АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема : ДІАГНОСТУВАННЯ І ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ СИСТЕМИ ЖИВЛЕННЯ ДИЗЕЛЬНИХ ДВИГУНІВ

Читайте также:
  1. Агальні положення щодо переходу на казначейське обслуговування місцевих бюджетів
  2. Алгоритмізація діагностики при технологічному процесі технічного обслуговування
  3. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  4. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СЕЧОВИВІДНОЇ СИСТЕМИ
  5. База даних як складова інформаційної системи
  6. Банківської системи в Україні.
  7. в умовах рейтингової системи
  8. Вибір технічних засобів та розробка технічної структури системи управління
  9. Визначення властивостей нервової системи за психомоторними показниками (теппінг-тест)
  10. Визначення показників надійності елемента системи
  11. Визначення політичної системи
  12. Використання системи академічних кредитів у деяких країнах ЄС

План

1. Технічний стан системи живлення

2. Характерні ознаки несправностей, та способи їх виявлення.

3. Обслуговування вузлів система живлення.

Технічний стан системи живлення залежить від багатьох чин­ників, у тому числі від технічного стану паливопідкачувального насоса, паливного насоса високого тиску, форсунок, паливних фільтрів і повітроочисника.

Зі збільшенням напрацювання ускладнюється запуск двигуна, порушується сталість роботи дизеля, виникає димовий вихлоп, погіршується технічний стан регулятора частоти обертання колінчастого вала.

Ускладнення запуску дизеля зумовлюється наявністю повітря чи води в системі паливоподавання, неправильним вста­новленням моменту початку подавання палива та незадовіль­ним станом форсунок.

Якщо паливна апаратура справна, а якість палива задовільна, то важкий запуск дизеля може бути наслідком слабкої компресії, потраплянням води в циліндри з системи охолодження, пору­шення фаз газорозподілу, нещільного прилягання клапанів до гнізд блоку двигуна.

Нестала робота дизеля простежується в разі потрап­лянні води в циліндри, наявності повітря в паливі, закоксовування чи залягання голки в корпусі розпилювача форсунки, надмірного спрацювання прецизійних пар паливного насоса, дуже нерівномірного проходження палива в циліндрах, значного спрацювання механізмів регулятора, зависання клапанів газо­розподілу.

Димовий вихлоп виникає при неповному згорянні палива, причиною чого може бути незадовільна робота форсу­нок, дуже раннє чи, навпаки, дуже пізнє впорскування палива в циліндри, надмірний об’єм палива, що подається в циліндри, або недостача в ньому повітря (у разі забруднення повітроочисника).

Технічний стан регулятора частоти обертання колін­частого вала впливає на зниження частоти обертання колінчас­того вала, що відповідає початку дії регулятора та нерівномір­ності роботи двигуна.

Діагностування елементів системи живлення низького тиску При слабкому тиску і наявності повітря в струмені палива пере­віряють стан фільтрів тонкого очищення палива, перепускного клапана і підкачувального насоса за допомогою приладу КИ-9917 (рис. 85) До складу цього приладу входять: манометр зі шкалою 1(0 — 0,4 МПа), корпус із рукояткою 2, триходовий кран 3, два шланги 4з наконечниками та подовжені штуцери. За допомо­гою штуцерів один шланг приєднують до системи перед фільтром тонкого очищення палива, а другий — після фільтра. Перевірку виконують при максимальному подаванні палива: перемикаючи триходовий кран, вимірюють тиск за фільтром і перед ним.

Про стан фільтрувальних елементів судять за перепадом виміряного тиску


При тиску палива за фільтром нижче як 0,4 МПа пе­ревіряють стан перепускного кла­пана, змінюючи робочий клапан на новий. Якщо величина тиску дорівнюватиме попередній, то це свідчить про те, що фільтрувальні елементи максимально забруднені, тому потрібно їх замінити або промити. Паливний бак і паливопроводи перевіряють на герметичність і двічі на рік з бака зливають відстій. Діагностування елементів системи живлення високого тиску. Перевірку і регулювання форсунок без зняття з дизеля виконують з використан­ням пристрою КИ-9917 (рис.86) та автостетоскопа ТУ 11 Бе 0-003 (рис.3) при обслуговуванні на замовлення, пов’язане з пошуком несправностей паливної апаратури.

Пристрій КИ-9917 складається зручного насоса високого тиску та манометра. Манометром виз­начають тиск, а автостетоскопом — характер впорскування. Впор­скування має супроводжуватися чітким, добре прослуховуваним переривчастим звуком. Якщо звук слабкий і нечіткий, то фор­сунку потрібно зняти, розібрати, почистити продукти стисне­ним повітрям.

Після складання форсунку випробовують на приладі КИ-652


Рис. 4 Прилад КИ-652 для випробовування форсунок:

1 - манометр; 2 - бачок для палива; 3 - запірний вентиль;

4 - розподільник; 5 – маховик для приєднання форсунки;

6 - корпус; 7 - важіль; 8 - прозорий стакан;9 - форсунка

 

(рис. 4), який являє собою настільний насос високого тиску з ручним приводом. Цим приладом визначають герметичність розпилю­вача форсунки, спад тиску протягом 20 с, початок впорскування і кут ко­нуса розпилювання палива. Герме­тичність розпилювача і спад тиску визначають нагнітанням палива під тиском на 1 — 1,5 МПа, нижчим від І тиску впорскування. Тривалість і спаду тиску на 1 МПа має бути 20с.

