АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ

Читайте также:
  1. B. 2. Вимоги до транзакцій
  2. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  3. ISO посилює вимоги до випробування машинозчитуваних паспортів
  4. VІ Вимоги до складання та оформлення документації про проходження ВИРОБНИЧОЇ практики
  5. Визначення сум податкового зобов’язання контролюючими органами, податкові повідомлення, податкові вимоги.
  6. Вимоги безпеки перед початком роботи.
  7. Вимоги безпеки під час роботи
  8. Вимоги безпеки після закінчення роботи.
  9. Вимоги безпеки, яким мають відповідати (те чого стосується твій диплом)
  10. Вимоги до вивченості та підготовленості родовищ
  11. Вимоги до документів, що виготовляються машинописними засобами
  12. Вимоги до документів, що надаються для державної реєстрації

Протягом чотирьох років навчання студенти-філологи виконують різного роду індивідуальну та самостійну роботу, яка допомагає їм здобути та засвоїти певні навички наукової роботи. Серед таких робіт, слід зазначити, перш за все, написання творчих завдань за дисциплінами, які вивчаються протягом навчання, конспектування першоджерел, проведення перекладацької та педагогічної практики та написання звітів за їх результатами. Окремим видом наукової роботи студентів є курсова робота (див. Додаток 5). Саме написання курсової роботи надає змогу студентові оволодіти методикою та навичками наукової роботи, які передбачають вміння пошуку літератури за темою, складання плану дослідження, встановлення об’єкту, предмету дослідження, розробка завдань та гіпотез, а також, що досить важливо, отримати навички наукового стилю написання тексту. Постійне виконання студентами наукових робіт протягом навчання, надає їм змогу підготовити та написати випускну роботу на здобуття кваліфікації «бакалавр» та дипломну роботу на здобуття кваліфікації «спеціаліст», яка є підсумком їх багаторічної наукової діяльності, на високому рівні.

Отже, значення кваліфікаційних робіт полягає в придбанні навичок самостійного рішення теоретичних, практичних проблем з наукових позицій і письмового викладу одержаних результатів. Такі навички є необхідними не тільки академічним вченим і дослідникам, але і всім, хто бажає присвятити себе будь-якій інтелектуальній професії.

Вищезазначені кваліфікаційні роботи не є переказом вивченого матеріалу, а є його творчими переробками на основі знайомства із станом досліджень з обраної теми і самостійного грамотного застосування понятійного апарату науки та методологічних підходів.

Кваліфікаційні роботи не можуть бути цілком простою компіляцією і складатися з фрагментів статей та книг. Вони повинні мати структуру, яка наповнена однорідним науковим змістом: фактами, даними, що розкривають взаємозв’язок між явищами, аргументами. Містити щось нове: узагальнення великого обсягу літератури, матеріалів емпіричних досліджень, через що виявляється авторське бачення поставленої проблеми та її рішення.

ВАЖЛИВО! Випускні кваліфікаційні роботи (далі ВКР) повинні виявляти високий рівень професійної ерудиції випускника, його методичну підготовленість, володіння уміннями і навиками професійної діяльності.

ВКР є закінченою учбово-науковою роботою, що представляє результати теоретичного дослідження і емпіричного дослідження, методичної розробки або прикладного дослідження у вигляді апробованого проекту (програми) філологічного дослідження. Теоретичне дослідження, з одного боку, і емпіричне дослідження, методична розробка або прикладне дослідження, з іншого, повинні бути співвіднесені по глибині опрацьовування і об’єму опису. Але загальні вимоги до випускних робіт бакалаврів, порівняно з вимогами, що висуваються до дипломних робіт спеціалістів різняться.

ВКР бакалавра повинна бути закінченою розробкою на задану тему, що написана особисто автором під керівництвом наукового керівника, свідчить про уміння автора працювати з літературою, узагальнювати і аналізувати фактичний матеріал, використовуючи теоретичні знання і практичні навики, отримані при освоєнні професійної освітньої програми, що містить елементи наукового дослідження.

ВКР бакалавра може ґрунтуватися на узагальненні виконаних випускником курсових робіт або мати компілятивний характер і готуватися до захисту в заключний період теоретичного навчання.

Об’єм ВКР бакалавра, як правило, повинен бути в межах 40-60 сторінок стандартного друкарського тексту (не враховуючи додатків).

