АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перелік скорочень 2 страница

Читайте также:
  1. DER JAMMERWOCH 1 страница
  2. DER JAMMERWOCH 10 страница
  3. DER JAMMERWOCH 2 страница
  4. DER JAMMERWOCH 3 страница
  5. DER JAMMERWOCH 4 страница
  6. DER JAMMERWOCH 5 страница
  7. DER JAMMERWOCH 6 страница
  8. DER JAMMERWOCH 7 страница
  9. DER JAMMERWOCH 8 страница
  10. DER JAMMERWOCH 9 страница
  11. II. Semasiology 1 страница
  12. II. Semasiology 2 страница

При плануванні ССЗ територія, що передбачена для обслуговування, розділяється на невеликі (радіусом 2...5 км) зони обслуговування у формі правильних шестикутників (рис.4.2). Кожну зону обслуговує своя БС. Кожна БС забезпечує зв'язок по радіоканалах з багатьма АС, які перебувають у зоні її обслуговування. Всі БС з'єднані лініями зв'язку із центральною станцією (ЦС), що забезпечує управління всією системою та з'єднання АС з будь-яким абонентом ТМЗК або з АС іншого рухомого об’єкта.

 

Рисунок 4.2 - Принцип організації стільникового зв'язку

 

У процесі пересування абонентська станція «естафетно» передається від однієї БС до іншої з автоматичним перемиканням по командах ЦС на підхожий дозволений частотний канал.

Для забезпечення дуплексного зв'язку стільниковій системі виділяється два піддіапазона частоти шириною Fсс кожний. Якщо смуга частотного каналу Fk, то загальна кількість каналів у системі (кількість несучих) nk cc визначається співвідношенням nk cc = Fcc / Fk. Ці канали розподіляються між " N " базовими станціями. Група з " N " осередків, базові станції які використовують весь виділений системі діапазон частот (всі виділені системі частотні канали) і працюють на різних частотних каналах, називається кластером розмірності " N ". Розмірність кластера " N " часто називають частотним параметром, тому що він визначає мінімальну кількість каналів у стільниковій системі зв’язку при числі каналів на кожної БС, рівним одиниці.

Територіальне планування має на меті розділити територію на зони обслуговування з урахування повторного використання частотних каналів. Для роботи СМРЗ і припустимого на абонентську станцію сигналів БС, що розміщенні в сусідніх кластерах.

Поділити територію на зони обслуговування можливо одним зі способів: статистичним або детермінованим.

Розглянемо статистичний спосіб. Припустимо, що дві АС А и В віддалені одна від одної на відстань D (рис. 4.3). Припустимо, що БС розташовані в центрах зон обслуговування й мають всенаправленні приймально-передаючі антени.

Середня потужність корисного сигналу, що надходить до АС в точці Е від станції А, обернено пропорційна радіусу зони R у ступені K (параметр загасання, рівний 2 при поширенні радіохвиль у вільному просторі), тобто

 

.

 

 

Рисунок 4.3 - До розрахунку середньої потужності взаємних перешкод від базових станцій, що працюють на однакових частотах

 

Середня потужність сигналу,що надходить до АС у точці Е, прийнятого від базової станції В,обернено пропорційна відстані D-R у ступені K, тобто

.

Очевидно, що цей сигнал для АС у точці Е перешкодою.

Якщо БС А и В ведуть передачу на одній і тій же частоті, то відношення середньої потужності сигналу до середньої потужності взаємних перешкод у точці Е визначається співвідношенням

. (4.9)

Якщо крім станції В у околиці станції А на відстані Dвід БС А замість однієї розташовані М базових станцій і всі прийняті від них у точці Е сигнали статистично незалежні, то справедливо співвідношення

. (4.10)

Розглянемо ситуацію,яка зображена на рис.4.4, коли БС розташовані ланцюжком для обслуговування території типу автостради (лінійна структура).

У цьому разі загальна кількість частотних каналів системи розділена між БС-1, БС-2, БС-3 і БС-4. Ланцюжок з базових станцій може повторюватися, зберігаючи захисні відстані D між БС із однаковими частотними каналами.

З наведеного на рис. 4.3 видно, що кількість базових станцій з різними частотними каналами (частотний параметр N) і захисна відстань D визначаються співвідношеннями

, . (4.11)

 

З урахуванням того, що , а значення М для лінійної структури не перевищує 2, співвідношення (10) буде мати вигляд

 

. (4.12)

 

При довільній конфігурації території, що обслуговується, її поділ можливий між зонами обслуговування різної форми - трикутної, квадратної й у вигляді правильних шестикутників. Найчастіше використовуються зони у вигляді правильних шестикутників. Така форма є кращою апроксимацією кругової зони обслуговування.

