АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поради студенту. 5.1 Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття: № з/п Термін Визначення

Читайте также:
  1. IV. Поради студенту
  2. IV. Поради студенту
  3. IV. Поради студенту
  4. Методичні поради
  5. Методичні поради
  6. Методичні поради
  7. Методичні поради
  8. Методичні поради
  9. Методичні поради
  10. Методичні поради
  11. Методичні поради
  12. Методичні поради

 

5.1 Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

№ з/п Термін Визначення
1. Світлолікування Світлолікування — це використання з лікувальною та профілактичною метою світла, що випромінюється Сонцем або штучними джерелами
2. Видиме випромінювання Видиме випромінювання з довжиною хвиль від 760 до 400 мм викликає специфічне под­разнення органа зору, а також виявляє тепловий вплив на організм людини
3. Інфрачервоне випромінювання В спектрі електромагнітних хвиль інфрачервоне випромі­нювання займає діапазон між видимим світлом і радіохвиля­ми. Його область умовно поділяється на короткохвильові (від 760 мм до 2,5 мкм), середньохвильові (від 2,5 до 50 мкм) і довгохвильові (від 50 до 400 мкм) інфрачервоні промені.
4. В ультра­фіолетовому спектрі умовно виділені три частини. Зона А з довжиною хвилі від 400 до 320 нм — довго-хвильове ультрафіоле­тове випромінювання (має слабкий біологічний вплив, викликає флюоресценцію органічних речовин). Зона В з довжиною хвилі від 320 до 275 нм —середньохвильове ультрафіоле­тове випромінювання (викли­кає ерітему, пігментацію, при­скорює процеси регенерації, має антирахітичну, десенсибі­лізуючу і анальгізуючу дію). Зона С з довжиною хвилі від 275 до 180 — коротко­хвильове ультрафіолетове вип­ромінювання (викликає дена­турацію протеінів та має най­більшу бактерицидну дію).  
5. ЛАЗЕРОТЕРАПІЯ На відміну від лазерної хірургії, де використовуються високоінтесивні лазери, в лазеротерапії використовують низькоенергетичне випромінення, потужність якого вимірюється міліватами. Не травмуючи клітин і тканин, воно викликає виражений біостимулюючий ефект, активізуючи найважливіші процеси життєдіяльності організму.

5.2.Теоретичні питання, необхідні для реалізації загальних і конкретних цілей:

1. Природа світла. Спектр променистої енергії та його характеристика

2. Відбіття, поглинання світла

3. Механізм дії світла. Фотосенсибілізація.

4. Показання і протипоказання до призначення інфрачервоних, видимих і ультрафіолетових променів

5. Техніка виконання процедури.

6. Оформлення рецептів призначення процедур.

7. Методики процедур. Дозування чинників.

8. Поєднання з іншими фізіотерапевтичними чинниками.

9. Фізична характеристика лазерного випромінювання

10. Механізми дії лазерного випромінювання

11. Апаратура. Техніка безпеки і експлуатації

12. Показання і протипоказання до призначення лазерного випромінювання

13. Техніка відпустки процедури лазерного випромінювання

14. Методики лазерного випромінювання

 

5.3 Практичні роботи (завдання), які використовуються на занятті:

1. фізичні характеристики світла;

2. фотофізичні, фотохімічні й фотобіологічні процеси в організмі;

3. терапевтичні ефекти світла (кожної з частин світлового спектра);

4. особливості лазерного опромінювання;

5. фізіотерапевтична апаратура, яка генерує інфрачервоне, видиме, ультрафіолетове та когерентне випромінювання, принципи дії;

6. будова біодозиметра Горбачова;

7. методику визначення біодози;

8. поняття еритемної, суберитемної дози, їх використання;

9. техніка і методика місцевого й загального ультрафіолетового, інфрачервоного опромінення, лікування видимим світлом, променями лазера;

10. можливі ускладнення процедур світлолікування, спосо­би запобігання й ліквідації при їх виникнені;

11. показання і протипоказання до ультрафіолетового, інфрачервоного опромінення, лікування видимим світлом, лазер­ним випромінюванням;

12. основні світлолікувальні процедури для загартування, запобігання захворювань та їх ускладнень;

13. фізіопрофілактика рахіту, грипу, захворювань шкіри;

14. фотарії, їх призначення.

15. визначити індивідуальну біодозу пацієнта;

16. розрахувати біодозу з різної відстані від апарата;

17. підготувати апарати світлолікування до проведення про­цедур;

18. правильно дозувати, провести та обліковувати процеду­ри світлолікування.

Робота 1. Призначити і провести опромінення інфрачервоними променями (УФО-опромінення) хворому із запальним синдромом (артрити, неврити, плексити, міозитипроктити, підгострі та хронічні запальні захворювання органів грудної та черевної порожнин, малого тазу і ін.).

Робота 2. Призначити і провести опромінення інфрачервоними променями хворому переважно з больовим синдромом (неврити, невралгії, травми нервових стовбурів, каузалгії, фантомні болі і ін.).

Робота 3. Призначити і провести опромінення інфрачервоними променями хворому переважно з місцевим метаболічним синдромом судинного генезу (ендартеріїт, облітеруючий атеросклероз кінцівок, варикозне розширення вен нижніх кінцівок, мігрень, хвороба Рейно, геморой і ін.).

Робота 4. Призначити і провести опромінення інфрачервоними променями хворому переважно з метаболічним синдромом різного генезу (спайки та зрощення після запальних процесів чи операцій, дегенеративно-дистрофічні ураження суглобів та хребта, травматичні ураження нервово-м'язового апарату і ін.).

Робота 5. Призначити і провести опромінення інфрачервоними променями хворому із спастичним синдромом (спастичні парези та паралічі, спастичний коліт, дискінезія жовчевовивідних шляхів за гіперкінетичним типом, обструктивний бронхіт і ін.).

Робота 6. Призначити і провести УФО-опромінення хворому із запальним синдромом (в т.ч. інфекційного генезу) з поверхневим розташуванням патологічного вогнища (дерматит, псоріаз, піодермія, бешиха, екзема, трофічні виразки з інфікуванням і без нього, садна, інфіковані рани, переломи, післяопераційні рани, гострі, підгострі та хронічні запальні).

Робота 7. Призначити і провести УФО-опромінення з метою профілактики та лікування рахіту, профілактики сонячної недостатності (авітамінозу Д у дорослих і дітей, вагітних, для підвищення загальної опірності організму часто(тривало)хворіючим пацієнтам, реконвалісцентам після тривалих захворювань чи операційних втручань.

АЛГОРИТМ ПРАКТИЧНОГО НАВИКУ:

1. Підготовка необхідного оснащення.

1.1. Перевірити справність апарата.

1.2. Встановити випромінювач залежно від виду опромінен­ня (при УФО-опроміненні відстань до опромінюваної ділянки повинна дорівнювати відстані, з якої визначалася біодоза).

1.3. Увімкнути апарат для прогрівання.

2. Техніка виконання процедури.

2.1. Одягнути захисні окуляри пацієнту і медперсоналу.

2.2. Надати хворому зручного положення, попередити про інтенсивність відчуття тепла.

2.3. Обмежити ділянку впливу при частковому УФО-опро­міненні (розмістити світло-повітряну ванну).

2.4. Одночасно з початком опромінення ввімкнути проце­дурний годинник.

2.5. Після закінчення процедури вимкнути апарат, зняти захисні окуляри.

5.4. Зміст теми:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)