АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Технічне обслуговування системи живлення дизельних двигунів

Читайте также:
  1. Агальні положення щодо переходу на казначейське обслуговування місцевих бюджетів
  2. Алгоритмізація діагностики при технологічному процесі технічного обслуговування
  3. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  4. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СЕЧОВИВІДНОЇ СИСТЕМИ
  5. База даних як складова інформаційної системи
  6. Банківської системи в Україні.
  7. в умовах рейтингової системи
  8. Вибір технічних засобів та розробка технічної структури системи управління
  9. Визначення властивостей нервової системи за психомоторними показниками (теппінг-тест)
  10. Визначення показників надійності елемента системи
  11. Визначення політичної системи
  12. Використання системи академічних кредитів у деяких країнах ЄС

Паливний бак промивають при сезонному ТО. Для цього зливають паливо, від’єднують паливопроводи (при наявності – і провід датчика рівня палива). Бак знімають, викручують крани, закривають пробками отвори.

Сітчастий фільтр горловини бака, фільтрувальну набивку кришки горловини і бак промивають чистим дизельним паливом або гасом, поки паливо не витікатиме чистим. Після промивання бак встановлюють і під’єднують паливопроводи.

Відстій з паливних баків зливають у строки, встановлені інструкцією.

Технічне обслуговування фільтрів. Обтирати їхні корпуси потрібно щодня, усувати підтікання.

При ТО-2 зливають відстій із фільтра грубої очистки (до появи чистого струменя палива). Через 1000 мотогодин роботи двигуна (ТО-3) необхідно промити фільтр грубої очистки палива шляхом багаторазового занурення його в чисте дизельне паливо до повного видалення механічних домішок. Чистити сітку фільтрувального елемента дерев’яною, металевою скребачкою або щіткою забороняється.

Обидві секції фільтра тонкої очистки палива двигунів СМД-60 і СМД-62 промивають зворотним рухом палива. Для цього потрібно перевести двигун на максимально швидкісний режим, спеціальним краном відключити секцію, що промивається, і відкрутити на кілька обертів запірний гвинт (для зливання палива). У результаті проходження у зворотному напрямі через фільтрувальний елемент виключеної секції паливо промиває його. Після появи із зливного штуцера чистого палива запірний гвинт затискають.

Для заміни фільтрувального елемента потрібно перекрити витратний кран паливного бака, злити паливо із секції і зняти її.

Не слід без потреби закривати витратний кран паливного бака. Він призначений для відмежовування бака від решти елементів системи при проведенні профілактичних або ремонтних робіт.

Паливний насос перевіряють діагностичними засобами, у разі потреби знімають і відправляють у майстерню для перевірки на стенді. При цьому паливопроводи і штуцери захищають від забруднення, застосовуючи спеціальні гайки-ковпачки, захисні пробки і втулки.

Знімаючи насос, не рекомендується роз’єднувати шліцьовий фланець із шестернею, щоб не порушити їхнього взаємного положення, від цього залежить кут випередження впорскування палива у циліндри. Для кожного двигуна завод-виробник встановлює оптимальні кути випередження початку подачі палива на номінальному режимі.

На двигунах СМД-60 та СМД-62 кут випередження подачі регулюють повертанням паливного насоса, попередньо послабивши його кріплення до проставки. Для збільшення кута випередження насос повертають за годинниковою стрілкою, для зменшення – проти неї (кожна поділка на проставці відповідає 2° повороту колінчастого вала).

Технічне обслуговування форсунок. Важіль керування регулятором встановлюють у положення, в якому найчіткіше прослуховується нерівномірність роботи двигуна. По черзі відключають форсунки, відпускаючи на 1 – 1,5 оберти накидні гайки кріплення трубок високого тиску. Якщо при цьому робота двигуна не зміниться або зміниться незначно, контрольована форсунка не працює або працює незадовільно. При відключенні несправної форсунки зменшується або припиняється задимленість. Несправну форсунку після зупинки двигуна знімають і перевіряють.

