АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лівонська війна

Читайте также:
  1. Війна з радянською Росією
  2. Війна проти «Вечірнього Києва»
  3. Друга світова війна
  4. Епізод перший: Війна і кохання
  5. МИР І ВІЙНА
  6. Радянсько-польська війна
  7. РЕВОЛЮЦІЙНІ ПОДІЇ ТА ГРОМАДЯНСЬКА ВІЙНА НА УКРАЇНІ (1917-1920 рр.)
  8. Розділ 4. Психологічна війна та інформаційно-психологічна безпека держави
  9. Розділ 4. Психологічна війна та інформаційно-психологічна безпека держави
  10. Розділ 4. Психологічна війна та інформаційно-психологічна безпека держави
  11. Розділ 4. Психологічна війна та інформаційно-психологічна безпека держави

Темпи економічного розвитку Росії в XVI ст. все більш залежали від торгових контактів з Європою. З Росії на Захід везли продукти сільського господарства - льон, шкіри, прядиво, сало, поташ та ін Великим попитом користувалися хутра. Західноєвропейські країни у відповідь поставляли залізо, кольорові метали, продукти металообробки, в першу чергу зброю. Дуже цінувалися тканини, скло, предмети розкоші.

Розвитку торгівлі перешкоджали напружені відносини з сусідніми країнами. Проблема полягала не тільки у численних військових конфліктах. Побоюючись зростання могутності Московської Русі, сусіди прагнули контролювати і дозувати торгівлю західних країн з Московською державою. Вони не зупинялися навіть перед прямою забороною проведення стратегічних виробів, які сприяють зростанню військового потенціалу Московії. Так, в 1547 р. Лівонський орден затримав російського агента, останній за дорученням Івана IV найняв 120 фахівців яких потребувала Російська держава. Нарешті, суміжний становище дозволяло обкладати товари високим митом, завдаючи економічний збиток царської скарбниці і купецтву.

Уряд Івана Васильовича намагалося змінити існуючий стан дипломатичним шляхом. Але всі спроби закінчилися невдачею. Тоді вихід був знайдений у силовому вирішенні проблеми.

Лівонський орден у порівнянні з Польсько-Литовською державою або Швецією був, поза сумнівом, слабшим противником, розгром якого відкривав нові можливості економічного і політичного спілкування з країнами Центральної Європи.

Лівонська війна почалася в 1558 р. За короткий термін були зайняті більше 20 міст, серед яких Нарва і резиденція єпископа - Дерпт. У захоплених містах зберігалося самоврядування, залишалися недоторканими майнові та земельні права жителів. Таким чином, цар прагнув залучити до себе нових підданих і закріпитися в завойованих землях [2.7.:331].

Одночасно тривали військові дії проти Криму. У 1559 р. служилий князь Дмитро Вишневецький погромили кримські улуси від Азова до Керчі. Брат Олексія Адашева Данило зробив наліт на узбережжі півострова. Мабуть, таким чином царські дипломати намагалися послабити негативну реакцію Литви на завоювання в Лівонії. Страждала не менше, ніж Росія, від набігів степовиків, Литва повинна була вітати наступ на Степ. Однак у Вільно і Кракові розсудили інакше. Успіхи в Лівонії настільки змінювали співвідношення сил на користь Івана IV, що Сигізмунд II порахував загрозу з боку Москви вагоміше, ніж з Криму. Орден поспішив перейти «під протекцію» Сигізмунда II, а пізніше і зовсім припинив існування. Відбулися зміни означали, що замість слабкою Лівонії Москві протистоїть грізний супротивник - Литва.

У 1560 р. при взятті фортеці Вільян в полон потрапив магістр Ордену. У 1562 р. російське військо рушило на Полоцьк. Походу було надано особливий характер: православний монарх повертав землі, захоплені «латинянами». Але здобуття Полоцька стало останнім великим успіхом початкового періоду війни. У 1564 р. в битві під Уллою литовські війська розбили армію П. І. Шереметєва.

