АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стаття 200. Участь молодіжних організацій у розгляді питань праці і побуту молоді

Читайте также:
  1. Адміністративні правопорушення в галузі охорони праці та здоров'я населення. Ведення адвокатом таких справ.
  2. Аналіз виробничих ресурсів і організаційно-технічного рівня підприємства
  3. Бесіда (обговорення питань, дискусія, обговорення доповідей, рецензування відповідей студентів)
  4. В чому полягає підготовча робота при розробці інструкцій з охорони праці?
  5. Взяти участь у роботі конференції.
  6. Виникнення бібліотечної сфери діяльності .Перші бібліотекознавчі праці.
  7. Висновки і мотиви, з яких скасовані судові рішення, є обов'язковими для суду першої інстанції при новому розгляді.
  8. Вібрація, її види та вплив на працівників
  9. Відомо, що в процесі травлення в ротовій порожнині відбувається початковий гідроліз деяких речовин. Який фермент приймає в цьому участь?
  10. Відшкодування власником шкоди працівникам у разі ушкодження їх здоров’я.
  11. Глава 11. Державне регулювання діяльності суб’єктів господарювання з питань цивільного захисту
  12. Глава 18. Підготовка фахівців з питань цивільного захисту

Виборний орган первинної профспілкової організації (профспілковий представник) підприємства, установи, організації і власник або уповноважений ним орган розглядають питання про заохочення молодих працівників, розподіл для них житла і місць в гуртожитках, охорону праці, їх звільнення, використання коштів на розвиток культурно-масової і спортивної роботи за участю представника молодіжної організації на умовах, визначених колективним договором.

Неповнолітніми визначаються особи, що не досягли 18 років. Стаття 187 Кодексу законів про працю України (далі – КзпП України) на рівні закону легалізує працю неповнолітніх та пільги для них у сфері охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці (пільги можуть бути встановлені не лише законами, а й підзаконними актами).

Для всіх працівників, які ще не досягли вісімнадцяти років, чинним законодавством встановлено скорочену тривалість робочого часу. Так, якщо для дорослих працівників нормальна тривалість робочого часу відповідно до ч. 1 ст. 50 КЗпП України становить 40 годин на тиждень, то підлітки у віці від п’ятнадцяти до шістнадцяти років не повинні працювати понад 24 годин на тиждень, а неповнолітні працівники віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років — понад 36 годин на тиждень (п. 1 ч. 1 ст. 51 КЗпП України).

Тривалість же робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини вказаної максимальної тривалості робочого часу, передбаченої для осіб відповідного віку (оскільки учні, які працюють, можуть мати різний вік, то і половина максимальної тривалості їхнього робочого часу дорівнюватиме або 12 годинам – для осіб у віці до шістнадцяти років, або 18 годинам – для осіб від шістнадцяти до вісімнадцяти років на тиждень).

водночас заробітна плата неповнолітнім працівникам при скороченій тривалості їхнього робочого часу виплачується в такому ж розмірі, як і працівникам відповідних категорій, що працюють у звичайному (повному) режимі. Тобто працівники-підлітки, хоч і працюють, порівняно з дорослими, протягом меншого проміжку часу, але мають право на оплату своєї праці у розмірі повної тарифної ставки.

При погодинній формі оплати праці зарплата неповнолітнім працівникам, для яких установлена скорочена тривалість робочого часу, виплачується в тому самому розмірі, що і дорослим, для яких установлена звичайна тривалість робочого дня.

При відрядній оплаті праця тих працівників, що молодше 18 років, оплачується за відрядними розцінками, встановленими для дорослих працівників, з доплатою відповідно до тарифної ставки за час, на який тривалість їхньої щоденної роботи скорочується порівняно з тривалістю щоденної роботи дорослих працівників. Оплата праці учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, що працюють у вільний від навчання час, здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Підприємства можуть встановлювати учням доплати до зарплати (ст. 194 КЗпП України).

Відповідно до ст. 196 КЗпП України для всіх підприємств і організацій встановлюється броня прийняття на роботу і професійне навчання на виробництві молоді, яка закінчила загальноосвітні школи, професійні навчально-виховні заклади, а також інших осіб молодше вісімнадцяти років. Відмова у прийнятті на роботу і професійне навчання на виробництві зазначеним особам, направленим у рахунок броні, забороняється, – така відмова може бути оскаржена ними до суду, у разі відмови у прийманні на роботу молодих громадян у межах встановленої квоти – стягнення з підприємств, установ та організацій штрафу у п’ятдесятикратному розмірі неоподатковуваного мінімуму доходів громадян за кожну таку відмову.

Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років надаються у зручний для них час.

Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві (стаття 195 КзпП України).