У непрацюючого двигуна роботу форсунки можна перевірити шляхом повертання колінчастого вала двигуна при повній подачі палива. Якщо форсунка працює нормально, прослуховується чіткий і дзвінкий звук відсічки палива. Глухий, ледве чутний звук свідчить про ненормальне його розпилювання.

Технічне обслуговування повітроочисника і турбокомпресора. Щодня необхідно оглядати, а у разі потреби прочищати сітку і щілини повітрозбірника, перевіряти надійність кріплення повітроочисника, періодично (після монтажу обов’язково) контролювати герметичність з’єднань. Для цього потрібно щільно закрити центральну впускну трубку, після чого двигун, якщо він працював з середньою частотою обертання колінчастого вала, зупиняється, якщо не зупиняється, відбувається підсмоктування повітря.

Через 125 годин роботи двигуна у піддоні мокрого повітроочисника замінюють оливу, а через 500 годин – знімають повітроочисник і промивають деталі. Якщо трактор працює в умовах значної запиленості повітря, ці роботи виконують частіше. Капронові фільтрувальні елементи промивають у дизельному паливі, пінополіуретанові – у бензині.

У піддон повітроочисника заливають відстояну і профільтровану відпрацьовану моторну оливу. При низьких температурах її розводять на 1/3 за об’ємом дизельним паливом.

При ТО-3 фільтр-патрон повітроочисника сухого типу обдувають стиснутим повітрям (тиск до 0,3 МПа) спочатку з внутрішнього боку, потім із зовнішнього. Струмінь спрямовують під кутом до поверхні фільтра.

У разі значної забрудненості фільтр-патрон промивають у водному розчині мильної пасти ОП-10 або ОП-17, підігрітим до 50 – 60 °С (20 грам пасти на 1 л води).

Розчин можна замінити універсальним пральним порошком. Не можна користуватися для промивання нафтопродуктами, оскільки вони виводять з ладу фільтр-патрон. Перед промиванням тривалість якого триває близько 20 хвилин, фільтр-патрон занурюють на 2 години у мильний розчин. Після полоскання у чистій теплій воді його просушують протягом доби.

Турбокомпресор спеціального технічного обслуговування не потребує. У процесі його роботи прослуховується характерний звук високого тону. Про обертання ротора свідчить його вибіг після зупинки двигуна (чути поступово затухаючий звук). Якщо звук відсутній, потрібно від’єднати повітроочисник і рукою (за гайку колеса компресора) перевірити легкість та плавність обертання ротора. Сліди оливи на внутрішній поверхні компресора не є ознакою дефекту і підставою для розбирання.

Поява димного випуску на всіх режимах роботи, помітне зниження потужності двигуна й обертання ротора свідчать про засміченість турбокомпресора, що вимагає його розбирання і промивання.

Перед зупинкою двигун на 3 – 5 хвилин переводять у режим холостого ходу для зниження частоти обертання ротора й охолодження деталей турбокомпресора.

Звіт

1. Стислий зміст роботи.

2. Навести основні відомості про систему живлення дизельних двигунів та її складові.

3. Навести способи сумішоутворення у дизельних двигунах.

4. Вказати необхідність застосування пристроїв для регулювання частоти обертання колінчастого вала та пристроїв для відведення продуктів згоряння.

5. Вказати порядок проведення технічного обслуговування системи живлення дизельних двигунів.

Контрольні запитання

1. Назвіть призначення системи живлення дизельних двигунів?

2. Дайте визначення поняттю „наддув”?

3. Для чого призначений підкачувальний насос дизельних двигунів?

4. За яких умов використовують насос ручного підкачування?

5. Які види паливних насосів високого тиску ви знаєте?

6. Що таке кут випередження початку впорскування палива?

7. Назвіть призначення форсунок?

8. З яких основних елементів складається повітроочисник двигунів СМД-60 та СМД-62?

9. Які конструкції камер згоряння ви знаєте?

10. Які елементи потрібно перевіряти при технічному обслуговуванні системи живлення дизельних двигунів?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)