Визначимо співвідношення, що визначає залежність захисної відстані D між базовими станціями сусідніх кластерів зі стільниками радіуса R, що працюють на однакових частотах. При цьому варто враховувати, що сусідні БС одного і того ж кластера повинні працювати на різних частотах. На рис. 4.4 зображений варіант можливого розміщення однієї (БС-1') і інших сусідніх

Очевидно, що . Якщо прийняти за одиницю виміру в косокутній системі координат , легко переконатися у тому, що

, (на рис. 2.3 ),

.базових станцій, що працюють на однакових частотах із БС-1.

Рис. 4.4 - Варіант можливого розміщення однієї (БС-1') і сусідніх базових станцій, що працюють на однакових частотах із БС-1.

 

Підставимо значення й у співвідношення для , тоді одержимо .

Таким чином

. (4.13)

 

Параметр визначає розмірність кластера, тому що при використанні на БС-1 круговий ДНА навколо її можуть розміщатися на видаленні шість БС, що працюють на тих же частотах. Величина може приймати значення з ряду чисел, які визначаються співвідношенням , де i,j =0,1, 2, 3... Наприклад, змінюючи i та j можна одержати значення =3(i=1,j=1); =4(i=0, j=2); =7 (i=1, j=2); =12 (i=2, j=2); =13 (i=1, j=3) і т.д.

При складанні територіального плану необхідно "покрити" територію шестикутними стільниками, а потім у стільниках кожного з кластерів розмістити базові станції, кількість яких дорівнює розмірністі кластера N. Приймемо, наприклад, величину N, що дорівнює 7. Таким чином, маємо групу із 7 БС, що працюють на різних частотах. Розмістимо їх так, як наведено на рис. 2.5, і запишемо номера БС від 1 до 7. Для планування розміщення БС, які повторно використовують частоти БС1... БС7, необхідно використовувати співвідношення . Для N =7, i=2, j=1, (або i=1, j=2. При цьому правило розміщення БС не змінюється).

Для знаходження осередку з "повторною" БС-1 (БС із аналогічними номерами) необхідно "пройти" перпендикулярно стороні шестикутного осередку БС-1 i осередків (у прикладі i =2), а потім під кутом 60° "пройти" j осередків (у прикладі j =2) і записати номер БС-1 (рис.4.5) Застосовуючи це правило, можна записати номера інших осередків, БС яких повторно використовують частотні канали. Після визначення осередків для всіх БС, що використовують ті ж канали, що й БС-1, що у даному випадку перебуває в центрі кластера розмірністю N =7, взаємне положення інших БС-2,БС3... БС-7 легко визначається.

 

Рисунок 4.5 – Принцип визначення стільників з частотами, що повторно використовуються

 

Для будь-якого припустимого значення N зазначене правило поділу території обслуговування на стільники з урахуванням повторного використання частот при правильному зображенні кластера забезпечує заповнення осередків номерами БС без пропусків і накладень. Пропуски (наявність осередків без номера) або накладення(два різних номери в одному осередку) виникають у випадку неправильного зображення форми кластера.

На рис. 4.6 наведені варіанти кластерів з розмірностями С =4 (i =2, j =0) і С =9 (i =3, j =0) і зазначені стільники з повторюваними частотами.

Розмірність кластерів сучасних ССЗ різна, але найбільше часто використовуються кластери розмірністю з ряду чисел 3, 4, 7, 9,12 й 21.

 

 

Рисунок 4.6 – Варіанти кластерів з розмірністю 4 й 9

 

На рис.4.7 зображено варіант кластеру розмірністю С=7 з розміщенням базових станцій у центрі стільників, базові станції мають секторні діаграми спрямованості антен (ДСА) з кутами кожного з секторів φ =120°.

 

 

Рисунок 4.7 – Кластер розмірністю N =7,базові станції з секторними ДСА розміщені у центрах стільників

Крім розміщення БС у центрах стільників, при цьому ДСА можуть бути круговими (φ=360о) або секторними (φ=120о й 60о), використовуються інші варіанти розміщення БС:

- у кутах, що чергуються, шестикутних стільників;

- у кутах, загальних для кожної трійки стільників (стільникових ґрат).

Розміщення в кутах шестикутних стільників базових станцій із секторними

ДСА (φ=120о) представлене на рис. 4.8.

