АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правила техніки безпеки при проходженні літньої навчальної практики

Читайте также:
  1. I. МЕТА І ЗАДАЧІ ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
  2. I. Общие правила
  3. I. ПСИХОДИНАМИЧЕСКИЕ МОДЕЛИ КОНСУЛЬТАТИВНОЙ ПРАКТИКИ
  4. II ЗМІСТ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ
  5. II. КРИТИКА: основные правила
  6. II. Организация и проведение учебно-ознакомительной практики
  7. II. Правила стрельбы
  8. II. Цели и задачи учебно-ознакомительной практики
  9. III. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ТА ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
  10. IV ПРОГРАМА ПРАКТИКИ
  11. IV. Методические указания по прохождению производственной практики
  12. IV. Подведение итогов учебной практики

 

Правила безпеки повинні знати всі. Без чітких знань цих правил керівник практики не має права допускати студента до виконання робіт.
Вимоги техніки безпеки важливіше вимог до виконання роботи. При будь-якій події, що становить загрозу безпеці, роботи припиняються. Перед початком практики всі її учасники повинні розписатися в спеціальному журналі з техніки безпеки.

Кожен з учасників практики повинен навчитися надавати першу допомогу (робити штучне дихання, накладати пов’язки і т.д.).

Кожна бригада повинна мати загальну групову аптечку з необхідною добіркою ліків, а також меншу за кількістю медикаментів похідну аптечку, яку потрібно обов’язково брати з собою в маршрути.

Всі учасники практики, що користуються індивідуальними ліками (шлунковими, протиалергійними тощо), повинні забезпечувати свої потреби в них самостійно, незалежно від наявності цих препаратів у загальній аптечці.

Під час переїзду до місця практики і назад незалежно від того, на якому транспорті доводиться добиратися до місця, всі учасники практики зобов’язані дотримуватися тих правил, які встановлені на цьому транспорті. Під час переїздів головними за безпеку є працівники транспорту, їх вимоги виконуються беззаперечно.

При нещасному випадку або будь-якому (!) погіршенні самопочуття потерпілий або очевидець негайно повідомляє про це викладача, який терміново організує першу допомогу потерпілому і доставку його до найближчої лікувальної установи. Якщо викладача негайно сповістити неможливо, першу допомогу потерпілому надають присутні. Хворий до маршруту не допускається. Прийом будь-яких ліків проводиться під контролем викладача! Взуття та одяг повинен відповідати природним особливостям району проведення маршруту. При негоді (сильний дощ, буря) вихід в маршрут заборонений. Якщо негода застала вже у маршруті, роботи припиняються і група повертається до бази, або перечікує в укритті, але без порушення контрольного терміну повернення.

У разі надзвичайної події або отриманні сигналу про таку від іншої групи, роботи припиняються, і при необхідності всі сили спрямовуються на усунення цієї події.

Забороняється пити не кип’ячену воду, пробувати на смак у маршруті будь-які рослини, плоди і гриби, на базі вживати не миті, а також незрілі овочі і фрукти.

Під час маршруту дозволяється рухатися тільки в складі групи, не відстаючи й не відходячи в бік. Якщо звуковий і зоровий зв’язок втрачено, слід зупинитися всією групою і відновити їх. При необхідності відійти варто спитати дозволу викладача.

Маршрути дозволяється проводити тільки в світлий час доби. Обов’язково в будь-який момент знати точку свого знаходження. Обов’язкове дотримання контрольного терміну повернення в табір. Якщо встановлений термін повернення групою порушується, необхідно повідомити про це на базу. При пересуванні не знімати взуття і не ходити босоніж, в тому числі у воді.

Купання дозволяється тільки з дозволу керівника в перевірених місцях. Стрибки з берега заборонені. Дозволяється запливання від місця входу у воду в межах 50-60 метрів, при тривалості купання не більше 15-20 хвилин.

