АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порядок Клавіцепітальні - Сlаvісеріtаlеs

Читайте также:
  1. II. Оформлення і порядок захисту курсового проекту
  2. II. Порядок аккредитации
  3. II. ПОРЯДОК И МЕТОДИКА ПРОВЕДЕНИЯ ЭКЗАМЕНА
  4. II. Порядок медицинского освидетельствования
  5. II. Порядок подачи заявки на участие в Конкурсе
  6. II. Порядок приема и увольнения
  7. II. Порядок формирования экспертных групп, организация экспертизы заявленных на Конкурс проектов и регламент работы Конкурсной комиссии
  8. III . Порядок присвоения квалификационной категории
  9. III. Миропорядок
  10. III. Порядок вынесения медицинских заключений во ВЛЭК ГА (ЦВЛЭК ГА)
  11. III. Сроки и порядок проведения Конкурса
  12. III. СТРУКТУРА И ПОРЯДОК ФОРМИРОВАНИЯ СТУДЕНЧЕСКОГО СОВЕТА

Більшість паразити. Велику групу клавіцепітальних складають паразити однодольних рослин (злаків, осок): клавцепс пурпурний (ріжки) - Сlаvісерs рurрurеа (злаки), епіхлоє рогозовидне - Ерісhlое tурhinа (лучні злаки). Є види які паразитують на комахах; кордіцепс - Соrdусерs.

Найбільш розповсюджений і важливий у господарському відношенні клавіцепс пурпурний - паразит жита, пшениці, ячменю, і багатьох диких злаків. Міцелій гриба проникає в зав'язь, руйнує її і утворює тут конідійне спороношення. Одночасно виділяється солодка рідина (медвяна роса) на яку прилітають комахи і перелітаючи з одної рослини на іншу переносять інфекцію. Шкода від клавіцепсу складається не стільки в зменшенні врожайності (найчастіше не перевищує 1%, але іноді у вологі прохолоді роки сягає до 20%) скільки в отруйності склероціїв, які потрапляють в муку або з’їдаються тваринами. Мука яка містить більше ніж 0,06% розмолотих склероціїв викликає захворювання, яке називається ерготизм і проявляється в двох формах конвульсивній у вигляді судом і гангренозній. Обидві форми можуть привести до загибелі.

В наш час завдяки очистці посівного матеріалу, агротехнічним заходам отруєння клавіцепсом спостерігаються рідко. З іншого боку, у сучасній медицині алкалоїди клавіцепсу, які викликають звуження кровоносних судин, скорочення деяких м'язів використовують для лікування серцево-судинних захворювань, в акушерстві та ін. Для потреб фармацевтичної промисловості склероції ріжків вирощують на житі в спеціальних господарствах.

Порядок Пецицальні – Реzizаlеs.

Переважно сапротрофи. Плодові тіла – апотеції. Звільнення аскоспор активне. Статевий процес за типом піронеми.

Пецица (Реzizа) - сапротроф на лісових ґрунтах. Міцелій схований у субстраті, а на весні на ньому розвиваються плодові тіла - апотеції - більш або менш м’ясисті, оранжевого, жовтого, коричневого кольору 0,5-3 5см в діаметрі. На увігнутій поверхні апотецію розташовується гіменіальний шар, який складається із сумок і парафіз. Під гіменієм с субгіменіальний шар.

Зморшок (Моrсhеllа) – ґрунтовий сапротроф у лісах. Характерне своєрідне плодове тіло - апотецій - на ніжці, гіменій розташовується на широко-складчастій поверхні шляпки яка зростається з ніжкою.

Строчок (Gyrоmіtrа) - лісовий ґрунтовий сапротроф. Зморшкувата шляпка не зростається з ніжкою на відміну від зморшка.

Зморшок і строчок містять отруйну гельвелову кислоту, яка руйнується при кип'ятінні. Це умовно їстівні гриби.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)