 

 

Рисунок 4.8 – Кластер розмірністю N =7,базові станції з секторними ДСА розміщені у кутах стільників

 

При використанні “стільникових ґрат” базові станції із секторними ДНА (φ =120о) розміщаються в загальних кутах трьох сусідніх стільників, тому одна БС обслуговує 3 стільники.При використанні “стільникових ґрат” можливі значення параметра C можуть бути 9, 12 й 21 (запис у вигляді 3/9, 4/12 й 7/21 указує на використання “стільникових ґрат”). На рис. 4.9 зображен кластер розмірністю N =3/ 9.


Рисунок 4.9 - Кластер з “стільникових ґрат” розмірністю С =3/9

 

Перевага такого варіанта розміщення БС - його економічність (менша кількість БС, а відповідно й ліній зв'язку між БС і ЦС, менші витрати на розміщення БС).

Недоліки: зниження надійності зв'язку у порівнянні з розміщенням БС у центрі й у кутах стільників,що чергуються, більш висока ймовірність “мертвих зон”.

2.2 Методика розрахунку розмірності кластера

 

Від величини кластера (частотного параметра) N, що використовується в системі,суттєво залежить величина середнього значення відношення сигнал/взаємна перешкода з потужності і відсоток часу, протягом якого відношення сигнал/перешкода з потужності меньше припустимого значення

Раніше було показано, що наближене значення відношення сигнал/взаємна перешкода з потужності () визначається співвідношенням (4.10)

,

де D - відстань від АС до "заважаючої" БС; R - радіус стільника, М - число "заважаючих" БС, сигнали яких на повторних частотах надходять на вхід приймача АС; K - параметр загасання радіохвиль. При поширенні радіохвиль у вільному просторі K= 2, а для стільникових систем зв'язку 2< K<5.

Як відомо (п.4.2.1) для лінійної структури СМРЗ захисна відстань D між базовими станціями, що працюють на однакових частотах, визначається співвідношенням D= 2 RN. Тому вказане співвідношення (4.11) можна записати у вигляді Величина М у даному випадку (СМРЗ має лінійну структуру) може дорівнювати М =2 (ДСА кругова) або М =1 (ДСА секторна). Слід зауважити, що співвідношення (4.10) для визначає собою найменше значення , оскільки передбачається, що всі БС, що заважають, віддалені від АС на мінімальну відстань, що дорівнює .

Для СМРЗ з територіальною структурою захисна відстань визначається співвідношенням (4.13) . Тому співвідношення (4.10), що визначає , можна записати у вигляді .

Якщо базові станції розміщені в центрах стільників, а діаграми спрямованості антен БС (ДСА)_ кругові ( °=360°), то М=6, якщо секторні ( °=120° або 60°), то М= 2 і 1 відповідно.

При великих значеннях розмірності кластера N для приблизних розрахунків можна прийняти , тоді співвідношення сигнал/взаємна перешкода по потужності приймає вид:

. (4.14)

Припустимо, що , , .

Використовуючи співвідношення

, одержимо

, а з використанням співвідношення одержимо

У загальному випадку відношення сигнал/взаємна перешкода + шум по потужності на вході приймача АС визначається співвідношенням

(4.15)

де - потужність власних шумів;

- потужність сигналів (взаємних перешкод) від М базових станцій, розташованих у сусідніх кластерах і працюючих на частоті прийому АС. Якщо зневажити величиною в порівнянні з (тому що зазвичай ), то попереднє співвідношення можна перетворити до виду:

. (4.16)

Тому що ( відстань від АС до обслуговуючої її БС), а ( - відстань від АС до і –ої базової станції, розташованої у сусідньому кластері і працюючої на частоті прийому АС), то розглянуте співвідношення (4.16) можна перетворити до виду

Якщо БС установлені в центрах осередків (стільників), то

~ . (4.17)

Якщо БС обладнані секторними антенами , установленими в загальних кутах кожної із трійки стільників (стільникові ґрати виду 3/9, 4/12 або 7/21), то

~ . (4.18)

Раніше було показано, що значення для наближених розрахунків можна взяти однаковими й рівними захисному проміжку D, що, у свою чергу, визначається співвідношенням .

Для більш точного визначення відстаней між АС і базовими станціями , щопрацюють на співпадаючих частотах, необхідно використовувати геометричні моделі територіального розміщення цих БС.

Так, наприклад, використовуючи наведену на рис. 4.10 геометричну модель розміщення БС із круговими ДНА для N =3, можна знайти значення , виражені через величину радіуса стільників R.

