АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні відомості про систему живлення дизельних двигунів

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. А вот ллорны не отличались тактичностью в таких случаях, они безжалостно подминали одну звездную систему за другой.
  3. Анкетирование - это метод получения информации путем письменных ответов респондентов на систему стандартизированных вопросов анкеты.
  4. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  5. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  6. Бази даних. Основні відомості
  7. В мире существует множество различных школ мистицизма и оккультизма. Как наверняка найти систему, наиболее отвечающую индивидуальным запросам ?
  8. Відомості в галузі зовнішньої політики і економіки, які можуть становить державну таємницю, —
  9. Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.
  10. Відомості про авторів
  11. Відомості про виконання робіт
  12. Відомості про виконання робіт

Дизельні двигуни – двигуни із самозайманням. Вони працюють на паливі, що має відносно низьку порівняно з бензином температуру самозаймання, підвищену в’язкість і мастильні властивості. Це дає змогу запалювати таке паливо високою температурою стиснутого в циліндрі повітря, не залучаючи сторонні джерела запалювання.

Система живлення дизельного двигуна окремо подає у циліндри повітря і паливо, а також відводить з них продукти згоряння у навколишнє середовище.

В залежності від функцій елементи системи живлення умовно поділяють на три групи:

– для подачі повітря;

– для подачі палива;

– для відведення з циліндрів відпрацьованих газів.

Загальну будову системи живлення наведено на прикладі двигуна Д-245 (рис. 1).

Рис. 1. Система живлення двигуна Д-245:

1 – паливний бак; 2, 4, 6, 8 і 9 – паливопроводи низького тиску; 3 – фільтр грубої очистки; 5 – паливний насос високого тиску; 7 – паливопровід високого тиску; 10 – фільтр тонкої очистки; 11, 12 – бачок і паливопровід електрофакельного підігрівника; 13 – електрофакельний підігрівник; 14 – впускпий колектор; 15 – зливний паливопровід; 16 – форсунка; 17 – головка циліндрів; 18 – глушник; 19, 20 – попередній та основний повітроочисники; 21 – турбокомпресор; 22 – фільтрувальні елементи; 23 – випускний колектор

Очищення й подачу повітря у циліндрі двигуна забезпечують попередній 19 та основний 20 повітроочисники, турбокомпресор, впускна труба і впускний колектор 14. У впускній трубі встановлено (не у всіх двигунах) заслінку, призначену для термінової зупинки двигуна в аварійній ситуації.

Очищають і подають паливо з бака 1 фільтри грубої 3 і тонкої 10 очистки, підкачувальний насос, насос високого тиску 5, форсунка 16, паливопроводи низького 2, 4, 6, 8 і 9 та високого 7 тиску.

Відводяться продукти згоряння через випускний колектор 23, газову турбіну 21 і глушник 18.

Паливо з витратного бака 1 надходить у фільтр грубої очистки 3. Очищене від грубих механічних домішок, воно відсмоктується підкачувальним насосом і нагнітається під тиском 0,2 МПа у фільтр тонкої очистки 10. Далі надходить у головку паливного насоса 5, а звідти – до насосних секцій. Оскільки до насоса паливо подається з надлишком (для запобігання підсмоктуванню повітря), частина його перепускається спеціальним клапаном і повертається паливопроводом 6 до підкачувального насоса.

Є двигуни (СМД-60, СМД-62), в яких паливо відводиться не до підкачувального насоса, а в бак. Це запобігає перегріванню палива, зменшенню циклової подачі і зниженню потужності двигуна.

Від насоса високого тиску паливо відповідно до порядку роботи циліндрів двигуна і в певних дозах подається паливопроводом до форсунок 16, які впорскують його під тиском у межах 16,5 МПа у камери згоряння. Паливо, що просочилось крізь зазори між деталями форсунок, відводиться у бак дренажними трубками 15.

Очищене повітря подається у циліндр під час такту впуску. При наступному такті воно стискується і нагрівається. Подача у це середовище струменя дрібнорозпиленого палива призводить до створення паливоповітряної суміші та її самозаймання.

Заданий водієм швидкісний режим роботи двигуна підтримується регулятором, який автоматично змінює подачу палива у циліндрі згідно із зміною навантаження.

Паливо розпилюється під дією процесів, що супроводжують його рух у соплових каналах розпилювача і сил аеродинамічного опору газового середовища, в яке відбувається впорскування.

Факел розпиленого палива характеризується далекобійністю шириною й кутом конуса. Розподіл крапель у факелі нерівномірний і структура його неоднорідна.

На структуру факела найбільше впливають: тиск впорскування, конструкція розпилювача, фізичні властивості палива й середовища в яке відбувається впорскування. Далекобійність факела визначається кінетичною енергією палива, яка залежить від його маси та швидкості витікання.

Одним із засобів підвищення літрової потужності двигунів є збільшення щільності заряду повітря або суміші, що називають наддувом.

Найефективнішим вважається газотурбінний наддув, оскільки відбувається не тільки за рахунок механічної роботи двигуна, а й завдяки частковій утилізації енергії відпрацьованих газів. У цьому випадку енергія газів перетворюється у механічну роботу, необхідну для стискання свіжого заряду в газовій турбіні. Внаслідок зростання маси повітряного заряду можна збільшити подачу палива, за рахунок чого підвищується потужність двигуна на 30 – 50 % й одночасно на 4 – 6 % його економічність.

Паливо впорскується у циліндри двигуна через форсунки під тиском, що у кілька разів перевищує тиск повітря у кінці такту стиску. При цьому швидкість струменя палива становить 150 – 400 м/с. Внаслідок тертя з повітрям струмінь розпилюється. На весь процес сумішоутворення у дизельних двигунах, в залежності від частоти обертання колінчастого валу, відводиться всього 0,005 – 0,001 с, тоді як у карбюраторних двигунах цей інтервал часу в 10 – 15 разів більший.

Для одержання суміші, здатної швидко і повністю згоряти потрібно, щоб паливо було добре розпилене і навколо його частинки було достатньо кисню для повного згоряння. Зважаючи на це, у циліндри дизельних двигунів вводиться більше повітря, ніж теоретично необхідно . Зниження коефіцієнта надлишку повітря і підвищення середнього ефективного тиску і літрової потужності досягають шляхом сумішоутворення. Для цього узгоджують форму камери згоряння з формою, розміром, кількістю і розміщенням паливних факелів, що випускаються форсункою; створюють у камері згоряння інтенсивні повітряні потоки, які сприяють змішуванню палива з повітрям; забезпечують тонкість й однорідність розпилювання палива та достатню далекобійність струменя.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)