АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні вказівки. 1. Розгляд першого питання, природно, слід розпочинати із визначення періоду існування первісного ладу

Читайте также:
  1. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  2. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  3. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  4. Вказівки до виконання завдання
  5. Вказівки до виконання контрольної роботи
  6. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ РЕФЕРАТУ
  7. Вказівки по виконанню індивідуального завдання
  8. Вказівки по оформленню комплексного завдання.
  9. Вказівки щодо ведення загального журналу робіт
  10. Вказівки щодо виконання і оформлення курсового проекту.
  11. ЗАВДАННЯ 2. Уважно вивчіть методичні рекомендації стосовно створення завдання на виконання друку документів на мережному принт-сервері.
  12. Загальні вимоги та методичні рекомендації щодо виконання дипломних робіт, видання четверте, доповнене. – Дніпропетровськ: ДДФА, 2012. – 53 с.

 

1. Розгляд першого питання, природно, слід розпочинати із визначення періоду існування первісного ладу, а це час від появи людини (близько двох мільйонів років тому) до виникнення держави (близько п'яти тисяч років тому). Це питання передбачає характеристику структури первісного суспільства, під якою розуміється сукупність його складових елементів. Необхідно назвати ці елементи і визначити сутність сім'ї, роду, фратрій, плем'я, союзу племен.

Характеризуючи владу у первісному суспільстві, слід підкреслити її особливості, а саме, що вона не знала майнових, станових, класових та інших ознак або певних форм. Єдиним джерелом і носієм цієї влади була уся община, а способом її реалізації – самоврядування.

Необхідно назвати також органи влади і управління в цьому суспільстві і усвідомити, що найбільш важливі питання життєдіяльності структурних елементів первісної общини вирішувалися її загальними зборами; плинні ж питання розв'язували старійшини (ради старійшин). Студент має зазначити, що простота побудови органів влади у той час зумовлювалась недосконалістю економічної і соціальної організації первісного суспільства, а тому ще не було необхідності створювати спеціальний апарат управління, у тому числі й апарат примушування, який об'єктивно мав би бути відокремлений від суспільства.

2. На другому питанні студент має зосередити особливу увагу, оскільки саме воно присвячене по суті центральній проблемі, з дослідженням і вирішенням якої пов'язане домінування тієї чи іншої наукової точки зору на виникнення держави і права. Слід враховувати, що держава як організація суспільства особливого типу виникає на певному етапі його розвитку, і походження держави пов’язується перш за все з об’єктивною необхідністю існування інституту влади в політичній системі суспільства. А ця необхідність зумовлена передусім тим, що внаслідок трьох великих розподілів праці суспільство опинилося на якісно новому етапі свого розвитку, що й потребувало суттєвих змін в організації його управління. Студент має охарактеризувати ці розподіли праці і вказати, чому саме вони стали основною причиною виникнення держави. Слід охарактеризувати й інші причини.

3. Відповідаючи на третє питання і характеризуючи процес походження державності в різних частинах світу, слід відзначити відмінності, які існували в житті суспільства на Заході та Сході нашого континенту, на роль приватної власності на засоби виробництва у виникненні держав сучасної Європи та на вплив географічних та кліматичних факторів у виникненні ознак державності на Сході. При цьому студент повинен вказати і на особливості виникнення окремих держав.

4. Відповідь на четверте питання має бути побудована на порівнянні ознак держави і державної влади та ознак публічної влади у первісному суспільстві. Зокрема, необхідно детально охарактеризувати такі риси організації влади до появи держави: 1) соціальна однорідність та відсутність антагоністичних (непримиренних) протиріч між окремими групами суспільства; 2) розподіл людей за кровно-родинною ознакою; 3) наявність суспільної влади, яка співпадала з інтересами всіх людей і захищала ці інтереси; 4) по суті був відсутній спеціальний апарат примусу; 5) не було будь-якого формального розподілу функцій при здійсненні публічної влади; 6) поведінка людей регулювалася неписаними правилами – соціальними нормами (моральними, етичними, релігійними, а також звичаями, традиціями, табу та ін.), які складалися у суспільстві впродовж всього періоду його існування і розвитку, жили у свідомості людей, виконувалися ними добровільно, і за їх порушення застосовувалися заходи впливу, які виходили від певних груп суспільства, де вони діяли, і визнавалися загальнообов'язковими.

Паралельно необхідно назвати й ознаки держави, коротко розкриваючи їх зміст, оскільки детально вони будуть розглядатися на наступних заняттях.

Що ж до утворення держав у ХХ столітті, то необхідно враховувати, що в той час існувала вже переважна більшість сучасних держав. Втім, з'являлись і нові – в самостійні перетворювалися колишні колонії; деякі об'єднувалися в єдині держави (СРСР,СФРЮ), а деякі, навпаки, ставали незалежними, виходячи із складу інших держав (держави колишнього СРСР); інші виникли внаслідок національно-визвольних рухів. Студент має усвідомити, який саме досвід будівництва попередніх століть міг бути чи був врахований при утворенні держав в цей період.

5. При розкритті п'ятого питання слід звернути увагу на розмаїття точок зору мислителів давнини, а пізніше – й представників різноманітних, перш за все суспільних, наук на походження держави. Студент має усвідомити, чому в основу відповідних вчень було покладено морально-релігійні, психологічні, еколого-географічні, військово-політичні, соціально-економічні, та інші фактори і які теорії побудовані на цих факторах. Характеризуючи окремі теорії походження держави, необхідно виявляти як їх прогресивні риси, так і слабкі сторони, наявність яких не дозволяє сприйняти ці вчення як бездоганні та єдино вірні.

6. Шосте питання слід розглядати на основі аналізу сучасних наукових розробок науковців-юристів та представників інших суспільних наук, висновки яких ґрунтуються перш за все на соціально-економічних факторах як основних при виникнення державності. Студент має вказати на ці фактори, охарактеризувати їх та висловити свою власну думку щодо беззаперечності (або хибності) положень сучасної науки відносно походження держави.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)