АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фактори, що впливають на фазову швидкість проходження сейсмічних хвиль через геологічне середовище. Їх співвідношення з даними акустичного каротажу

Читайте также:
  1. Q.1.1. Прохождение света через кристаллы.
  2. VІ Вимоги до складання та оформлення документації про проходження ВИРОБНИЧОЇ практики
  3. XI. Чему научил меня Бог через зулу
  4. XI. ЧЕМУ НАУЧИЛ МЕНЯ БОГ ЧЕРЕЗ ЗУЛУ
  5. XI. Чему научил меня Бог через Зулу
  6. А Андрей хотел жить, как его «батя»: быть веселым и беспечным, уметь легко шагать через свои годы, обманывать житуху, уметь выкручиваться и не терять бодрость духа и молодость.
  7. А утром вся казарма ахнула: Фархада и еще одного азербайджанца в кочегарке засыпало углем... А еще через день...
  8. Апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді розглядається не пізніш як через три дні після її надходження до суду апеляційної інстанції.
  9. Атакуем роутеры через NAT-PMP
  10. БПМ 1.1.14. Швидкість у прямолінійному рівнозмінному русі
  11. БПМ 1.1.4. Швидкість рівномірного руху
  12. Будь-яка зміна електромагнітного поля з часом супроводжується його зміною в просторі – тобто поширюється у просторі у вигляді електромагнітних хвиль.

Головні завдання, що вирішуються методом сейсмічної розвідки. Назвіть методи що використовуються у комплексі із сейсморозвідкою.

Основна сфера використання сейсморозвідки - пошуки родовищ нафти і газу. Саме в цій області застосування сейсморозвідка являється найбільш ефективним геофізичним методом.

Істотна різниця в проведені сейсмічних робіт на суші і на морі обумовило формування двох основних видів сейсморозвідки – сухопутна (наземна) і морська.

Характер виконання сейсмічних робіт по окремим ізольованим профілям чи по сукупності одночасно вивчаючих ліній визначають відповідно двовимірний (2D) чи тривимірний (3D) вид сейсмічних досліджень. В останні роки почали виконувати значні за об’ємом періодично повторювані в часі сейсморозвідувальні роботи 3D на площах досліджень з ціллю здійснення контролю за ходом розробки нафто – газових покладів. Такі спостереження отримали назву технології 4D. Якщо при цьому ще використовують спостереження різних компонентів зміщення вільного поля (X, Y, Z) і хвиль коливання, то такі технології називаються технологіями 4D/4С.

Для використання в розвідувальних цілях сейсмічних хвиль тієї чи іншої частоти діапазону приходиться використовувати визначення джерела цих хвиль. Так, при сейсмічних дослідженнях в нафто – газовій геології, як правило, потрібно використання достатньо потужне джерело поперечних упругих хвиль. Частіше всього при роботах на нафту та газ даними джерелами являються вибухи зарядів спеціальної вибухової суміші, або потужне вібраційне джерело. При морських роботах як правило використовуються імпульсні не вибухові джерела, використовуючи енергію викиду у воду сильно жатого повітря.

Серед вищеназваних класифікаційних ознак виду сейсмічної розвідки основним являється кінематичний тип використання цільових хвиль. У відповідності з цією ознакою в сейсморозвідці виділяють три основних метода досліджень: метод відбиття хвиль, метод паралельних (головних) хвиль, метод проникаючих хвиль. У свою чергу, в кожному з цих методів можуть використовуватись різноманітні типи хвиль по характеру поляризації, різноманітні способи збудження та приймання коливань.

В комплексі з сейсморозвідкою використовуються:

· Гравірозвідка

· Магніторозвідка

· Електророзвідка

· Геофізичні дослідження свердловин

 

Фактори, що впливають на фазову швидкість проходження сейсмічних хвиль через геологічне середовище. Їх співвідношення з даними акустичного каротажу.

Фазова швидкість - швидкість переміщення точки, що володіє постійною фазою коливального руху, в просторі вздовж заданого напряму. Зазвичай розглядають напрямок, що збігається з напрямком хвильового вектора, і фазовою називають швидкість, виміряну саме в цьому напрямку, якщо протилежне не вказано явно (тобто якщо явно не вказано напрямок, відмінне від напрямку хвильового вектора). Фазова швидкість у напрямку хвильового вектора збігається зі швидкістю руху фазового фронту (поверхні постійної фази). Її можна розглядати при бажанні як векторну величини.

частотна дисперсія фазової швидкості - залежність швидкості розповсюдження дження гармонійних коливань від їх частоти. Частотна дисперсна швидкості може мати як нормальний, так і аномальний характер. При нормальній дисперсії швидкість зростає зі зменшенням частоти коливань. При аномальної дисперсії швидкість зростає зі збільшенням частоти коливань. У лінійно-непружної середовищі, яке є мінімально-фазовим ФНЧ, повинна існувати аномальна частотна дисперсія фазової швидкості коливань, якщо показник ступеня в залежності перебуває в межах 0 <п <2. Теорія пружного післядії пророкує існування аномальної дисперсії фазової швидкості. Виконані розрахунки показують, що в консолідованих гірських породах варіації швидкості повинні становити всього частки відсотка навіть при значних змінах частот в межах їх сейсмічного діапазону.

Теорія в'язкого тертя дає граничне значення показника ступеня (п = 2), при якому частотна дисперсія фазової швидкості повинна бути відсутнім. Експериментальні дані сейсморозвідки в цілому підтверджують прояв в гірських породах відносно слабкою частотної дисперсії фазової швидкості аномального характеру.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)