АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття

Читайте также:
  1. A. Учебно-методическое обеспечение самостоятельной работы студентов
  2. BRITISH CLUB для студентов и взрослых (от 18 лет)
  3. II. Рекомендации для студентов.
  4. IV. Поради студенту
  5. IV. Поради студенту
  6. IV. Поради студенту
  7. SWOT-анализ раздела «Студенты»
  8. VI. ФОРМЫ ОРГАНИЗАЦИИ И КОНТРОЛЯ САМОСТОЯТЕЛЬНОЙ РАБОТЫ СТУДЕНТОВ
  9. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття.
  10. VII.1. Матеріали контролю для підготовчого етапу заняття.
  11. XIIІ Всеукраїнську наукову конференцію студентів та аспірантів
  12. А. Виконується при підготовці до роботи
Термін Визначення
   
Колонія Потомство однієї мікробної клітини, що виросло на поверхні, або в глибині твердого поживного середовища.    
S-колонія Гладкі, круглі, опуклі, мають рівний край та гладку і блискучу поверхню. При пересіві на рідке поживне середовище утворюють рівномірне помутніння.    
   
R-колонія Для них характерною є неправильна форма, зазубрений край і зморшкувата, шорстка поверхня. При пересіві на рідке поживне середовище утворюють зернистий осад.  
S-R-дисоціація Одна з форм внутрішньо популяційної мінливості, коли в популяції з’являються особі та клони, які відрізняються від висхідного типу формою колоній та іншими ознаками (наприклад, втратою капсули, рухливості; зниження ферментативної активності, вірулентності, антигенності; чутливості до фагів, фізичним та хімічним факторам та ін.)  
Ріст мікроорганізмів Координоване відтворення всіх клітинних компонентів та структур, яке призводить до збільшення маси клітини.  
Розмноження мікроорганізмів   Збільшення числа клітин в популяції.
Періодична (статична) культура бактерій Ріст бактеріальної популяції в умовах середовища, до якого не додаються поживні речовини та з якої не видаляються продукти обміну. Періодична культура має декілька фаз розвитку: лагфаза - період між внесенням мікробів в поживне середовище та початком розмноження; експоненціальна - збільшення числа бактерій проходить зі сталою швидкістю; стаціонарна – кількість бактерій перестає збільшуватись, тобто в одиниці об’єму стала кількість мікробів; відмирання – зменшення кількості бактерій в популяції в результаті їх загибелі.  

 


Рекомендації для оформлення протоколу.

Ознаки колоній

1. Розмір: великі (діаметр більш як 4-5 мм), середні (2-4 м), дрібні (1-2 мм). Якщо діаметр становить менш 1 мм, то такі колонії називають точковими.

2. Форма: кругла, розетко подібна, зірчаста, листковидна, тощо.

3. Колір: білий, жовтий, червоний; безбарвні. Відзначають, чи виділяється пігмент у середовище.

4.Профіль: плоский, плоско-припіднятий, злегка опуклий, горбистий, опукло-порізаний, з удавленим центром, з опуклим центром, куполоподібний.

5.Контур края: рівний, зазублений, зубчастий, хвилястий, фестончатий, війчастий, бахромчастий, нитчастий, гіллястий.

6.Прозорість: прозорі, напівпрозорі, непрозорі.

7. Поверхня: гладка, шорстка, зморшкувата, горбиста; блискуча, матова.

8. Структура: однорідна, дрібнозерниста, грубозерниста, волокниста.

9. Консистенція: суха, волога, слизиста.


План і організаційна структура навчального заняття.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)