АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Червона книга. До Червоної книги України занесено 25 місцевих видів тварин: із ссавців — кутора мала, заєць білий, норка європейська,борсук

Читайте также:
  1. I. Об изображениях креста в древнейших старописных книгах
  2. II. Об изображениях креста в старопечатных книгах
  3. The Open Book (Открытая книга)
  4. Авеста – священная книга зороастризма; религиозная книга, возникшая в 1-вом тысячелетии до н. э во времена легендарной деятельности Заратуштры..
  5. Академия вампира. Книга вторая: Ледяной укус
  6. БЕЛАЯ КНИГА ЕС О ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТАХ И КОРМАХ, ПРИНЦИПЫ КОНТРОЛЯ ПРОДУКТОВ ПИТАНИЯ
  7. Билет № 19. Книга и книжное дело в Западное Европе в эпоху Реформации и распространение идей гуманизма. Династия Этьеннов
  8. Билет № 60. Книга в годы Великой Отечественной войны
  9. Билет № 9. Книга в Европе в средние века. Основные книжные центры.
  10. Бухгалтерская книга
  11. Бывший Охотник. Книга вторая.
  12. В ветхозаветных книгах можно найти несколько сотен пророчеств о Явлении Мессии и о его благодатном Царстве начиная от Пятикнижия пророка Моисея и кончая позднейшими пророчествами.

До Червоної книги України занесено 25 місцевих видів тварин: із ссавців — кутора мала, заєць білий, норка європейська,борсук, видра річкова, горностай, рись звичайна, зубр; із птахів — підорлик малий, підорлик великий, орлан-білохвіст, скопа,сапсан, змієїд, глухар, журавель сірий, пугач, сова бородата, лелека чорний, сорокопуд сірий, жовна зелена, очеретянка прудкай інші. До Європейського червоного списку відноситься 7 видів, серед них, крім «чевонокнижних», тут відмічено вовка, вовчка ліщинового, деркача. В межах заповідника мешкають представники 124 видів тварин, що підлягають особливій охороні згідно зБернською конвенцією, 15 видів, віднесених до «червоного» списку Міжнародного союзу охорони природи (МСОП), 29 видів вважаються регіонально рідкісними.

 

 

Рудка - типове поліське поселення з низенькими хатинами, критими соломою і очеретом. Господарство велося примітивним способом. Головним знаряддям для обробітку ґрунту був дерев'яний плуг і дерев'яна борона. Вирощували в основному жито, картоплю. Жито жали серпами, молотили у клунях ціпами. Сіяли також гречку, просо, овес.
Мали сінокоси. Мали й вівці. Завдяки вівчарству було розвинуте кожухівництво.

Вдягалися наші односельчани в домашній одяг, який виготовляли з лляного полотна. Ткали полотно на кроснах (ткацьких верстатах), а цоб забезпечити сім'ю одягом, сіяли льон і коноплі. Їх спочатку вимочували, потім терли, чесали, пряли нитки, а виткане полотно золили (вибілювали). Ця робота займала у жінок осінь і всю зиму. А чоловіки тим часом доглядали худобу, обмолочували збіжжя та заготовляли дрова. У вільний час із заготовленого навесні лика плели постоли. То було взуття для всієї сім'ї на всі пори року, (адже для того, щоб купити пару черевиків, треба було платити 5 злотих чи продати 250 кг. зерна. За чоботи платили 10 злотих. Дорого коштували й сірники, цукор, мило. Щоб купити 10 кг. цукру, треба було продати 140 кг. жита, а 1 кг. мила дорівнював 15 літраммолока. Сірники, як правило, розколювали надвоє. Курці (курили в основному тютюн), носили з собою кресало, губку, аби розпалити саморобну цигарку чи люльку).

Всі меблі в хатах були саморобні. В основному це були дерев'яні ліжка з напханими сіном чи соломою матрацами. Попід стінами стояли лави, посеред хати - стіл, на стінах висіли дерев'яні мисники.

Освітлювали житло лучиною, лише заможні мали гасові лампи. Зимовими вечорами молодь збиралася на вечорниці. Дівчата пряли, вишивали, в'язали. Вчились умінню хазяйнувати. Хлопці на вечорницях заводили нові знайомства, шукали собі пару.

Свої особливості мало хатнє начиння.Наприклад, борошно, зерно зберігали в бочках, діжках. Для зберігання молока використовували глиняні гладишки. Масло збирали у дерев'яних масничках, куди вставлялась колотушка.

При варінні їжі в печі використовували горщики та казани, яких діставали і засаджували рогачами та коцюбою. Обробляли їжу з допомогою товкача, макогона, макітри та копистки. Вживали їжу з глиняних мисок, кухлів, використовували дерев'яні ложки. Для прання служили ночви, прасували за допомогою качалки та рубля.

Традиційними стравами були борщ, вареники, каша пшоняна та кутя, картопля, печена, варена (солонці), потовчена (токмачі). Варили кисіль, чай з різноманітних трав.
У західній частині Володимирецького району є село Рудка. У книзі "Історія міст і сіл УРСР. Ровенська область.", що видана в 1973 році Головною редакцією Української Радянської Енциклопедії Академії наук УРСР знаходимо маленьку, але цікаву інформацію. У XVII ст. у Володимирці був поширений досить рідкісний ливарський промисел по виготовленню дзвонів, який постачався сировиною з села Рудка та навколишніх сіл. Рудня існувала до кінця XVII ст.

Існує такий переказ:
«За часів кріпацтва на території нашої місцевості проживав пан Бєльський, його іменем, очевидно, названо і село Більська Воля. На цього пана тяжко працювало багато кріпаків. Не всі| хотіли миритися з тяжкою своєю долею, багато виступало проти пана. Цих бунтарів пан виселяв з села у відсілок неподалік. Відсілок був оточений болотами з рудими плямами. Плями - ознака того, що на дні боліт є залізна руда, яку добували кріпаки, які десяткамигинули там. Звідси і назва відсілка - Рудка.»

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)