Герметичність форсунок автомо­більних дизелів перевіряють при тиску 30 МПа. Показником герме­тичності є тривалий спад тиску: спад на 3 МПа повинен тривати не менше як 30 — 45 с.

Тиск початку впорскування па­лива визначають за показами мано­метра, а якість розпилювання — візу­ально. Ці показники вважаються задовільними, якщо паливо впорс­кується із шумом і рівномірно розподіляється в поперечному перерізі конуса потоку через всі от­вори розпилювача.


 

Таблиця 1 Тиск початку впорскування палива форсунками в двигунах

 

МАРКА ДВИГУНА ТИСК,МПа.
Д-21А1, Д-65М, Д-65Н, Д-240, Д-240Л 17,5
Д-241Л 16,5-18,0
СМД-60,СМД-62 17,5-18,30
А-41 17,5
А-01М 14,7-15,2
Початок і кінець впорскування мають бути чіткими і супроводжуватися характерним глухим тріском. При цьому не допускається витікання палива із розпилювачів. Форсунки тракторних дизелів промивають і випробовують незалежно від їх технічного стану через кожні 480 год. роботи.  

 

Діагностування роботи прецизійних пар паливного насоса виконують пристроєм КИ-4802, до складу якого входять: манометр зі шкалою 0 — 40 МПа, корпус-рукоятка і манометра високого тиску з накидною гайкою для приєднання його до секцій паливного насоса. Всередині рукоятки розміше­но клапан, що запобігає псуванню манометра. Клапан регулю­ють гвинтом на тиск початку відкриття 30 — 32 МПа. Якщо тиск вищий, то спрацьовує запобіжний клапан, а якщо нижчий за 30 МПа, — насос відправляють у ремонт.

Герметичність нагнітального клапана секцій насоса високо­го тиску визначають за спадом тиску від 15 до 10 МПа протягом 10 с. Якщо тиск нижчий за 10 МПа, — насос відправляють у ремонт. Момент подавання палива плунжерної пари перевіряють пристроєм КИ-13502, до складу якого входять: моментоскоп КИ-4941 з технологічною пружиною, покажчик з чотирма голками і кутомір КИ-13926, набір шаблонів кутомірів. Жорсткість технологічної пружини у 8—10 разів менша від жорст­кості пружини нагнітального клапана. Технологічну пружину встановлюють замість пружини нагнітального клапана, якщо плунжерна пара спрацьована і впливає на початок подавання палива при повільному прокручуванні колінчастого вала двигуна. Моментоскоп встановлюють на секцію паливного насоса, яка перевіряється. Момент початку подавання палива визнача­ють за початком піднімання рівня палива у скляній трубці моментоскопа при повільному прокручуванні колінчастого вала двигуна. Кут випередження початку подавання палива визна­чають кутоміром за рисками на шківі водяного насоса, нанесе­ними при положенні поршня у верхній мертвій точці і при початку впорскування палива. Якщо значення вимірюваного кута виходять за допустимі межі, його регулюють. Наприклад, величину кута випередження вприску палива на двигуні СМД-60 перевіряють у такому порядку:

1 – від’єднують трубку високого тиску першого циліндра від штуцера насоса;

2 - за допомогою накидної гайки прикріплюють до штуцера моментоскоп КИ-4941;

3 – ручним паливо підкачувальним насосом видаляють по­вітря із паливної системи;

4 – відкривають лючок на картері маховика з правого боку двигуна та знімають кришку правої головки циліндрів;

5 – дублюючим ручним механізмом запуску провертають ко­лінчатий вал дизеля до відкривання клапанів першого цил індра, після чого продовжують обертати колінчастий вал, натис­куючи на покажчик ВМТ, до вхо­дження його у виїмку на маховику. Поршень першого циліндра при цьому буде у ВМТ такту стиску, а мітки на маховику можна бачи­ти в отворі лючка;

6 – до одного із болтів кріплення кришки лючка закріплюють стрілку, поставивши один кінець її над міткою В

7 – звільняють покажчик ВМТ із виїмки на маховику, проверта­ють колінчастий вал ще на півто­ра оберти і продовжують по­вільно провертати колінчастий вал, одночасно спостерігаючи за рівнем палива в скляній трубочці моментоскопа. В момент підіймання рівня палива в моментоскопі зупиняють обертання колінчастого вала і контролюють показ стрілки над шкалою, яка розміщена на маховику Якщо кут не відповідає потрібному, його замінюють. По поділках на маховику (одна поділка відповідає Г повороту колінчастого вала) визначають, на скільки градусів треба змінити кут в сторону збільшення або зменшення. Замічають, проти якої

 

Марка двигуна Кут випередження
Д-21А1 57+1
Д-65Н, Д-65М 21-23
Д-240,Д-240Л,Д-241Л  
СМД-60, СМД-62 26-29
А-41 ЗО
А01М 26-28

 

Рис. 5 Розміщення міток на корпусі паливного насоса:

1 - шкала на підставці паливного насоса;

2 - мітка на фланці паливного насоса

 

Рис. 6 Схема сигналізатора


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)