) мажоритарна виборчасистема, б) пропорційна виборча система, в) змішана виборча система.

8. Про які різновиди мажоритарних виборчих систем йдеться: а) система при якій обраним вважають того кандидата у депутати, що одержав понад п’ятдесят відсотків від загальної кількості поданих в окрузі голосів абсолютн.б-сті б) системи при якій обраним у виборчому окрузі вважається той кандидат у депутати (або партійний список), який набрав більше голосів, ніж кожний окремий його конкурент, хоча і менше половини всіх поданих в окрузі голосів _ відносної б-сті _ в) система за якої обраними вважаються тоді, коли за них подано не менше шістдесяти п’яти відсотків голосів від загальної кількості тих, хто брав участь у виборах кваліфікованої б-сті г) система при якій кандидата визначають за підсумками голосування в першому турі _ однот. д) система при якій у першому турі ніхто не набрав необхідної кількості голосів і змагання відбувається в другому турі між кандидатами, які набрали найбільшу кількість голосів двотурова

9. Відзначте про які різновиди мажоритарної виборчої системи за характером голосування йдеться: а) система при якій виборці голосують за одного кандидата у депутати, відзначаючи позитивні якості інших альтернат.голос.

б) система, що використовує багатомандатні виборчі округи і виборці визначають у виборчих бюлетенях порядок, у якому вони віддають перевагу запропонованим кандидатам. Обраним вважається кандидат, що набрав визначену квоту. Якщо ніхто не набрав квоти, то кандидат з найменшою кількістю голосів першого порядку вибуває, а його голоси другого порядку розподіляються між іншими кандидатами __ з правом передачі голосу в) система голосування у багатомандатних округах, де виборець має більше одного голосу, але менше загальної кількості кандидатів, яких треба обрати з обмеженою к-стю голосів г) система при якій від політичної партії виставляється одразу декілька кандидатів. Переможцем стає той з кандидатів від партії, який отримує найбільшу кількість голосів подвійного одночасного голосу д) система голосування за принципом відносної більшості тільки у багатомандатних округах представницького голосування

10. Які чинники зумовили поширення пропорційної виборчої системи? а) зростання політичної ролі робітничого класу, б) проблема етнічних і релігійних меншин, в) необхідність національної консолідації, г) динамічність процесу демократизації.

11. Вкажіть про який різновид пропорційної виборчої системи йдеться: а) системапри якій існує єдиний виборчий округ, який включає всю територію країни _ з єдиним представництвом б)система у якій вибори відбуваються в декількох багатомандатних виборчих округах, на рівні яких розподіляються й парламентські місця з обмеженим проп.представнц. в) система за якої виборці голосують за партії, а ті отримують свою частку місць у парламенті пропорційно до кількості отриманих голосів виборців сист.партійних списків _ г) система за якої виборці віддають свої голоси лише одному з кандидатів, незалежно від кількості мандатів, які вибирають у цьому виборчому окрузі. Одночасно зазначають порядок, згідно з яким вони б голосували за інших кандидатів. Якщо після обрахунку перших місць кандидатів, жоден з них не подолає виборчого бар’єра, то виключається кандидат з найменшою кількістю голосів, а його голоси розподіляють між тими, що залишилися на основі зібраних ними других місць; якщо один з кандидатів набере визначену кількість голосів виборців, то отримує мандат, а надлишок розподіляють серед решти кандидатів на підставі зібраних ними других місць сист.єдиного перехідного голосу.

12. Вкажіть про які різновиди напівпропорційних систем йдеться: а) системи, яка використовують голосування за партійними списками та голосування у виборчих округах, але на відміну від голосування за змішаною системою голосування за партійними списками не компенсує диспропорційності результатів, отриманих у мажоритарних виборчих округах __ паралельні системи_ б) системи, де кожен виборець в умовах багатомандатного округу має голосів на один менше від кількості мандатів, які припадають на цей виборчий округ обмеженого голосу

в) системи, що застосовують багатомандатні округи та голосування за преференціями альтернативна багатоманд.округу г) системи у яких кожний виборець має один голос, але в кожному виборчому окрузі розподіляють декілька мандатів. Мандати отримують кандидати у депутати, які набирають більшу кількість голосів єдиного фіксованого голосу

д) системи в яких виборці переважно мають лише один голос, але виборчі округи є багатомандатними і виборці роблять свій вибір з-поміж партійних списків. Партія, яка перемагає, отримує всі мандати у цьому окрузі, і всі кандидати, занесені нею у список, вважаються обраними парт.-предст. Голосув.

13. Визначте про який тип виборчої системи йдеться: а) система, де одна частина парламенту обирається за мажоритарною схемою в округах, а інша – за пропорційною схемою голосування за партійними списками _ змішана _

б) система в якій голосування відбувається не за виборчими округами і від усієї кількості виборців, а за виборчими куріями, які мають нерівні виборчі права __ куріальна _

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)