Рисунок 4.10 – Геометрична модель розміщення БС із частотним параметром С=3

 

З рис. 4.10 можна визначити:

; ; ;

 

;. ; .

.Введемо значення , що визначається співвідношенням:

. (4.19)

Отже, значення для всіх шести БС (рис. 2.4) визначаються співвідношеннями:

; ; ;

; ; .

 

Для коефіцієнта загасання радіохвиль K = 4 значення для (i = 1,2,...6) відповідно рівні ; ; ; ; ; . Аналогічним образом можна визначити значення , для будь-яких можливих значень кластера N з урахуванням варіанта розміщення БС (у центрі або в кутах шестикутних стільників).

Отримані значення використовуються для визначення середнього значення відносини сигнал/взаємна перешкода на вході приймача АС

 

(4.20)

Для приклада, що розглядається:

.

Результат розрахунку по формулі (4.10) в дБ

менше, ніж , тому що передбачається, що відстань від АС до всіх базових станцій, що заважають, однакові й дорівнюють значенню, найменшому з можливих :.

Розрахунок по формулі (4.14) в дБ дає значення , що більше , тому що в цьому випадку відстані від АС до будь-якої БС, що заважає, однакові й дорівнюють захисному інтервалу .

Чим більше N, тим у меншій мірі відрізняються результати розрахунків цих трьох варіантів. Тому для оцінки гіршого результату можна використовувати перший варіант розрахунку, а кращого - третій.

Слід зауважити, що наведені розрахунки виконані без урахування флуктуацій рівня сигналу, наявність яких знижує надійність проходження сигналу по радіоканалу. Урахування впливу флуктуацій потребує поруч з наведеними більш детальні розрахунки.

Розглянемо методику визначення розмірності кластера з урахуванням проценту часу, протягом якого співвідношення сигнал/перешкода з потужності меньше припустимого значення.

Розмірність кластера N (частотного параметра) у загальному випадку визначається співвідношенням

 

, (4.21)

 

де Р(N) – процент часу, протягом якого відношення сигнал/перешкода з потужності меньше припустимого значення.

Інтеграл (4.21) є табульовановаю Q – функцією. Значення цієї функції для різних величин х наведені у відповідних таблицях Q – функції.

Нижча границя інтегралу (4.21) визначається співвідношенням

, (4.22)

де . 4.23

У свою чергу значення и визначаються формулами

 

;

, (4.24)

де g = 0,1ln10 = 0,23.

Значення bМ і М залежать від виду диаграми спрямованості антен (ДСА), що використовуються на БС (кругова або секторна).

При використанні антен з круговою ДСА (j°= 360°) и секторними ДСА (j°=120°або j°=60°) значення М дорівнює 6, 2 та 1 відповідно. Величина М визначає собою кількість «заважаючих» базових станцій, розміщених у сусідніх кластерах, а bi - величину, зворотну співвідношенню потужності сигнала до потужності перешкод, що створюються i –ою «заважаючою» базовою станцією.

Отриманні значення bi використовуються для визначення bM (4.21), aM (4.24) і середнього значення співвідношення сигнал/перешкода на вході приймача

. (4.25)

Співвідношення, що визначає величину нижньої межі х (4.20) з урахуванням (4.18) можна записати у вигляді:

. (4.26)

Після розрахунку х із таблиці Q-фунції можна визначити процент часу (Pt), на протязі якого співвідношення сигнал/перешкода на вході приймача АС при вибраній розмірності кластера N буде нижче припустимої величини .

Якщо виконується нерівність

,

то отримане значення частотного параметра N задовольняє заданим вимогам.

Якщо ж ,то необхідно відшукувати нове значення параметра N.

 

2.3 Способи розподілу каналів між базовими станціями

 

Винятково важливим питанням, що визначає в значній мірі основні характеристики ССЗ, є розподіл частотних каналів між БС. Воно дозволяє забезпечити якомого низький рівень міжканальних перешкод, що впливають на завадостійкість системи. Існують три способи розподілу частотних каналів: фіксований, динамічний й гібридний.

При фіксованому розподілі кожній БС виділяється певний набір каналів. Абонентській станції при її розміщенні в певному осередку за допомогою ЦС призначається вільний канал із загального набору каналів, закріплених за базовою станцією. При переміщенні АС в інший осередок здійснюється процедура естафетної передачі перемикання каналу даної АС на відповідний вільний канал цього осередку.

Недоліком фіксованого розподілу каналів є неефективне використання частотного спектра, оскільки в реальних умовах осередки у центрі міста можуть бути перевантажені, а осередки на периферії міста можуть мати вільні канали.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.034 сек.)