АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прозорість

Прозорістю називається можливість доступу до ресурсів або послуг, не знаючи їх місцезнаходження. З точки зору прикладного програміста, йдеться про можливості використання однакових примітивів доступу, незалежно від місцезнаходження служби або необхідного ресурсу. У користувача є тільки один прикладний інтерфейс і він бачить перед собою тільки один комп'ютер. З більш концептуальної точки зору, прозорість визначається як можливість бачити систему як єдиний організм, а не як збори незалежних один від одного об'єктів. Розрізняють декілька різновидів прозорості, зокрема:

- Прозорість доступу: до локальних або віддалених об'єктів можна звертатися за допомогою однакових операцій;

- Прозорість місцезнаходження: об'єкти повинні бути доступні без необхідності знати їх фізичне місце розташування;

- Прозорість одночасності доступу: декілька користувачів повинні мати можливість одночасного доступу до даних, без небажаних наслідків;

- Прозорість копіювання: повинна існувати можливість копіювати даних з файлів або з інших об'єктів з метою підвищення ефективності або забезпечення доступності непомітно для користувачів;

- Прозорість при несправності: користувачі або прикладні програми повинні мати можливість завершити свої завдання, навіть у разі несправностей апаратної або програмної частини;

- Прозорість при динамічних змінах конфігурації: система може динамічно змінювати свою конфігурацію, в цілях підвищення ефективності і залежно від навантаження.

 

2.5. Модель "КЛІЄНТ-СЕРВЕР"

Клієнтом називається об'єкт, запитувач доступ до служби або ресурсу. Сервер - це об'єкт несе службу або володіє ресурсом.

 

Клієнт і сервер можуть перебувати на одній і тій же машині (використання локальних механізмів комунікації) або на двох різних машинах (використання мережевих засобів). У рамках нашого дослідження, клієнтом і сервером є два процеси UNIX, пов'язані між собою через механізм IPC (Interprocess Communication), локальний або мережевий (рис.2).

 


Рис 2. Модель клієнт-сервер

 

Клієнт і сервер не грають симетричну роль. Процес-сервер инициализируется і, потім, переходить у стан очікування запитів від можливих клієнтів. Як правило, процес-клієнт запускається в інтерактивному режимі і посилає запити серверу. Сервер виконує отриманий запит, причому це може мати на увазі діалог з клієнтом, а може і ні. Потім сервер знову переходить в стан очікування інших клієнтів.

 

Розрізняють два типи процесів-серверів:

- Ітеративні сервери: процес-сервер сам обробляє відповідь. Цей тип сервера використовується у випадку, якщо час обробки досить нетривало або якщо сервер використовується єдиним клієнтом.

- Паралельні сервери: процес-сервер викликає для обробки виклику клієнта інший процес. Цей процес створюється системним викликом fork (). Породжуючий процес не блокується після закінчення виконання породженого процесу і може, таким чином, чекати інші запити.

 

З кожним сервером пов'язана службова (сервісна) адреса. Клієнт посилає запити за цією адресою. Залежно від виду здійснюваної обробки даних, розрізняють сервери без стану (stateless) і сервери зі станом (statefull). Сервер без стану не зберігає про своїх клієнтів ніякої інформації. Сервер із станом зберігає інформацію про стан своїх клієнтів після кожного запиту. У разі розриву зв'язку, повторний запуск простіше у серверів без стану, але іноді це може призвести до випадкових спрацьовувань.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)