Під час грози слід триматися поодаль від окремо розташованих дерев, металевих предметів (у тому числі масивних металевих інструментів, таких як сокира), не залишатися на відкритих піднесених місцях. Під час грози купатися забороняється.

Забороняється виходити з території бази або тимчасового табору без дозволу викладача.

У човні весь час перебувати у спасжилеті і взутті. Човен повинний бути забезпеченим двома причальними кінцями з кілочками, носовими і кормовими буксирними линями. У човні має бути два якорі, аптечка першої допомоги.

Особисті речі, спорядження та продукти повинні бути упаковані в непромокальні мішки і прив’язані.

Забороняється в човні вставати в повний зріст, сидіти на фальшборті.
При русі витримувати між човнами інтервал (не відриватися і не відставати), стежити за сигналами передуючого човна.

Про помічену небезпеку і перепони сигналізувати наступному човну піднятим веслом або криком.

Купання проводяться тільки з дозволу керівника. Для спостереження і надання допомоги керівник або його заступник повинні знаходитися на березі. Купатися дозволяється тільки в місці, вказаному керівником. Одночасно можуть купатися не більше 10 осіб. У воду не зіштовхувати. Один одного страхувати. Під час купання не кричати, бо крик - це сигнал про допомогу. Категорично забороняється купання з човнів, пірнання у воду в незнайомих місцях, купання після їжі протягом 45 - 60 хв. Забороняється відпливати далеко від берега без підстрахування (човен з спасжилетами) і купання в сутінках та в темноті.

Питання для самоперевірки:

 

1. Чи існують умови, при яких можна нехтувати правилами техніки безпеки?

2. Що являє собою загальна групова аптечка?

3. Які дії треба вжити при загрозі нещасного випадку?

4. В яких випадках с точки зору техніки безпеки всі роботи припиняються?

5. Яким спорядженням комплектується човен?

6. Як дозволено (недозволено) купатись?

7. Які вимоги до продуктів харчування в польових умовах?

 

 

2 ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИ ПОЛЬОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ З ЗООЛОГІЇ БЕЗХРЕБЕТНИХ

 

Практика з зоології безхребетних складається з двох розділів - загальне ознайомлення з безхребетними окремих біотопів і виконання самостійної дослідницької теми. Збір матеріалу відбувається як на екскурсіях, так і індивідуально. Його визначення і камеральна обробка виконуються студентами самостійно, викладач виконує роль консультанта.

Кожна тема практики проводиться за наступним планом:

- вступна бесіда;

- екскурсія всією групою разом з керівником;

- камеральна обробка зібраного матеріалу.

Всі роботи підпорядковані єдиному методичному комплексу польових вибірок і камеральної обробки зоологічного матеріалу за тематичним загальним планом практики з зоології безхребетних:

1. Організаційна частина - вивчення техніки безпеки, підготовка обладнання, загальне ознайомлення з методиками роботи.

2. Тема 1. «Безхребетні наземних грунтових біотопів» (грунт як життєве середовище, поняття про біоценози грунтів, методи виявлення і збору грунтових безхребетних, біота грунту, таксономічне визначення безхребетних грунту).

3. Тема 2. «Безхребетні травостою» (травостій як життєве середовище, поняття про спільноти хортобіонтів, методи виявлення і збору безхребетних травостою, таксономічне визначення безхребетних - хортобіонтів).

4. Тема 3. «Безхребетні - мешканці деревної рослинності» (багаторічна деревна рослинність як життєве середовище, біорізноманіття безхребетних лісових біотопів, методи їх виявлення і збору, таксономічне визначення безхребетних - дендробіонтів).

5.Тема 5. «Безхребетні континентальних водойм» (типи водоймищ, вода як життєве середовище, біорізноманіття безхребетних прісних вод, методи збору водних безхребетних ті їх таксономічне визначення.

В межах загальної тематики практики з зоології безхребетних студенти обирають тему для самостійної дослідницької роботи, яка може стати фундаментом для курсових та дипломних робіт.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)