АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА. Програма з дисципліни «Економічна діагностика» призначена для студентів денної і заочної форм навчання вищих навчальних закладів

Читайте также:
  1. Пояснительная записка
  2. Пояснительная записка
  3. Пояснительная записка
  4. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  5. Пояснительная записка
  6. Пояснительная записка
  7. Пояснительная записка
  8. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  9. Пояснительная записка
  10. Пояснительная записка
  11. Пояснительная записка
  12. Пояснительная записка

 

Програма з дисципліни «Економічна діагностика» призначена для студентів денної і заочної форм навчання вищих навчальних закладів, що навчаються за спеціальністю «Економіка підприємства». Дисципліну включено до переліку нормативних дисциплін і розраховано на 108 годин.

Дисципліна побудована з урахуванням специфіки навчального закладу, а також особливостей сучасного стану виробничо-господарської діяльності вітчизняних підприємств.

Метою дисципліни «Економічна діагностика» є надання знань про використання методичного апарату та інструментарію економічної діагностики для визначення стану підприємства.

Основними завданнями курсу виступають:

- розгляд особливостей виробничо-господарської діяльності вітчизняних підприємств, а також обґрунтування передумов і факторів, що становлять істотний вплив на внутрішній економічний механізм кожного підприємства;

- узагальнення та систематизація знань в галузі оволодіння навичками здійснення економічної діагностики за різними напрямками для забезпечення ефективного управління підприємством;

- підготовка майбутніх спеціалістів до здійснення практичної діагностичної діяльності в нових умовах господарювання.

Особливої уваги приділено висвітленню ключових понять, видів і змісту економічної діагностики; розгляду методів управління підприємствами на основі економічної діагностики; обґрунтуванню особливостей організації і техніки здійснення різних діагностичних операцій.

Предметом вивчення дисципліни «Економічна діагностика» є кількісна характеристика та якісна ідентифікація стану підприємства.

По закінченні вивчення курсу студенти повинні знати:

- організаційні засади та принципи здійснення економічної діагностики;

- базові визначення, види, форми, умови, зміст, мотиви здійснення економічної діагностики на підприємстві;

- можливі напрямки та різні методики діагностики фінансової, виробничо-господарської, комерційної, інших видів діяльності підприємств, які попередньо ґрунтуються на поняттях та основних концепціях таких навчальних дисциплін, як «Економіка підприємства», «Менеджмент», «Маркетинг», «Господарське право», «Внутрішній економічний механізм підприємства», «Макроекономіка», «Мікроекономіка», «Потенціал підприємства», «Фінанси підприємств» тощо;

На етапі засвоєння курсу студенти повинні вміти:

- застосовувати отримані знання в галузі економічної діагностики при розв'язанні конкретних практичних та ситуаційних завдань;

- обґрунтувати сучасні тенденції розвитку виробничо-господарської, фінансової, комерційної та інших видів діяльності підприємства за допомогою різноманітних діагностичних заходів;

- використовувати результати діагностики в прогнозуванні економічної ситуації, а також для пошуку прогресивних заходів управління підприємствами.

Викладання курсу передбачає такі його форми, як лекції, на які відведено 18 годин; практичні заняття загальним обсягом 18 годин, а також самостійну роботу студентів в обсязі 72 години.

Лекція – це така організаційно-тематична форма заняття, яка передбачає узгодженість та логічну послідовність викладення матеріалу, що пропонується студентам для засвоєння; вона ґрунтується на конспектуванні найістотніших положень, принципів, понять з визначеної тематики. Рекомендуються: вступна лекція, що розкриває сутність та основні поняття, предмет та об'єкт економічної діагностики підприємства; оглядові лекції, що передбачають викладення матеріалу з методів, форм, видів, змісту, різних напрямків економічної діагностики; заключна лекція з проблематики особливостей економічної безпеки та культури здійснення бізнес-процесів на підприємстві.

Практичне заняття – це організаційна форма навчання, яка передбачає колективне розв'язання ситуаційних завдань і практичних задач з метою найкращого засвоєння матеріалу.

Самостійна робота студентів, на яку відведено 72 години, передбачає роботу з науково-бібліографічним матеріалом та періодичними виданнями з метою поглиблення знань у певній галузі. Результатом її є написання тез або рефератів, тема яких пропонується викладачем, або виконання тестових завдань.

Остаточна перевірка знань і підсумковий контроль з дисципліни «Економічна діагностика» мають логічне завершення в формі диференційного заліку.


ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)