Оформлення ВКР бакалавра повинне відповідати вимогам, викладеним у відповідних розділах цих методичних рекомендацій.

До ВКР бакалавра висуваються такі основні вимоги:

§ актуальність теми, відповідність її сучасному стану певної галузі науки та перспективам розвитку, практичним завданням відповідної сфери;

§ вивчення та критичний аналіз монографічних і періодичних видань з теми; вивчення та характеристика історії досліджуваної проблеми та її сучасного стану, а також передового досвіду роботи у відповідній галузі; застосування сучасних інформаційних технологій щодо бібліографічного пошуку;

§ визначення і чітка характеристика об’єкта, предмета, мети, завдань і методів дослідження;

§ аналіз і узагальнення фактичного матеріалу, його обґрунтування;

§ висновки та практичні рекомендації.

У ВКР спеціаліста обов’язково повинні бути присутніми результати репрезентативних самостійно проведених досліджень, що мають на меті підтвердити наукові гіпотезі дипломника з питань обраної проблеми, а також підтвердити високий професійній рівень дипломника як спеціаліста, що володіє теоретичними знаннями і практичними навичками за спеціальністю.

ВКР спеціаліста повинна містити ширший і ґрунтовніший аналітичний огляд, включати різноманітнішу обробку даних і більш розгорнені інтерпретації отриманих даних порівняно з роботою бакалавра.

Об’єм ВКР спеціаліста, як правило, повинен бути в межах 60-80 сторінок стандартного друкарського тексту (не враховуючи додатків).

До ВКР спеціаліста висуваються такі основні вимоги:

§ актуальність теми, відповідність її сучасному стану певної галузі науки та перспективам розвитку, практичним завданням відповідної сфери;

§ вивчення та критичний аналіз монографічних і періодичних видань з теми; вивчення та характеристика історії досліджуваної проблеми та її сучасного стану, а також передового досвіду роботи у відповідній галузі; застосування сучасних інформаційних технологій щодо бібліографічного пошуку;

§ визначення і чітка характеристика об’єкта, предмета, мети, завдань і методів дослідження;

§ опис та аналіз проведених автором досліджень;

§ узагальнення результатів, їх обґрунтування, висновки та практичні рекомендації.

Таким чином, випускна робота бакалавра та спеціаліста є студентським кваліфікаційним учбово-науковим твором, присвяченим самостійній розробці вибраної проблеми. Вона має риси наукового твору. В ній чітко сформульовані проблема і дослідницькі питання, обґрунтована їх актуальність, проаналізований ступінь вивченості проблеми, стан її дослідження; вона виконується на основі знайомства з теоретичними підходами до проблеми, використовування методологічних знань; містить наукові висновки, що мають значення для подальших досліджень проблеми і, таким чином, носить цілісний, однорідний і завершений характер.

Порядок виконання ВКР:.

1. Формулювання теми і складання завдання та календарного плану етапів ВКР (див. Додатки 2 та 4).

2. Систематизація матеріалу як результат роботи над джерелами. Для ВКР спеціалістів - проведення досліджень, аналіз одержаних даних.

3. Підготовка тексту, його технічне оформлення і здача роботи науковому керівнику.

4. Доробка тексту згідно зауваженням наукового керівника і здача остаточного варіанту тексту на кафедру.

5. Підготовка до захисту, що включає

· складання доповіді виступу;

· вивчення зауважень рецензента;

· отримання допуску до захисту на засіданні кафедри.

6. Процедура захисту.

Процедура виконання ВКР:.

Вибір теми дипломної роботи здійснюється студентом самостійно. Орієнтуючись на власний науковий інтерес і напрями наукової роботи кафедри і викладачів, студент може, запропонувати своє формулювання теми з обґрунтуванням необхідності її розробки. Це надає можливість студенту виявити самостійність наукової творчості. Теми ВКР, а також науковий керівник, що обраний за бажанням студента і/або призначений кафедрою затверджуються на засіданні кафедри перекладу.

Теми дипломних робіт і наукові керівники затверджуються наказом по факультету. Після цього зміна тем дипломних робіт і наукових керівників дипломників можлива лише як виняток спеціальним наказом по факультету.

ВАЖЛИВО! Роботи, теми яких різняться за формулюванням з затвердженими, будуть зніматися з захисту без попереднього повідомлення.

