АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пристрої для фільтрації та подачі повітря

Читайте также:
  1. C. ірригографія з повітрям
  2. II. Розрахунок блискавкозахисних пристроїв
  3. АВТОМАТИЗАЦІЯ УСТАНОВКИ ДЛЯ ФІЛЬТРАЦІЇ
  4. БНМ 2.1.6. Вологість повітря
  5. Визначення відношення молярних теплоємностей повітря методом адіабатичного розширення
  6. Визначення вологості атмосферного повітря
  7. Вимоги до подачі
  8. Г. Страхування електронних пристроїв.
  9. Дослідження стану пристроїв ПОНАБ, ДИСК
  10. За який час здійснює один оберт барабан в програмному пристрої ПРУС-1
  11. Інструменти та пристрої для оштукатурення поверхонь та перевірки якості робіт.
  12. Лабораторна робота №4 «Дослідження схем пристроїв на операційних підсилювачах»

Пил, що є у повітрі, засмоктується у циліндри двигуна, а це прискорює спрацювання деталей двигуна. Адже при збільшення пропускання пилу в циліндри лише від 1 до 2 % спрацювання деталей відбувається вдвічі швидше.

Пил може потрапляти у циліндри двигуна також через нещільності у впускному тракті внаслідок порушення герметичності, послаблення кріплень тощо.

Повітроочисник призначений для високоякісного очищення повітря, що надходить у циліндри двигуна. За принципом дії очисники повітря поділяють на інерційні, де повітря очищається за рахунок того, що його потік набирає обертового руху або різко змінює свій напрям, та фільтрувальні, у яких повітря проходить через фільтрувальні елементи з капрону, пінополіуретану, спеціального паперу та ін.

Якщо для очищення повітря застосовують мастило (повітряний потік б’ється об поверхню мастила і пил прилипає до неї), такий спосіб називається мокрим. У повітроочисниках сучасних двигунів застосовується кілька способів очищення повітря, тому їх називають комбінованими.

На тракторних двигунах поширені повітроочисники сухого типу з паперовими фільтрами-патронами із спеціального високопористого картону. Першим ступенем очищення повітря є моноциклон з видаленням пилу через щілини 23 (рис. 12), другим – корпус 2 з двома фільтрами-патронами: головним 11 і запобіжним 12. Кільця 14 шайби 5 забезпечують ущільнення фільтрів-патронів, а кільця 10 ущільнюють з'єднання корпусу з кришкою 9.

Рис. 12. Повітроочисник двигунів СМД-60 і СМД-62 (трактори Т-150 і Т-150К):

1 – патрубок; 2 – корпус; 3 – траверса; 4 – вхідний патрубок; 5 – шайба; 6, 7, 8, 24 – гайки-баранці; 9 – кришка; 10, 13, 14 – ущільнювальні кільця; 11, 12 – відповідно головний і запобіжний фільтри-патрони; 15 – бонка для під’єднання індикатора забрудненості повітроочисника; 16 – стяжний хомут; 17 – патрубок моноциклона; 18 – захисна сітка; 19 – опорний фланець; 20 – завихрювач; 21 – ковпак; 22 – шпилька; 23 – викидна щілина

Внаслідок розрідження, що створюється колесом турбокомпресора, повітря проходить перший ступінь очисника і потрапляє у корпус 2. Рухаючись через фільтри-патрони 11 і 12, воно очищається від пилу і через вихідний патрубок надходить у турбокомпресор.

Повітроочисники із фільтрами-патронами забезпечують найменший коефіцієнт пропускання пилу (близько 0,3 %), створюють незначний опір і надійні в експлуатації.

Турбокомпресори двигунів СМД-60 та СМД-62 розмішені у розвалі циліндрів і прикріплені шпильками до кришок ресиверів.

Остовом турбокомпресора є середній корпус (рис. 13) і прикріплені до нього корпуси компресора 2 і газової турбіни 18. Між середнім корпусом і корпусом компресора встановлено паронітову прокладку 12 і гумове кільце 3, а між середнім корпусом і корпусом турбіни – тепловий екран 24 з прокладкою 16.

У бобишці корпусу (із зазором 0,06 – 0,1 мм) розміщений бронзовий підшипник вала ротора 15 з колесами турбіни і компресора. Від осьового зрушення підшипник утримує фіксатор 13. Через отвір у фіксаторі олива підводиться до підшипника, а через отвір у корпусі й зливну трубку зливається у картер. З метою контролю тиску оливи на середньому корпусі встановлений штуцер для манометра (нормальний тиск 0,2 – 0,4 МПа).

Колесо 22 турбіни приварене до вала 15, а колесо 6 компресора закріплено на валу за допомогою шпонки і гайки. Для правильного суміщення на кінці вала ротора, гайці та маточині колеса компресора нанесено мітки.

Корпус 2 компресора відлитий з алюмінієвого сплаву. Зовнішня його частина виконана у формі завитка, який закінчується вхідним патрубком. До корпусу шпильками крізь паронітову прокладку 9 прикріплено алюмінієву вставку 4 з лопатевим дифузором. Завиток корпусу, вставка з дифузором і робоче колесо утворюють проточну частину турбіни.

Рис. 13. Турбокомпресор двигунів СМД-60 і СМД-62:

– повітря; – стиснуте повітря; – відпрацьовані гази; 1 – середній корпус; 2 – корпус компресора; 3, 11 – гумові кільця; 4 – вставка; 5 – диск ущільнення; 6 – колесо компресора; 7 – оливовідбивач; 8, 21, 25 – чавунні ущільнювальні кільця; 9, 12, 16 – ущільнювальні прокладки; 10 – стопорне кільце; 13 – фіксатор підшипника; 14 – підшипник; 15 – вал ротора; 17 – диски ущільнення; 18, 19 – відповідно корпус і вставка турбіни; 20 – сопловий вінець; 22 – колесо турбіни; 23 – втулка ущільнення; 24 – тепловий екран

Підшипниковий вузол закритий з боку турбіни диском 17, тепловим екраном 24 з прокладкою 16 і чавунними кільцями 21, встановленими у канавки втулки 23; з боку компресора – оливовідбивачем 7, щільно посадженим на вал ротора, та диском 5. Із середнім корпусом диск ущільнений гумовим кільцем 11, а з оливовідбивачем – чавунними кільцями 8. Прокладками 12 регулюють зазор між лопатями колеса компресора і корпусом, який за зовнішнім діаметром колеса повинен бути 0,6 – 0,8 мм.

Частота обертання ротора турбокомпресора визначається витратою, температурою і тиском випускних газів. На номінальному режимі роботи двигуна ротор обертається з частотою (40 – 50)×103 хв-1 і забезпечує тиск наддуву 0,15 – 0,16 МПа. Зі збільшенням подачі палива у циліндри двигуна зростає енергія випускних газів, що підвищує частоту обертання ротора, внаслідок чого компресор збільшує подачу повітря у циліндри.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)