У 1569 р. між Литвою і Польщею була укладена в Любліні державна унія. Люблінська унія завершила процес зближення двох країн, у Східній Європі з'явилася держава Республіка Польська, або Річ Посполита. У конфлікт таким чином була втягнута Польща. Як і раніше ворожу позицію займав кримський цар. Сили супротивників Івана IV істотно перевищували військові можливості Російської держави. Для успішного протистояння противнику як ніколи було необхідно внутрішню єдність. Але цар, розколов країну на опричнину і земщину, вважав за краще шлях терору [2.7.:296].

У 1570 р. в Лівонії було утворено васальне Росії Лівонської королівство, на чолі якого поставили брата данського короля Фредеріка II герцога Магнуса. Таким способом Іван Грозний сподівався зберегти контроль за Лівонією і уникнути відновлення боротьби з Річчю Посполитою. Угода з Магнусом давало ливонським купцям право безмитної торгівлі на Русі. У свою чергу через Лівонію Російське держава отримала можливість безперешкодно торгувати з європейськими країнами.

У 1572 р. зі смертю Сигізмунда II Августа припинилася династія Ягеллонів. На трон спробував претендувати Іван IV, але кандидатура православного монарха була неприйнятна для католицької шляхти і духовенства. Повна драматизму боротьба за польський престол затягнулася на кілька років. У 1575 р. корону отримав трансільванський воєвода Стефан Баторій. Для Івана IV, що виношував плани посадити на польський престол царевича Федора, обрання Баторія стало черговим політичним прорахунком. Згаяний час він спробував надолужити активними діями проти Речі Посполитої. У 1575-1577 рр.. російські війська здійснили кілька наступальних операцій в Лівонії. Були захоплені фортеці, які при розділі орденських володінь відійшли до Швеції. Іван Грозний тріумфував. Але це був останній успіх царя. Опричнина, тривала війна, набіги кримських татар знекровили і спустошили країну.

Політика царя призвела до ізоляції Російської держави і боротьбу його на кількох фронтах відразу - проти Речі Посполитої, Швеції та Криму. З кінця 1577 р. ініціативу перехопив Стефан Баторій. Рятуючи свої володіння, на його бік перейшов герцог Магнус. У 1578 р. Під Кесью (Вендені) російське військо зазнало поразки. У 1579 р. Баторій відвоював Полоцьк. Війна переступила російські рубежі. У 1580 р. король взяв Веліж, Великі Луки, спалив Стару Руссу. Успішно просувалися справи і у шведів, вони зайняли Корелу - російську фортецю на західному березі Ладозького озера.

Всі спроби Івана IV почати переговори з Баторієм закінчувалися провалом. У серпні 1580 р. був обложений Псков. Псковичі під командуванням воєводи князя П. І. Шуйського майже півроку відбивали напади ворога. Очевидець облоги, прихильник короля, був змушений визнати: «Росіяни... їдять один хліб, вмирають з голоду, але не здаються». Мужність захисників спонукало Стефана Баторія відмовитися від планів подальшого наступу. Країну врятував не втративший волі до опору цар, а його піддані - захисники Пскова. Завдяки їхній мужності незабаром почалися переговори. Вдалося уникнути серйозних територіальних втрат [2.17.:93].

У 1582 р. Річ Посполита, що потребувала миру не менш Росії, пішла на укладення Ям-Запольського перемир'я. За його умовами Москва відмовлялася від Лівонії і земель, завойованих в Литві. Польща повертала Росії Великі Луки. Згідно Плюсского перемир'я (1583 р.), Росія поступалася Швеції Івангород, Ям, Нарву, Копор'є і Корелу.

Одже, Лівонська війна завершилася підписанням невигідних для Росії Ям-Запольського (з Польщею) і Плюсского (зі Швецією) перемиря. Російським довелося відмовитися від завойованих земель і міст. Землі Прибалтики були захоплені Польщею і Швецією. Війна виснажила сили Росії. Головне завдання завоювання виходу до Балтійського моря вирішена не була.

Таким чином, в цілому політика Івана Грозного справила позитивний вплив на розвиток Російської держави, хоча не варто забувати, що настільки важливе об'єднання Русі було досягнуто надзвичайно дорогою ціною і, безсумнівно, в правлінні Івана IV Васильовича були допущені серйозні політичні промахи.


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)