 

3. ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ВИПУСКНИКІВ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ, ПІДГОТОВКА ЯКИХ ЗДІЙСНЮВАЛАСЬ ЗА ДЕРЖАВНИМ ЗАМОВЛЕННЯМ Ст. 56 Закону "Про вищу освіту" встановлює, - Випускники вищих навчальних закладів вільні у виборі місця роботи. - що випускники вищих навчальних закладів, які навчалися за державним замовленням і яким присвоєно кваліфікацію фахівця певного освітньо-кваліфікаційного рівня, працевлаштовується на підставі направлення на роботу відповідно до угоди, укладеної між замовником, керівникам вищого навчального закладу та випускникам.

Порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 992 від 22.08.1996.

Випускники вищих навчальних закладів, яким присвоєно кваліфікацію фахівця з вищою освітою різних освітньо-кваліфікаційних рівнів і які працевлаштовані на підставі направлення на роботу, вважаються молодими фахівцями протягом трьох років з моменту укладення ними трудового договору із замовником. Згідно з угодою випускник зобов'язаний глибоко оволодіти всіма видами професійної діяльності, передбаченими відповідною кваліфікаційною характеристикою, та відпрацювати у замовника не менше трьох років, а вищий навчальний заклад забезпечити відповідні якість та рівень підготовки фахівця з вищою освітою. Гарантія Час перебування жінки у відпустці після закінчення вищого навчального закладу у зв'язку з вагітністю, пологами, доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до терміну роботи за призначенням. Випускники вищих навчальних закладів працевлаштовуються на місця, доведені до вищого навчального закладу виконавцями державного замовлення. Соціальні гарантії і компенсації - Відпустка. Молодим фахівцям, які одержали направлення на роботу
після закінчення вищого навчального закладу, надається відпустка
тривалістю 30 календарних днів. За час відпустки молодим фахівцям
виплачується допомога у розмірі академічної або соціальної
стипендії, що вони отримували в останній місяць навчання у вищому
навчальному закладі (крім додаткової соціальної стипендії, що
виплачується особам, які постраждали від Чорнобильської
катастрофи) за рахунок замовника. Після укладення трудового
договору на молодих фахівців поширюються усі види соціального
захисту, передбачені колективним договором працівників
підприємства, установи, організації. - випадків безробіття Молодим фахівцям, які звернулися за сприянням у працевлаштуванні до державної служби зайнятості і зареєстровані як
такі, що шукають роботу, протягом десяти календарних днів з
моменту реєстрації підшукується підходяща робота з урахуванням
спеціальності. Якщо підходящої роботи не запропоновано, їм
надається статус безробітних з виплатою допомоги по безробіттю до
вирішення питання про працевлаштування згідно із законодавством
про зайнятість населення. В цей період молоді фахівці мають право
на безоплатну професійну орієнтацію, а також на участь в
оплачуваних громадських роботах. На осіб, зайнятих на громадських
роботах, поширюються соціальні гарантії, включаючи право на
пенсійне забезпечення, виплату допомоги у зв'язку з тимчасовою
непрацездатністю. У разі неможливості надати підходящу роботу державна служба зайнятості за бажанням молодих фахівців направляє їх на перепідготовку з метою подальшого працевлаштування за набутою новою спеціальністю чи професією. Звільнення молодого фахівця з ініціативи замовника до
закінчення терміну угоди дозволяється у випадках, передбачених
статтею 40 Кодексу законів про працю України. Якщо замовник відмовляє молодому фахівцеві в прийомі на
роботу після одержання з вищого навчального закладу картки
працевлаштування, влаштування його на роботу здійснюється згідно з
пунктом 25 цього Порядку у разі якщо вищий навчальний заклад не
може запропонувати випускникові інше місце роботи.
- гарантія збереження посади для молодого фахівця Посади за штатним розписом, на які в поточному році повинні бути прийняті на роботу молоді фахівці згідно з угодою, не підлягають заміщенню іншими працівниками. У разі виробничої потреби на ці посади можуть бути прийняті інші працівники на термін до призначення на них молодих фахівців.
- гарантія у разі переведення Якщо випускник за його згодою переводиться на роботу до іншого підприємства, установи, організації, йому видається цим
підприємством, установою, організацією нове направлення на роботу.
За випускником у цьому разі зберігаються усі права і обов'язки
молодого фахівця. - відзнака Випускникам, які закінчили вищі навчальні заклади з
відзнакою, за рішенням замовника може встановлюватися вища
заробітна плата в межах схеми посадових окладів.

- забезпечення житлом Випускники, які одержали направлення на роботу до іншої місцевості, а також члени їхніх сімей забезпечуються житлом згідно
із законодавством. Випускники, яких не було забезпечено житлом згідно з угодою і
які продовжують працювати за призначенням після визначеного
терміну, мають право на позачергове одержання житла незалежно від
терміну роботи за цим призначенням.

У разі ліквідації підприємства, установи, організації право
на позачергове одержання житла забезпечується згідно із
законодавством.
За випускниками, які одержали направлення на роботу до
іншої місцевості, житло за попереднім місцем проживання
зберігається згідно із законодавством.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)