АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Родинний розподіл національного доходу

Читайте также:
  1. G – темп зростання нац. доходу; S –частка заощаджень в НД; C- капіталоємність продукції
  2. АВС-аналіз товарів за ___ рік за рівнем отриманого доходу (чистої виручки від реалізації)
  3. Анализ эластичности спроса по цене, доходу.
  4. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  5. Варіанти контрольних робіт розподіляються серед студентів згідно порядкового номера списку групи (який варто уточнювати в заочному деканаті).
  6. Взаємодія процесів. Розподілювана пам’ять. Семафори
  7. Відмінність дроблення від мітотичного розподілу соматичних клітин.
  8. Відповідно до структурно – функціональних відмінностей автономну нервову систему поділяють на різні відділи. Вкажіть правильний розподіл.
  9. Вплив технології одержання композиції жировий компонент, лецитин на рівномірність розподілу сировинних компонентів.
  10. Вплив технології приготування кондитерського напівфабрикату з цукрової пудри і жирового компонента на рівномірний розподіл компонентів в масі
  11. Втрата національного телерадіоефіру
  12. Державний перерозподіл доходів і ресурсів

Функціональний розподіл національного доходу

Національний дохід у ринковій економіці розподіляється між власниками факторів виробництва відповідно до функції, яку виконує той або інший фактор виробництва. Заробітна плата виплачується за працю, рента і процент ¾ ресурси, що перебувають у чиїсь власності, а прибутки належать власникам ділових підприємств. Розподіл національного доходу між власниками факторів виробництва називають функціональним розподілом доходів.

Ціна фа­к­то­ра — це су­ма, яку пла­тять за фа­к­тор ви­роб­ниц­тва — зар­пла­та най­ма­них працівників, рен­та зе­мель­них влас­ників то­що.

Ціну фа­к­то­ра ви­зна­ча­ють про­по­зиція і по­пит на цей фа­к­тор. При­пустімо, що в національній еко­номіці є пев­на незмінна кількість фа­к­торів. То­му кри­ва про­по­зиції фактора є вер­ти­каль­ною. В точці пе­ре­ти­ну спад­ної кри­вої по­пи­ту та вер­ти­каль­ної кри­вої про­по­зиції до­ся­гається рівно­важ­на ціна фа­к­то­ра.

Родинний розподіл національного доходу

Функціональний розподіл доходів широко використовує статистика. Проте економісти нині акцентують увагу на родинному розподілі національного доходу, тобто його розподілові між окремими домогосподарствами. Це поняття характеризує розподіл національного доходу між різними домогосподарствами без посилання на джерело доходу та суспільну верству, до якої належить домогосподарство. Сектор домогосподарств складається в Україні приблизно з 14 мільйонів одиниць.

До­хо­ди до­мо­гос­по­дарств, або осо­бисті до­хо­ди, — це су­ма гро­шо­вих коштів та про­дуктів, от­ри­ма­них або ви­роб­ле­них до­мо­гос­по­дар­ст­ва­ми за пев­ний період ча­су, як пра­ви­ло, за рік.

Ос­нов­ни­ми скла­до­ви­ми гро­шо­вих до­ходів є оп­ла­та праці, до­хо­ди від підприємниць­кої діяль­ності та влас­ності (про­цент, дивіден­ди, рен­та та ін.) і соціальні транс­фе­ри (пенсії, сти­пендії, до­по­мо­га у зв’яз­ку з без­робіттям і т.д.).

На­ту­ральні до­хо­ди — це пе­ре­довсім про­дукція, ви­роб­ле­на до­мо­гос­по­дар­ст­ва­ми для влас­но­го спо­жи­ван­ня.

Усі гро­шові до­хо­ди, от­ри­мані до­мо­гос­по­дар­ст­ва­ми, без ура­ху­ван­ня опо­дат­ку­ван­ня і зміни цін на­зи­ва­ють номіналь­ни­ми осо­би­сти­ми до­хо­да­ми. Як­що з номіналь­них осо­би­стих до­ходів ви­ра­ху­ва­ти осо­бисті по­дат­ки, от­ри­маємо номінальні ви­ко­ри­сто­ву­вані до­хо­ди.

Не­од­на­ко­вий рівень до­ходів до­мо­гос­по­дарств або працівників на­зи­ва­ють ди­фе­ренціацією до­ходів. Нерівність у до­хо­дах має місце в усіх еко­номічних си­с­те­мах — як тра­диційних, так і то­вар­них. По­си­лен­ня ди­фе­ренціації в до­хо­дах в умо­вах пе­ре­хо­ду від адміністра­тив­но-ко­манд­ної до рин­ко­вої еко­номіки зу­мо­в­ле­не низ­кою об­ста­вин. Однією з го­лов­них є та, що ок­ремі суспільні гру­пи по­во­дять­ся вже відповідно до за­конів рин­ко­вої еко­номіки, в той час як інші гру­пи про­дов­жу­ють орієнту­ва­ти­ся на тра­диції й цінності по­пе­ред­ньої си­с­те­ми, яка відхо­дить у ми­ну­ле.

Для кількісної оцінки ди­фе­ренціації осо­би­стих до­ходів ви­ко­ри­сто­ву­ють різні по­каз­ни­ки, най­частіше бу­ду­ють кри­ву Ло­рен­ца (рис.1). Для по­бу­до­ви цієї кри­вої за­галь­ну кількість до­мо­гос­по­дарств (сімей) ділять на пять рівних за чи­сельністю груп, тоб­то кож­на гру­па охо­п­лює 20% на­се­лен­ня (го­ри­зон­таль­на вісь). Для кож­ної гру­пи об­чис­лю­ють її ча­ст­ку в осо­би­сто­му до­ході за відповідний рік (вер­ти­каль­на вісь). Інфор­мація, яку да­ють подібні таб­лиці, свідчить про те, наскільки нерівномірно роз­поділяється су­куп­ний дохід у тій чи іншій країні. На­при­к­лад, як­би дохід роз­поділяв­ся порівну між усіма сім’я­ми Ук­раїни, тоді кож­на їхня п’я­та ча­с­ти­на от­ри­му­ва­ла б 20% цьо­го до­хо­ду, 40% сімей — 40% до­хо­ду й т.д. Та­ку си­ту­ацію графічно зо­б­ра­жа­ють бісек­т­ри­сою. Чим ближ­че кри­ва до бісек­т­ри­си, тим ви­щий ступінь рівності роз­поділу до­хо­ду. Інший крайній ви­па­док спо­стерігав­ся б тоді, ко­ли в країні май­же весь дохід при­влас­ню­ва­ли б кілька каз­ко­во ба­га­тих ро­дин, а реш­та на­се­лен­ня лед­ве жи­вотіла (кри­ва ма­к­си­маль­но відда­ле­на від бісек­т­ри­си). Ре­аль­на еко­номіка зви­чай­но яв­ляє со­бою де­що се­реднє між ци­ми дво­ма крайніми ви­пад­ка­ми.

 

Рис. 1. Крива Лоренца

 

У 1998 р. в Україні на частку 20% населення з найнижчими доходами припада­ло 9,2% середньодушового грошового доходу, на частку другого квінтилю — 13,7%, третього — 18,2%, четвертого — 22,6% і частку 20% населення з найвищи­ми доходами — 36,3%.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)