Вже на першому етапі підготовки дипломних робіт від студента потрібен не тільки певний об’єм знань, але і включення в нову форму педагогічних відносин – в першу чергу, взаємодія з науковим керівником, а надалі – з рецензентом. Студент систематично працює над обраною темою відповідно до календарного плану (див. Додатки 2 та 4) і один раз в два тижні зустрічається з науковим керівником в день його консультації.

В компетенції наукового керівника надати допомогу в складанні календарного плану студента, визначити наукові напрями розробки теми ВКР, консультування з вибору понятійного і методологічного апарату ВКР, основної літератури, джерел і матеріалів, в розробці структури ВКР; систематичний контроль ходу виконання ВКР у відповідності з календарним планом. Науковий керівник перевіряє виконання роботи студента в цілому і оцінює її згідно наданим в цих вказівках кредитам за модульною системою (див. Таблиця 3, с.21). Науковий керівник випускної кваліфікаційної роботи контролює всі стадії підготовки і написання роботи аж до її захисту. Студент-дипломник не менше двох разів на місяць звітує перед керівником про виконання завдання.

Відзив наукового керівника містить оцінку кваліфікаційних навичок і здібностей автора, що виявилися в ході виконання дипломної роботи. У відзиві науковий керівник вказує рівень виконаної роботи.

Основними критеріями оцінки дипломної роботи у відзиві наукового керівника є:

§ ступінь розробленості теми;

§ використовування першоджерел: класичних робіт, іноземної літератури, матеріалів досліджень;

§ методологічна грамотність;

§ творчий підхід і «перекладацька уява»;

§ володіння категоріальним апаратом і науковим стилем викладу;

§ правильність і акуратність оформлення.

Рецензія повинна об’єктивно відображати позитивні та негативні сторони роботи, бути принциповою і в той же час доброзичливою, відрізнятися діловим і спокійним тоном.

В рецензії розглядається і оцінюється:

§ уміння постановити проблему та обґрунтувати її актуальність;

§ композиція роботи, логічна послідовність викладення матеріалу;

§ розуміння автором співвідношення між реальною проблемою та формою її концептуалізації;

§ використання першоджерел, вміння використовувати матеріали інших досліджень;

§ обґрунтованість висновків та рекомендації;

§ самостійність роботи, оригінальність в осмисленні матеріалу;

§ мова та стиль роботи;

§ коректність цитування, складання бібліографії та технічне оформлення роботи.

Сама рецензія повинна відрізнятися високим теоретичним і стилістичним рівнем. У ній не повинно бути суперечностей між аналізом тексту, аргументуванням зауважень і оцінкою роботи. Стиль рецензії повинен відповідати нормам, прийнятим для наукових відгуків, тобто по відношенню до автора роботи побудова фраз йде в третій особі минулого часу (студент "Х" поставив..., розкрив..., допустив...); до самої роботи – в теперішньому часі (робота містить..., розкриває... і т. ін.). Рецензію слід завершувати оцінкою за виконану роботу: «відмінно», «добре», «задовільно».

Захист дипломних робіт проводиться на відкритому засіданні Державної комісії за участю наукового керівника, рецензента та студентів-дипломників. З метою створення зацікавленої наукової аудиторії ДЕК попередньо публікує графік захисту з вказівкою: дати, часу, авторів і тем дипломних робіт.

Процедура захисту випускної роботи :.

§ Виступ дипломника про зміст роботи (7-10 хвилин).

§ Питання до автора роботи та його відповіді.

§ Виступ наукового керівника.

§ Виступ рецензента.

§ Виступ присутніх на захисті.

§ Заключне слово дипломника (3-5 хвилин).

Доповідь дипломника повинна бути наперед продумана, бажано викладена письмово у формі тез.

Обов’язково слід вказати: актуальність теми, гіпотезу, об’єкт, предмет, мету, завдання, потім основні положення роботи і висновки. У заключному слові дипломник відповідає на письмові зауваження рецензента та усні запитання, дає обґрунтування своєї згоди або незгоди з виказаною критикою.

Оцінка ВКР дається на закритій частині засідання згідно наданим в цих вказівках кредитам за модульною системою (див. Таблиця 3, с.21). ДЕК спільно з кафедрою вирішує питання про рекомендацію ВКР до публікації, висуненні на конкурси і виставки.

Якщо захист дипломної роботи визнається незадовільним, ДЕК вирішує питання про надання студенту права захищати ту ж роботу повторно, з відповідною доробкою або розробляти нову тему.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)